Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Μένουμε Ελλάδα;
NewGP:
Λίγες γραμμές προσωπικού προβληματισμού, με αφορμή αυτό το φόρουμ...
Η Ελλάδα διέρχεται τη μεγαλύτερη ίσως κρίση στην ιστορία της. Κρίση ηθική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική που διατέμνει κοινωνικές τάξεις, επαγγελματικές κατηγορίες και γεωγραφικές περιοχές. Μια κρίση για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας, από τον τελευταίο πολίτη ως τον πρωθυπουργό της χώρας. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι υπέρ του δόγματος ότι όλοι φταίνε το ίδιο, προφανώς το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αφορά την πολιτική εξουσία, με πολλούς από τους ασκήσαντες την να έχουν επιτελέσει εγκληματικό έργο. Αλλά φταίνε (και σε διαφορετικό βαθμό οι πολίτες) γιατί:
α) Πολλοί συμμετείχαν σε κάποιο βαθμό στο μεγάλο φαγοπότι (π.χ από τον εργολάβο του δημοσίου έως τον τελωνειακό και τον εφοριακό που έπαιρναν μίζες, το δικαστή που λαδωνόταν (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο έχει περάσει στα ΜΜΕ), το μεγαλογιατρό του δημοσίου που τα έπαιρνε από προμήθειες, έως τον έμπορο και τον επιχειρηματία που φοροδιέφευγαν συστηματικά και τον αγρότη που τσέπωνε επιδότηση για να κάνει ανακαλλιέργειες (τις οποίες ουδέποτε έκανε).
β) Οι περισσότεροι συμβιβάστηκαν και αρκετοί επέλεξαν την παράνομη συναλλαγή έως μέσο εξυπηρέτησης σε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. πολεοδομίες).
γ) Γενικά εθίστηκαν σε ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο (που έφτασε στο αποκορύφωμα με τις Cayenne)
δ) Συχνά επιδίωξαν το εύκολο και άκοπο χρήμα (π.χ. γιατί να δουλέψω στα χωράφια, θα 10πλασιάσω τα λεφτά μου μέσα από το χρηματιστήριο)
ε) Ανέδειξαν τον ατομισμό σε ύψιστη αξία στην ελληνική κοινωνία σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος
στ) Ψήφιζαν και χειροκροτούσαν διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς και κόμματα για τα διάφορα αξιώματα και συναλλάσσονταν μαζί τους (π.χ. για διορισμό στο δημόσιο)
ζ) Θεωρούσαν ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι έτσι είναι η Ελλάδα και όποιος διαφωνούσε μαζί τους θεωρείτο καταστροφολόγος και μίζερος (ωχ αδερφέ!).
(Για να μην παρεξηγηθώ επαναλαμβάνω ότι για τα παραπάνω το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης επιβαρύνει τους πολιτικούς και όχι τους πολίτες. Επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τα εγκληματικά λάθη των τελευταίων χρόνων που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο.)
Η Ελλάδα δυστυχώς βαδίζει ολοταχώς προς τον γκρεμό. 5 συνιστώσες που συνηγορούν σε αυτό είναι:
α) Η οικονομία της χώρας είναι χρεωκοπημένη
β) Ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποσαρθρωμένος
γ) Το πολιτικό σύστημα της χώρας απολύτως ανεπαρκές
δ) Η δημόσια διοίκηση της χώρας διαλυμένη
ε) Η κοινωνία μη συνειδητοποιημένη, μπερδεμένη και αποσυντονισμένη
Και έρχομαι στο ερώτημα του τίτλου; Μένουμε στην Ελλάδα, ή παίρνουμε (όσοι μπορούμε) αεροπλάνα και βαπόρια όσο είναι ακόμα καιρός;
Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη μια ελπίδα: Οι πολίτες, αρκεί να αυτοοργανωθούν και να αρχίζουν να παράγουν έργο, θέσεις, προτάσεις, μέσα από οργανώσεις, φόρουμ, ομάδες εργασίας. Θα αναρωτηθείτε ποιούς πολίτες εννοώ, αυτούς που εμμέσως χαρακτήρισα πιο πάνω ως διεφθαρμένους; Προφανώς αυτοί που έχουν αλλοτριωθεί τελείως συνειδησιακά ή αυτοί που ακόμα και σήμερα βγάζουν λεφτά μέσα από το σύστημα αυτό δεν θα συμμετάσχουν. Ένα μεγάλο όμως κομμάτι της κοινωνίας θα έχει πραγματικά προσωπικό όφελος αν παραμερίσει τα μικροσυμφέροντα και τις μικροεξαρτήσεις του και επιδιώξει την κοινωνική αλλαγή.
Τι σχέση έχει το φόρουμ αυτό με την παραπάνω ανάλυση; Υπάρχουν εδώ εξαιρετικοί συνάδελφοι που εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις, όχι μόνο για ιατρικά θέματα αλλά και για γενικότερα θέματα οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας και για την πολιτική υγείας γενικότερα. Οι προσωπικές απόψεις αυτές θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε κοινά αποδεκτές θέσεις για διάφορα θέματα (π.χ. από guidelines για διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε περιφερειακό ιατρείο, έως προτάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης της ΠΦΥ στην Ελλάδα). Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται δουλειά: Το να καταγγέλλεις ή να διακηρύσσεις γενικές αρχές είναι εύκολο, το να παράγεις όμως (και ακόμα περισσότερο το να εκτελείς) ολοκληρωμένα και βιώσιμα σχέδια είναι το δύσκολο. Αν δεν πρωτοστατήσουμε όμως εμείς, οι άνθρωποι της ΠΦΥ, σε αυτήν την προσπάθεια ποιοί θα το κάνουν; Για αυτό προτείνω τη μετεξέλιξη αυτού του ιστότοπου από φόρουμ ανταλλαγής απόψεων σε φορέα παραγωγής ιδεών.
Παρακαλώ απαντήστε μου αν συμμερίζεστε ή όχι (και σε τι βαθμό) τις απόψεις μου. Αν μη τι άλλο θα με βοηθήσετε να απαντήσω και εγώ στο ερώτημα του τίτλου και να πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις.
Argirios Argiriou:
Συνάδελφε συμφωνώ με αυτά που λες αλλά νομίζω ότι το φόρουμ είναι ήδη φορέας παραγωγής ιδεών και όχι μόνο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων.
Gatekeeper:
Μένουμε Ελλάδα;
Ενα μόνο έχω να απαντήσω.
Good call , bad call , it is your f.... Call !!!
Πάρε μια άποφαση , ακολουθησέ τη και δες αν θα αποδώσει .
Αν πανε όλα καλα well done !! Αν πανε άσχημα ξανά προσπάθησε .
ΠΟΤΕ ωστόσο μην κατηγορήσεις κάποιον άλλο για την αποτυχία σου.
It was your f.... Call. Να το θυμάσε αυτό!!
Denominator:
Να αντιστρέψω κάπως το ερώτημα:
Ποιος από μας, άνεργος ων και με αρνητικές προοπτικές στην Ελλάδα, θα βρει μία θέση εργασίας στο εξωτερικό που να του εξασφαλίζει ό,τι θεωρεί αξιοπρεπές και θα την αρνηθεί;
medicus:
Έλα... ας σοβαρευτούμε λίγο!!! Όποιος θέλει να δουλέψει, λεφτά δουλειές υπάρχουν. Δες παρακάτω, στις μικρές αγγελίες τι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ υπάρχουν!!! :o :o :o
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση