Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:34:31

Αποστολέας Θέμα: Πλαφον στις διαγνωστικές εξετάσεις, η μόνη λύση.  (Αναγνώστηκε 8154 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Ιουνίου 2013, 17:52:13
Αναγνώστηκε 8154 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παρά το ότι μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές στις αξονικές τομογραφίες και στις περισσότερες δαπανηρές εξετάσεις, τα ποσά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ αυξάνονται διαρκώς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, το 2012 η δαπάνη ήταν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Με τις μειώσεις των τιμών που έγιναν, η εκτίμηση ήταν ότι η δαπάνη θα περιοριζόταν φέτος στα 240 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία τετραμήνου, ωστόσο, φαίνεται ότι – όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί ο στόχος – αλλά η δαπάνη θα σημειώσει αύξηση σε σχέση με το 2012 και θα ανέλθει στα 330 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.

ΕυθύνηΟ κ. Σαλμάς, πάντως, επιρρίπτει την ευθύνη στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και διαβεβαιώνει ότι η αυξητική τάση δεν θα συνεχιστεί.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη, θα υπάρξουν μέτρα ανάσχεσης της δαπάνης και μεταξύ αυτών εξετάζονται η καθιέρωση υποχρεωτικής έκπτωσης από τα διαγνωστικά κέντρα (rebate) ή ορισμού ανώτατου αριθμού εξετάσεων (πλαφόν).

Η τήρηση των στόχων αποτελεί επίκαιρο χαρακτήρα και λόγω της επικείμενης έλευσης των κλιμακίων της τρόικας, στα μέσα του μήνα.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

17 Ιουνίου 2013, 20:09:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αναδιοργάνωση στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να στρέφεται κατ΄ αρχήν στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών για τη μείωση της προκλητής ζήτησης σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.

Λύση στο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αναζητήσει η Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες, στην προσπάθεια να αποφύγει την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Η αναδιοργάνωση φαίνεται να στρέφεται κατ΄ αρχήν στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών για τη μείωση της προκλητής ζήτησης σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.

Σχετικές δηλώσεις έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά από συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε πως

''Οπως, πάντα η συνεργασία μας υπήρξε αποδοτική και χρήσιμη. Οι συνομιλητές μας διαπίστωσαν ουσιαστική και σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς της υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, στις προμήθειες και στις δαπάνες γενικότερα και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Υπάρχουν βέβαια σημαντικά ακόμη θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Σ' αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013'.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι έχουν παρατηρηθεί υπερβάσεις στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, και θα το υπουργείο θα μελετήσει τι μέτρα μπορούν να ληφθούν. Σημείωσε πως η ύφεση φέρνει μειωμένα έσοδα στα ταμεία και οι δαπάνες μεγαλώνουν το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας περισσότερους πόρους. Και μιλώντας για τα μέτρα, είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κερδοσκοπία και προκλητή ζήτηση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμη περιμένει πρόταση για ανακοστολόγηση των ακριβών εξετάσεων και ότι η κοστολόγηση των εξετάσεων θα πρέπει 'να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε ευρώ' και όχι 'ως ποσοστό επί της τιμής της εξέτασης στο εξωτερικό'.

Σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, προέβλεψε ότι οι δαπάνες τους θα κλείσουν εντός στόχων στα 2 δισ. ευρώ, καθώς οι προμήθειες και λοιπές υπηρεσίες για το πρώτο εξάμηνο είναι κάτω από 1 δις. ευρώ, κατά 65 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, έχει πληρωθεί το 69,6% από το 1,1 δισ. ευρώ που αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές για προμήθειες μέχρι 31.12.11. Το σύνολο των οφειλών αναμένεται να εξοφληθεί ως τις 31.7.2013.
Εκτίμησε επίσης ότι οι συνενώσεις κλινικών και τμημάτων βρίσκονται σε καλή πορεία, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος καλοκαιριού. Ένα πρόβλημα που ανακύπτει από τις συνενώσεις είναι το πολυδιευθυντικό σχήμα, με το οποίο σύντομα, με την ωρίμαση, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν βαθμό διευθυντή.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα, υπολόγισε ότι βάσει του στόχου των 2,44 δις. ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, το clawback θα υπολογιστεί στα 80-90 εκ. ευρώ, καθώς υπήρξαν υπερβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Και προαναγγέλλοντας το νομοσχέδιο για τις ποινές σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου, δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν μέτρα για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ??? ούτε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ???.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιουνίου 2013, 20:17:08 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Ιουνίου 2013, 20:21:17
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αναδιοργάνωση στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να στρέφεται κατ΄ αρχήν στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών για τη μείωση της προκλητής ζήτησης σε διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.

Οι ελεκτικοι μηχανισμοι στην Ελλάδα δεν είναι τυφλοι.... βλέπουν και μεροληπτούν.
Εαν κάποια στιγμη γίνει έλεγχος στην περιουσία των Αρχιατρων των παλαιών ταμείων (πχ ΟΑΕΕ) και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας ενδεχομένως να αποκαλυφθούν μαργαριτάρια.

Το πλαφον στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι η μόνη λύση.

Οι ΦμΦ έχουν το rebate , οι κλινικοί ιατροί πλαφόν (200 επισκέψεις). Καιρός να εξορθολογιστούν τα διαγνωστικά εργαστήρια!
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2010, 11:41:38
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
10638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2015, 23:34:10
από pzogr
3 Απαντήσεις
43368 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Απριλίου 2019, 21:58:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5870 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαρτίου 2020, 10:49:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
25046 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2022, 12:07:57
από Argirios Argiriou