Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Μαΐου 2024, 02:36:50

Αποστολέας Θέμα: Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?  (Αναγνώστηκε 66931 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Απριλίου 2013, 08:38:32
Απάντηση #135
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η ιατρική ΙΔΙΟΤΗΤΑ(και όχι ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ), μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, επιτρέπει στον οποιοδήποτε ιατρό να χορηγήσει φάρμακο βάσει της κριτικής του ικανότητας. Η «ειδικότητα» υφίσταται για να βελτιώνει την δεξιοτεχνία, σε κάποιον τομέα, και όχι την θεωρητική κατάρτιση. Η τελευταία είναι καθημερινό καθήκον και υποχρέωση του κάθε πτυχιούχου της Ιατρικής Σχολής και αφορά στην ευσυνειδησία του εκάστοτε ιατρού, συναρτήσει του χώρου και του επιπέδου που ασκεί την τέχνη-επιστήμη του.

Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη τους!!! Μας έχουν αφαιρέσει την ΙΔΙΟΤΗΤΑ και να μας βάζουν να πολεμάμε ο ένας τον άλλον με "όπλο" τις ειδικότητες και τον επιμερισμό μας σε "ομάδες" και "φατριές". Για εμένα ο αγώνας μας πρέπει να τοποθετηθεί σε άλλη βάση. Στην επιστροφή μας στην "μαμά" ΙΔΙΟΤΗΤΑ και όλα τα υπόλοιπα έπονται...

Αλλά είπαμε... "είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!!".

Ευχαριστώ...........  :) :) :) :) :) :)

Πές τα παλικάρι μου!!  ;)

Μια επιπλέον (προσωπική) γνώμη...

Δεν καταλαβαίνω, γιατί να υπάρχει πρόβλημα συνταγογράφησης της οποιασδήποτε πραζόλης, από τον απλό Αγροτικό γιατρό,
όταν, πράγματι,
κάνει αντιγραφή πρόσφατης φαρμακευτικής αγωγής, "βάσει γνωμάτευσης Γαστρεντερόλου κου. Δωδεκαδάκτυλου"

Θα πρέπει, δηλαδή, κάθε μήνα,
ο παππούς να παίρνει το ΚΤΕΛ, και να πηγαίνει στην πόλη, για να του (ξανα)γράψει ο Γαστρεντερολόγος του, την αγωγή για την εκρίζωση H.pylori...??

Υ.Γ. Συγχωρήστε με, αν η παρατήρηση αυτή, είναι ενδεχομένως ψιλο-άστοχη... ::)
Αλλά, απέχω από την "ενεργό δράση",
και μου έλεγε γνωστός μου, ότι, αν ΔΕΝ είσαι Γαστρεντερολόγος, το σύστημα του ΗΔΙΚΑ ΔΕΝ σου βγάζει τη Λίστα με τα PPIs...

Θα μου επιτρεψεις μια παρατήρηση: Φαουλ το παραδειγμα, γιατι η εκριζωση του ΗΡ γινεται άπαξ οχι χρονίως.

Θα μπορουσε ομως να ισχύει πχ για μια ΓΟΠ.

25 Απριλίου 2013, 08:55:52
Απάντηση #136
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχουμε 4 ιατρούς, ιδιώτες, τον Α, τον Β, τον Γ και τον...
...

Για να τα λεμε ολα, δεν υφισταται καμια διακριση "ικανότητας χορήγησης" οπως το θετεις.

Ο καθενας ειναι απολυτως ελευθερος να χορηγησει ΟΠΟΙΟ φαρμακο θελει.

Ο περιορισμος που θετει ο ΕΟΠΥΥ αφορα στο ποιος θα πληρωσει το φάρμακο που συνταγογραφείται και θέτει περιορισμους ως προς αυτο.

Άθλια πρακτικη;

Αναμφιβολα, ειδικα εφ'οσον αφορα στις κλασικες ειδικοτητες της ΠΦΥ, αν και θεση μου ειναι οτι ο μονος περιορισμος που θα επρεπε να υφισταται ειναι αυτος της συνειδησης του καθε ιατρου οτι ξερει τι κανει... δεν βλεπω ποιος απαγορευει στον καρδιολογο να "νιώθει" απο διαβητη ή σε μενα που ειμαι παθολογος να ξερω πχ οστεοπόρωση ή ρευματολογία.

Ομως ο περιορισμος που τιθεται εχει αποκλειστικα οικονομικο χαρακτήρα, οχι επιστημονικο.

Συμφωνούμε σε όλα απόλυτα και ως προς τον "χαρακτήρα" του μέτρου. Ακριβώς εκεί, όμως, θέλω να εστιάσουμε. Στο πως ορίζεται το μέτρο του ΕΟΠΥΥ, και κάθε "ΕΟΠΥΥ".

Ποτέ και κανένας ασφαλιστικός φορέας δεν επιχείρησε να εκδώσει λίστα φαρμάκων ανά ειδικότητα. Ο λόγος είναι καθαρά νομικός. Δεν δύναται, εξ ορισμού, να κατηγοριοποιηθεί ένα φάρμακο βάσει της ιατρικής ειδικότητας. Τα φάρμακα υφίστανται ως "οντότητες" βάσει της χρηστικής τους ιδιότητας και μπορούν να χορηγηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από πτυχιούχο ιατρικής σχολής. Η έκδοση οποιασδήποτε λίστας ανά ειδικότητα, ή ακόμη και ανά περιοχή ή εθνική καταγωγή κλπ. είναι αντισυνταγματική και παράλογη, κυρίως. Γι'αυτό, οι "εγκέφαλοι" των ασφαλιστικών φορέων(και διάφοροι "άλλοι"), επιβάλουν τον δικό τους νόμο χωρίς νομική κάλυψη. Εμείς απλά τους υπακούμε και δεν αντιδρούμε.

Γι'αυτό, φίλε @Xouzouris, το εστίασα σε αυτό το σημείο. Διότι, πιστεύω, ότι εκεί είναι η βάση του προβλήματος: η απαξίωση της ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ.

Καλημέρα σε όλες και όλους...
Medicus curat,
Deus sanat

25 Απριλίου 2013, 09:39:42
Απάντηση #137
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


[devil's_advocate_mode=ON]

Ο ΕΟΠΥΥ ειναι ασφαλιστικος φορέας. Ως τετοιος, πληρωνει. Επειδη πληρωνει, (θεωρει ότι) δικαιουται να οριζει τους ορους υπο τους οποιους αποζημιώνει υπηρεσιες και υλικα.

Το ιδιο κανουν ολοι οι ασφαλιστικοι φορείς, και σιγουρα εδω και δεκαετιες οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοι φορεις.

Θα υφιστατο η διακριση (με την εννοια του discrimination, της "ρατσιστικής" διάκρισης) που αναφερεις εαν απαγορευοταν οντως η χορηγηση του οποιουδηποτε φαρμακου από οποιονδηποτε κατοχο πτυχιου Ιατρικης.

Εδω ομως ο μονος περιορισμος που υφισταται ειναι ως προς την αποζημιωση του φαρμάκου, ποιος θα το πληρωσει δηλαδη, οχι ως προς την χορηγηση.

Στο παραδειγμα σου δηλαδη, εαν ο Γ εγραφε κι αυτος μια συνταγη απο το συνταγολογιο του μια χαρα θα εκτελούνταν η συνταγη κι ας ηταν και οφθαλμιατρος.

Μπορω να γραψω 5 κουτια Fludara σε εναν μπαρμπα να παει να τα πλερώσει να τα ριχνει στις γαρδενιες του γιατι σκοτωνουν τα παράσιτα; Μπορώ.

Αν θελω να τα πληρωσει ο ΕΟΠΥΥ ομως θα πρεπει να ειμαι αιματολόγος.

Τι σου κανει τοση εντύπωση;

Δεν εχεις συναντησει πουθενα οτι "για να αποζημιωθει το ταδε σκευασμα πρεπει να συνοδευεται απο γνωματευση Διευθυντη Κλινικης Δημοσιου Νοσοκομειου" (πχ για τις ειδικες διατροφές, λες και οι υπολοιποι γιατροι ειναι μαστουρωμενοι και βλέπουν κοιλιοκάκες να φυτρωνουν στα δεντρα) ;

Που πηγε η περιφημη "ισοτιμια της ιατρικης υπογραφής";

Το προβλημα δεν ειναι νομικο, νομικη καλυψη υπαρχει, το προβλημα ειναι δεοντολογικό.
 
Τοσα χρονια δηλαδη ηταν ολα καλα, που καθε ταμειο αποζημιωνε μονο τα φαρμακα που εγραφαν οι συμβεβλημενοι με αυτό ιατροι;
Δεν υφισταντο διακριση οι ασφαλισμενοι ΙΚΑ και ΤΕΒΕ πχ εναντι αυτων του ΟΠΑΔ που μπορουσαν να "συνταγογραφηθουν" απο οποιονδηποτε;
Δεν ειναι διακριση σημερα το γεγονος οτι ο ιδιωτης δικαιουται 2 συνταγες το μηνα/αρρωστο και δεν δικαιουται διμηνες/τριμηνες αγωγες;


25 Απριλίου 2013, 10:00:39
Απάντηση #138
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[devil's_advocate_mode=ON]
...
Τοσα χρονια δηλαδη ηταν ολα καλα, που καθε ταμειο αποζημιωνε μονο τα φαρμακα που εγραφαν οι συμβεβλημενοι με αυτό ιατροι;
Δεν υφισταντο διακριση οι ασφαλισμενοι ΙΚΑ και ΤΕΒΕ πχ εναντι αυτων του ΟΠΑΔ που μπορουσαν να "συνταγογραφηθουν" απο οποιονδηποτε;
Δεν ειναι διακριση σημερα το γεγονος οτι ο ιδιωτης δικαιουται 2 συνταγες το μηνα/αρρωστο και δεν δικαιουται διμηνες/τριμηνες αγωγες;
...
Συμφωνώ και επαυξάνω...


Παράθεση
Το προβλημα δεν ειναι νομικο, νομικη καλυψη υπαρχει, το προβλημα ειναι δεοντολογικό.
Δεοντολογικό είναι σίγουρα. Όσο για το ότι "δεν είναι νομικό", θα κάνω εγώ τώρα τον συνήγορο του διαβόλου και θα ρωτήσω: υπάρχει ΦΕΚ με λίστα χορηγούμενων φαρμάκων ανά ειδικότητα; Μπορεί να υπάρχουν ΦΕΚ που επιβάλουν την συνταγογράφηση(πάντα για στον ασφαλιστικό φορέα μιλάμε) βάσει της ειδικότητας αλλά ΚΑΝΕΝΑ που να κατηγοριοποιεί τα φάρμακα ανά ειδικότητα. Εκτός και μου διαφεύγει, οπότε... συγγνώμη.
Medicus curat,
Deus sanat

25 Απριλίου 2013, 10:08:43
Απάντηση #139
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
υπάρχει ΦΕΚ με λίστα χορηγούμενων φαρμάκων ανά ειδικότητα;

Nαι, είναι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, για το οποίο ακριβώς συζητούμε.

Ο ΕΟΠΥΥ αποσύρεται από την αποζημίωση των πραζολών, όταν δεν είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική συνταγή ιατρών με ειδικότητα Γαστρεντερολογίας. Πόσο πιο απλά να το διατυπώσουμε;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Απριλίου 2013, 10:19:06
Απάντηση #140
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Να πω και εγώ μια γνώμη. Δυστυχώς κάθε οικοδόμημα στηρίζεται στα θεμέλια του. Και τα θεμέλια μας εδώ έχουν ιστορική βάση. Και καθένας στηρίζεται στις εμπειρίες του για να καταλήξει σε μια γνώμη.... Για μένα το θέμα με τους PPI δεν είναι μείζων αλλά δείχνει μια κακή, άθλια θα την έλεγα, ταχτική.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι πρακτικά ένα μείγμα υπαλλήλων (κάθε βαθμίδας, μαζί και οι γιατροί του) που προέκυψε κατά 70% από το ΙΚΑ, 15% από τον ΟΠΑΔ, 5% από τον ΟΑΕΕ, 5% από ΟΓΑ και το υπόλοιπο από τα άλλα ταμεία. Χοντρικά νούμερα. Οι συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα στοιχειώδη έλεγχο και για όσους μπορούν η κεντρική "εξουσία" του ΕΟΠΥΥ αισθάνεται ότι "απειλείται". Συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ασκήσει κανένα έλεγχο. Ο μόνος έλεγχος που μπορεί να ασκήσει πρακτικά είναι ο εκφοβισμός και η απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης ή η διακοπή της συνταγογραφίας. Αυτά σε όλο το ΕΣΥ δεν έχουν κανένα μα κανένα νόημα.

Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται αυτόματα με την ηλεκτρονική συνταγογραφία αλλά το σύστημα της ΗΔΙΚΑ πρακτικά χρησιμοποιείται μόνο για την γρηγορότερη εκκαθάριση των συνταγών και όχι για έλεγχο. Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο χρειάζεται διασύνδεση με τα ΚΕΝ των νοσηλειών και με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αλλά με τα προσωπικά δεδομένα και την απουσία οποιασδήποτε μορφής "έξυπνης  κάρτας" δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο ΕΟΠΥΥ συνεπώς δεν έχει έλεγχο και έχει στόχο κάποια φάρμακα που του αυξάνουν την δαπάνη. Επειδή υπάρχουν και επικίνδυνοι λόγοι για να τα βγάλει εκτός λίστας, κάνει το εξής τέχνασμα. Τα περνάει από την στενή δίοδο της περιορισμένης σε αριθμό ειδικότητας των γαστρεντερολόγων. Είναι παλιά καλή τεχνική του ΙΚΑ. Ξέρει ότι κάποιοι ασθενείς θα τα γράψουν με κάποιο γαστρεντερολόγο και οι υπόλοιποι θα τα πληρώσουν και θα παίρνουν μόνο σε έντονα ενοχλήματα.

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι οι γιατροί του ΙΚΑ παλαιότερα πολλά φάρμακα δεν έκαναν καν τον κόπο να τα γράψουν αν και ήταν συνταγογραφούμενα και έλεγαν στον ασθενή δεν γράφεται και πήγαινε να τα αγοράσεις παραδείγματα: Thyrohormone, Salospir, Zyloric, zantac, κλπ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.... Ο μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ σε ΙΚΑ προχωρά....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Απριλίου 2013, 10:23:18
Απάντηση #141
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
υπάρχει ΦΕΚ με λίστα χορηγούμενων φαρμάκων ανά ειδικότητα;

Nαι, είναι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, για το οποίο ακριβώς συζητούμε.

Ο ΕΟΠΥΥ αποσύρεται από την αποζημίωση των πραζολών, όταν δεν είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονική συνταγή ιατρών με ειδικότητα Γαστρεντερολογίας. Πόσο πιο απλά να το διατυπώσουμε;

Το γνωρίζω αυτό το ΦΕΚ. Ίσως δεν το διευκρίνισα εγώ σωστά, συγγνώμη.

Η ένστασή μου είναι για "τακτικές" των ταμείων, πριν τις 26.03.2013(ΦΕΚ 692/Β΄/26-3-2013). Ότι γινόταν πριν τις 26.03.2013 ήταν "αυθαιρεσίες". Και δεν κάναμε ΤΙΠΟΤΑ(για την ιδιότητά μας, παρά μόνο για την ειδικότητά και την, εκάστοτε, στενή ομάδα μας), φτάνοντας σήμερα με αυτόν τον νόμο "παρωδία" να έχουμε ουσιαστικά απολέσει την ΙΔΙΟΤΗΤΑ μας. Γι'αυτό πρότεινα να εστιάσουμε σε αυτό το σημείο, της ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ, έστω και αυτή την ύστερη(γιατί δεν είναι πλέον ύστατη) στιγμή.

Επιπλέον, το ΦΕΚ 692/Β΄/26-3-2013, γράφει απλώς τον τρόπο αποζημίωσης των σκευασμάτων, ανά ειδικότητα. Δεν κατηγοριοποιεί τα φάρμακα ανά ειδικότητα. Άλλο η κατηγοριοποίηση φαρμάκων ανά ειδικότητα και άλλο η αποζημίωση ανά ειδικότητα. Το δεύτερο προϋποθέτει, νομικά, το πρώτο. Αλλά αυτό το "πρώτο"(κατηγοριοποίηση φαρμάκων) πού είναι νομικά κατοχυρωμένο; Ο "συγγραφέας" του ΦΕΚ 692/Β΄/26-3-2013 θα έπρεπε, τουλάχιστον, να γράφει "...βάσει της υποκείμενης νομοθεσίας (ΦΕΚ xyz/111/....) κατηγοριοποίησης των φαρμάκων ανά ειδικότητα... αποφασίζουμε...". Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση ο νομοθέτης αυθαιρετεί ασύστολα!!! Εισάγει απόφαση χωρίς προκείμενο...

Συγγνώμη εάν δεν καταλαβαίνω κάτι, αλλά μου μοιάζουν τόσο απλά...  
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2013, 11:01:03 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

25 Απριλίου 2013, 11:08:42
Απάντηση #142
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Φιλε medicus, το καθε ΦΕΚ ειναι νομοθεσία. Που ειναι γραμμενο οτι ενας νομος πρεπει να στηριζεται σε καποιον προϋπαρχοντα;

Τι δεν καταλλλαβαινεις;  ;D

Επιπλεον, κανενας ασφαλιστικος φορεας δεν χρειαζεται νομο για να αποφασισει τι θα αποζημιωνει και τι όχι. Χρειαζεται εναν απλο κανονισμο λειτουργιας, και σε αυτον του ΕΟΠΥΥ προβλεπεται (εστω και αδρά, χωρις λεπτομέρειες) οτι "τα φαρμακα συνταγογραφουνται απο ιατρους της αντιστοιχης ειδικότητας".


Ξαναλεω, το προβλημα ειναι δεοντολογικο, και πολυ σωστα το εθεσαν οι γαστρεντερολογοι στην ανακοινωση τους καθως και ο νέος συμφορουμιτης μερικα ποστ παραπανω.

Δεν ειναι οι πραζολες το προβλημα, ειναι το τι θα ακολουθησει. Παιζει να γινουμε με, για ακομα μια φορα, παγκοσμια πρωτοτυπια, η μονη χωρα που η ΠΦΥ θα λειτουργει αντίστροφα-με αξονα τους ειδικους δηλαδή αντι τους παγκοσμιως "αρμοδιους" για ΠΦΥ Γ.Ι.-Παθολόγους.

25 Απριλίου 2013, 11:18:04
Απάντηση #143
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φιλε medicus, το καθε ΦΕΚ ειναι νομοθεσία. Που ειναι γραμμενο οτι ενας νομος πρεπει να στηριζεται σε καποιον προϋπαρχοντα;

Τι δεν καταλλλαβαινεις;  ;D
...


Το ΦΕΚ 692/Β΄/26-3-2013 δεν ανήκει στους "νέους" ή "πρωτογενείς" νόμους αλλά στους "επαγόμενους" ή "δευτερογενείς", για τους οποίους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση η αναφορά σε προϋπάρχουσα, κάθετη ή/και παράλληλη, νομοθετική ρύθμιση του αντικειμένου που πραγματεύεται.  ;)

Τουλάχιστον αυτό διδάσκει η Νομολογία και αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται σε δημοκρατικά(  ::) ) πολιτεύματα.

Αυτό, λοιπόν, δεν κατάλαβα και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω.   ???

Κατά τα λοιπά, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ......  :)    
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2013, 17:43:50 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

25 Απριλίου 2013, 11:39:42
Απάντηση #144
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν ειναι οι πραζολες το προβλημα, ειναι το τι θα ακολουθησει.

Κι εγώ έχω πάθει μια κρίση ταυτότητας. Αποζημιώνεται η συνταγή μου όταν συνταγογραφώ ρισπεριδόνη αλλά δεν αποζημιώνεται όταν συνταγογραφώ ομεπραζόλη.  ???
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Απριλίου 2013, 14:03:11
Απάντηση #145
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν ειναι οι πραζολες το προβλημα, ειναι το τι θα ακολουθησει.

Κι εγώ έχω πάθει μια κρίση ταυτότητας. Αποζημιώνεται η συνταγή μου όταν συνταγογραφώ ρισπεριδόνη αλλά δεν αποζημιώνεται όταν συνταγογραφώ ομεπραζόλη.  ???
Γιατί Διακομιστή; Γράψε την ομεπραζόλη στα σχόλια της συνταγής και υπέγραψέ την. Θα δεις ότι θα βελτιωθεί η ψυχολογία σου. Στο λέω επειδή το δοκίμασα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Απριλίου 2013, 14:12:08
Απάντηση #146
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ομολογώ ότι αυτό δεν το είχα σκεφτεί και λύνει πολλά προβλήματα.  :D

Όσο το σκέφτομαι, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο φραγμός στην αποζημίωση των πραζολών είναι προπομπός για να περάσουν οι πραζόλες στα OTC φάρμακα που αναμένεται να εμφανιστούν σε ειδικά sections των super-market από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως συμφωνούν οι περισσότερες εκτιμήσεις. Άλλωστε, κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες π.χ. Ισπανία, ΗΠΑ κ.λπ., όπου βρίσκεις πραζόλες στα ράφια των s/m από 3 ευρώ, χωρίς να τρέχει από πίσω κανένα Ταμείο να καλύπτει τη δαπάνη.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απριλίου 2013, 14:14:18 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Απριλίου 2013, 00:11:32
Απάντηση #147
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχές Απριλίου κοινοποιήθηκε η πρώτη απόφαση για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας πραζόλης αποκλειστικά και μόνο από τους γαστρεντερολόγους. Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να δεσμευθούν προφορικά ότι θα ξαναδούν το θέμα και θα υπάρξουν αλλαγές. Είμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου και το ζήτημα με τις πραζόλες δεν έχει διευθετηθεί με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί ( μη γαστρεντερολόγοι) να συνταγογραφούν ακόμη πραζόλες και κάποιοι όχι. Το ίδιο δίλλημα αντιμετωπίζουν και οι φαρμακοποιοί καθώς δεν ξέρουν αν πρέπει να εκτελούν τις συνταγές που προέρχονται μόνο από γαστρεντερολόγο ή και από γενικούς γιατρούς ή άλλες ειδικότητες. Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι οι συμβεβλημένοι γαστρεντερολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ λίγοι.

Νεώτερο έγγραφο σχετικά με το θέμα εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη 24 Απριλίου και αφορούσε  «τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση σκευασμάτων του θετικού καταλόγου συνταγογραφουμένων φαρμάκων». Με το έγγραφό του αυτό ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλο τον ιατροφαρμακευτικό κόσμο, ότι ο περιορισμός των διαφόρων ομεπραζολών υφίσταται και συγκεκριμένα τα εν λόγω σκευάσματα «αποζημιώνονται μόνο για την θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνταγογραφούνται πλέον δηλαδή  μόνο από γαστρεντερολόγους.»
Έπειτα από  αυτή την ανακοίνωση ο ΦΣΑ απέστειλε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους φορείς ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατόπιν  προφορικής επικοινωνίας που είχε με τους υπεύθυνους ενημέρωσε με δική του ανακοίνωση ότι συνεχίζεται η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας ομεπραζόλης από όλους τους κλινικούς ιατρούς, σύμφωνα με τις θεραπευτικές ενδείξεις. Επισημαίνει επίσης  ότι θα γίνει σχετική ανακοίνωση αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης  εντός των προσεχών ημερών, στο γενικότερο πλαίσιο διορθώσεων της θετικής λίστας φαρμάκων.
Μέχρι στιγμής βέβαια καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει βγει και το ζήτημα παραμένει γρίφος για φαρμακοποιούς, γιατρούς και  ασθενείς.

Ο  κύριος Γιάννης Δαγρές, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής δήλωσε στο «healthview» : « Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ότι η συνταγογράφηση ομεπραζολών δεν θα συναντήσει προσχώματα  μέχρι και αυτή τη στιγμή τα εμπόδια της αποκλειστικής συνταγογράφησης από τους ελάχιστους γαστρεντερολόγους που  έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ , επισήμως δεν έχουν αρθεί. Αντιθέτως με δεύτερο έγγραφο το οποίο εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ επικυρώνεται  ότι η πρώτη απόφαση παρεμπόδισης της συνταγογράφησης της ομεπραζόλης παραμένει ως έχει με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται και η πλήρης πρόσβαση των ασθενών στα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα και να ταλαιπωρούνται».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου
healthview.gr
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Απριλίου 2013, 00:15:05 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Μαΐου 2013, 18:50:09
Απάντηση #148
Αποσυνδεδεμένος

kakalos


και τελικα τι λεμε στους ασθενεις μας στην περιφερεια που χρειζαζονται το φαρμακο τους???????
Πληρωσε βενζινη(10Ε) και επισκεψη σε γαστρενετερολογο(?) για να σου το γραψει ή αγορασε το ???
Το δεύτερο νομιζω οτι συμφερει αλληλους.......

Πολυ ωραια τακτικη απο το υπουργειο....

9 Μαΐου 2013, 19:59:30
Απάντηση #149
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αγωνιούν για την πιθανότητα να χάσουν τα λεφτά τους όσοι φμφ έδωσαν πραζόλες χωρίς συνταγή Γαστρεντερολόγου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ρέθυμνο, 09/05/2013

Αρ. Πρωτ. : 106

Αίτημα προς: ΔΣ ΠΦΣ

Θέμα:« Εκτέλεση συνταγών με φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων αντλίας πρωτονίων»

Συνάδελφοι ,από την ημερομηνία που στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ αναρτήθηκε η εγκύκλιος με αρ.πρωτ. : οικ.17743 (και αφορά τους περιορισμούς στην εκτέλεση συνταγών με φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων αντλίας πρωτονίων) έως σήμερα δεν έχει υπάρξει σαφής οδηγία από μέρους του ΠΦΣ, γεγονός που δημιουργεί αφενός σύγχυση στους τοπικούς συλλόγους για τις οδηγίες που θα πρέπει να δώσουν στα μέλη τους και αφετέρου ερωτηματικά για το αν η πληρωμή των συνταγών που έχουν εκτελεσθεί, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις των περιορισμών που τίθενται (συνταγογράφηση μόνο από γαστρεντερολόγο κλπ), είναι διασφαλισμένη.

Καθώς κρίνουμε απαραίτητη την κοινή στάση όλων των φαρμακευτικών συλλόγων απέναντι στο ζήτημα, παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε την επίσημη θέση του ΠΦΣ όσον αφορά την εκτέλεση συνταγών με φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων αντλίας πρωτονίων.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωσήφ Σπαντιδάκης

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Βαρδιάμπασης
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2921 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2013, 22:19:48
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
3412 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2013, 08:23:41
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
5774 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 10:26:30
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
15213 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2020, 14:46:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10125 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:26:41
από Argirios Argiriou