Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:38:00

Αποστολέας Θέμα: Αντισηπτικό γαληνικό διάλυμα Βορικού Οξέως για εξωτ. ωτίτιδες και είσφρυση όνυχ  (Αναγνώστηκε 42863 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Μαρτίου 2013, 07:26:33
Αναγνώστηκε 42863 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντισηπτικό γαληνικό διάλυμα Βορικού Οξέως για εξωτερικές ωτίτιδες και είσφρυση όνυχος.

Το έχω μάθει από έμπειρο συνάδελφο ειδικότητας ΩΡΛ, που σπούδασε Ιατρική στην Πολωνία.
 
Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματά του. Συχνά γλυτώνω έτσι την χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων ή και αντιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα έχω και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

Acide Borique                                                                                                                         3 gr
Spiritus Vini    (=οινόπνευμα) όπου αρκεί συνήθως η περιεκτικότητα 70%                         60  ml
Hydrogen Peroxyde (=οξυζενέ) 3%                                                                                      40 ml

   
οπότε ο φαρμακοποιός φτιάχνει έτσι ένα διάλυμα των 100 ml αφού πρώτα το ανακινήσει (κατά προτίμηση με την βοήθεια αναδευτήρα για τουλάχιστον 3-4 λεπτά).

Τα φαρμακεία το τιμολογούνε γύρω στα 10 - 15 ευρώ.

Πώς το χρησιμοποιούμε

Σε περίπτωση εξωτερικής ωτίτιδος:

 
Το Α και το Ω για την θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδος είναι ούτως ή άλλως ο καλός μηχανικός καθαρισμός του ακουστικού πόρου κατά προτίμηση με ηλεκτρική αναρρόφηση.
Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάλυμα προτείνουμε να βάζει ο ασθενής στο αυτί του την ποσότητα ενός ολόκληρου σταγονόμετρου με αυτό το διάλυμα και να το κλείνει με βαμβάκι 4 φορές την ημέρα την πρώτη εβδομάδα και 3 φορές την ημέρα την δεύτερη εβδομάδα.

Ξέρω πάντως ασθενή που έβαζε αυτό το διάλυμα μέχρι να γεμίσει το αυτί μόνο δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες, και είχε και αυτός πολύ καλά αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, αφού πρώτα καθαρίσει κανείς τον ερεθισμένο ακουστικό πόρο με αναρρόφηση, μπορεί να τον ταμπονάρει, με την βοήθεια λαβίδας, με στενόμακρη γάζα (σαν κορδόνι) που την έχει πρώτα βαπτίσει με την βοήθεια λαβίδας, μέσα σε ένα κυπελάκι με το διάλυμα. Την γάζα την αφήνουμε μέσα στον ερεθισμένο ακουστικό πόρο για ένα ή δύο 24ωρα αλλά την κρατούμε υγρή με το να στάζει ο ασθενής σε αυτή, με το σταγονόμετρο, κάποιες σταγόνες του διαλύματος κάθε 1-2 ώρες ίσα - ίσα για να διατηρείται υγρή. Μετά την παρέλευση ενός ή δύο 24ώρων αφαιρούμε την γάζα και συνεχίζουμε, αν χρειαστεί, την θεραπεία με ωτικές σταγόνες.

Ενναλακτικά αντί για γάζα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το NETCELL Ear Wick που υπάρχει σε δύο μήκη, είτε 15 mm (π.χ. για παιδιά ) είτε 24 mm. Το παράγει μια Βρετανική εταιρεία που λέγεται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και μπορεί να πάρει κανείς μια ιδέα εδώ στο βίντεο Ear Wick Placement Job Aid - Final  : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε περίπτωση είσφρυσης όνυχος:


Στην περίπτωση αυτή κάνουμε τουλάχιστον μισής ώρας ποδόλουτρο κάθε μέρα μέσα σε ζεστό νερό στο οποίο έχουμε βάλει και αρκετό σαπούνι. Κατά την διάρκεια του ποδόλουτρου τρίβουμε, που και που, την περιοχή της είσφρυσης ώστε να καθαρίσει καλά και με μηχανικό τρόπο. Μετά βγάζουμε το πόδι το τρίβουμε προσεκτικά με μια πετσέτα για να στεγνώσει καλά. Βάζουμε ύστερα μια συνηθισμένη γάζα γύρω από το δάκτυλο την οποία την έχουμε ποτίσει πρώτα σε αυτό το διάλυμα. Κάθε 1-2 ώρες στάζουμε μερικές σταγόνες ακόμα αυτού του διαλύματος στην γάζα πάνω από την είσφρυση όνυχος έτσι ώστε η περιοχή να διατηρείται υγρή (όταν κοιμόμαστε βέβαια την νύχτα αρκεί να κάνουμε αυτή την διαδικασία μόνο 1 ή 2 φορές και δεν είναι απαραίτητο να ξυπνούμε αναγκαστικά κάθε 1-2 ώρες μόνο και μόνο για αυτή την δουλειά). Αλλάζουμε κάλτσες κάθε μέρα. Κάνουμε αυτή την θεραπεία για λίγα 24ωρα και συχνά βλέπουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, και στην περίπτωση της εξωτερικής ωτίτιδος αλλά και στην περίπτωση της είσφρυσης όνυχος εννοείται ότι συστήνουμε στον ασθενή να παίρνει με συστηματικό τρόπο και αναλγητικά φάρμακα (παρακεταμόλη σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη) σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει αντένδειξη. Π.χ. προτείνουμε δισκία Depon των 500 mg, 2 δισκία κάθε 6 ώρες και μεταξύ των δόσεων του Depon, δισκία Brufen των 600 mg, 1 πρωί και 1 βράδυ. Τα Brufen τα παίρνουμε μαζί με λίγο φατητό για να μην μας πειράξει το στομάχι. Τα Depon αντίθετα μπορεί να τα πάρει κανείς και χωρίς φαγητό.

Μερικές πληροφορίες για το βορικό οξύ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιουλίου 2018, 20:25:18 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2014, 23:49:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο Περιοδικό των Σουηδών Γενικών Ιατρών (AllmänMedicin) για ένα αντισηπτικό διάλυμα που περιέχει aluminium acetate και συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τοπικά αντιβιοτικά κατά της εξωτερικής ωτίτιδας. Το αραιότερο διάλυμα που μπορεί να έχει αντισηπτικό αποτέλεσμα είναι μεταξύ 1:80 και 1:160 .Τέτοιο αντισηπτικό διάλυμα ήταν συνηθισμένο πριν την εποχή των αντιβιοτικών και λεγόταν Burow's solution (από το όνομα ενός Σουηδού καθηγητή Ιατρικής του Karl August Burow που έζησε τον 19ο αιώνα). Τώρα που η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά άρχισε να αυξάνεται, άρχισε να γίνεται πάλι δημοφιλές.  Στην Σουηδία κυκλοφορεί και πάλι στα φαρμακεία σαν ΜΗΣΥΦΑ σπρέι για το αυτί με το εμπορικό όνομα Otinova. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς και προφυλακτικά.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία:

Referenser


Thorp MA, Oliver SP, Kruger J, Prescott CAJ.
Determination of the lowest dilution of alumi
nium acetate solution able to inhibit in vitro
growth of organisms commonly found in chro
nic suppurative otitis media. J Laryngol Otol.
2000;114:830-831.



Kashiwamura M, Chida E, Matsumura M,
Nakamaru Y Suda N, Terayama Y, Fukuda
S. The efficacy of Burow’s solution as an ear
preparation for the treatment of chronic ear
infections. Otol Neurotol. 2004;25:9-13.



Thalmann, ED. A Prophylactic Program for
the Prevention of Otitis Externa in Saturation
Divers.Navy Exp. Diving Unit Res. Report
10-74, 1974. Retrieved 2008-03-16 (http://
rubicon-foundation.org).



Lambert IJ. A comparison of the treatment
of otitis externa with “Otosporin” and aluminium acetate: a report from a services practice
in Cyprus. J Royal Coll General Pract 1981; 31: 291-294.



Clayton MI, Osborne JE, Rutherford D, Rivron RP. A double-blind, randomized, prospective trial of a topical antiseptic versus a topical
antibiotic in the treatment of otorrhoea. Clin Otolaryngol Allied Sci 1990, 15, 7-10.


Senska G, Rüsing D. The treatment of MRSA
colonized middle ear; case report and literature
review. Laryngorhinootologie. 2010;89:404-8.


Oishi N, Inoue Y, Saito H, Ogawa K. Burow's
solution-induced acute sensorineural hearing
loss: report of two cases. Auris Nasus Larynx.
2010;37:369-72.   (πρόκειται για δύο περιστατικά παροδικής κώφωσης και για τον λόγο αυτό συνιστάται να ελέγχεται πρώτα ότι η μεμβράνη του τυμπάνου δεν έχει τρύπες).

Για πλήρη βιβλιογραφία στείλτε email στον hans@ornhagen.se

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Φεβρουαρίου 2014, 10:25:55 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Φεβρουαρίου 2014, 00:36:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Πρέπει να ελέγχεται η μεμβράνη (τυμπανικός υμένας) για το αν έχει τρύπες (ρήξη), αλλά παρ' όλα αυτά είναι φάρμακο ΜΗΣΥΦΑ !!!!
Νομίζω ότι τέτοια παραδείγματα απαντούν στο πόσο η τοποθέτηση ορισμένων προϊόντων στην κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών και της συγκράτησης των τιμών ή τις ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας να αυξήσει τον τζίρο της στις πωλήσεις όσων προϊόντων καταφέρει να βγάλει από τη συνταγογραφία.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

9 Φεβρουαρίου 2014, 03:25:36
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν γνωρίζω άν κυκλοφορεί ακόμα ,αλλα υπήρχε το Instaret,ωτικές σταγόνες διαλύματος οξεικού οξέος 2% σε ελαιώδες μέσο.
Ήταν -είναι;- παμφθηνο ( 1 ευρώ περίπου) και έχει εξαιρετική αντισηπτική δράση.
Πολύ αποτελεσματικό και σε μυκητιασικές λοιμώξεις του ακουστικού πόρου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό προληπτικά ( π.χ μετά απο κολύμβηση όταν υπάρχει ευαισθησία)
και δεν προκαλέι ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

19 Φεβρουαρίου 2020, 12:21:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν γνωρίζω άν κυκλοφορεί ακόμα ,αλλα υπήρχε το Instaret,ωτικές σταγόνες διαλύματος οξεικού οξέος 2% σε ελαιώδες μέσο.
Ήταν -είναι;- παμφθηνο ( 1 ευρώ περίπου) και έχει εξαιρετική αντισηπτική δράση.
Πολύ αποτελεσματικό και σε μυκητιασικές λοιμώξεις του ακουστικού πόρου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτό προληπτικά ( π.χ μετά απο κολύμβηση όταν υπάρχει ευαισθησία)
και δεν προκαλέι ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη.

Δεν γνωρίζω για το Instaret.
Πάντως στις 19/02/2020 κυκλοφορεί το MINOTIK από την Epsilon Health. Αποτελείται από Βορικό οξύ (3%), δοκουσικό νάτριο, γαλακτικό οξύ (3%) και εκχύλισμα χαμομηλιού. Είναι σε μπουκαλάκι των 10 ml
και οι ενδείξεις του είναι: Καθαρισμός ακουστικής κοιλότητας και προστασία από μολύνσεις. Διαλυτοποίηση και απομάκρυνση της συσσωρευμένης κυψελίδας.

Δοσολογία: 1-2 σταγόνες x 2.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Σεπτεμβρίου 2020, 20:38:11
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πιθανώς παρόμοιο διάλυμα να είναι και το WATER SOFT ALUMINIUM ΑΛΟΥΜΙΝΟΝΕΡΟ 8% Λανοβα Plus για εξωτερική χρήση 200 ml.

Στο μπουκαλάκι των 200 ml που στις 10/09/2020 το αγόρασα από Φαρμακείο 1 ευρώ γράφει ότι χρησιμοποιείται σε επιθέματα τοπικά λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων του και επίσης σε διάλυμα σαν αποσμητικό ποδιών και για την περιποίηση του ξηρού δέρματος.

Συστατικά: Aqua, AluminiumDiacetate, Boric Acid.

Δείτε και εδώ:

Το Mediplants Alumin Water Αλουμινόνερο είναι ένα διάλυμα που περιέχει αργίλιο με στυπτικές, αντιϊδρωτικές και αποσμητικές ιδιότητες. Έχει ελαφρώς όξινο pH ώστε να εξασφαλίζει την οξύτητα που πρέπει να έχει το φυσιολογικό, υγιές δέρμα.

Χρησιμοποιείται σε επιθέματα τοπικά και βοηθά στην μείωση των οιδημάτων και των μώλωπων Επίσης σε διάλυμα σαν αποσμητικό ποδιών και γα την περιποίηση του ξηρού δέρματος. Μειώνει τον δερματικό ερεθισμό μετά από τσιμπήματα ή επαφή με φυτά, κοσμήματα, καθαριστικά, καλλύντικά.

Συστατικά

Aluminium diacetate



Οδηγίες χρήσης

Αραιώστε 1:1 με νερό, εμποτίστε κομπρέσες και εφαρμόστε στη πάσχουσα περιοχή.

Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος. Να αποφεύγεται η επαφή του προϊόντος με τα μάτια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Σεπτεμβρίου 2020, 20:53:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Σεπτεμβρίου 2020, 19:12:23
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

timex


Για πόσες μέρες οι πιο πάνω θεραπείες με το  WATER SOFT ALUMINIUM ΑΛΟΥΜΙΝΟΝΕΡΟ ή το Instaret ή το ΜΙΝΟΤΙΚ?

13 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00:13
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για πόσες μέρες οι πιο πάνω θεραπείες με το  WATER SOFT ALUMINIUM ΑΛΟΥΜΙΝΟΝΕΡΟ ή το Instaret ή το ΜΙΝΟΤΙΚ?

1-2 ημέρες.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6385 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2010, 09:32:34
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
6844 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2016, 09:49:10
από EzeΤΡΟΛ
4 Απαντήσεις
19447 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2013, 20:34:46
από anasm
0 Απαντήσεις
3374 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Νοεμβρίου 2018, 14:15:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9748 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2019, 00:12:34
από Argirios Argiriou