Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 19:51:18

Αποστολέας Θέμα: Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?  (Αναγνώστηκε 66503 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Απριλίου 2013, 23:59:53
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Κάποιος από αυτός που προσελήφθησαν από το παράθυρο σε ΝΠΔΔ και κάπου άκουσε και για τις πραζόλες είπε να το βάλει μέσα.....
Με την νοημοσύνη που δεν διαθέτει, δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχωσε στην ΥΑ και εδώ πραγματικά γελάει ή κλαίει όλη η Ελλάδα...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Απριλίου 2013, 00:01:22
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man


« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 00:21:22 από Medicine Man »

3 Απριλίου 2013, 00:05:01
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γ.ΚΥΡΩΣΕΙΣ
......
Σε περιπτώσεις που περικοπεί εκτελεσθείσα συνταγή που θεωρήθηκε από ελεγκτή ιατρό για παράβαση κανόνων συνταγογράφησης, ο Οργανισμός εισπράτει την αξία από το συνταγογράφο ιατρό.

Δυο παρατηρήσεις:

Α. Αφού εγκρίθηκε από τον ελεγκτή, για ποιό λόγο να περικοπεί;
Β.Το Π.Δ. ανήκει στο παρελθόν, αφού σήμερα οι ηλεκτρονικές συνταγές δεν υπόκεινται σε θεώρηση από τον ελεγκτή.

Και μία πρόταση:

Αντί να πληρώνεται ο φμφ και να καταλογίζεται εκ των υστέρων πρόστιμο στον συνταγογράφο ιατρό, δεν θα ήταν καλύτερο εξ αρχής να μην πληρώνεται ο φμφ;

Οι κανόνες συνταγογράφησης, που έχουν πλήθος παραπομπών στο Π.Δ, είναι του ΕΟΠΥΥ(βλέπε LINK), με ημερομηνια 29/3/2012. Βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει από τότε, όχι όλα όμως.

Όσον αφορά την  πρόταση(Αντί να πληρώνεται ο φμφ και να καταλογίζεται εκ των υστέρων πρόστιμο στον συνταγογράφο ιατρό, δεν θα ήταν καλύτερο εξ αρχής να μην πληρώνεται ο φμφ),συμφωνώ αλλα δυστυχώς δε φαίνεται να ισχύει



« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 00:18:57 από Medicine Man »

3 Απριλίου 2013, 10:02:19
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι ο ΕΟΠΥΥ όσο πάει και γίνεται το παλαιό κραταιό Σοβιετικού τύπου ΙΚΑ:
Σε αυτό υπήρχαν δεκάδες "απαγορεύσεις" και περιορισμούς, που κανένας γιατρός του δεν τηρούσε στην πράξη. Είχαν όμως μια χρησιμότητα: Όταν έπρεπε να βγει κάποιος από την μέση, γινόταν μια "καταγγελία", και τον καλούσαν σε απολογία. Εκεί για την μεν καταγγελία υπήρχε αθώωση αλλά για τις κατά συρροή παραβάσεις, τι μπορούσε να κάνει; Δύο λύσεις υπήρχαν: Το καλό βύσμα και η απειλή της επώνυμης καταγγελίας για αρκετούς άλλους συναδέλφους που "παρατυπούσαν" εξίσου. Με το πρώτο λυνόταν το θέμα άμεσα με το δεύτερο έπαιρνε παράταση μέχρι την επόμενη "καταγγελία". Εννοείται ότι τα πραγματικά λαμόγια, η μόνο κύρωση που είχαν ήταν η διαπόμπευση του τύπου, όλα έχουν επιστρέψει κανονικά στη δουλειά τους και μάλιστα έχουν αυξήσει και το κασέ τους καθώς πλέον με τόση διαφήμιση από τον τύπο, ο ασθενής που αναζητεί λαμόγιο γιατρό ξέρει και που θα απευθυνθεί... και δεν σκοντάφτει σε γιατρούς που πάνε με το σταυρό στο χέρι....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Απριλίου 2013, 13:03:15
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ακαριαία επίδειξη μαχητικής εγρήγορσης από Λουράντο - Έστειλε επιστολή στον Η.Ε. M.P. Dr Marios Salmache.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΠΥ

ΚΟΙΝ/ΣΗ : ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ.ΣΑΛΜΑ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 692Β/2013 σελ 12252 όλες οι "πραζόλες" αποζημιώνονται ΜΟΝΟ όταν συνταγογραφούνται από Γαστρεντερολόγους και για την θεραπεία γαστρικού έλκους και Γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.).

Είναι προφανές ότι οι συντάκτες των εν λόγω περιορισμών δεν έλαβαν υπόψη τους ότι :

• Οι γαστρεντερολόγοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ - σε όλη την επικράτεια αριθμούν τους 101 , εκ των οποίων οι 67 ανήκουν στην περιφέρεια της Αττικής. Οπότε ας αναλογιστούμε πώς κατανέμονται οι υπόλοιποι 34 στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές !!!

• Η γραστροπροστασία, ειδικά για περιπτώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών απαιτείται ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει έλκος ή Γ.Ο.Π. (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λ.π.).

• Η πρόληψη, η οποία στην σημερινή εποχή είναι το ζητούμενο, είναι κάτι άγνωστο για την ομάδα των επιστημόνων που ζητούν να εφαρμοστεί ο περιορισμός για τις πραζόλες, αφού απαιτείται πρώτα να υπάρξει έλκος για να χορηγηθούν, και όχι να προλάβουμε το έλκος!!!

• Αν υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, να εντοπίζει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν μέσω της ΗΔΙΚΑ. Η λογική «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι», αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επιλογή περικοπής δαπανών, υποβαθμίζοντας ακόμη παραπέρα την ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές που θεωρούμε ότι μας έχουν φτάσει πια σε πλήρες αδιέξοδο.

Εκτός των ανωτέρω, ο ιατροφαρμακευτικός κόσμος, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τις νέες αυτές εξελίξεις στην συνταγογράφηση, καθώς επίσης και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνουν για την προστασία της υγείας τους, και μάλιστα σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η γαστροπροστασία.

Θεωρούμε το μέτρο όπως εφαρμόζεται πλέον, απαράδεκτο και αιφνιδιαστικό. Οφείλουμε από την πλευρά μας, σαν επιστήμονες υγειονομικοί να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό για τις προθέσεις σας, μέσω Δελτίο Τύπου, ζητώντας ταυτοχρόνως από εσάς τουλάχιστον, την παράταση εφαρμογής του μέτρου - για εύλογο χρονικό διάστημα - μέχρι να ενημερωθούν τόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και ο Ελληνικός Λαός.

Αναμένουμε άμεσα απάντησή σας.

για τον Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 15:23:31 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2013, 13:45:02
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Υπάρχουν και πραζόλες και με άλλες ενδείξεις, εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ, πλην "θεραπείας γαστρικού έλκους και Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης". Με τις ενδείξεις αυτές, δεν μπορούν να γραφούν από κανένα (ούτε γαστρεντερολόγο). Είναι ΜΗΣΥΦΑ; 


Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

3 Απριλίου 2013, 14:21:13
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Dott.diMG


Δηλαδή για να θεραπεύσω μια απλή γαστρίτιδα δίνω Maalox και σόδα φαγητού?
Έχουν ιδέα τα ξεφτέρια πόσος κόσμος έχει υποβληθεί σε χειρουργείο για έλκος στην προ PPI εποχή? Εφ' όσον τους ενδιαφέρει μόνο το κόστος ξέρουν πόσο “κοστίζει” μια αιμορραγία ανωτ. Πεπτικού?
Για βηχαλάκι στέλνω πνευμονολόγο?
Για ζαχαράκι Prof. Διαβητολογίας?
Για αρθραλγία Ορθοπεδικό?
Για Fe-πενική αναιμία Αιματολόγο?
Για κνησμό οσχέου ................?
Για ....................
........................

Πρέπει να ιππο-σιτίζονται τι άλλο να πει κανείς? ;D ;D
"Η αγάπη βρίσκει τρόπο. Η αδιαφορία βρίσκει δικαιολογία."
(Γέρων Παΐσιος)

3 Απριλίου 2013, 15:30:07
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

samsok


δηλαδη εναν ασθενη με ΣΝ που λαμβανει διπλη αντιαιμοπεταλιακη αγωγη ή θα τον στελνουμε να βρει γαστρεντερολογο ή θα του χορηγουμε ρανιτιδινη?
εγω θα γραφω στα σχολια της συνταγης οτι αναγκάστηκα να μην χορηγησω την απαιτουμενη γαστροπροστασια και οτι η ευθυνη για τυχον αιμμορραγια πεπτικου οφειλεται στον ΕΟΠΥΥ.

3 Απριλίου 2013, 15:41:18
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ειμαστε η χωρα των αντιθεσεων και της υπερβολής.Από τη μια υπερβολη στην άλλη.Τοσα χρόνια η προσφιλής τακτική πολλών εξ ημων με το "καλημερα" του ασθενη να τον φορτωνουμε και ενα PPI οδήγησε στο σημερινο,έτερο άκρο.Χορήγηση PPI για συνταγογράφηση KLARICID (!!!),se 20-30 αρηδες με ελευθερο ιστορικο γαστρικών διαταραχων επειδη τους δωσαμε PONSTAN ή απλά χορηγηση PPI στον ηλικιωμενο γιατι παιρνει 3-4 φαρμακα και μη χαλάσει το στομάχι του.Ελάτε τωρα ,ας ειμαστε ειλικρινεις γιατι γελοιοποιουμστε,το πάρτυ με τα PPI γαλουχησε μια γεννια γιατρων,συνεδριων,φαρμακοτουρισμου.

Και τωρα να'σου και η μαυρη τρυπα που πρεπει να καλυφθει και πάμε στο αντιπερα άκρο.ΣΕ πόσους θα λειψουν πραγματικά τα ppi?ΚΑτ εμέ σε ελάχιστους....πόσοι απο τους ασθνεις που βλέπουμε εχουν πραγματικά έλκος ή τοσο σοβαρη ΓΟΠν που δεν αντιμετωπιζεται με άλλα μεσα-φαρμακα?Και σε ποσους που υποψιαζομαστε ελκος ή σοβαρη ΓΟΠΝ δε τους στελνουμε τελικα σε γαστρενερολογο για γαστροσκοπηση?

Εν τελει κριμα για μια μικρη μειοψηφια που πραγματικα χρειαζεται τα PPI και μπαινει σε περιπετεια ανευρεσης τους...Για την πλειοψηφια δε θα στενοχωρηθω.Και η ρανιτιδινη προσωπικα χ2 μου κάνει.

Και ας εχουμε το θάρρος να παραδεχθουμε πως σε μεγαλο βαθμο εμεις οι ιδιοι "καψαμε" αυτη την κατηγορια φαρμάκων...





« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 15:52:07 από jack »
+

3 Απριλίου 2013, 15:44:07
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ακαριαία επίδειξη μαχητικής εγρήγορσης από Λουράντο - Έστειλε επιστολή στον Η.Ε. M.P. Dr Marios Salmache.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΠΥ

ΚΟΙΝ/ΣΗ : ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ.ΣΑΛΜΑ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 692Β/2013 σελ 12252 όλες οι "πραζόλες" αποζημιώνονται ΜΟΝΟ όταν συνταγογραφούνται από Γαστρεντερολόγους και για την θεραπεία γαστρικού έλκους και Γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.).

Είναι προφανές ότι οι συντάκτες των εν λόγω περιορισμών δεν έλαβαν υπόψη τους ότι :

• Οι γαστρεντερολόγοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ - σε όλη την επικράτεια αριθμούν τους 101 , εκ των οποίων οι 67 ανήκουν στην περιφέρεια της Αττικής. Οπότε ας αναλογιστούμε πώς κατανέμονται οι υπόλοιποι 34 στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές !!!

• Η γραστροπροστασία, ειδικά για περιπτώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών απαιτείται ακόμη και όταν ο ασθενής δεν έχει έλκος ή Γ.Ο.Π. (π.χ. καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.λ.π.).

• Η πρόληψη, η οποία στην σημερινή εποχή είναι το ζητούμενο, είναι κάτι άγνωστο για την ομάδα των επιστημόνων που ζητούν να εφαρμοστεί ο περιορισμός για τις πραζόλες, αφού απαιτείται πρώτα να υπάρξει έλκος για να χορηγηθούν, και όχι να προλάβουμε το έλκος!!!

• Αν υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής συνταγογράφησης είναι ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου, να εντοπίζει τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν μέσω της ΗΔΙΚΑ. Η λογική «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι», αντιλαμβανόμαστε ότι είναι επιλογή περικοπής δαπανών, υποβαθμίζοντας ακόμη παραπέρα την ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη των ασφαλισμένων σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές που θεωρούμε ότι μας έχουν φτάσει πια σε πλήρες αδιέξοδο.

Εκτός των ανωτέρω, ο ιατροφαρμακευτικός κόσμος, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τις νέες αυτές εξελίξεις στην συνταγογράφηση, καθώς επίσης και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνουν για την προστασία της υγείας τους, και μάλιστα σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η γαστροπροστασία.

Θεωρούμε το μέτρο όπως εφαρμόζεται πλέον, απαράδεκτο και αιφνιδιαστικό. Οφείλουμε από την πλευρά μας, σαν επιστήμονες υγειονομικοί να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό για τις προθέσεις σας, μέσω Δελτίο Τύπου, ζητώντας ταυτοχρόνως από εσάς τουλάχιστον, την παράταση εφαρμογής του μέτρου - για εύλογο χρονικό διάστημα - μέχρι να ενημερωθούν τόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσο και ο Ελληνικός Λαός.

Αναμένουμε άμεσα απάντησή σας.

για τον Φ.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θλιβερό που αυτο τι κείμενο αντί να υπογράφεται απο τον ΠΙΣ ή έστω τον ΙΣΑ στα πλαίσια της αντιεπιστημονικοτητας του μέτρου, υπογράφεται απο τον Λουραντο που θίγεται η τσέπη του.

3 Απριλίου 2013, 15:50:20
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
δηλαδη εναν ασθενη με ΣΝ που λαμβανει διπλη αντιαιμοπεταλιακη αγωγη ή θα τον στελνουμε να βρει γαστρεντερολογο ή θα του χορηγουμε ρανιτιδινη?
εγω θα γραφω στα σχολια της συνταγης οτι αναγκάστηκα να μην χορηγησω την απαιτουμενη γαστροπροστασια και οτι η ευθυνη για τυχον αιμμορραγια πεπτικου οφειλεται στον ΕΟΠΥΥ.

Συγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

Σε αυτο θα συμφωνήσω αναφανδον με τον jack. Μάθαμε την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την DAPT, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια για την βραχυπρόθεσμη χορήγηση ΜΣΑΦ, την "απαιτούμενη" γαστροπροστασια της αντιβιωσης και αυτών που "παίρνουν πολλά φάρμακα". Και ξεχάσαμε την ιατρική.

3 Απριλίου 2013, 16:05:29
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
εγω θα γραφω στα σχολια της συνταγης οτι αναγκάστηκα να μην χορηγησω την απαιτουμενη γαστροπροστασια και οτι η ευθυνη για τυχον αιμμορραγια πεπτικου οφειλεται στον ΕΟΠΥΥ.

Έχετε(ουμε) πάντα τη δυνατότητα να γράφετε(ουμε) την πραζόλη σε λευκό χαρτί και ο ασφαλισμένος να την αγοράζει αν το αντέχει η τσέπη του ή να ψάξει αργότερα να βρει γκανγκστερολόγο να του την ξεπλύνει.
Άλλωστε, ένα Νέξιουμ 20άρι με 14 έχει καταποντιστεί στα 5.49 ευρώ (που όμως, φευ, φαντάζει πια κολοσσιαίο ποσό).
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2013, 16:29:38
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θλιβερό που αυτο τι κείμενο αντί να υπογράφεται απο τον ΠΙΣ ή έστω τον ΙΣΑ στα πλαίσια της αντιεπιστημονικοτητας του μέτρου, υπογράφεται απο τον Λουραντο που θίγεται η τσέπη του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξή μας πήραμε το παραπάνω σχετικό και διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης (σσσς, θα καρφωθούμε) τα λεγόμενα PPI’s με ένδειξη ΓΟΠ και Έλκος επιτρέπεται να αναγράφεται μόνο από ειδικούς Γαστρεντερολόγους.

Εξ’ αρχής δηλώνουμε ότι γνωρίζουμε την υπερβολική χρησιμοποίηση των παραπάνω φαρμάκων με ένδειξη «γαστροπροφύλαξη» και συμφωνούμε στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου. Όμως κ. Υπουργέ φοβούμαστε ότι πήγατε στο άλλο άκρο. Γνωρίζετε ότι το σύνολο των Ελλήνων Γαστρεντερολόγων αριθμεί περίπου 700 άτομα τα 2/3 των οποίων διαμένουν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 1/3 σε ορισμένες μεγάλες πόλεις πρωτεύουσες νομών;  (τα στοιχεία τα πήραμε από τον Λουράντο) Γνωρίζετε ότι σε όλα τα νησιά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός γαστρεντερολόγος; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν νομοί (π.χ. Λακωνίας) που δεν διαθέτουν γαστρεντερολόγο;

Τέλος, κύριε Υπουργέ παρακαλούμε να αντιληφθείτε ότι μια τέτοια λογική που δικαιολογεί την φαρμακευτική αγωγή μόνο στους αντιστοίχους ειδικούς με την στενή έννοια του όρου, καθιστά ουσιαστικά όλους τους Γενικούς Ιατρούς και τους ειδικούς Παθολόγους στην καλύτερη περίπτωση απλούς γραμματείς/βοηθούς των ειδικών συναδέλφων τους. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τόσο η Γενική Ιατρική όσο και η Παθολογία είναι βασικές ιατρικές ειδικότητες και στο επίπεδο της ΠΦΥ δεν υπάρχει κανένα κράτος του πολιτισμένου και μη κόσμου που να τους απαγορεύει τη χρήση όλων των καταλλήλων φαρμάκων στην προσπάθεια θεραπείας των ασθενών τους με τελικό αποτέλεσμα και την αποσυμφόρηση των δευτεροβαθμίων μονάδων, δηλαδή των νοσοκομείων.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, να αντιληφθείτε την σοβαρότητα του γεγονότος και να προβείτε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρση αυτής της παράλογης απόφασης που θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2013, 16:36:27
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


UPDATE Λουράντος για πραζόλες

Προς τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία (όταν οι άλλοι στέλναν επιστολές, εγώ τους μιλούσα στο κινητό) που είχα σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλο, μετά το έγγραφο που αποστείλαμε προς τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κοινοποιήσαμε και στον Υπουργό, δόθηκε παράταση εκτέλεσης συνταγών με πραζόλες μέχρι και την Παρασκευή 6/4/2013.
 
Ταυτοχρόνως, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ εφαρμόζεται φίλτρο, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών από άλλες ειδικότητες πλην γαστρεντερολόγων, παρά μόνο σε περίπτωση που ο παθολόγος έχει γνωμάτευση από γαστρεντερολόγο, πράγμα που θα αναφέρεται σε ειδικό πεδίο της ηλ. συνταγής. Αυτό θα ισχύσει από 7/4/2013. (Μας έκανες επισήμως πλύστες).
 
Αναμένεται εντός της ημέρας επίσημο έγγραφο.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 17:00:18 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2013, 16:58:51
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ εφαρμόζεται φίλτρο, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών από άλλες ειδικότητες

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς και άλλα φάρμακα όπως νευρολογικά, ψυχιατρικά, καρδιολογικά, ρευματολογικά, ινσουλίνες, κ.α.
Το επόμενο βήμα, φυσικά, είναι να εποπτεύονται οι ειδικοί π.χ. οι γαστρεντερολόγοι πόσες γνωματεύσεις για PPI και πού τις έδωσαν, κ.λπ.

Όταν καταλάβουν ότι ένας ιδιώτης σπάνια μπορεί να αρνηθεί χάρη στον πελάτη του γιατί θα τον κερδίσει ένας ανταγωνιστής του, θα θέσουν περιορισμούς ως προς το ποιοί θα μπορούν να δίνουν πόσα πιστοποιητικά και τελικά θα οδηγηθούμε σε δυσλειτουργικά συμβούλια ιατρών του ΕΟΠΥΥ, πολιτικές παρεμβάσεις, διαφθορά και μαϊμού πιστοποιητικά λήψης πραζόλης.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2013, 17:04:49 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2897 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2013, 22:19:48
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
3355 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2013, 08:23:41
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
5751 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 10:26:30
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
15176 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2020, 14:46:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7673 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:26:41
από Argirios Argiriou