ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Πρακτική φαρμακολογική θεραπεία στην Παρηγορητική Ιατρική.

(1/2) > >>

Argirios Argiriou:
Η παρακάτω σελίδα είναι μετάφραση που έχω κάνει από τα Σουηδικά. Πρόκειται για μια συνοπτικότατη περίληψη κατευθυντήριων οδηγιών για φάρμακα που συχνά δίνουμε στην Παρηγορητική Ιατρική. Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες εκδόθηκαν από την Μονάδα Παρηγορητικής Ιατρικής του Νομού Västra Götaland την 30/11/2009. Είναι όπως είπα μια περίληψη και είναι φτιαγμένη να χωρά σε μια Α4 σελίδα (παραθέτω, τέρμα κάτω, το πρωτότυπο σε μορφή pdf). O Γιατρός γράφει το όνομα και το ΑΜΚΑ του ασθενούς, κυκλώνει τα φάρμακα που πιστεύει ότι χρειάζεται ο ασθενής, γράφει κάτω την ημερομηνία, βάζει υπογραφή και δίνει την σελίδα στις αρμόδιες Νοσηλεύτριες. Αυτές με την σειρά τους σημειώνουν την ακριβή ώρα που δίνουνε τις δόσεις. Μερικά από αυτά τα φάρμακα δεν υπάρχουν δυστυχώς στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο, νομίζω, να τα αναφέρω και να παρακαλέσω τον ΙΦΕΤ να τα φέρει και εδώ γιατί είναι πολύτιμα. Ας κοιτάξουμε πρώτα να έχουμε, και να μπορούμε να συνταγογραφούμε, όλα τα βασικά και φθηνά φάρμακα, και μετά ας αρχίσουμε να μιλούμε και για καινοτόμα.. Τα καινοτόμα μας μάραναν .. (αλλά βέβαια εκεί είναι τα λεφτά..)  Να τονίσω ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες η αποτελεσματική αντιμετώπιση του πόνου είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες των συστημάτων Υγείας τους. Διαβάστε και σχετική έκκληση του ΟΗΕ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Είναι ντροπή το ότι στην Ελλάδα, εν έτει 2013, υπάρχουν άνθρωποι που σφαδάζουν από τους πόνους (π.χ. αμέσως μετά από ατυχήματα ή λόγω καρκίνου) γιατί δεν έχουμε ενέσιμη μορφίνη. Άσε που στην πράξη λείπει και η υγρή μορφίνη που είναι ασύγκριτα πιο εύκολη στην τιτλοποίηση από τα αυτοκόλλητα Durogesic.


ΑΜΚΑ ασθενούς…………………………………………………………………..

Ονοματεπώνυμο Ασθενούς……………………………………………………

Φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σε ασθενείς που είναι σε Παρηγορητική Θεραπεία.

Morfin inj. 10 mg/ml          (= Μορφίνη. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ενέσιμη ή per oss μορφίνη. Π.χ. οι Φαρμακοποιοί όλης της Βορείου Ελλάδος πρέπει να πάνε στον Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και μετά από χίλια βάσανα να προμηθευτούν την μορφίνη. Με Φαρμακοποιό της Καβάλας που μίλησα μου είπε ότι ένας ασθενής για τον οποίο πήγε να προμηθευτεί μορφίνη από το ΑΧΕΠΑ, πρόλαβε να πεθάνει πριν φτάσει η μορφίνη..)
0,5 – 1,5 ml sc σε ισχυρό πόνο. Η δόση μπορεί να επαναληφθεί.

Robinul inj 0,2 mg/ml        (= Glycopyrronium. Ενέσιμο αντιχολινεργικό το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.
0,5 ml (0,1 mg) – 1 ml (0,2 mg) sc όταν ο ασθενής τελευταίου σταδίου ταλαιπωρείται από βασανιστικό ρόγχο. Μπορεί να δοθεί 4 φορές το 24ωρο.

( Στην Ελλάδα ένα ενέσιμο αντιχολινεργικό είναι το BUSCOPAN INJ.SOL 20MG/1ML AMP BTx6AMPx1ML Δοσολογία : One ampoule (20 mg) intramuscularly or intravenously, repeated after half an hour if necessary. Intravenous injection should be performed 'slowly' (in rare cases a marked drop in blood pressure and even shock may be produced by Buscopan). When used in endoscopy this dose may need to be repeated more frequently.

Maximum daily dose of 100mg.  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  )

Haldol inj 5 mg/ml  (= Αλοπεριδόλη. Στην Ελλάδα υπάρχει π.χ. το Inj. Sol. Aloperidin 5mg/1ml Amp BTx5, AMPSx1ml. )
0,2 ml (1 mg) κατά περίσταση όταν ο ασθενής έχει τάση για εμετό και/ή ανησυχία. Μπορεί να δοθεί 3 φορές το 24ωρο.

Primperan supp 20 mg. (= Μετοκλοπραμίδη. Υπάρχει και στην Ελλάδα)  1 υπόθετο σε περίπτωση τάσης για εμετό. Μπορεί κατά περίσταση να δοθεί 1-3 φορές την ημέρα. Όχι όμως σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ιλεό.

Stesolid rectal solution 5 mg, 5 x 2,5 ml (= Διαζεπάμη. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί π.χ. το Diazepam Desitin rectal tube 5 mg )
1-2 κλύσματα σε περίπτωση σπασμών. Η δόση μπορεί να επαναληφθεί.

Midazolam 5 mg/ml (= Μιδαζολάμη = παράγωγο βενζοδιαζεπίνης. Στην Ελλάδα υπάρχει π.χ. ως Inj. sol. Dormixal 50 mg/10 ml amp BTx5, amps x 10 ml ή ως DORMICUM INJ.SOL 15MG/3ML AMP Bx 5 AMPS x 3 ML ή ως DORMICUM INJ.SOL 50MG/10ML AMP BTx5 AMPS x10 ML).
Το δίνουμε σε περίπτωση ανησυχίας/άγχους/επιθετικότητας. 1 mg (0,2 ml) υποδορίως και αξιολόγηση του αποτελέσματος μετά από περίπου 20 λεπτά. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό η δόση μπορεί να επαναληφθεί και να επακολουθήσει καινούρια αξιολόγηση του αποτελέσματος και πιθανώς και καινούρια δόση. Όταν φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα σημειώνουμε την συνολική δόση που δόθηκε. Αυτή η δόση μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για επόμενη θεραπεία του ασθενούς. Συνήθως αρκούνε 2-5 mg. Αχ χρειαστεί, το Lanexat είναι καλό σαν αντίδοτο, και τότε το δίνουμε κατά περίσταση, σαν δόση των 0,3 mg iv.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Φωτογραφία που την ανάρτησε στο facebook στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στις 02/09/2017, ο συνάδελφος Γενικός Ιατρός Panagiotis Koustas ο οποίος τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιείται ως Ιατρός στην Γαλλία. Την δημοσιεύω μετά από άδειά του.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Opioids are the key to palliating dyspnea

The palliative population will often have renal impairment, so avoiding opioids with active metabolites is reasonable. In the emergency department, this generally means using either hydromorphone or fentanyl. (I generally opt for hydromorphone, because fentanyl is going to wear off too quickly)

There is debate about the best route to deliver opioids. For a patient in acute distress, I think the value of rapid titration and repeat dosing through an IV outweighs the minor discomfort of placing the IV. However, oral, intranasal, and subcutaneous routes are also reasonable

There is no single appropriate opioid dose. These patients require ‘aggressive’ therapy, in that they will have to be reassessed frequently during their first hours in the department to have their opioid titrated. Starting low and going slow is reasonable, but these patients are critically ill and require rapid reassessment. ( Όταν δούλευα σε ένα Hospice στην Σουηδία, θυμάμαι που ο Διευθυντής εκεί, μου έλεγε ότι δεν υπάρχει ανώτατη δόση, στην Μορφίνη. Ανεβάζεις σταδιακά μέχρι να μην πονά ο ασθενής. Βέβαια στην Σουηδία η τιτλοποίηση είναι πιο εύκολη, διότι υπάρχει μορφίνη και σε ενέσιμη μορφή αλλά σε σιρόπι και εννοείται και σε δισκία αλλά και σε TTS, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ουσιαστικά έχουμε μόνο τα αυτοκόλλητα φαιντανύλης. Δεν ξεχνούμε βέβαια ότι η χρόνια θεραπεία με οποιοειδή  πρέπει πάντα να συνδυάζεται με καθαρτικά και κατά περίσταση και με Primperan. Δείτε λεπτομέρειες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

For example, dilaudid 0.2-0.5 mg IV q 4-5 minutes until relief, doubling the dose if not effective after the first 2 doses

Despite many people’s fears, opioids probably don’t shorten life in palliative patients (See Portenoy 2006 and Bengoechea 2010 in the references)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

About the writer of this blog: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση