Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Σύγκριση των τιμών των φαρμάκων σε Ελλάδα και Σουηδία.
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο ύψος μιας φαρμακευτικής δαπάνης εξαρτάται από:
- την πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων
- την συνταγογραφική συμπεριφορά των ιατρών
- τις συνθήκες ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου (βιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)
- την οργάνωση της ΠΦΥ και των υπολοίπων βαθμίδων
- την ευόδωση επιμέρους τακτικών, που συμπιέζουν έτι περαιτέρω, ακόμα και πρόσκαιρα, τις τιμές των φαρμάκων (π.χ. διαγωνισμοί προμήθειας σε ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ)
Προς το παρόν δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες παραμέτρους (κάθε μια από αυτές συμπεριλαμβάνει και άλλες επιμέρους), που σίγουρα υπάρχουν και θα εκτιμούσα την συμπλήρωση αυτού του πρόχειρου καταλόγου.
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα έλεγα ότι ένας σημαντικός παράγων είναι η έλλειψη ιχνηλασιμότητας του κάθε εμβαλλαγίου της ελληνικής αγοράς, που δυσχεραίνει τον έλεγχο της αλυσίδας βιομηχανία - φαρμακαποθήκες - φαρμακοποιοί - γιατροί - ασθενείς. Η αλυσίδα αυτή δυνητικά έχει και διακλαδώσεις οι οποίες μπορούν να αποδίδουν μεγάλη χρηματορροή, κυρίως μαύρη προς ποικίλες κατευθύνσεις, που κατά την άποψή μου είναι η κύρια αιτία αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Παρακαλώ να λείπουν τα... ρατσιστικά σχόλια !!! Πάλι οι... μετανάστες φταίνε για το χάλι μας !!! :D
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος04/Σεπτεμβρίου/2013: Σύγκριση των τιμών μερικών γενοσήμων φαρμάκων σε Ελλάδα και Σουηδία.
... Caps. Omeprazole Teva , Simvastatin Orion , Atorvastatin Bluefish , Finasterid Actavis , Risperidon Orion , Citalopram Orion
... Αυτούς που θα αρχίσουν να μιλούν για προστασία της εγχώριας βιομηχανίας, τους προτείνω να διαβάσουν πρώτα το άρθρο:
“Γενόσημα - Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων”.[/color]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος....Οι ίδιοι βεβαίως (φαρμακοβιομηχανίες ελληνικές) εξάγουν φάρμακα σε προηγμένες χώρες με ποσοστό κέρδους από 40 – 90% λιγότερο απ΄ την Ελλάδα. Εκεί τους συμφέρει. ...
--- Τέλος παράθεσης ---
Απο τις ανω εταιρίες είναι κάποια Σουηδική (teva, orion, bluefish, actavis); Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω αν μπορούν να ανταφωνιστούν τις πολυεθνικές... Δέχομαι ότι πρέπει να γίνει κάποια μείωση τιμών αλλα, πιστεύω πρέπει να προστατευθεί κάπως και η εγχώρια παραγωγή (όχι μόνο στο φάρμακο). Εισάγουμε τα πάντα γιατί είναι λογικά φθηνότερα (ποιος θα ανταγωνιστεί μισθούς Πακιστάν και Ινδίας) και δεν (αξίζει να) παράγουμε τίποτα. Εκτός αν θέλουμε να γίνουμε Ινδία... Σιγά σιγά, πιστεύω, θα διαπιστωθεί ότι χρειάζεται κάποιος προστατευτισμός των αγορών (όχι στην Ελλάδα μόνο, αλλά και σε άλλες χώρες όταν η ανεργεία και η φτωχοποίηση χτυπήσει κόκκινο) γιατί η ελεύθερη διακίνηση εξυπηρετεί λίγους (έχοντες, κατέχοντες και δυστυχώς διοικούντες).
Αν πράγματι πουλάνε έξω με χαμηλές τιμές οι ελ. βιομηχανίες να γίνει προσαρμογή των εδώ τιμών σε εκείνες. Το κάτω άρθρο μιλάει γενικά (40-90% λιγότερο) και είμαι επιφυλακτικός αν και κατα πόσο είναι κατευθυνόμενο. Θα ήθελα κάποια παραδείγματα (όπως αυτά του κ. Αργυρίου).
Καταλήγοντας πιστεύω ότι η αλήθεια και η "χρυσή τομή" είναι κάπου ανάμεσα (σίγουρα σε αρκετά φθηνότερες τιμές αλλά όχι σε ισοπέδωση).
Θα ήθελα επίσης να μάθω πως γίνεται ο έλεγχος των φαρμάκων και της βιοϊσοδυναμίας στην Σουηδία. Πολλά ακούγονται για γενόσημα πολυεθνικών (σίγουρα κάποια είναι υπερβολές). Επίσης επαναφέρω ένα σχετικό ερώτημα μου: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
[spoiler] .... . Μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν δίστασε σε πρόσφατες δηλώσεις του να ιονίσει εμφαντικά ότι η Σουηδία έχει ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων, ενώ η Ελλάδα μόλις 18%.
Και αυτό διότι με βάση τον επίσημο κατάλογο. Tns EFPIA (ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων), η Σουηδία όχι μόνο δεν καταλαμβάνει ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων, αλλά ούτε υπολείπεται πολύ τns χώρας μας, καθώς εμφανίζεται να χρησιμοποιεί γενόσημα μόνο σε ποσοστό 15%!
Αναρωτιέμαι για την πληροφόρια και θα ήθελα, ει δυνατόν, μια γνώμη απο τον κ. Αργυρίου, ως γνώστη της Σουηδίας.
--- Τέλος παράθεσης ---
Polem:
Απ' ότι φαίνεται, η δαπάνη στην Σουηδία και μετά την ξέφρενη πορεία της στην δεκαετία του 1990, οφείλεται σε κάποιους παράγοντες:
- χαμηλές διακυμάνσεις του μικτού κέρδους
- κατάργηση ΦΠΑ στα φάρμακα
- αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης και rebate
- υποχρεωτική υποκατάσταση φαρμάκων με ισοδύναμα χαμηλότερου κόστους
- χρήση της ανάλυσης κόστους - αποτελεσματικότητας φαρμάκων που συνδέεται και με το rebate
- η διατήρηση μέχρι το 2007 του κρατικού μονοπωλείου στην διάθεση φαρμάκων. Σήμερα τα μισά σχεδόν φαρμακεία της Σουηδίας είναι πλέον ιδιωτικά, αλλά ανήκουν σε 4 συνολικά μεγάλες αλυσίδες.
Η Σουηδία έχει τον ίδιο βαθμό κατανάλωσης φαρμάκων με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά η κατά κεφαλήν δαπάνη παραμένει σε χαμηλότερα του Μ.Ο. επίπεδα, λόγω άλλης πολιτικής στην τιμολόγηση και διάδοση γενοσήμων.
(2007) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςα) - χαμηλές διακυμάνσεις του μικτού κέρδους
β) - κατάργηση ΦΠΑ στα φάρμακα
γ)- αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης και rebate
δ)- υποχρεωτική υποκατάσταση φαρμάκων με ισοδύναμα χαμηλότερου κόστους
ε)- χρήση της ανάλυσης κόστους - αποτελεσματικότητας φαρμάκων που συνδέεται και με το rebate
στ)- η διατήρηση μέχρι το 2007 του κρατικού μονοπωλείου στην διάθεση φαρμάκων. Σήμερα τα μισά σχεδόν φαρμακεία της Σουηδίας είναι πλέον ιδιωτικά, αλλά ανήκουν σε 4 συνολικά μεγάλες αλυσίδες.
ζ) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
α) επιβαρύνει τους φαρμακοποιούς και καίει-τζίζζζζζ.
β) ίσως στην Ελλάδα να τον πάμε στο 36% (πολυτέλεια να παίρνεις φάρμακα) - κρατικό, αποκλείεται...
γ) δεν έχω αντίρρηση αρκεί να μην στραγγαλιστεί η παραγωγή (προηγούμενο μήνυμα μου).
δ) Υποκατάσταση και ισοδύναμο δεν συμβαδίζουν (εννοιολογικά)... Ή αντικατάσταση ή παρόμοιο (υποδεέστερο). Διατηρώ μερικές επιφυλάξεις...
ε) ότι στο γ
στ) δεν κατάλαβα... Το κρατικό μονοπώλειο κράτησε τις τιμές και αυτό ήταν καλό; Θα πέσει ο καπιταλισμός να μας πλακώσει. Αυτό είναι σίγουρα προστατευτισμός της αγοράς... Το ότι τα φαρμακεία ανήκουν σε 4 αλυσίδες είναι καλό ή κακό. Ολιγοπώλειο μοιάζει... Το να είναι όλοι οι φαρμακοποιοι υπάλληλοι μπορεί να οδηγήσει να γίνουμε και εμείς όλοι υπάλληλοι (με την ίδια λογική για περιορισμό κόστους...).
ζ) δεν λετουργεί - έληξε
tsoukase:
Οποιαδήποτε σύγκριση τιμών είναι μόνο μια τιμή και τίποτα παραπάνω. Για την ακρίβεια μάλιστα πρέπει να σταθμιστεί με το ΜΟ εισοδήματος (Purchasing Power Parity) που στη Σουηδία είναι 2 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα, άρα οι τιμές είναι αναλογικά οι μισές (πχ. η Simvastatin έχει κόστος μηνιαίας θεραπείας 1.1 ευρώ και η Citalopram 95 λεπτά!!). Οταν θα φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, τότε την ίδια τιμή θα αποκτήσουν και τα άλλα αγαθά (πχ θα υπάρχει μηδαμινή ιδιοκατοίκηση και το ενοίκιο θα είναι 1000 Ε για ένα διαμέρισμα) με τον κλασικό τρόπο: καθολική μονοπώληση της αγοράς, υπαλληλοποίηση των πάντων και κατά βούληση ορισμός τιμής.
Οι σχεδιαστές πολιτικής τα γνωρίζουν αυτά όπως και πολλά περισσότερα, απλά κρατούνται ισορροπίες για συγκεκριμένους λόγους. Ολα τα υπουργεία των κρατών έχουν γίνει "σάντουιτς" ανάμεσα στην Τρόικα και τη διεθνή εξουσία που πιέζουν για τρικοκοσμική αποικιοποίηση της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης και από την άλλη πλευρά του λαού που παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις και θέλουν να προστατεύσουν κερδίζοντας λίγο χρόνο. Πχ στην υγεία οι συζητήσεις ταλαντεύονται δεκάδες φορές, μια υπέρ των πολυεθνικών που θέλουν "σουηδοποίηση" και μια υπέρ των γιατρών που θέλουν "ελληνοποίηση". Ετσι όπως πάμε και αν δεν υπάρξει μια επανάσταση, το ποιος θα κερδίσει είναι νομίζω φανερό...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση