ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει PPI?

<< < (11/35) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Αν ο Γάστρο κάνει παιχνίδι με έναν συγκεκριμένο PPI (π.χ. εσομεπραζόλη), μπορώ να το αλλάξω εγώ σε ομεπραζόλη γενόσημη ή πρέπει ν' ακολουθώ τυφλά την επιλογή του Γάστρο;

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Με τις "δανεισμένες" πραζόλες τι θα γίνει;
Βρε τι πάθανε!
Μέχρι την Παρασκευή όποιος προλάβει......

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑν ο Γάστρο κάνει παιχνίδι με έναν συγκεκριμένο PPI (π.χ. εσομεπραζόλη), μπορώ να το αλλάξω εγώ σε ομεπραζόλη γενόσημη ή πρέπει ν' ακολουθώ τυφλά την επιλογή του Γάστρο;

--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι το να αλλάξεις τη γνωμάτευση του Γκάστρο- (ά άλλου ειδικού) αποτελεί τουλάχιστο κακούργημα :) ...

Εγώ θα μείνω στο ότι η απόφαση είναι αντιεπιστημονική κατα τη γνώμη μου αφού τα φάρμακα χορηγούνταν (απο την πλευρά μου με NSAIDs) εντός των επίσημων ενδείξεων του ΕΟΦ, ΕΜΕΕΑ κλπ (Prevention of NSAID-associated gastric and duodenal ulcers in patients at risk - Προφύλαξη από γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη που σχετίζονται με ΜΣΑΦ σε ασθενείς που κινδυνεύουν (όπως ηλικίας > 65) ), και παντελώς άδικη για παθολόγους και γενικούς ιατρούς (τελικά, όπως ανέφερε παραπάνω συνάδερφος, ποιο θα είναι το αντικείμενο τους; ).
   Βέβαια η λογική του ΕΟΠΥΥΥΥ (αποφασίζουμε και διατάζουμε) δεν κοιτάει επιστημονικές απόψεις ή μακροπρόθεσμα οφέλη (εκτός αν ήταν μπαρούφες όλες οι μελέτες για την υπεροχή των PPI σε κόστος - αν μετρηθούν και οι νοσηλίες κλπ). Και συμφωνώ ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (βλέπω - δεν το λέω χαιρέκακα, ντρέπομαι για αυτό- οι γενικοί γιατροί να γίνουν αντιγραφείς γνωματεύσεων).

Όσο για : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

--- Τέλος παράθεσης ---
αν θυμάμαι καλά δεν προκαλεί πτώση στο libido;

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌσο για : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

Αν πάμε λίγο ακόμη πιο πίσω, στον πρόδρομο της ρανιτιδίνης σιμετιδίνη (Tagamet), αυτή προκαλεί γυναικομαστία. Πλάκα-πλάκα, εν έτει 2000 υπήρξε Άγγλος τουρίστας στη Σκόπελο που έπαιρνε σιμετιδίνη!

Νομίζω ότι με την νέα εποχή που εγκαινιάστηκε με τις πραζόλες και τους Gastro, θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε ένα θεμελιακό ζήτημα: Ποιός ιατρός μπορεί να θέτει ποιά διάγνωση.
Π.χ. ΧΑΠ/Άσθμα-Pneumo, ΚΥΠ-Uro, Οστεοπόρωση-Ortho, Άνοια-Neuro, Κατάθλιψη-Psy, ΣΝ-Cardio, κοκ.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌσο για : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυγγνώμη, αλλα τι εχει η ρανιτιδινη (στην οποία, συν τοις αλλοις, ουδέποτε εχει πέσει σκιά περί αλληλεπίδρασης με τα αντιαιμοπεταλιακα);

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

Αν πάμε λίγο ακόμη πιο πίσω, στον πρόδρομο της ρανιτιδίνης σιμετιδίνη (Tagamet), αυτή προκαλεί γυναικομαστία. Πλάκα-πλάκα, εν έτει 2000 είχα δει έναν Άγγλο τουρίστα στη Σκόπελο που έπαιρνε σιμετιδίνη!

Νομίζω ότι με την νέα εποχή που εγκαινιάστηκε με τις πραζόλες και τους Gastro, θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε ένα θεμελιακό ζήτημα: Ποιός ιατρός μπορεί να θέτει ποιά διάγνωση.
Π.χ. ΧΑΠ/Άσθμα-Pneumo, ΚΥΠ-Uro, Οστοπόροση-Ortho, Άνοια-Neuro, Κατάθλιψη-Psy, ΣΝ-Cardio, κοκ.

--- Τέλος παράθεσης ---

Διόρθωσέ το γιατί σε βλέπω να περνάς από Ιερά Εξέταση...!!!  :D   Όλο και κάποιος/α θα στη "φυλάει".......  ;)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: πολύ καλά λέει ο λαός "Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μη λες".(ισχύει για όλους μας, με εμένα πρώτο, για να μην υπάρξει και παρεξήγηση από ένα αστείο.....)  :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση