Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Απριλίου 2024, 23:50:00

Αποστολέας Θέμα: Ο πλούτος ενός έθνους.  (Αναγνώστηκε 2764 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Ιουλίου 2013, 20:31:54
Αναγνώστηκε 2764 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
02/07/2013. Καθημερινή.
Του Πάσχου Μανδραβέλη.

Το ευτύχημα είναι ότι ο Γιάννης από του Ζωγράφου, φεύγει για να μεγαλουργήσει στην αλλοδαπή χωρίς την πίκρα του Οδυσσέα από τη Νέα Μηχανιώνα. Πιστοποιείται από τη θέλησή του να συνεχίσει να αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής, ασχέτως αν επιλέγεται για τα μεγάλα σαλόνια του μπάσκετ, δηλαδή το ΝΒΑ. Είναι ευτύχημα επίσης ότι εκεί στο Μπρούκλιν, όπου έγινε η προκαταρκτική επιλογή, κανείς δεν ρώτησε τον σκουρόχρωμο μεγαλύτερο αδελφό του αν είχε το δικαίωμα να σηκώσει την ελληνική σημαία. Ο πρωτότοκος της οικογένειας Αντεντοκούμπο πανηγύρισε με την ψυχή του τη διάκριση του Γιάννη, ανεμίζοντας στις κερκίδες του Barclays Center τα εθνικά μας χρώματα. Ενιωθε Ελληνας και σήκωσε την ελληνική σημαία χωρίς να του το απαγορεύσει κανείς.

Αυτό που δεν καταλάβαμε δέκα χρόνια πριν -τότε που διάφοροι ξεσηκώθηκαν κατά του δικαιώματος του Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει ως αριστούχος την ελληνική σημαία- είναι ότι ο πλούτος ενός έθνους είναι οι άνθρωποί του. Είναι όλοι εκείνοι που επιθυμούν να είναι μέλη της κοινότητάς μας και διάφοροι στενοκέφαλοι σαν τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τους δικαστές του ΣτΕ δεν τους το επιτρέπουν. Είναι ο Οδυσσέας Τσενάι που τώρα διαπρέπει στα πανεπιστήμια της Αμερικής και ο Γιάννης Αντεντοκούμπο που θα διαπρέψει στα παρκέ του ΝΒΑ. Είναι εκείνα τα παιδιά που η μοίρα τούς επιφύλαξε την τιμή να μάθουν μια πλούσια και αρχέγονη γλώσσα. Είναι τα δικά μας παιδιά, αυτά που μάς κάνουν την τιμή να μαθαίνουν τη δύσκολη ελληνική γλώσσα. Πλούτος του έθνους μας είναι εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ και ακόμη κι αν έφυγαν για τα Τίρανα, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία θα χαιρετίσουν τον συνέλληνά τους με τη φράση «γεια σου, ρε πατρίδα...». Είναι τα παιδιά που μέχρι τα βαθιά τους γεράματα θα συγκινηθούν ακούγοντας Χατζιδάκι, θα χορέψουν ζεϊμπέκικο, θα τσουγκρίσουν δυο ποτήρια ρετσίνα. Αυτοί που -όπου και να πάνε, ό,τι κι αν κάνουν- θα κρατούν πάντα μέσα τους κάτι ελληνικό.

Τα χρειαζόμαστε αυτά τα παιδιά, όσο μάς χρειάζονται κι αυτά. Η ψυχή της Ελλάδας είναι η γλώσσα μας. Αυτή που στην Αλβανία έγινε δεύτερη ομιλούμενη μετά τα αλβανικά. Τα όρια του έθνους επεκτείνονται από τον αριθμό εκείνων που μιλούν ελληνικά: «Ελληνικόν έθνος», γράφει στην ιστορία του ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος «ονομάζονται όλοι οι άνθρωποι, όσοι ομιλούσι την ελληνικήν γλώσσαν, ως ιδίαν αυτών γλώσσαν». Ο θεμελιωτής της ελληνικής ιστοριογραφίας γνώριζε εξ ιδίας πείρας τι σημαίνει αποκλεισμός. Το 1845 απολύθηκε ως «ετερόχθων» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ψήφισμα της Α’ Εθνικής Συνελεύσεως. Τότε ήταν οι «αυτόχθονες» που για ιδιοτελείς λόγους δεν έδωσαν ίσα δικαιώματα στους «άλλους», εκείνους που θα μπορούσαν να μπολιάσουν με τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα μεγαλούργησε όποτε ήταν ανοιχτή. Κατάφερε να προκόψει ενσωματώνοντας ολόκληρους πληθυσμούς, επιτρέποντας να είναι Ελληνες, όλους όσοι ήθελαν να είναι Ελληνες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όποτε ακούμε διάφορους πατριδοκάπηλους να αλυχτούν για την ελληνικότητα. Αυτοί συρρικνώνουν το έθνος. Παιδιά σαν τον Οδυσσέα και τον Γιάννη το εμπλουτίζουν...


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Οκτωβρίου 2013, 23:05:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2013, 00:25:28 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6604 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2015, 23:29:12
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
8937 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Νοεμβρίου 2015, 19:34:21
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
16880 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2017, 12:52:24
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
5538 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2018, 00:09:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2637 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουλίου 2023, 20:18:54
από Argirios Argiriou