Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 12:16:54

Αποστολέας Θέμα: Έτος 2013: Το 75% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αγοράσει τα φάρμακα του.  (Αναγνώστηκε 3196 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Μαΐου 2013, 21:17:21
Αναγνώστηκε 3196 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Προσωπικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το 75% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αγοράσει τα φάρμακα του. Έτσι πάντως γράφει στο παρακάτω άρθρο της Καθημερινής:

15/05/2013
Καθημερινή.


Στρες, αλκόολ και κάπνισμα τα... παράγωγα της κρίσης
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική αυτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 - 25 Μαΐου.

Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας. «Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαΐου 2013, 21:20:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Μαΐου 2013, 11:14:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πάτρα: Οι νταλίκες και τα νυφικά με ακούπονα φάρμακα που εξάγονταν στην εποχή του πάρτι, οδηγούν τώρα σε... 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το θέμα δημοσιεύει και διεθνές περιοδικό - Ο άτυχος ασθενής που έπαθε έμφραγμα σταμάτησε να αγοράζει φάρμακα επειδή δεν είχε τα 30€ που χρειάζονταν.

Αναγκάζονται να διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω οικονομικών δυσκολιών. Δεν είναι καινούργιο δυστυχώς, καθώς ολοένα και περισσότεροι στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αναγκαστικά ακολουθούν αυτή την οδό. Η έλλειψη χρημάτων βάζει σε κίνδυνο ζωές.

Πατρινός υπέστη οξύ έμφραγμα όταν αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής δυσπραγίας. "Η συμετοχή του ασθενούς σε μηνιαία βάση για την προμήθεια των φαρμάκων ήταν 30 ευρώ. Ποσό που δεν μπορούσε να διαθέσει. Έτσι διέκοψε τα φάρμακά του και μετά από 3 ημέρες μας ήρθε με οξύ έμφραγμα", επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ Δημήτρης Αλεξόπουλος.

Μάλιστα το περιστατικό που κατέγραψε η Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι την ίδια ώρα η κρίση λόγω του στρες προκαλεί περισσότερα καρδιακά νοσήματα, δεν επιτρέπει σε πολλούς τη διενέργεια προληπτικών εξετάασεων, ενώ 1 στους 5 που φτάνουν στο νοσοκομείο του Ρίου είναι ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
11573 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2017, 11:30:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5029 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Νοεμβρίου 2011, 17:54:50
από Denominator
1 Απαντήσεις
2633 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Νοεμβρίου 2013, 00:39:48
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
2875 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2015, 15:29:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2621 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαρτίου 2018, 13:50:14
από Argirios Argiriou