Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα

Πρωταθλητές Ευρώπης στα θανατηφόρα τροχαία.

(1/16) > >>

Argirios Argiriou:
08/10/2008  (ΒΗΜΑ).
 
Το 2007, σε κάθε 1 εκατ. Ελληνες αντιστοιχούσαν 141 νεκροί.

Τα πρωτεία στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα έχει η χώρα μας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έρχεται πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο στην Ευρώπη των «15» και έκτη στην Ευρώπη των «27». Σύμφωνα με την ΕΕ, το 2007 σε κάθε 1 εκατ. κατοίκους αντιστοιχούσαν 141 νεκροί συμπατριώτες μας σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τα νέα στοιχεία ήλθαν να επιβεβαιώσουν την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Μόνο την περίοδο του καλοκαιριού σε περισσότερα από 4.000 τροχαία 482 Ελληνες σκοτώθηκαν στους ελληνικούς δρόμους, ενώ 599 τραυματίστηκαν βαριά και άλλοι 4.539 ελαφρά. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕ, στο πρώτο οκτάμηνο του 2008 η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση θανατηφόρων τροχαίων κατά 8,6%. Και όλα αυτά παρά την εφαρμογή του νέου αυστηρότερου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμη, είναι ενδεικτικό ότι το 2006 στα 16.010 τροχαία που σημειώθηκαν στην Ελλάδα σκοτώθηκαν 1.657 και τραυματίστηκαν 19.733 άνθρωποι. Επίσης, στη χώρα μας διογκώνεται το φαινόμενο των οδηγών οι οποίοι χτυπούν και εγκαταλείπουν πεζούς και μοτοσικλετιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διαδίκτυο τα απεγνωσμένα μηνύματα που απευθύνονται σε τυχόν μάρτυρες τροχαίων γίνονται ολοένα περισσότερα.

Η επικίνδυνη άνοδος των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας  της ΕΕ ο γάλλος υπουργός μεταφορών Ντομινίκ Μπουσερό αναμένεται να προτείνει στους ομολόγους του σκληρότερα μέτρα αλλά και νέες ιδέες, όπως είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών για παραβάτες, καθώς υπεύθυνοι για ουκ ολίγα ατυχήματα στον κοινοτικό χώρο είναι ξένοι υπήκοοι.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι κύριες αιτίες δυστυχημάτων είναι η
υπερβολική ταχύτητα (30%), η οδήγηση σε κατάσταση μέθης (25%), διάφορες άλλες αιτίες (24%), η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας (24%) και η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη (24%).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

EzeΤΡΟΛ:
Αθλητής ποδηλασίας νεκρός σε τροχαίο στον Πύργο
12 Απριλίου 2009, Τo Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα είναι αφιλόξενη για τα ποδήλατα και τους χρήστες τους. Αυτό, όμως, συμβαίνει κυρίως μέσα στις πόλεις, με τον μεγάλο όγκο κάθε λογής οχημάτων να μην αφήνει ούτε πιθαμή για τους ποδηλάτες… Φαίνεται, όμως, πως ακόμη και στις εθνικές οδούς δεν είναι ασφαλείς και μάλιστα ούτε τα (υποτιθέμενα) μέτρα για την προστασία τους που κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για το άθλημα που αγαπούν μπορούν να τους εξασφαλίσουν!

      Αυτό δείχνει ο τραγικός θάνατος σε τροχαίο ενός 31χρονου αθλητή του ΓΑΣ Κρόνος Ιωαννίνων, ο οποίος συμμετείχε στο 4ο BREVET, την Ποδηλατική Βόλτα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πύργου… Ο άτυχος Γιώργος Βίδος είχε ήδη περάσει την Αρχαία Ολυμπία και κινείτο μέσω της εθνικής προς τον Πύργο, όπου επρόκειτο να τερματίσει στο στάδιο της πόλης, όταν στο 134χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης – Πύργου συνάντησε τον θάνατο.

        Στο αντίθετο ρεύμα, με κατεύθυνση από Πύργο προς το Στρέφι, κινείτο ένα κλειστό φορτηγό με οδηγό έναν 33χρονο που, πιθανότατα λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου εξ αιτίας της βροχής, έχασε τον έλεγχο. Το αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προσέκρουσε αρχικά σε μια τσιμεντένια κολώνα την οποία έκοψε και στη συνέχεια παρέσυρε τον 31χρονο ποδηλάτη, που δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το ποδήλατο και ο οδηγός χτύπησαν στο πλάι του οχήματος στην πλευρά του συνοδηγού και εκτινάχθηκαν σε παρακείμενο χωράφι με αποτέλεσμα ο Βίδος να σκοτωθεί ακαριαία μπροστά στα μάτια των συναθλητών του.

        Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πύργου, ενώ το Τμήμα Τροχαίας Πύργου διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

Argirios Argiriou:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
31/10/2012 Health Daily.

ΕΛΛΑ∆Α: 1ηΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 
Σύµφωνα µε στοιχεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής στην Ελλάδα και της ΙΟΑΣ
Την πρώτη θέση φαίνεται να κατέχει η χώρα µας σε θανάτους από τροχαία
δυστυχήµατα στην Ευρώπη, ιδίως στους νέους ηλικίας 18- 24 χρόνων, οι
οποίοι διαπράττουν και τις περισσότερες παραβάσεις. Πιο αναλυτικά, σύµφωνα
µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
(ΙΟΑΣ) η διάσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί έναν
από τους βασικότερους παράγοντες για την πρόκληση τροχαίων ατυχηµάτων.
Ιδιαίτερη σηµασία παρουσιάζει το γεγονός ότι µόνο τρία δευτερόλεπτα
απροσεξίας φαίνεται να είναι αρκετά για την πρόκληση ατυχήµατος, όπως
υποστηρίζουν οι ειδικοί και τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα. Τέλος,
σηµειώνεται ότι στην Ελλάδα, η «αφηρηµένη» οδήγηση ευθύνεται για την
πρόκληση του 35% των τροχαίων.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση