Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Ο Μίτος της Αριάδνης και τα μητρώα.

(1/3) > >>

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 16/0/2013.

Του Ανδρεα Δρυμιωτη*


Σήμερα θα γυρίσουμε πολύ πίσω στον χρόνο. Την περίοδο 1977-1981, όταν υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, με αρμοδιότητα στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήταν ο Γεράσιμος Αποστολάτος. Ο υφυπουργός, λοιπόν, προσπάθησε να βάλει τάξη στα Ταμεία και να τα μηχανογραφήσει. Ναι, από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια για τη μηχανοργάνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ναι, από τότε υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα προβλήματα και ήθελαν να βάλουν μια τάξη. Ναι, από τότε καταλάβαιναν ότι η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν πεδίο δόξας λαμπρό της λαμογιάς. Εκανε λοιπόν ένα διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών καταχώρισης και δημιουργίας μερίδων ασφαλισμένων για όλα τα Ταμεία. Το έργο μοιράστηκε στις δύο εταιρείες που είχαν δραστηριότητα στον χώρο, την εποχή εκείνη. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, γιατί εξάλλου, δεν έχουν σημασία. Το έργο σημείωσε παταγώδη αποτυχία! Παρά την πολιτική βούληση και τη διάθεση των εταιρειών ήταν πρακτικά αδύνατο να προχωρήσει το έργο. Γιατί όμως; Το πρόβλημα ήταν η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων από τις (κυρίως χειρόγραφες) καταστάσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές, κάθε μήνα. Ηταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι, λόγω της έλλειψης ενός μοναδικού αριθμού, ο οποίος θα λειτουργούσε σαν «κλειδί» ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία ενός ατόμου στην ίδια μερίδα.

Ασχολούμαι με την πληροφορική για 46 χρόνια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πληροφορική χωρίς σταθερές και αναλλοίωτες κωδικοποιήσεις δεν μπορεί να γίνει. Η πρώτη διαδικασία σε οποιοδήποτε έργο πληροφορικής είναι η κωδικοποίηση των στοιχείων τα οποία θα επεξεργάζεται το σύστημα. Δυστυχώς, στον τόπο μας έχουν επικρατήσει περίεργες δοξασίες, ώστε οποιαδήποτε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος να πέφτει στο κενό. Και έτσι έχουμε τον κάθε Ελληνα πολίτη, δυνητικά, να διαθέτει ένα Αριθμό Ταυτότητας ο οποίος μάλιστα αλλάζει κάθε φορά που ο πολίτης αλλάζει ταυτότητα, ένα Αριθμό Δημοτολογίου ο οποίος σπανίως χρησιμοποιείται, ένα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ένα Αριθμό Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ), ένα Αριθμό Αδειας Οδήγησης και πιθανότατα και ένα Αριθμό Διαβατηρίου. Ανάλογα με την υπηρεσία ζητούνται διαφορετικοί συνδυασμοί των αριθμών αυτών. Μια τράπεζα, για παράδειγμα, ζητεί τον Αριθμό Ταυτότητας και το ΑΦΜ. Το Εργόσημο θέλει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Η Εφορία θέλει Αριθμό Ταυτότητας και ΑΦΜ κ.ο.κ. Αφορμή για το σημερινό κείμενό μου, είναι η αξιέπαινη προσπάθεια του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να βάλει τάξη στις συντάξεις με το πρόγραμμα «Αριάδνη», ώστε να σταματήσει το κράτος να πληρώνει συντάξεις σε πεθαμένους. Ο Μίτος της Αριάδνης όντως βοήθησε τον Θησέα να βγει από τον λαβύρινθο. Ηταν όμως ένα και μοναδικό συνεχές κουβάρι που ξετύλιγε ο Θησέας. Δεν ήταν πολλά κουβάρια, ούτε ήταν διακεκομμένος ο Μίτος. Στην περίπτωσή μας ο Μίτος θα μπορούσε να είναι το μοναδικό στοιχείο ταυτότητας που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Ελλείψει αυτού του στοιχείου, το πρόγραμμα Αριάδνη χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ για να ταυτοποιήσει τον συνταξιούχο ή τον ασφαλισμένο. Δηλαδή θέλουμε δύο αριθμούς αντί για ένα. Σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Βρούτσης καλεί τις διοικήσεις των οργανισμών να κινηθούν με έντονους ρυθμούς και καταληκτική ημερομηνία την 10/3/2013, ώστε όλες οι αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστούν και να προχωρήσει το νοικοκύρεμα των Ταμείων και η εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σήμερα, μιλούν για 307.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ (ΟΓΑ και ΕΤΕΑΜ) χωρίς ΑΜΚΑ, και για 189.000 συνταξιούχους του Δημοσίου χωρίς ΑΦΜ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν συμπολίτες μας με παραπάνω από ένα ΑΦΜ και άλλοι με πιθανά λάθη στον ΑΜΚΑ.

Και όλα αυτά γιατί αρνούμαστε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα. Να «πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» και να εκδώσουμε την Κάρτα Πολίτη με ένα και μοναδικό αριθμό που θα έχει το κάθε φυσικό πρόσωπο, από τη γέννησή του. Χωρίς αυτή τη μοναδικότητα, πολύ δύσκολα θα μπει τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα στον τόπο μας. Σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωτική η έκδοση της ηλεκτρονικής Κάρτας Πολίτη. Εμείς, που κάθε μέρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι την έχουμε ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αρνούμαστε πεισματικά να την υιοθετήσουμε. Και φυσικά αναζητούμε τρόπους να λειτουργήσουμε αυξάνοντας διαρκώς τη γραφειοκρατία και τα συνεπακόλουθα της.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Οταν κάποιος πεθάνει (μακριά από μας), για να εκδοθεί το πιστοποιητικό του θανάτου και να επιτραπεί η ταφή, θεωρητικά πρέπει να παραδοθεί η ταυτότητά του και να δηλωθεί στο ληξιαρχείο. Αν θέλουμε να σταματήσει η σύνταξη να πηγαίνει στον πεθαμένο πρέπει (σύμφωνα με το πρόγραμμα Αριάδνη) να το δηλώσουμε και στο σχετικό Ταμείο με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Θεωρητικά πρέπει να δηλωθεί και στην τράπεζα, για να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε πρόσβαση σε κοινή θυρίδα και πιθανότατα και σε άλλες υπηρεσίες, (π.χ. εκλογικοί κατάλογοι). Αν είχαμε όμως το Μητρώο των Πολιτών και την Κάρτα του Πολίτη, μια μόνο ενημέρωση στο Μητρώο θα ήταν αρκετή για να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες σχετικά με τον πεθαμένο. Ελάτε να δούμε ένα άλλο παράδειγμα από την εφορία: Για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει κάποιο αφορολόγητο ποσό. Στη δήλωση γράφουμε το όνομα και το έτος γεννήσεως του παιδιού. Τίποτε άλλο. Πώς εξασφαλίζεται το κράτος ότι τα στοιχεία που δηλώνουμε είναι σωστά; Απλά δεν εξασφαλίζεται γιατί δεν μπορεί να τα διασταυρώσει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλές δηλώσεις περιέχουν σκόπιμα λανθασμένα στοιχεία (ανύπαρκτα παιδιά, λανθασμένο έτος γέννησης) για να δημιουργείται μεγαλύτερο αφορολόγητο. Αν όμως υπήρχε το ενιαίο μητρώο και στη δήλωση γράφαμε τον Αριθμό Μητρώου του παιδιού θα ήταν πολύ εύκολη η μηχανογραφική διασταύρωση και η επιβεβαίωση ή όχι της πληροφορίας. Δεν θα χρειαζόταν κανένας επιπλέον ανθρώπινος έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν είχαμε την Κάρτα Πολίτη θα μπορούσαν να καταργηθούν τα περισσότερα πιστοποιητικά, γιατί οποιαδήποτε υπηρεσία ήθελε κάποια πληροφορία, θα μπορούσε να την έχει από το Μητρώο Πολιτών, με την προϋπόθεση ότι είχε την εξουσιοδότηση να ζητήσει αυτή την πληροφορία. Θα μπορούσα να γράφω συνέχεια για τα προβλήματα που μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει, αρνούμενοι να εφαρμόσουμε συστήματα που άλλες χώρες χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθούμε εμβαλωματικά να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα που υποθάλπει και καλλιεργεί η έλλειψη της ταυτοπροσωπίας.

Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις πολλών πολιτικών και του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2010, κανένας δεν έχει το σθένος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην υλοποίηση του Μητρώου των Πολιτών. Με την πρώτη αντίδραση, η οποιαδήποτε προσπάθεια εγκαταλείπεται. Για ένα περίεργο λόγο οι εκκλησιαστικές οργανώσεις φαίνεται ότι εναντιώνονται στην προσπάθεια αυτή. Ποτέ δεν κατάλαβα το σκεπτικό τους και τις φοβίες τους. Ο Χριστός, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, γεννήθηκε στη Βηθλεέμ γιατί οι Ρωμαίοι έκαναν Απογραφή και όλοι έπρεπε να πάνε στον τόπο που γεννήθηκαν. Κανένας Αγγελος δεν είπε στον Ιωσήφ και στη Μαρία να αντισταθούν στην Απογραφή γιατί είναι έργο του διαβόλου, ενώ τους προειδοποίησε να φύγουν μετά την απογραφή, για να γλιτώσουν από τον Ηρώδη. Αρα ο Θεός δεν ήταν κόντρα στις απογραφές. Τότε γιατί εναντιώνονται ορισμένοι εκπρόσωποί του και μερικοί «θεοφοβούμενοι»;


* Συμβούλου Επιχειρήσεων


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχα με τον κύριο Δρυμιώτη, τον ρώτησα αν θα μπορούσε ο ΑΜΚΑ (που τον έχουμε ήδη έτοιμο) θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Αριθμός Μητρώου στην Κάρτα του Πολίτη, που προτείνει.


Μου απάντησε ότι όντως ο ΑΜΚΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ο μοναδικός αριθμός για την Κάρτα Πολίτη με δύο πρϋποθέσεις:

1) Να τον αποκτούν όλοι από την ημερομηνια γέννησης τους (όπως στη Σουηδία)

και
 
2) να γίνει σωστό το Μητρώο των ΑΜΚΑ.

Δυστυχως όμως υπάρχουν ακόμα αρκετά λάθη.

Argirios Argiriou:
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμός Μητρώου Βιβλιαρίου Ασφάλισης κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

--- Τέλος παράθεσης ---

Κατά τη γνώμη μου δε φθάνει ένας μοναδικός αριθμός αλλά δύο, ώστε η ταυτοπροσωπία να επαληθεύεται μέσω του συνδυασμού τους, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση λάθους.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

--- Τέλος παράθεσης ---

Κατά τη γνώμη μου δε φθάνει ένας μοναδικός αριθμός αλλά δύο, ώστε η ταυτοπροσωπία να επαληθεύεται μέσω του συνδυασμού τους, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση λάθους.

--- Τέλος παράθεσης ---

Πάντως τόσα χρόνια στην Σουηδία, με το Σουηδικό ΑΜΚΑ που το είχαμε για τα πάντα, δεν έτυχε να ακούσω ποτέ για λάθος ταυτοπροσωπίας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση