Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:01:41

Αποστολέας Θέμα: Χορήγηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεών τους  (Αναγνώστηκε 24202 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Ιουνίου 2010, 16:06:40
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με υπερεπείγουσα και άκρως ενδιαφέρουσα χθεσινή εγκύκλιο του, το Ίδρυμα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποζημιώνει κανένα φάρμακο όταν χορηγείται εκτός των ενδείξεών του.
Μάλιστα, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι ιατροί τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος που συνταγογραφούν.
Το Ίδρυμα επιφυλάσσεται για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες ιατρούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιουνίου 2010, 16:30:31
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Καιρoς λοιπον οι εκδοσεις του ΕΟΦ να είναι ενημερωμενες και συχνες οπως το BNF ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

29 Ιουλίου 2010, 00:05:37
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εγκύκλιος-κωλοτούμπα του Ιδρύματος προβλέπει ότι φάρμακα θα εξακολουθούν -μέχρι νεοτέρας- να αποζημιώνονται από το Ίδρυμα ακόμη και όταν χορηγούνται εκτός των ενδείξεων τους, στις περιπτώσεις που:
- οι ασφαλισμένοι ήδη τα ελάμβαναν μέχρι τώρα (δλδ δεν ξεκινούν από τώρα και στο εξής)
και ταυτόχρονα ισχύει είτε το α) είτε το β)
α) υπάρχει έγκριση από την "Επιτροπή του Ιδρύματος" (Commission of the Institution) Αθήνα-Θεσσαλονίκη (504 χλμ)
β) υπάρχει έγκριση ατομικής παρηγορικής θεραπείας ΕΟΦ (EOF individual palliative treatment approval)

Aξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο, μόνο οι ιατροί του Ιδρύματος είναι σε θέση να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός των ενδείξεών τους.

Όλο το μεγαλείο, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Μένει να διευκρινήσουν και με τί ποσοστό συμμετοχής θα συνταγογραφείται ένα φάρμακο εκτός των ενδείξεών του.
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Ιουλίου 2010, 08:09:21 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Σεπτεμβρίου 2010, 10:05:12
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Η Καθημερινή)

Γιατί βρίσκονται «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων» από τα Ταμεία

Τραγικά εμπόδια πρόσβασης στη θεραπεία αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς, λόγω του νέου πλαισίου που απαγορεύει την αποζημίωση από τα Ταμεία φαρμάκων τα οποία βρίσκονται «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων». Οπως τονίζουν όμως γιατροί, «οι μισές θεραπείες που υιοθετούνται σε καρκινοπαθείς, αφορούν χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων» και στην ογκολογία «κάθε χρόνο ένα μεγάλο τμήμα των γνώσεών μας τροποποιείται». Την ίδια ώρα, από το κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε σειρά φαρμάκων για πολλές παθήσεις.

Πιο πολλά, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Σεπτεμβρίου 2010, 10:43:25 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Μαΐου 2011, 09:49:52
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Tώωωωωωωωρα ξύπνησαν και είδαν το πάρτι;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ότι το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών στη Θεσπρωτία,είναι ένα μικρό ακριτικό νοσοκομείο δε σημαίνει ότι μένει εκτός των σκανδάλων υπεσυνταγογράφισης γιατρών.Κάθε άλλο!!!

Σύμφωνα με το πόρισμα-καταπέλτη του ΣΕΥΥΠ, που εκδόθηκε μετά από διενέργεια ελέγχων, ιατρός του Νοσοκομείου Φιλιατών συνταγογραφούσε κατ’ εξακολούθηση και επί σειρά ετών ακριβά φάρμακα (ερυθροποιητίνες) εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με το πόριμα του ΣΕΥΥΠ:

1. Ο ιατρός του ΕΣΥ κ.***, προέβη κατ΄εξακολούθηση σε συνταγογράφηση ερυθροποιητικών παραγόντων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε ασθενείς ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση του Ν.3457/8-5-2006

2. Η εν λόγω συνταγογράφηση σε πολλές περιπτώσεις στηρίχθηκε σε αποτελέσματα ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που στερούνται εγκυρότητας και νομιμότητας

3. Τα σκευάσματα *** και *** σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους είναι εγκεκριμένα «μόνο για νοσοκομειακή χρήση» σε Κέντρα Αιμοδοσίας, Αιματολογικές και Ογκολογικές κλινικές και έχουν συνταγογραφηθεί από τον κ*** και χορηγηθεί σε εξωτερικούς ασθενείς για χρήση κατ΄οίκον με όλους τους κινδύνους.

4. Επίσης στις γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί από τον κ*** και στις αντίστοιχες χορηγήσεις (συνταγές) συστήνονται σε ασθενείς δοσολογικά σχήματα ερυθροποιητικού παράγοντα ***για αντιμετώπιση αναιμίας σαν συνέπεια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, η αναγκαιότητα, ορθότητα και ασφάλεια από τη χρήση αυτών για τον ασθενή απαιτεί τη γνώμη επιτροπής ειδικών.

5. Εμφανίζεται συνταγογράφηση σε ασθενείς και εκτέλεση των αντίστοιχων συνταγών, χωρίς οι ασθενείς αυτοί να καταγράφονται στο βιβλίο μητρώου των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ύπαρξη ή όχι αυτών των ασθενών και συνιστά για τον κ. ***, κατ΄ελάχιστο, παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 67/2000 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε

6. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία του κ.*** και σχεδόν ταυτόχρονη , με τη θέση σε κυκλοφορία των προϊόντων *** και ***αυξητική συνταγογράφηση αυτών, γεννούν υποψίες για υποκινούμενη από πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων

7. Η δαπάνη που προέκυψε από την εκτέλεση των μη σύννομων συνταγών που εκδόθηκαν από τον κ.***, έχει καταβληθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ως φαίνεται από έγγραφο του οικονομικού τμήματος του νοσοκομείου και αποτελεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, εν δυνάμει, ισόποση πιστωτική οικονομική απαίτηση.

Το πόρισμα έχει αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Λοβέρδο, στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, στη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας και στο ΣΔΟΕ.Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ.Ιουλία Μαρκούλα που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες δέχεται απειλές για τη ζωή της αν δε παραιτηθεί, όχι μόνο δε παραιτείται αλλά συνεχίζει τη στενή συνεργασία της με το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό κ.Ανδρέα Λοβέρδο, το ΣΕΥΥΠ, την Εισαγγελική Αρχή Θεσπρωτίας, την Ασφάλεια Θεσπρωτίας και το ΣΔΟΕ προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες που υπάρχουν για το νοσοκομείο Φιλιατών, να καταλογιστούν οι πειθαρχικές και οι ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του νοσοκομείου και η οικονομική ζημία του νοσοκομείου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Μαΐου 2011, 11:28:55
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Kάτι που επίσης γίνεται κατά κόρον είναι:
1) Η αναγραφή αντιυπερτασικών που δεν έχουν ένδειξη για Σ/Ν κάτω από την ομπρέλα της "στεφανιαίας νόσου" για μείωση του ποσοστού (από 25 σε 10%)
2) Η επιβάρυνση της διάνγωσης για δωρεάν χορήγηση αντικαταθλιπτικών
3) Η χορήγηση του venoruton με την ένδειξη "αιμορροϊδοπάθεια" σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκαια κάτω άκρων
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
5) Η χορήγηση αφειδώς στατινών και συνθετικών DPA & EPA πέραν του προτεινόμενου στόχου γιατί η τάδε ατορβαστατίνη κυκλοφορεί μόνο σε 40 άρι και όχι σε 10 άρι που φτάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση ή γιατί η κ. τάδε άκουσε ότι τα ω-3 λιπαρά σώζουν ζωές ό,τι κι αν κάνει ο ασθενής.
Δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς και όλοι τον γνωρίζουμε.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Μαΐου 2011, 12:34:24
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Βασίλη σωστά όσα γράφεις και πόσα ακόμα. Που να μιλήσουμε και για την ΟΠόρωση.
Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον ο λόγος για τον οποίο κάποιες ασθένειες (ή ούτε καν ασθένειες) πριμοδοτούνται με 10% , σε αντίθεση με άλλες.
Ειδικά για την υπερλιπιδαιμία, η οποία δεν είναι καν νόσος, η πριμοδότηση έγινε για να μπουν οι στατίνες στην αγορά.
Μια μικρή ένσταση στο σημείο υπέρταση και ΣΝ , με την έννοια ότι δε μπορεί ένας ΑΜΕΑ να κάνει και άλλος να μην κάνει για την ΣΝ. Βεβαίως η συζήτηση είναι μεγάλη...

7 Μαΐου 2011, 13:08:14
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1) Η αναγραφή αντιυπερτασικών που δεν έχουν ένδειξη για Σ/Ν κάτω από την ομπρέλα της "στεφανιαίας νόσου" για μείωση του ποσοστού (από 25 σε 10%)

Άλλη μια περίπτωση είναι η Ρ.Α. για να δικαιολογούμε τα ΜΣΑΦ (αλλά και τις πραζόλες βεβαίως βεβαίως) με 10%.

Τη Ν. Αλτσάιμερ τη μπάσαμε με 0% συμμετοχή, προφανώς για να σπρώξουμε τα αντιανοϊκά και πάει λέγοντας...

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Μαΐου 2011, 13:22:42
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
"Μηδενισμός" (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που αρέσει στον διακοσμητή -πρώην διακομιστή- ) ισχύει για τα  αντιεπιληπτικά ή κάνω λάθος;

7 Μαΐου 2011, 13:35:04
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
4) Η χορήγηση αντιεπιληπτικών κατά του νευροπαθητικού πόνου με την ένδειξη "κρίσεις Ε" για μείωση του ποσοστού συμμετοχής (από 25 σε 10%)
"Μηδενισμός" (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση που αρέσει στον διακοσμητή -πρώην διακομιστή- ) ισχύει για τα  αντιεπιληπτικά ή κάνω λάθος;

Nαι, τα αντιεπιληπτικά μηδενίζονται.

Να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν 1-2 χρόνια μηδενίζαμε τα πάντα σε ασθενείς με Ca και οι συνταγές περνούσαν κανονικά από τον "έλεγχο"; Π.χ., ασφαλισμένος με Ca προστάτη, έπαιρνε τα αποσυμφορητικά ρινός και τις αλοιφές με το μπαρμπαδάκι (έκφραση του Διαμαντή) με 0% !
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαΐου 2011, 13:50:06 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Μαΐου 2011, 21:59:02
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αυτό πιστεύεις ότι οφείλεται στην αλλαγή νοοτροπίας των συνταγογράφων ή στην αλλαγή χρώματος του κουπονιού στο "μπαρμπαδάκι"; (που δεν αποζημιώνεται πλέον ακόμη κι αν συνταγογραφηθεί με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής)

7 Μαΐου 2011, 22:30:04
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μάλλον στο δεύτερο.

Να προσθέσουμε εδώ ότι όταν συνταγογραφούμε ένα φάρμακο με καφέ κουπόνι (π.χ. το μπαρμπαδάκι), πρέπει να συντάσσουμε κανονική συνταγή από το συνταγολόγιο του Ασφαλιστικού Ταμείου, ώστε ο φμφ να οπισθοκολλήσει (συγγνώμη για τη λέξη) το καφέ κουπόνι στη συνταγή και να το υποβάλλει στο Ταμείο (προκειμένου να ελεγχθεί φορολογικώς).

Πολλοί φμφ ζητούνε τα φάρμακα με καφέ κουπόνι να τα συνταγογραφούμε σε λευκό χαρτί, post it, χαρτοπετσέτα ή οποιοδήποτε άλλο ανεπίσημο χαρτί, ισχυριζόμενοι ότι όταν τα γράφουμε σε κανονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι διαμαρτύρονται σε αυτούς για την 100% συμμετοχή. Ακόμη και αν δεν υπήρχε το θέμα του φορολογικού ελέγχου του φμφ, ο καβγάς ασφαλισμένου-φμφ είναι αρκετός για να μην κάνουμε το χατίρι στον φμφ (και να δει και ο ίδιος από την ανάποδη πώς είναι όταν μαλώναμε όλα αυτά τα χρόνια για τα Μουκοσολβάνια που παίρνανε από αυτούς οι ασφαλισμένοι και κατόπιν μας ζητούσανε να ξεπλύνουμε).
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαΐου 2011, 22:39:59 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

8 Μαΐου 2011, 12:23:16
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.



Το πλαβίξ δεν έχει ένδειξη για ΑΕΕ, μόνο για ΣΝ, άρα δεν έχει λόγο μειωμένης συμμετοχής 25%... Σόρρυ για τη διόρθωση, Διακοσμητή, αλλά έχει υπάρξει αιτία καβγάδων το συγκεκριμένο στο ιατρείο  8)
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

8 Μαΐου 2011, 15:09:03
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το plavix έχει τις ενδείξεις που αναφέρονται στο ΕΟΦ. Διαβάστε τι γράφει.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Μαΐου 2011, 12:50:13
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίθετα, μάλλον αδικημένο είναι το ΑΕΕ, που έχει συμμετοχή 25% στις κλοπη-δογρέλες του.



Το πλαβίξ δεν έχει ένδειξη για ΑΕΕ, μόνο για ΣΝ, άρα δεν έχει λόγο μειωμένης συμμετοχής 25%... Σόρρυ για τη διόρθωση, Διακοσμητή, αλλά έχει υπάρξει αιτία καβγάδων το συγκεκριμένο στο ιατρείο  8)

Mπορείς να διαβάσεις εκτενείς σχετικές συζητήσεις στα θρεντ "Ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη;", "Πότε πρέπει να συνταγογραφούμε την κλοπιδογρέλη;", "Clopidogrel: Σε κάποιους δεν έχει αποτέλεσμα..." και αλλού στο Φόρουμ.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
18421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουλίου 2010, 00:08:28
από D-Michalis
2 Απαντήσεις
14323 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2017, 17:47:40
από Πετράκης Νϊκος
6 Απαντήσεις
37338 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2022, 21:47:23
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2019, 21:58:18
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
5304 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Φεβρουαρίου 2022, 13:09:05
από Ορθοπαιδικός