Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:09:30

Ψηφοφορία

Πρέπει να γίνεται χρήση ειδικών υπηρεσιών κατόπιν παραπομπής;

Ναι, πάντα
Ναι, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά μέσω ΕΚΑΒ
Όχι απαραίτητα, αλλά να υπάρχει χρηματικό αντικίνητρο για παράκαμψη της παραπομπής
Όχι χωρίς περιορισμό

Αποστολέας Θέμα: Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας  (Αναγνώστηκε 327878 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Οκτωβρίου 2013, 22:32:35
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Πιστεύω πως οι μονάδες του ΙΚΑ απέτυχαν σαν μικρά νοσοκομεία θα αποτύχουν εξίσου σαν Κέντρα Υγείας. Κατά την ταπεινή μου άποψη πρέπει  ΟΛΕΣ οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ να κλείσουν.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να λειτουργήσουν Κέντρα Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής 24ωρης λειτουργίας. Τέτοιο ρόλο, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μπορούν να διαδραματίσουν  το Αμαλία Φλέμιγκ, Πολυκλινική Αθηνών, Αγ.Βαρβάρα, ΚΥ Βύρωνα, ΚΥ Περιστερίου, ΚΥ Κερατσινίου, ΚΥ Βάρης. Τα παραπάνω κέντρα σε συνδυασμό με τους ελεύθερους  επαγγελματίες ιατρούς της ΠΦΥ (Γενικούς Ιατρούς,Παθολόγους, Παιδίατρους) θα δημιουργήσουν αποτελεσματικό δίκτυ που θα ανακουφίσει τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων.
Οι ιατροί των μονάδων ΕΟΠΥΥ που θα κλείσουν θα μεταφερθούν είτε στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ,είτε στα Κέντρα Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής και ασφαλώς θα προσφέρουν υπηρεσίες ΚΑΙ στα ιδιωτικά ιατρεία τους.
Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου πρέπει να δοθεί σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία έτσι ώστε να αυξηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία της ΠΦΥ. Όσα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία ΠΦΥ ιδρυθούν τόσο πυκνότερο θα γίνει το προνοσοκομειακό δίκτυ και ποιοτικότερη ΠΦΥ around the clock θα αποκτήσουμε.
Μόλις  η πλειοψηφία των ιατρών του ΕΣΥ (της ΠΦΥ) έχουν εισχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα  θα έρθει η σειρά  των Περιφερειακών Ιατρείων να πάψουν την λειτουργία τους ως δημόσιες δομές.
Είναι πολύ σημαντικό οι ιατρόι της ΠΦΥ να απολέσουν σταδιακά την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και να αποκτήσουν freelance-ανταγωνιστικό τρόπο σκέψης…
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

9 Οκτωβρίου 2013, 23:17:57
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
@Gatekeeper,ξεχνας τους αμιγως ιδιωτες...αυτοι που χωρανε?Θα συνεχισουν να ειναι αμιγως ιδιωτες οταν οι αλλοι θα ειμαστε διπορτοι?Μπορει να απορροφηθουν ΟΛΟΙ απο ενα νεο ΕΣΥ?Δε νομιζω,εαν το νεο ΕΣΥ απορροφησει ΟΛΟ το πρωην ΙΚΑ και πρωην ΕΣΥ.

Επίσης ειναι κομματι δυσκολο για περιφερειακα ιατρεια να σταματησουν να λειτουργουν σα δημοσιες δομες.Νομιζω εκει δε θα βαλουν χερι,τουλαχιστον στον αγροτικο γιατρο.Για πρακτικους λογους καθαρα αλλα και για ψηφοθηρικους
+

9 Οκτωβρίου 2013, 23:20:34
Απάντηση #62
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου πρέπει να δοθεί σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία έτσι ώστε να αυξηθούν τα ιδιωτικά ιατρεία της ΠΦΥ. Όσα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία ΠΦΥ ιδρυθούν τόσο πυκνότερο θα γίνει το προνοσοκομειακό δίκτυ και ποιοτικότερη ΠΦΥ around the clock θα αποκτήσουμε.
Μόλις  η πλειοψηφία των ιατρών του ΕΣΥ (της ΠΦΥ) έχουν εισχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα  θα έρθει η σειρά  των Περιφερειακών Ιατρείων να πάψουν την λειτουργία τους ως δημόσιες δομές.
Πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει κάποιος παράλληλα ως κρατικός λειτουργός και ως ελεύθερος επαγγελματίας παρέχοντας ίδιας ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς του;
Καλό να ανταγωνίζονται δημόσιος και ιδιωτικός φορέας, αλλά να ανταγωνίζεται κανείς τη μια του ιδιότητα με την άλλη;
Φυσικά συμφωνώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν σταδιακά τα περισσότερα ΠΙ και αρκετά ΚΥ (μια η συνταγογράφηση μπορεί να κολλάει, μια μελάνι μπορεί να μην έχουν, μια θα πρέπει να πάρει ο γιατρός και καμιά άδεια χωρίς να κλείσει, βέβαια, το ιατρείο - φαντάζεται κανείς τι μπορεί να συμβεί σε μέρη όπου υπάρχει ένας και μοναδικός γιατρός). Για τα νοσοκομεία, βέβαια, και ειδικά για τις χειρουργικές ειδικότητες, θα δούμε τραγικά πράγματα. Η αμοιβή νομιμόματη στο ιατρείο και τα χειρουργεία δημοσία δαπάνη.  
Πιστεύω ότι η απόφαση να επιτραπεί ιδιωτικό ιοατρείο στους γιατρούς του ΕΣΥ θα δημιουργήσει περισσότερες στρεβλώσεις στο σύστημα από όσες θα προσπαθήσει να αμβλύνει. Έπειτα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι συνθήκες στα τριάντα και πλέον έτη του ΕΣΥ έχουν αλλάξει άρδην. Υπάρχουν πλέον πολλοί αξιολογότατοι γιατροί που εύχονται να πάρουν θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε κρατικές δομές, και μάλιστα η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι και με δυνάμεις. Είναι ευκαιρία να ανακατανεμηθεί ο ιατρικός πληθυσμός, να ανανεωθεί το ΕΣΥ - ενώ όσοι ήδη υπηρετούν σε αυτό και έχουν όρεξη να συνεχίσουν στον ιδιωτικό στίβο να έχουν κίνητρα να το κάνουν.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Οκτωβρίου 2013, 23:40:04
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Σχετικά με τα Π.Ι. αντιγράφω από την έκθεση της task force τα στοιχεία στις σελίδες 84 και 85.
Σε σύνολο 1578 Περιφερειακών ιατρείων (80 Π.Π.Ι., 1460 "απλά" και 38 ειδικά) υπηρετούν 683 αγροτικοί και 824 (σχεδόν 55%) γενικοί ιατροί.
(Να υπηρετούν τόσοι πολλοί αγροτικοί μου φαίνεται περίεργο τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι τα περισσότερα αγροτικά είναι κενά και στην τελευταία προκήρυξη είχαν βγει σχεδόν 700 αγροτικά μαζί με θέσεις σε ΚΥ).
Τα περισσότερα κενά αγροτικά ιατρεία είναι πλέον σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές (μπορείς να τα καταργήσεις; Εδώ μιλάμε (; ) για κίνητρα γι' αυτές τις περιοχές).
Τα Π.Ι. με γενικό γιατρό τα κλείνεις, τη στιγμή που ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον να έχει ένα μόνιμο ειδικευμένο γιατρό νοιώθοντας περισσότερη ασφάλεια;
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Οκτωβρίου 2013, 23:42:30 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Οκτωβρίου 2013, 23:53:02
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Δεν καθησα να διαβασω ολο το κειμενο της task force αλλα απο αυτα που διαβαζω δεξια και αριστερα δεν ειδα πουθενα να λεει ή να συζητιεται για δικαιωμα ιδωτικου ιατρειου η μη.Εδω το συζηταμε μονο.Ισως ομως τελικα αυτα να ειναι ονειρα θερινης νυχτος ....Αυτο που βλεπω ειναι η ταση να γινει ενα ευρυ,κρατικο δικτυο ΠΦΥ με γιατρους που θα δουλευουν καθημερινα,πενθημερο ,8ωρο για 1000 ευρω το μηνα εαν εχουν 1600 ασθενεις υπο την εποπτεια τους.Με αλλα λογια ξεχαστε προυπηρεσιες,επιμελητιλικια και βιογραφικα και οσοι πιστοι προσελθετε στο νεο θεσμο της ΠΦΥ ετοιμαστειτε για μισθους 1000 ευρω ή στην καλυτερη,1300+ ευρω εαν εχουμε 2200+ ασθενεις στην επιβλεψη μας.Νεα ταξη πραγματων με γιατρους ειλωτες και ενα αμειλικτο διλλημα:εξασφαλισμενη εργασια με ψιχουλα στο νεο ΕΣΥ-ΠΦΥ ή ρισκο ιατρειου σε χαλεπους καιρους?

Φυσικα οποιος δε θελει θα μπορει να δουλεψει ως αμιγως ιδιωτης και οποιος χτυπησει την πορτα του...

Ειμαστε τοσοι πολλοι αθροιστικα παθολογοι-γενικοι ιατροι και τοσο μεγαλη η επαγγελματικη ανασφαλεια που νομιζω πως η ΠΦΥ υπερκαλυπτεται με ιατρικο προσωπικο δινοντας πενιχρους μισθους αντι μισθων επιμελητων ΕΣΥ ή πρωην ΙΚΑτζηδων.Αντε να πεταξουν και κανα μπονους για νησια-αγονα ιατρεια

GAME OVER!
+

9 Οκτωβρίου 2013, 23:59:49
Απάντηση #65
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Νεα ταξη πραγματων με γιατρους ειλωτες και ενα αμειλικτο διλλημα:εξασφαλισμενη εργασια με ψιχουλα στο νεο ΕΣΥ-ΠΦΥ ή ρισκο ιατρειου σε χαλεπους καιρους?

Φυσικα οποιος δε θελει θα μπορει να δουλεψει ως αμιγως ιδιωτης και οποιος χτυπησει την πορτα του...
...ή να γίνει υπάλληλος ιατρικών αλυσίδων... μην ξεχνάς...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Οκτωβρίου 2013, 00:29:56
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αλλού είναι πολλοί οι γιατροί αλλού είναι λίγοι όμως.
Σενάριο:
Σε μια περιοχή με 60 χιλιάδες κόσμο (δε βάζω τα παιδιά), με 2 χιλιάδες άτομα (που είναι ήδη πάρα πολλά) ανά οικογενειακό γιατρό, θέλουμε 30 γιατρούς.
Έστω ότι υπάρχουν 20 που μπορούν να "κάνουν" τον οικογενειακό γιατρό. (άρα υπάρχει έλλειμμα από την αρχή του εγχειρήματος)
Έστω λοιπόν ότι συνεννοούνται και αποφασίζουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα του "χιλιάρικου" (αν δεν προβλέπει και άσκηση ιδιωτικού ιατρείου). Άντε να μην πούμε όλοι, οι 15.
Τι θα γίνει σ' αυτή την περίπτωση;
Θα βάλει 12 χιλιάδες άτομα σε κάθε ένα από τους 5 συμμετέχοντες;
Θα βάλει "άσχετες" ειδικότητες ως οικογενειακούς ιατρούς;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" ασφαλισμένους στο νοσοκομείο;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" σε συμμετέχοντες που θα βρίσκονται σε μια σχετική απόσταση που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα; (καταργώντας ουσιαστικά την έννοια της εύκολης πρόσβασης)
Μην μου πείτε ότι θα ρθουν από αλλού γιατροί να καλύψουν το κενό με κίνητρο το χιλιάρικο!
Τα παραπάνω σενάρια είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα (από πλευράς γιατρών) σε  συγκεκριμένες περιοχές π.χ. νησιά

Μήπως το παιχνίδι ακόμη δεν είναι χαμένο και είναι στα χέρια των γιατρών να το ανατρέψουν στην πράξη;

10 Οκτωβρίου 2013, 00:37:14
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2200 ασθενεις / 1300 ευρώ = 1,7 ευρώ το κεφάλι.

Συμπέρασμα: To Gatekeeping κοστίζει όσο ένα σουβλάκι γύρο απ'όλα....

Πως διαιρώντας ασθενείς με ευρώ βγάζετε ευρώ; Αυτό είναι μέσα στην πρόταση ή τα παίξατε διαβάζοντας την;;;;
Έχεις απόλυτο δίκιο , ειναι απίστευτο !!!
Διαβασα το σχολιο του κ. Θεοδωρακη,του εισηγητη του προγραμματος που μολις εκανε στο Facebook στην ομαδα Πολιτικη της υγειας και δινει ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ Ο/I(κανω copy-paste):
Παύλος Θεοδωράκης ΕΙΝΑΙ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΑΘΡΟΙΣΤΟΥΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΙΣΘΟ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 1000-1300 ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Χ ΤΟ ΤΡΙΤΟ Ψ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Ζ. 1300 + Χ + Υ + Ζ = Τ

10 Οκτωβρίου 2013, 00:40:36
Απάντηση #68
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι τυχαίες οι προτεινόμενες αμοιβές... Είναι αυτές που θα οδηγήσουν μία κρίσιμη μάζα γιατρών να στηρίξει το νέο (μεταβατικό) σύστημα με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος μέχρι να κυριαρχήσει πλήρης ελευθερία στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Εκεί ούτε το παραπαίον ΕΣΥ ούτε κανένας μεμονωμένος ιδιώτης θα έχει μείζονα ρόλο.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Οκτωβρίου 2013, 00:42:41 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Οκτωβρίου 2013, 01:06:26
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2200 ασθενεις / 1300 ευρώ = 1,7 ευρώ το κεφάλι.

Συμπέρασμα: To Gatekeeping κοστίζει όσο ένα σουβλάκι γύρο απ'όλα....

Πως διαιρώντας ασθενείς με ευρώ βγάζετε ευρώ; Αυτό είναι μέσα στην πρόταση ή τα παίξατε διαβάζοντας την;;;;
Έχεις απόλυτο δίκιο , ειναι απίστευτο !!!
Διαβασα το σχολιο του κ. Θεοδωρακη,του εισηγητη του προγραμματος που μολις εκανε στο Facebook στην ομαδα Πολιτικη της υγειας και δινει ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ Ο/I(κανω copy-paste):
Παύλος Θεοδωράκης ΕΙΝΑΙ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΑΘΡΟΙΣΤΟΥΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΙΣΘΟ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 1000-1300 ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Χ ΤΟ ΤΡΙΤΟ Ψ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Ζ. 1300 + Χ + Υ + Ζ = Τ
- Οι επισκέψεις στο σπίτι είναι το ένα και είναι ήδη cash, ποιος θα τις πάει μέσω ΕΟΠΥΥ;
- Εκτός από τα "κατ κεφαλήν" τα υπόλοιπα μπαίνουν σε σφαιρικό προϋπολογισμό και δεν ξέρεις εάν θα πάρεις καν τα μισά.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Οκτωβρίου 2013, 09:08:42
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλλού είναι πολλοί οι γιατροί αλλού είναι λίγοι όμως.
Σενάριο:
Σε μια περιοχή με 60 χιλιάδες κόσμο (δε βάζω τα παιδιά), με 2 χιλιάδες άτομα (που είναι ήδη πάρα πολλά) ανά οικογενειακό γιατρό, θέλουμε 30 γιατρούς.
Έστω ότι υπάρχουν 20 που μπορούν να "κάνουν" τον οικογενειακό γιατρό. (άρα υπάρχει έλλειμμα από την αρχή του εγχειρήματος)
Έστω λοιπόν ότι συνεννοούνται και αποφασίζουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα του "χιλιάρικου" (αν δεν προβλέπει και άσκηση ιδιωτικού ιατρείου). Άντε να μην πούμε όλοι, οι 15.
Τι θα γίνει σ' αυτή την περίπτωση;
Θα βάλει 12 χιλιάδες άτομα σε κάθε ένα από τους 5 συμμετέχοντες;
Θα βάλει "άσχετες" ειδικότητες ως οικογενειακούς ιατρούς;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" ασφαλισμένους στο νοσοκομείο;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" σε συμμετέχοντες που θα βρίσκονται σε μια σχετική απόσταση που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα; (καταργώντας ουσιαστικά την έννοια της εύκολης πρόσβασης)
Μην μου πείτε ότι θα ρθουν από αλλού γιατροί να καλύψουν το κενό με κίνητρο το χιλιάρικο!
Τα παραπάνω σενάρια είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα (από πλευράς γιατρών) σε  συγκεκριμένες περιοχές π.χ. νησιά

Μήπως το παιχνίδι ακόμη δεν είναι χαμένο και είναι στα χέρια των γιατρών να το ανατρέψουν στην πράξη;



Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ακριβώς αυτό που επιδιώκουν.  ???

Όσοι ακόμη πολίτες είναι ασφαλισμένοι (αρχίζουν πλέον να είναι μειονότητα !!!), συν όλοι οι υπόλοιποι (υποχρεωτικά αφού είναι ανασφάλιστοι), οδηγούνται σε αμιγώς ιδιωτική δομή πρωτοβάθμιας υγείας.  :-[

Αναφέρω μόνο την πρωτοβάθμια, διότι από δευτεροβάθμια και πάνω ήταν ήδη οδηγημένοι, από δεκαετίες, στον ιδιωτικό τομέα (αφού και στα δημόσια νοσοκομεία όλα φιλτράρονταν μέσα από το "φακελάκι").  ;)

Έτσι και οι ασφαλιστικοί φορείς κερδίζουν (τουλάχιστον δεν χάνουν) και τα φαρμακεία λαμβάνουν, ναι μεν λιγότερο αλλά, φρέσκο χρήμα (σημαντικό για μία επιχείρηση) και οι ιατροί, ασκώντας ιατρική πράξη ιδιωτικά, διατηρούν χαμηλά αλλά μονοπωλιακά τιμολόγια που τους αποδίδουν καθαρά, αλλά πάνω απ'όλα καθημερινά κέρδη.  8)

Όσο για τους πολίτες... εεεε!!!!!! δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε και όλους..... και η ζωή συνεχίζεται.......  :o


 
Medicus curat,
Deus sanat

10 Οκτωβρίου 2013, 09:15:16
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Έγινε επίσης αυτή η συζήτηση στο facebook ταυτόχρονα με το θέμα της πληρωμής και δεν μπορώ να πω ότι ένοιωσα καλύτερα:

Κουναλάκης:  Παύλο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στην Μ.Βρετανία, αντιστοιχούν 1400 ασφαλισμένοι ανά οικογενειακό ιατρό, εμείς πως φτάσαμε να μιλάμε για πάνω από 2200;

Θεοδωράκης: Δημήτριε πρώτον μεσοσταθμικά στις χώρες που υπάρχει ο θεσμός είναι 2000. Δεύτερον αυτό εξαρτάται από το πόσο ολοκληρωμένη φροντίδα παρέχει ο οικογενειακός γιατρός με την έννοια και τον ρόλο των λοιπώων ειδικοτήτων στο σύστημα ΠΦΥ που εμάς για μία τουλάχιστον μεταβατική δεκαετία θα είναι μεγάλος. Και τρίτον εάν έχεις άλλη πρόταση και μπορείς να την τεκμηριώσεις είναι ευπρόσδεκτη για να μπει στη διαβούλευση.

Κουναλάκης: Πάντως μόνο τρεις χώρες έχουν 2000 ασθενείς/οικογενειακό ιατρό: Ολλανδία/Ιρλανδία/Ελβετία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ (στοιχεία του 2006). Και σε αυτές τις χώρες οι νοσηλευτές κάνουν μέχρι και συνταγογραφία χρόνιων νοσημάτων. Μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλάμε για μια οροφή που θα φτάνει τα 1800/γιατρό στην χειρότερη περίπτωση; Επίσης, στατιστικά από του ΟΑΕΕ της γυναίκας μου που δεν είχε ο ΟΑΕΕ συνταχιούχους, με 400 άτομα να την έχουν δηλώσει είχε ΜΟ 6.8 άτομα/μέρα την εποχή που έδινε τρίμηνες. Με τα νούμερα που βάζεις ένας γιατρός με 2200 μη συνταξιούχους ασφαλισμένους θα έχει 37 άτομα/ημερα. Σου φαίνεται ότι θα κάνει ιατρική πιστεύεις; Και σκέψου ότι πλέον δεν μιλάμε μόνο για μη συνταξιούχους....

Θεοδωράκης: ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ. ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΕΝΑ ΠΡΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Πολίτης: Θα μου επιτρεψετε να προσθεσω κ. Κουναλακη οτι, η Ολλανδια και Ελβετια εχουν συτηματα χωρις σκληρο gatekeeping, οποτε καποιοι ασθενεις παρακαμπτουν τον οικογενειακο ιατρο για να επισκευτουν τον ειδικο. Η Ιρλανδια και Ολλανδια επισης, εχουν και λιγοτερους ιατρους απ τον μεσο ορο του ΟΟΣΑ, οποτε ισως εχουν μεγαλυτερη αναγκη για μεγαλους αριθμους. Στην Ιταλια ο αριθμος ειναι 1700/ιατρο που μου φαινεται λογικοτερος.

Θεοδωράκης: @ Spiros Politis ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.

Κουναλάκης: Να υποθέσω συνεπώς ότι η παραπομπή θα πέφτει σύννεφο, αφού στην πρόταση μιλάμε για gatekeeping και τότε δεν μιλάμε για οικογενειακό γιατρό αλλά για συνταγογράφο ιατρό για την επόμενη 10ετία. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερα πρόβλήματα με την πρόταση Παύλο, εάν δοθεί η δυνατότητα στον οικογενειακό ιατρό να ασκήσει ιατρική.

Θεοδωράκης:  ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΤΑΩ ΓΙΑ ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ 3 ΩΡΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΓΟΝΙΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Οκτωβρίου 2013, 09:18:20
Απάντηση #72
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έγινε επίσης αυτή η συζήτηση στο facebook ταυτόχρονα με το θέμα της πληρωμής και δεν μπορώ να πω ότι ένοιωσα καλύτερα:

Κουναλάκης:  Παύλο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στην Μ.Βρετανία, αντιστοιχούν 1400 ασφαλισμένοι ανά οικογενειακό ιατρό, εμείς πως φτάσαμε να μιλάμε για πάνω από 2200;

Θεοδωράκης: Δημήτριε πρώτον μεσοσταθμικά στις χώρες που υπάρχει ο θεσμός είναι 2000. Δεύτερον αυτό εξαρτάται από το πόσο ολοκληρωμένη φροντίδα παρέχει ο οικογενειακός γιατρός με την έννοια και τον ρόλο των λοιπώων ειδικοτήτων στο σύστημα ΠΦΥ που εμάς για μία τουλάχιστον μεταβατική δεκαετία θα είναι μεγάλος. Και τρίτον εάν έχεις άλλη πρόταση και μπορείς να την τεκμηριώσεις είναι ευπρόσδεκτη για να μπει στη διαβούλευση.

Κουναλάκης: Πάντως μόνο τρεις χώρες έχουν 2000 ασθενείς/οικογενειακό ιατρό: Ολλανδία/Ιρλανδία/Ελβετία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ (στοιχεία του 2006). Και σε αυτές τις χώρες οι νοσηλευτές κάνουν μέχρι και συνταγογραφία χρόνιων νοσημάτων. Μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλάμε για μια οροφή που θα φτάνει τα 1800/γιατρό στην χειρότερη περίπτωση; Επίσης, στατιστικά από του ΟΑΕΕ της γυναίκας μου που δεν είχε ο ΟΑΕΕ συνταχιούχους, με 400 άτομα να την έχουν δηλώσει είχε ΜΟ 6.8 άτομα/μέρα την εποχή που έδινε τρίμηνες. Με τα νούμερα που βάζεις ένας γιατρός με 2200 μη συνταξιούχους ασφαλισμένους θα έχει 37 άτομα/ημερα. Σου φαίνεται ότι θα κάνει ιατρική πιστεύεις; Και σκέψου ότι πλέον δεν μιλάμε μόνο για μη συνταξιούχους....

Θεοδωράκης: ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ. ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΕΝΑ ΠΡΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Πολίτης: Θα μου επιτρεψετε να προσθεσω κ. Κουναλακη οτι, η Ολλανδια και Ελβετια εχουν συτηματα χωρις σκληρο gatekeeping, οποτε καποιοι ασθενεις παρακαμπτουν τον οικογενειακο ιατρο για να επισκευτουν τον ειδικο. Η Ιρλανδια και Ολλανδια επισης, εχουν και λιγοτερους ιατρους απ τον μεσο ορο του ΟΟΣΑ, οποτε ισως εχουν μεγαλυτερη αναγκη για μεγαλους αριθμους. Στην Ιταλια ο αριθμος ειναι 1700/ιατρο που μου φαινεται λογικοτερος.

Θεοδωράκης: @ Spiros Politis ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.

Κουναλάκης: Να υποθέσω συνεπώς ότι η παραπομπή θα πέφτει σύννεφο, αφού στην πρόταση μιλάμε για gatekeeping και τότε δεν μιλάμε για οικογενειακό γιατρό αλλά για συνταγογράφο ιατρό για την επόμενη 10ετία. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερα πρόβλήματα με την πρόταση Παύλο, εάν δοθεί η δυνατότητα στον οικογενειακό ιατρό να ασκήσει ιατρική.

Θεοδωράκης:  ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΤΑΩ ΓΙΑ ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ 3 ΩΡΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΓΟΝΙΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Οκτωβρίου 2013, 10:34:40
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
@Denominator
Από την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται στον απόλυτο χρηματοδότη του Συστήματος Υγείας οι διαχωριστικές γραμμές δημοσίου υπαλλήλου και ιδιώτη , ασαφοποιούνται.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Οκτωβρίου 2013, 11:00:15
Απάντηση #74
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
@Denominator
Από την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται στον απόλυτο χρηματοδότη του Συστήματος Υγείας οι διαχωριστικές γραμμές δημοσίου υπαλλήλου και ιδιώτη , ασαφοποιούνται.
Όχι δα! Στα ιδιωτικά ιατρεία ο κόσμος πληρώνει από την τσέπη του! Άσε που μπορούν να βάλουν και ένα πλαφόν σε εξετάσεις και φάρμακα για τους αμιγώς ιδιώτες ώστε να κάνουν πράγματι ιατρική και όχι συνταγογραφία/παραπεμπτικογραφία...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
111546 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
517 Απαντήσεις
409270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαρτίου 2024, 00:47:43
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
7304 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
3122 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4066 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou