Θέματα Εργασίας > Εργασία σε Άγονες Περιοχές

Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές

<< < (73/109) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Όταν ο βουλευτής βγάζει ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι καλύφθηκε η θέση αγροτικού στα Ψαρά ύστερα από 3 χρόνια!
Τόσα χρόνια που λέγαμε ότι μόνο με οικονομικά κίνητρα θα βρεθούν γιατροί γι' αυτά τα νησιά κάποιοι θέσπιζαν κίνητρα για αυξημένη μοριοδότηση, για συνυπηρέτηση και άλλα ωραία.
Μόλις έδωσε 500 ευρώ η περιφέρεια και 400 το υπουργείο, βρέθηκε ο γιατρός!
(Μην ψαρώσετε από την εικόνα, καμία σχέση με το ιατρείο Ψαρών. Μάλλον με άσχετη εικόνα από χώρο φυσικοθεραπευτηρίου μου κάνει αν δείτε τα όργανα που υπάρχουν στους τοίχους)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχίατρος:
Τελικά δεν είναι απλώς.... τεμπέληδες οι γιατροί που προτιμούν την ανεργία στην Αθήνα απ΄το να πάνε να εργαστούν σε άγονα νησάκια, όπως μας έλεγαν τα ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα των Λοβέρδων και των Γεωργιάδηδων ; :P

Όταν είχαν φτάσει τον επί θητεία στα... 720€(κάποιος που δεν ήταν παραμεθόριο) τι ακριβώς περίμεναν ; Ακόμα και για δουλειές του ποδαριού το χιλιάρικο το παίρνεις (ακόμα). Και είσαι και στο σπίτι σου.

Αρχίατρος:
Να πούμε κάποια πραγματάκια για το αγροτικό σε πλοίο.
Καταρχάς υπάρχουν εμπειρίες συναδέλφων που έκαναν αγροτικό σε πλοίο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Κατά δεύτερο λόγο.
Ομιλούμε για αγροτικό:
- που λογίζεται ως άγονο ενώ δεν έχει καμμία ιδιαίτερη απολαβή, εκτός της δήλωσης δύο κομματιών για Ειδικότητα, κάτι που με την σχεδόν εκμηδένιση της αναμονής για τα γενικά μέρη (Παθολογία-Γενική Χειρουργική) δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.
Ομιλούμε δλδ για 850€ αν θυμάμαι καλά βασικό μισθό του υπόχρεου, και για συνεχή ετοιμότητα όσο ταξιδεύει το καράβι.

- διαμονή-διατροφή μεν είναι δωρεάν, αλλά είπαμε η συνεχής ετοιμότητα υπάρχει, ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να φανταστείτε πόσα ταξίδια κάνει το πλοίο και πόση δουλειά προκύπτει για τον ιατρό.

- οι εταιρίες δεν πληρώνουν μία (εξ' όσων είναι γνωστό) για μία υπηρεσία που είναι υποχρεωτική απ' τον Νόμο (για ταξίδια εντός Ελλάδας). Αν θυμάμαι καλά είναι καινούριο "φρούτο" το αγροτικό στα πλοία της ακτοπλοϊας, κάπου μέσα στην δεκαετία του 2000 καθιερώθηκαν.

- το πόσο καλά θα περάσει ο γιατρός εξαρτάται απ΄τον καπετάνιο του καραβιού, πράγμα απολύτως λογικό, αλλά όπως θα διαβάσετε και αλλού, δεν υπάρχουν και οι καλύτερες εντυπώσεις απ'΄τους ναυτικούς.

- οι μισθοί στην ακτοπλοϊα για τους ναυτικούς ξεκινούν από 2,000€, με αποτέλεσμα ένας υποπλοίαρχος να φτάνει τα 3,000€, ο ύπαρχος τα 4,000€ και ο καπετάνιος τα 7,000€. Ακόμα και το κατώτερο πλήρωμα έχουν αμοιβές των 1,500€ minimum, τόσα καθαρίζουν και οι επίκουροι, άτομα δλδ απελπισμένα που βγάζουν ένα ναυτικό φυλλάδιο και μπαρκάρουν κάπου.
Όλα τα παραπάνω ποσά είναι στην ακτοπλοϊα επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για ποντοπόρα πλοία ή κρουαζερόπλοια.

Απ΄τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι ο ιατρός ενός πλοίου της ακτοπλοϊας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, μπορεί να του σκάσει το οτιδήποτε, ενώ αμοίβεται λιγότερο και απ ΄τον τελευταίο ΝΑΥΤΗ....
Τα παραπάνω προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα πούμε κάποια πραγματάκια για το αγροτικό σε πλοίο.
Καταρχάς υπάρχουν εμπειρίες συναδέλφων που έκαναν αγροτικό σε πλοίο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Κατά δεύτερο λόγο.
Ομιλούμε για αγροτικό:
- που λογίζεται ως άγονο ενώ δεν έχει καμμία ιδιαίτερη απολαβή, εκτός της δήλωσης δύο κομματιών για Ειδικότητα, κάτι που με την σχεδόν εκμηδένιση της αναμονής για τα γενικά μέρη (Παθολογία-Γενική Χειρουργική) δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.
Ομιλούμε δλδ για 850€ αν θυμάμαι καλά βασικό μισθό του υπόχρεου, και για συνεχή ετοιμότητα όσο ταξιδεύει το καράβι.

--- Τέλος παράθεσης ---
Να θυμίσουμε ότι:
- Έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα το 75% των ιατρείων της επικράτειας, οπότε το πλεονέκτημα της διπλής δήλωση υπάρχει σχεδόν για όλους.
- Πολλά άγονα έχουν πλέον επιδότηση από το υπουργείο και από τις περιφέρειες.

Επομένως θεωρώ ότι κανένας νοήμων γιατρός δεν θα δηλώσει αγροτικό σε πλοίο, να ταξιδεύει καθημερινά σε συνεχή ετοιμότητα για 850 ευρώ + 7 εφημερίες (που ουσιαστικά είναι 30 μέρες το μήνα) με μόνο κίνητρο την παροχή διαμονής (σε μία καμπίνα, μην το ξεχνάμε) και διατροφής.

Αρχίατρος:
Η Ένωση Γενικής Ιατρικής ζητάει τα επιδόματα που θεσπίστηκαν για τους αγροτικούς να δοθούν και για τους Γενικούς Ιατρούς, πράγμα λογικό κατ' εμέ (αν και ο βασικός μισθός του Επιμ.Β' Γ.Ι είναι 1,200€ ενώ του επί θητεία αγροτικού χωρίς επιδόματα παραμεθορίου μόλις 720€!)


--- Παράθεση --- Ένωση Γενικής Ιατρικής: Οικονομικά κίνητρα για ιατρική στελέχωση άγονων περιοχών
5 Οκτωβρίου 2016 | 10:55 Πολιτική Υγείας

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Περιφερειάρχες,
Σας απευθυνόμαστε σχετικά με δύο επιδόματα που έχουν πρόσφατα θεσπιστεί ως κίνητρο για τη στελέχωση με γιατρούς άγονων και απομακρυσμένων περιοχών.
Με το νόμο 4368/2016 άρθρο 43 παράγραφος 6 ορίστηκε ότι οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ.
αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου
της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν
σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή χρηματικό επίδομα για την κάλυψη των
αναγκών του αυτών.
Με βάση το νόμο αυτό, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου,
Στερεάς Ελλάδας και προσφάτως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέσπισαν
μηνιαία χρηματικά επιδόματα ως κίνητρο για την κάλυψη θέσεων αγροτικών και
επικουρικών ιατρών σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Τα επιδόματα αυτά
κυμαίνονται από 400-500 ευρώ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θέσπισε μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ
αναδρομικά από τις 21 Φεβρουαρίου 2016 για 311 ιατρούς υπηρεσίας
υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), που υπηρετούν σε άγονες περιοχές,
όπως προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών
Α2γ/Οικ.43080/2016-ΦΕΚ 1919/Β/28-06-2016, με στόχο την ενίσχυση της
στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές
περιοχές της χώρας.
Παρότι τα επιδόματα αυτά αποτελούν θετικά βήματα που μπορούν να
συμβάλλουν αποφασιστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες και
απομακρυσμένες περιοχές ζητάμε να γίνουν οι εξής τροποποιήσεις:
1) Να επανεξεταστούν τα κριτήρια για το ποιες είναι οι πραγματικά άγονες περιοχές,
καθώς παρατηρούνται παραλείψεις και αδικίες.
2) Να εξεταστεί και από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η παροχή αντίστοιχων
κινήτρων στο πλαίσιο του σημαντικού ρόλου που κατέχουν για τη δημόσια υγεία
και την κοινωνική δικαιοσύνη.
3) Να εφαρμοστεί η επέκταση των επιδομάτων αυτών και στους γενικούς ιατρούς.
Παρόλο που και οι αγροτικοί ιατροί συμβάλλουν σημαντικά στην προάσπιση της
δημόσιας περίθαλψης, είναι σημαντικό να καλυφθούν οι θέσεις αυτές από
ειδικευμένους γενικούς ιατρούς που να μπορούν να εξυπηρετούν το σύνολο των
αναγκών υγείας των κατοίκων (δηλαδή όχι μόνο τα οξέα νοσήματα, αλλά και τα
χρόνια νοσήματα και την πρόληψη). Με το να δοθούν αντίστοιχα κίνητρα σε
γενικούς ιατρούς για να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές προάγεται δηλαδή το
πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτών των περιοχών για ισότιμη, αξιόπιστη και
ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα. Επιπλέον εξοικονομούνται πόροι, αν
συλλογιστεί κάποιος το κόστος των αχρείαστων παραπομπών και διακομιδών (π.χ.
των αεροδιακομιδών) που μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω απειρίας ενός
αγροτικού ιατρού.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και κύριοι Περιφερειάρχες, είμαστε βέβαιοι ότι
θα εξετάσετε θετικά αυτά τα αιτήματα, καθώς προάγουν τόσο τη
δημόσια υγεία, όσο και την ισότητα των πολιτών”.
--- Τέλος παράθεσης ---
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όσον αφορά το 3ο να κάνω ένα σχόλιο:

Παρότι επί της ουσίας ΟΥΔΕΙΣ δεν διαφωνεί ότι το ιδανικό θα ήταν να καλύπτοταν εξ΄ολοκλήρου οι θέσεις στην ΠΦΥ από Γενικούς Ιατρούς (αυτός άλλωστε είναι ο φυσικός τους χώρος), με δεδομένο ότι αυτό δεν συμβαίνει και ούτε προβλέπεται -στο εγγύς μέλλον- να συμβεί, θα έπρεπε να εκτιμάται ο ρόλος των αγροτικών ιατρών και να μην παραγνωρίζεται ότι εσχάτως πηγαίνουν να υπηρετήσουν επί θητεία ιατροί που έχουν κάνει μέρος ή ολόκληρη Ειδικότητα που χρειάζεται στην Πρωτοβάθμια, σε μερικά δε περιστατικά η εμπερία τους είναι ακόμα χρησιμότερη και απ΄την Γενική Ιατρική.

Επίσης δεν θυμάμαι πότε η Ένωση Γενικής Ιατρικής ασχολήθηκε με τα προβλήματα των αγροτικών ιατρών, τις εξευτελιστικές αμοιβές τους και την συνεπακόλουθη έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη των κενών Π.Ι ανά την περιφέρεια, κάτι που γυρίζει μπούμερανγκ και για τους ίδιους, αλλά κλασσικά στην Ελλάδα έχουμε την τάση να ασχολούμαστε μόνο με το αποτέλεσμα και όχι με τα αίτια που ευθύνονται γι' αυτό.

Εν τέλει, παρότι κανείς δεν παραγνωρίζει τα επιδόματα (δύσκολες εποχές), δεν νομίζω να είναι αυτός ο κύριος λόγος που δεν πηγαίνουν οι Γενικοί Ιατροί στα άγονα.
Όποιος πάει σε ένα μικρό νησάκι πρέπει να είναι απίκο 24h/24ώρο εκεί, και δεν στέκουν λογικές "μένω σε αστικό κέντρο και πηγαινοέρχομαι στο Ιατρείο" όπως πράττουν πολλοί στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός και αν έχει κάποιος... σκάφος να τον πηγαινοφέρνει !

Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποιο rotation για τέτοιες θέσεις, πολύ αμφιβάλλω αν θα καταστούν ελκυστικές για να περάσει κάποιος τα επόμενα 5χρόνια της ζωής του εκεί, ελκυόμενος απ΄τα επιδόματα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση