ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους

<< < (5/12) > >>

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈτσι ξεκίνησε το πικάρισμα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίσαι ειδικός γιατρός και ως τέτοιος να συμπεριφέρεσαι.

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

Γιατί πικάρισμα και όχι άποψη? Εγώ τουλάχιστον έτσι την εξέλαβα, όπως σωστή εξέλαβα και την απάντησή σου.

EzeΤΡΟΛ:
Ο νευρολόγος έχει το πλεονέκτημα του κατά τεκμήριο ειδήμονα, αυτού στον οποίο προσέφυγαν ζητώντας βοήθεια.
Αντιθέτως, εγώ είμαι ένας αμελητέος κρίκος, ένας τυπικός μεσάζων που παρεμβάλεται μόνο για χάρη της συνταγής. (Ωστόσο, επιζητούν την υπογραφή μου και την ανάληψη ευθυνών από μέρους μου απέναντι στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο.).

Επιπλέον, ο νευρολόγος έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγώντας το tts, τους χορηγεί ελπίδα ή, έστω, μπαλαμούτι.
Αντίθετα, εγώ που προσπαθώ να τους το κόψω, γίνομαι αντιδημοφιλής, στυγνός και κυνικός, αφού τους ψαλιδίζω την όποια ελπίδα αντιπροσωπεύει το tts.

Όμως, κάπως έτσι (με τα όλα τα ανεξέλεγκτα tts) φτάσαμε στη χρεωκοπία. Κάπως έτσι, φτάσαμε να στερούμαστε μισθών και συντάξεων, αμοιβών εφημεριών, προσλήψεων προσωπικού  και ακόμη να στερούμαστε ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης για όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.

ΑΡΗΣ:
Στον νευρολόγο προσέφυγαν κατόπιν παραπομπής δικής μας, των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επειδή ακριβώς θεωρούμε τον εαυτό μας έναν αμελητέο κρίκο, έναν τυπικό μεσάζοντα που παρεμβάλεται για χάρη της συνταγής. Αν αντιληφθούμε ότι έχουμε περισσότερο ενεργητικό ρόλο στο όλο σύστημα υγείας, πρώτα εμείς, τότε η χορήγηση ελπίδας, που κι αυτή χρειάζεται, θα γίνεται από εμάς, τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συμβάλλοντας και στην εξυγίανση έτσι και εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτον νευρολόγο προσέφυγαν κατόπιν παραπομπής δικής μας, των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επειδή ακριβώς θεωρούμε τον εαυτό μας έναν αμελητέο κρίκο, έναν τυπικό μεσάζοντα που παρεμβάλεται για χάρη της συνταγής.

--- Τέλος παράθεσης ---

Όχι απαραιτήτως:

α) Μπορεί να είχαν ήδη προσφύγει προ της ελεύσεώς μας στο χωρίο τους.

β) Μπορεί να έχουν προσφύγει στον σούπερ ανοιολόγο ακούγοντας ή διαβάζοντας για "θαυματουργά χάπια" από "θαυματουργούς γιατρούς", όπερ σημαίνει ψευδής/ απατηλή διαφήμιση. Αντίθετα, ένας low-profile, συνετός, υπεύθυνος και μελετημένος ιατρός, δεν καταφεύγει σε μεγαλαυχίες, φρούδες υποσχέσεις, λαϊκισμούς  και λοιπά παπατζηλίκια ==> όπερ, χάνει σε απήχηση από το κοινό.

γ) Υπάρχουν επιστημονικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας και κάνουν τα αδύνατα δυνατά προς εξεύρεση/άγρα πελατών. Έχουμε δει πολύ πρόσφατα μέχρι και τηλεοπτικές διαφημίσεις στον Αντ1 για ένα "Παγκόσμιο" συνέδριο Ν. Αλτσχάιμερ, με μια γοητευτική ώριμη κυρία να κρατάει μια βαλίτσα στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού, κοιτάζοντας αποσβολλωμένη την κάμερα ==> περνάμε το μήνυμα της μελαγχολίας ==> συγκινούμε/ευαισθητοποιούμε τους θεατές.

δ) Είναι στη φύση του συνοδού που θέλει να προσφέρει το καλύτερο για τον άνθρωπό του, να θέλει να βρει τον πιο "τοπ"/κορυφαίο ειδικό, αν είναι δυνατό τον Δ/ντη της Κλινικής, ή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου, ή ακόμη και τον ίδιο τον Αλτσχάιμερ αυτοπροσώπως.

ε) Ένα σκεύασμα που κάνει 281 ευρώ, αυθυποβάλλει (τους συνοδούς)  και δημιουργεί ελπίδες από μόνο του, έστω και αν ο πάσχων δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση/έχει τόσο βαριά άνοια που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε ένα πρόσωπο απέναντί του.

Κοινώς, το φάρμακο (και το χρήμα) κάνει τον κόσμο (της Υγείας) να γυρνά.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.... Αντιθέτως, εγώ είμαι ένας αμελητέος κρίκος, ένας τυπικός μεσάζων που παρεμβάλεται μόνο για χάρη της συνταγής. (Ωστόσο, επιζητούν την υπογραφή μου και την ανάληψη ευθυνών από μέρους μου απέναντι στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο.).

--- Τέλος παράθεσης ---

Ο καθένας μπορεί να μας θεωρεί ότι κρίκο θέλει.
Το θέμα είναι εμείς θεωρούμε τον εαυτό μας αρμόδιο να δώσουμε τις οδηγίες – θεραπείες? Αν ναι, τότε δεν έχει σημασία γιατί ήρθε σε εμάς ή πήγε στον Νευρολόγο (ή τον κάθε «νευρολόγο». Εμείς απλά κάνουμε τη δουλειά μας ως ιατροί και όχι συνταγογράφοι.
Οι πιεστικές ανάγκες των Π.Ι. για ξέπλυμα συνταγών, δεν προέκυψαν από το πουθενά. Είναι κυρίως προϊόν της αναγκαιότητας να επιβιώσουν τριπλάσιοι γιατροί από όπσους χρειάζεται η χώρα, αλλά παράλληλα και δικών μας οπισθοχωρήσεων –ωχαδελφισμών-συμφερόντων προϊόν.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση