Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:05:10

Αποστολέας Θέμα: Ποιά φάρμακα πρέπει να είναι εντός και ποιά εκτός λίστας;  (Αναγνώστηκε 25714 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Σεπτεμβρίου 2008, 12:51:48
Αναγνώστηκε 25714 φορές
Αποσυνδεδεμένος

mandreou


Τελικά όλα τα OTC δηλαδή τα χορηγούμενα και χωρίς συνταγή ιατρού φάρμακα είναι εκτός για τον ΟΓΑ όπως μας ενημέρωσε η ελεγκτής Θράκης του Ο.Γ.Α. και μάλιστα από τότε που έχει έρθει το γνωστό σε όλους μας έγγραφο όπου ανφερόταν ότι δεν καλύπτεται η δαπάνη αυτών των φαρμάκων OTC (Ν.3457/06) δηλαδή από 1/8/2008.
Σας επισυνάπτω σχετικό πίνακα από τον σύλλογο Πέλλας και ο θεός βοηθός με τις διαμαρτυρίες των ασθενών μας. 

19 Σεπτεμβρίου 2008, 14:10:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Όλα καλά, βλέπω όμως ότι o ΟΓΑ δίπλα στα άλλα δεν αφήνει να συνταγογραφούμε μερικά βασικά φάρμακα πρώτης γραμμής όπως το Depon, το Nurofen, το Salospir το Simeco ή το gel Voltaren.

Αυτό μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ο ΟΓΑ λέει ότι θέλει να πετύχει. Αντί δηλαδή να μειωθούν τα φαρμακευτικά έξοδα του ΟΓΑ μπορεί να αυξηθούν και από πάνω.

Γιατί έτσι μάλλον θα δωθεί ώθηση στην συνταγογράφηση άλλων φαρμάκων που είναι ανταγωνιστές των προαναφερθέντων, κοστίζουν "λίγο" παραπάνω, και τυγχάνει να είναι στην λίστα των συνταγογραφούμενων. Και έτσι αντί να γράφονται δισκία Depon και Nurofen ή η αλοιφή Voltaren να γράφεται Arcoxia, αντί Salospir να γράφεται Plavix και αντί για Simeco το Losec ή το Nexium.....Γιατί φοβάμαι ότι με το 10% συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων που έχουν πολλοί που έχουν ΕΚΑΣ ή με το 0% που έχουν πολλοί με νεοπλάσματα, θα τους βγαίνει πιο φθηνά να παίρνουν στο σπίτι τα ακριβά φάρμακα που είναι μέσα στην λίστα των συνταγογραφούμενων από το να παίρνουν χωρίς συνταγή γιατρού τα φθηνά που είναι όμως εκτός λίστας. Άσε που το άλλο το ακριβό θα τους το έχει γράψει γιατρός και άρα θα έχει πιο πολύ αξία.. Όσο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, άλλο που δεν θέλουν....

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η απόφαση αυτή του ΟΓΑ πάρθηκε από άγνοια και μόνον.

« Τελευταία τροποποίηση: 19 Σεπτεμβρίου 2008, 16:25:19 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Σεπτεμβρίου 2008, 16:18:27
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Σωστός ο Αργύριος.
Να συμπληρώσω κι εγώ τις σταγονούλες Pennsaid (Diclofenac Sodium) με τιμή περίπου 15€ τα 30 ml και 20€ τα 60 ml που δεν περιλαμβάνονται στα "απαγορευμένα". (Τώρα παρατήρησα ότι η διπλάσια ποσότητα έχει μόλις 30% μεγαλύτερη τιμή από τα 30 ml, οπότε καταλαβαίνετε ποιο είναι το κόστος της ουσίας αυτής καθ' εαυτής και ποια είναι τα "λοιπά" κόστη).
Άντε, καλά πασαλείμματα!

19 Σεπτεμβρίου 2008, 20:58:21
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Όπως φαίνεται, τα πράγματα δείχνουν να οδηγούνται εκεί που τα περιγράφει ο Αργύριος. Δυστυχώς και πάλι ο συνταγογράφος - πλυντήριο θα βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού από τη μια θα δέχεται πιέσεις (που συνήθως κλιμακώνονται σε φραστικές επιθέσεις - συκοφαντίες - απειλές - χειροδικίες) από τους ασφαλισμένους, και από την άλλη θα στερείται εναλλακτικής οδού. Για παράδειγμα, το susp. Gaviscon (με τιμή γύρω στα 5.50 ευρώ) με γλίτωσε πολλές φορές από τον άχαρο ρόλο να χορηγήσω άλλο πιο ακριβό σκεύασμα για τη Γ.Ο.Π. Ωστόσο, τώρα πια, θα πρέπει να δώσω σκληρότερη μάχη για να πείσω κάποιον να πληρώσει ένα σκεύασμα εξ ολοκλήρου, ενώ αυτός θα απαιτεί κάτι που είναι ακριβότερο αλλά το πληρώνει με 25% (ή λιγότερο, στις περιπτώσεις που ανέφερε ο Αργύριος). Με την κρατούσα μάλιστα νοοτροπία, ο Ελ χαίρεται όταν επιβαρύνει το Ταμείο του, το οποίο "μια ζωή του τά 'παιρνε", ή, ακόμη καλύτερα, όταν το Δημόσιο πληρώνει τις δαπάνες του, αφού "ζούμε σε μια χώρα που όλοι κοιτάνε πώς να τα αρπάξουν", όπως άλλωστε δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της γειτονικής Φυρομίας για τη Χώρα των Ελ. Τελικά, όλα φαίνεται να λειτουργούν υπέρ των μονίμως κερδισμένων, των φαρμακοποιών.

Πάντως, ο πίνακας που παρατέθηκε με τα ΟTC σκευάσματα μπορεί να φανεί χρήσιμος σε εμάς στο να αποφευχθεί η ετεροχρονισμένη συνταγογραφία-ξέπλυμα τέτοιων σκευασμάτων. Ξέρει μήπως κανείς αν ισχύει και για τα υπόλοιπα Ταμεία;
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Σεπτεμβρίου 2008, 21:04:30 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Σεπτεμβρίου 2008, 22:51:15
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Έγγραφο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον Διοικητή του ΟΓΑ:
Λέτε να πλησιάζει η μέρα που τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνταγογραφούνται και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ελεύθερα να μας πούν:
- Γιατρέ, πήρα 4 Οτριβίν, 6 Μουκοσολβάν και 8 Καουντερπέιν: γράφ' τα!

Προσέξτε ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αναγράφονται στο έγγραφο του ΠΦΣ σαν ΜΥΣΥΦΑ.

Προς
Τον Διοικητή του ΟΓΑ
κ. Λ. Παπαγεωργόπουλο

Αξιότιμε κύριε Διοικητά

Παρά τις ____________ (συμφέροντα/οχλήσεις/επιθυμίες) μας οι υπηρεσίες σας επιμένουν στην τελευταία εγκύκλιο προς τα φαρμακεία σύμφωνα με την οποία δεν αποζημιώνονται τα ΜΥΣΥΦΑ φάρμακα.
Όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο έγγραφο μας για να συμβεί αυτό πρέπει _________________________________ (να περάσετε πάνω από το πτώμα μας/να εκδοθεί από τον Ε.Ο.Φ. ο σχετικός κατάλογος των φαρμάκων αυτών/δεν κατάλαβες καλά, κ. Διοικητά με ποιούς τα έβαλες). Αυτός είναι ο λόγος που τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ επιφυλάσσονται αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Είναι προφανές ότι ούτε οι __________________ (συνταγογράφοι μας/γιατροί/τα παιδιά) ούτε οι ελεγκτικές σας υπηρεσίες ______________________ (ξέρουν τί τους γίνεται/γνωρίζουν ποια είναι τα ΜΥΣΥΦΑ/μαύρη ειν' η νύχτα στα βουνά), συγκεκριμένα.
Θεωρούμε ότι η εγκύκλιος σας είναι την πραγματικότητα άνευ ουσίας και ____________________________ (μας περιορίζει λιγάκι τα κέρδη/μας κόβει τη μαρίδα/δημιουργεί πλείστες συγχύσεις στις τοπικές υπηρεσίες του Ο.Γ.Α.)
Παρακαλούμε να την αναστείλετε ___________________________ (αλλιώς θα δείτε τί έχετε να πάθετε/μέχρις ότου υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις για τα ΜΥΣΥΦΑ/και να κάθεστε φρόνιμα στο εξής).

Με Τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Σεπτεμβρίου 2008, 23:03:54 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Σεπτεμβρίου 2008, 18:45:46
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, το ΙΚΑ έχει βγάλει (25/07/08) την εξής ανακοίνωση, η οποία εν ολίγοις λέει ότι αναμένεται σχετική Υπουργική Απόφαση.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ
ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8, 10241-ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Χ.Κανή
Αριθ. Τηλ.: 210-5221605
Aριθ. FAX: 210-5226730
Αθήνα, 25 Ιουλίου 2008
Αριθ. Πρωτ.
Π83/29
ΠΡΟΣ
1.Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες
Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
2.Περιφερειακά και Τοπικά Υποκ/ματα
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
(Υγειονομικές και Φαρμακευτικές Υπηρεσίες)
3.Νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
4.Π.Ε.Σ.Υ (πίνακας διανομής)
5.Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
6.Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών
Λογαριασμών Φαρμακείων

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων»
Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (με αρ.πρωτ. ΔΥΓ3α/οικ.97435/11.07.2008) και σε ότι αφορά στην Υπ. απόφαση αριθμ.ΔΥΓ3α/127858/2004 (ΦΕΚ Β 284/10.02.04) «Όροι και προϋποθέσεις κυκλοφορίας φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, για τη διάθεση των οποίων «δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» (κατηγορία ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης τροποποίησης και συμπλήρωσης αυτής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1. Γρ. Διοικητή
2. Γρ. Υποδιοικητή κου Αμπατζόγλου
3. Γρ. Υποδιοικητή κου Κυρζόπουλου
4. Γρ.Υποδιοκητή κου Βλάχου
5. Γρ. Γεν. Δ/ντή Υπ/σιών Υγείας
6. Δ/νσεις Επιθεώρησης
7. ΣΕΥΠΙΚΑ Πειραιώς 28, 104 31, Αθήνα
8. ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Πειραιώς 28, 104 31, Αθήνα
9. Τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους (Πίνακας Διανομής)
10. Ιατρείο Διοίκησης
11. ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., Σταδίου 29, 101 10 Αθήνα
12. 11.Υπουργείο Απασχόλησης (Γ.Γ.Κ.Α.)
13. Στο Συντάξαν Τμήμα (20)
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Φ.ΡΟΥΜΠΛΗ
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Σεπτεμβρίου 2008, 18:53:50 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Σεπτεμβρίου 2008, 18:53:11
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Νωρίτερα (16/07/08), είχε δημοσιευτεί το εξής:
(Τα μαρκαρισμένα σημεία μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία σε τυχόν αντεγκλήσεις μας με τους φαρμακοποιούς.)


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με αφορμή, ερωτήματα που δέχεται η Υπηρεσία μας, από τους ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με την συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:

1. Οι ιατροί του Ιδρύματος πρέπει να συνταγογραφούν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν νομίμως στη χώρα, για τα οποία υπάρχει έγκριση να χορηγούνται «με ιατρική συνταγή».

2. Η συνταγογράφηση κάθε φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος πρέπει να γίνεται από ιατρούς ειδικότητας, ανάλογης με την πάθηση του ασθενή και μόνο για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις και δοσολογία που προκύπτουν από την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος.

3. Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χορηγούνται για ενδείξεις πέραν των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ , πρέπει να παραπέμπονται προς εξέταση στην Ειδική Επιτροπή Φαρμάκων της Υπηρεσίας μας.

4. Υπενθυμίζουμε ότι δεν αποδίδεται από το Ίδρυμα η δαπάνη των φαρμάκων :
α) των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται «και χωρίς ιατρική συνταγή» σύμφωνα με τον ν.3457/2006 (Α,93) και
β) σε συγκεκριμένες ενδείξεις οι οποίες καθορίστηκαν με την Κ.Υ.Α. αριθμ.ΔΥΓ3α/ΓΠ 84921/2-7-2007(Β,1229) μετά από σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ και αναφέρονται στην Εγκύκλιο της Γενική Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αριθμ.πρωτ. Φ42000/15995/1456/20-6-2008. Κατ’ εξαίρεση, η δαπάνη των φαρμάκων αυτών καλύπτεται όταν αυτά χορηγούνται λόγω συνύπαρξης παθήσεων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ενδείξεων, κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι οδηγίες συνταγογραφίας που έχουν δοθεί με σχετικά έγγραφά μας που αφορούν περιορισμούς στον τρόπο χορήγησης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων Νοσοκομειακής Χρήσης, με Ειδική Συνταγή Ναρκωτικών, Συνταγή φυλασσόμενη επί διετία και τριετία και την χορήγηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων από τα φαρμακεία του Ιδρύματος καθώς και οδηγίες που έχουν δοθεί για την χορήγηση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων όπως τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα απευαισθητοποιητικά εμβόλια για Αλλεργίες, τα εμβόλια που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Για οποιαδήποτε τροποποίηση της υπάρχουσας κατάστασης θα δοθούν οδηγίες με σχετικά έγγραφά μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Κ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Σεπτεμβρίου 2008, 18:55:10 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Σεπτεμβρίου 2008, 20:50:27
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, το ΙΚΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη την θέση του για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Σεπτεμβρίου 2008, 23:20:39
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
2. Η συνταγογράφηση κάθε φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος πρέπει να γίνεται από ιατρούς ειδικότητας, ανάλογης με την πάθηση του ασθενή και μόνο για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις και δοσολογία που προκύπτουν από την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος.

Οι ασθενείς που κατάγονται από την περιοχή του Π.Π.Ι. και διαμένουν το χειμώνα στην Αθήνα, μου περιγράφουν, τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα μελανότερα χρώματα την οδύσσειά τους για να γράψουν φάρμακα στο ΙΚΑ. Ραντεβού για συνταγογραφία ανά γιατρό ειδικότητας. Πολλές φορές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ραντεβού τις ίδιες μέρες άρα διπλές και τριπλές επισκέψεις ανά μήνα.
Στο χωριό με το γενικό γιατρό αλλά και τον αγροτικό έχουν βρει την ησυχία τους. Γι' αυτό και φεύγοντας Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για Αθήνα, προσπαθούν με κάθε τρόπο (θεμιτό και αθέμιτο) να πάρουν stock φαρμάκων από το νησί για το χειμώνα.
Η πιο ωραία ατάκα που έχω ακούσει:
Γιατρός: "Δεν μπορώ να σας γράψω τόσα πολλά φάρμακα"
Ασθενής: " Καλά, γράψε τις μισές ποσότητες και θα ρθω πάλι αύριο να τα ξαναγράψουμε"

Θυμίζει το ανέκδοτο:
Ασθενής: "Γιατρέ, αν δεν σας πειράζει, θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη"
Γιατρός: "Καλά, περάστε πάλι αύριο!"

Υπάρχει και η παραλλαγή:
Γιατρός: "Καλά λοιπόν, αφού θέλετε δεύτερη γνώμη, εκτός από άρρωστος είστε και άσχημος!"

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
8597 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2016, 22:31:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3431 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2009, 08:59:26
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
5671 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαΐου 2009, 17:59:52
από Μαρία Χόρτη
6 Απαντήσεις
26826 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2017, 21:19:32
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
6085 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Οκτωβρίου 2020, 17:39:40
από Argirios Argiriou