Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:37:29

Αποστολέας Θέμα: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ  (Αναγνώστηκε 49524 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

18 Σεπτεμβρίου 2015, 20:37:07
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Α.Π. ΣΩΤΟΣ


Η πρωτοβάθμια Υγεία , και το άλμα του ψύλλου........άρθρο του Προέδρου της ΕΙΝΝΕΥΒ

Είναι γνωστόν τοις πάσι πλέον ότι στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεχών Μνημονιακών μεταρρυθμίσεων , προσαρμογών και διαρθρωτικών αλλαγών , ένας κλάδος που μαζί με τους υπόλοιπους  θίχτηκε βαρύτατα ήταν και ο κλάδος της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Σήμερα και εν όψει του 3ου Μνημονίου η κατάσταση έχει ως εξής:

1) Η προνοσοκομειακή πρωτοβάθμια υγεία πλην του κλάδου της καθαρά Ιδιωτικής παροχής Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

2) Οι δομές του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ έχουν καταρρεύσει και ουσιαστικά παραμένουν μόνο τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας , τα λίγα αστικά Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά Ιατρεία που ο κόσμος τα ξέρει ως αγροτικά ιατρεία.

3) Είναι σίγουρο ότι με τις υπάρχουσες δομές αυτές και με το προσωπικό που είναι άνισα κατανεμημένο στα ΚΥ δεν παρέχεται πρωτοβάθμια Υγεία ούτε στο ελάχιστο πλην ίσως της πολύπαθης συνταγογράφισης σκευασμάτων των χρονίως πασχόντων.

4) Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη, η διάγνωση και η θεραπεία απλών επειγόντων καταστάσεων επίσης αδύνατη , λόγω υπολειτουργίας των διαγνωστικών μέσων που διαθέτουν , και σαφώς το 80-90 % των περιπτώσεων καταλήγουν να εξεταστούν στα Εξωτερικά Ιατρεία των 2βάθμιων και 3βάθμιων Νοσοκομείων των κέντρων των Νομών και των μεγάλων πόλεων.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στην πρωτοβάθμια Υγεία, πλην του Ιδιωτικού τομέα Υγείας όπου εκεί ισχύει το ,"άμα έχεις και πληρώνεις βρίσκεις τα πάντα ".

Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και ακόμη πιό δυσοίωνο εάν δεν αναστραφούν τα εξής προβληματικά θέματα άμεσα.

1) Οι αρμόδιες ΥΠΕ που είναι υπεύθυνες για το ΠΕΔΥ , να οργανώσουν τάχιστα του μηχανισμούς στήριξης και διοικητικής μέριμνας όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας της περιφέρειάς τους και αν είναι δυνατόν, να σπάσουν στα δύο μερικές μεγάλες ΥΠΕ όπως πχ η 5η ΥΠΕ για να μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη η πληθώρα των δομών που έχουν υπό την εποπτεία τους.

2) Να νομοθετηθούν κατά προτεραιότητα για την  Πρωτοβάθμια δημόσια Υγεία και να εφαρμοστούν άμεσα νέες πρακτικές όπως ο θεσμός του οικογενειακού Ιατρού και του Ιατρού της γειτονιάς , έτσι ώστε να υπάρχει ένας πρώτος ηθμός των περιστατικών που καταλήγουν στα Νοσοκομεία και ΚΥ.

3) Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση και να συντηρηθούν οι υπάρχουσες δομές ή να αντικατασταθούν με νέες όπου χρειάζεται ,αλλά και να αξιοποιηθούν όσες δομές του πρώην ΙΚΑ είναι ακόμη λειτουργικές και άξιες παροχής υπηρεσιών Υγείας( διαγνωστικά μηχανήματα, ιδιόκτητα κτήρια κλπ).

4) Να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην ΙΚΑ και να τοποθετηθεί άμεσα σε μονάδες του ΠΕΔΥ κάθετα στελεχωμένες όπου υπάρχουν ή να απορροφηθεί σε κενά των ΚΥ .

5) Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων των άγονων περιοχών και να θεσμοθετηθούν ως οικογενειακοί Ιατροί , οι Ιατροί Γενικής ιατρικής που υπηρετούν στα περιφερειακά Ιατρεία.

6) Οι εργασιακές σχέσεις των Ιατρών της Πρωτοβάθμιας Υγείας θα πρέπει να είναι ενιαίες και να παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες ( πχ μετά από την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για 2 μήνες ).

7) Εάν το δημοσιονομικό κόστος της αναβάθμισης του τομέα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας ξεπερνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθεί ισοδύναμη λύση από άλλες έμμεσες πηγές όπως η φορολόγηση των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών!!

8) Επίσης ένας άλλος τομέας χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας υγείας θα μπορούσε να είναι η κατά ένα ποσοστό συμμετοχή σε χρήμα των πάσης φύσεως προμηθευτών του Δημοσίου (πχ αναλώσιμο, τρόφιμα, φαρμακευτικό αλλά και νοσοκομειακό υλικό) με την κατάθεση επιταγής ως προϋπόθεση για συμμετοχή σε διαγωνισμούς των Νοσοκομείων .

Με τους παραπάνω τρόπους αλλά και με την σταδιακή εξομάλυνση της παροχής υγείας από την Δημόσια πρωτοβάθμια υγεία , οι προσερχόμενοι πολίτες θα έχουν γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε υγειονομικές παροχές κοντά στον τόπο κατοικίας τους και θα αποφεύγεται η προσέλευση στο Νοσοκομείο για ....άλμα ψύλλου.-

ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΠΑΡΙΣ ΣΩΤΟΣ
Δ/ΤΗΣ ΟΡΘ/ΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Γ.Ν.ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΝΕΥΒ

28 Σεπτεμβρίου 2015, 20:58:46
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Επειδή αδίκησα ίσως τους προέδρους και τους παρατρεχάμενους που βρέθηκαν στην Κω (πήγαν για δουλειά, όχι για διασκέδαση, κάτι σαν συνέδριο δλδ - φαντάζομαι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Να που ενίοτε ο όρκος ξαναχρησιμοποιείται:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια ακόμη αναπαράσταση του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο πραγματοποιήθηκε σήμερα.....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
   Συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 π.μ., στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω (ΔΙΙΚΩ). Προηγήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο-Ιατρείο-Βοτανικό Κήπο του Ιπποκράτη, όπου έγινε ξενάγηση στους χώρους από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, Καθηγητή, κ. Στέφανο Γερουλάνο, τον αναπληρωτή Πρόεδρο, τέως Υπουργό, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, τον Γενικό Γραμματέα, Ψυχίατρο, κ. Νίκο Μανούση, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κα Μαρία Φρατζάκη και άλλα μέλη του ΔΙΙΚΩ και του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Η συνδιάσκεψη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ασχολήθηκε με τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σχέση και με την ιπποκρατική ιδέα ???. Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. και των μελών του Δ.Σ., παρουσιάστηκε σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στο οποίο συμπεριλήφθηκαν παρατηρήσεις των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων. Το Σχέδιο για την Π.Φ.Υ. το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βασίζεται στους κάτωθι άξονες:

Σχεδιασμός Ενιαίας Π.Φ.Υ. με τη συνεργασία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα

Διαμόρφωση ενός σύγχρονου Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας, ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται τακτικά
Λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας τα οποία θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων, με ιατρούς Πλήρους και Αποκλειστική Απασχόλησης
Δημιουργία Δημόσιων Δομών σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, με ιατρούς ειδικοτήτων πλήρους απασχόλησης.
 Επαναπρόσληψη των απολυθέντων του πρώην ΕΟΠΥΥ σε προσωποπαγείς θέσεις (αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης τα δικά μας παιδιά)
Λειτουργία οικογενειακού ιατρού, συμβούλου της οικογένειας για παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής.
 Διαμόρφωση ιατρικού φακέλου και παροχή των κατευθυντηρίων οδηγιών, χωρίς υποχρέωση παραπομπής του ασθενή σε ιατρό ειδικοτήτων (όχι gate keeping)
Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας και ηλεκτρονικού φακέλου και ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος με real time παρακολούθηση των υπηρεσιών
Εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρούς που επιθυμούν, μέσα από τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς
Προκήρυξη επισκέψεων, μέσα από τη συνεργασία ΕΟΠΥΥ – ΠΙΣ – Ιατρικών Συλλόγων, που να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού (30 εκ. επισκέψεις, και όχι 8 εκ. που είναι σήμερα)
Διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Κάθε παραπεμπτικό που θα απευθύνεται σε ιδιωτικές δομές θα πρέπει να εξοφλείται στο συμβατικό χρόνο, χωρίς περικοπές και τα εξοντωτικά claw-back
Εφαρμογή συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, μέσα από την ενσωμάτωση οδηγιών στην ΗΔΙΚΑ, που να επιτρέπει την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών, χωρίς να μπαίνουν εμπόδια στη λειτουργία των ιατρών.  
 
Η Πολιτεία πρέπει να δει το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ως θέμα πρώτης προτεραιότητας, προς όφελος των πολιτών και των ήδη επιβαρυμένων Νοσοκομείων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν.
 

Τελετή Απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη
Το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο της Κω, το τελετουργικό της απαγγελίας του όρκου του Ιπποκράτη από τους πρωτεύσαντες-απόφοιτους των 7 Ιατρικών Σχολών της χώρας, με την παρουσία της Διοίκησης και των μελών του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος, των τοπικών Αρχών του νησιού, του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., του Ιατρικού Συλλόγου της Κω, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, των Προέδρων των 7 Ιατρικών Σχολών της Χώρας και άλλων ιατρών και εκπροσώπων της Πολιτείας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών της χώρας, απένειμαν στους πρωτεύσαντες βραβείο αριστείας, με συμβολικό χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Το τελετουργικό του Όρκου του Ιπποκράτη έγινε σε κλίμα συγκίνησης. Από τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε η επιθυμία η εκδήλωση να έχει συνέχεια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος κ. Μ. Βλασταράκος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην Τελετή, συνεχάρη τους Προέδρους των Ιατρικών Σχολών για την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών, τους αποφοίτους-πρωτεύσαντες για την αριστεία τους και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος για την προσφορά του στον πολιτισμό, την ιστορία και τις αξίες.

Ο Π.Ι.Σ. – τόνισε ο κ. Βλασταράκος – θα προβάλλει την ιστορία της χώρας μας και τις αξίες της ζωής και θα ενισχύσει την Ιπποκρατική ιδέα, στη μνήμη του θεμελιωτού της σύγχρονης επιστημονικής ιατρικής, Ιπποκράτη, στον οποίο αναφέρονται όλοι οι ιατροί από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η Ελλάδα, πρέπει να δώσει στο δυτικό κόσμο τα φώτα των πολιτιστικών αξιών της και να ζητήσει κατανόηση για τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

27 Οκτωβρίου 2015, 17:30:57
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Όταν η Αγωγή Υγείας περνάει ως δράση από τους λειτουργούς της ΠΦΥ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στους λειτουργούς του Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

28 Οκτωβρίου 2015, 12:23:04
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 O κ. Αντώνης Καφάτος Ομότιμος Καθηγητής Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει ασχοληθεί
με το θέμα στο παρελθόν με βιβλία για κάθε τάξη του σχολικού βίου από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Οπως επίσης και σεμινάρια
προς εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκπαίδευση των παιδιών.
 Βάσει αυτών των βιβλίων(*) εθελοντικά ο γιατρός με την έγκριση της Διεύθυνσης Α/Β βάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραδώσει μαθήματα
σε σχολικές τάξεις. Υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο για τους γιατρούς της ΠΦΥ.
 (*)Το κυρίως πρόβλημα σε αυτά τα μαθήματα αγωγής υγείας είναι πια κεφάλαια μπορούμε να αναπτύξουμε σύμφωνα με ηλικιακά κριτήρια.

28 Οκτωβρίου 2015, 16:08:49
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν η Αγωγή Υγείας περνάει ως δράση από τους λειτουργούς της ΠΦΥ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στους λειτουργούς του Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλήθεια έχουν παιδαγωγική επάρκεια οι γιατροί για να κάνουν αγωγή υγείας σε παιδιά;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Οκτωβρίου 2015, 19:19:31
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Πιστεύω ότι η παιδαγωγική επάρκεια δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, τα θέματα εξ άλλου δεν είναι για υψηλές προδιαγραφές,
όσο μια στοιχειώδης συναισθηματική ωριμότητα και αυτογνωσία.

28 Οκτωβρίου 2015, 19:28:59
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Θα μπορούσαν, πάντως, να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και οι (επαναπροσληφθέντες) γιατροί της τεχνικής εκπαίδευσης.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Δεκεμβρίου 2015, 22:24:06
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Πόσο χαμένη υπόθεση είναι ας το κρίνετε οι ΓΙ ως πιο ειδικοί και πιο ενδιαφερόμενοι στο θέμα. Ελπίζω για αυτά που σκέφτονται να κάνουν τουλάχιστον μελέτη κόστους για να μην το "φάει η μαρμάγκα" εν τη γενέση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προχωρά ουσιαστικά για πρώτη φορά στην χώρα μας το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). μέσα από ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο που οραματίζεται η κυβέρνηση, με την δημιουργία 50 Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές για την επόμενη διετία, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας και με αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.
 
Το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ άλλων την Τετάρτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
 
Ειδικότερα, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. έκανε δεκτή την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για τη στρατηγική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
 
- Με τη μεταρρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί μία μακράς πνοής τομή στο Σύστημα Υγείας. Αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα αναθεμελιώνει το Σύστημα στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στη διαδικασία της πρόληψης.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο «γειτονιάς», που θα παρέχουν ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, συμβάλλοντας σημαντικά όχι μόνο στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά και στη μείωση τόσο της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία όσο και της δαπάνης των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Το Ε.Σ.Υ. θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται :
 
• Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
• Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.
 
Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου πενήντα Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές(εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).
 
- Ο σχεδιασμός του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. για το 2016 στοχεύει στη διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας βάσης θεμελίωσης και κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Μεταξύ άλλων, η νομοθέτηση της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και η συνέχιση του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, αποτελούν πολιτικές που απαντούν με ουσιαστικό τρόπο σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας.
 
- Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αποφάσισε ακόμη, το Σ.ΕΠ.Ε. να καταθέσει Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση και πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης μέχρι το τέλος του έτους.
 
- Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., υιοθετώντας την εισήγηση του Υφυπουργού, Αναστάσιου Πετρόπουλου, ενέκρινε τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τα αποθεματικά του οποίου διαχρονικά και επί διαφόρων κυβερνήσεων απαξιώθηκαν με ποικίλους τρόπους.
 
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η άμεση συγκρότηση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας που εντός του Ιανουαρίου 2016 θα καταθέσει τη συνολική εισήγηση για τις προοπτικές της αποθεματοποίησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Ο νέος σχεδιασμός δεν θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικό τρόπο, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν, αλλά θα εφαρμόζει συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος μακροπρόθεσμα, στη βάση τριών αξόνων:
 
• Ενοποίηση των Φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
• Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων.
 
Η αποθεματοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποτελεί μόνο ζήτημα υψηλής κοινωνικής σημασίας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Η δημιουργία στέρεης αποθεματικής βάσης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την ουσιαστική εγγύηση, σε μακρύ ορίζοντα, των δικαιωμάτων των πολιτών στη σύνταξη και ιδιαίτερα των νέων, σήμερα, γενεών.

19 Δεκεμβρίου 2015, 01:27:34
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δυστυχώς, παρά το ότι το θέμα μας ενδιαφέρει όλους, δεν βλέπω ιδιαίτερο ενδιαφέρον των καθ' ύλην αρμόδιων Γενικών Ιατρών, κρίνοντας απ΄την συμμετοχή στο παρόν θέμα του φόρουμ.

Είναι θλιβερό να αντιλαμβάνονται κάποιοι τον διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα ως ενδοοικογενειακή συζήτηση εντός μιας κλειστής ομάδας στο... Facebook, με αποκλεισμούς των μη σχετικών συναδέλφων, συνεπακόλουθο κουτσομπολιό, likes κτλ.

20 Δεκεμβρίου 2015, 11:21:42
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... Βάσει αυτών των βιβλίων(*) εθελοντικά ο γιατρός με την έγκριση της Διεύθυνσης Α/Β βάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραδώσει μαθήματα
σε σχολικές τάξεις. Υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο για τους γιατρούς της ΠΦΥ.
 (*)Το κυρίως πρόβλημα σε αυτά τα μαθήματα αγωγής υγείας είναι πια κεφάλαια μπορούμε να αναπτύξουμε σύμφωνα με ηλικιακά κριτήρια.
Παλαιότερα, όταν Μανώλη ήσουν στο ΚΥ Μοιρών, εάν θυμάσαι υπήρξε προσπάθεια να γίνουν κάποιες οργανωμένες επισκέψεις στα σχολεία για πρόληψη και αγωγή υγείας και εάν θυμάσαι καλά είχα ζητήσει τότε να υπάρξει έγκριση από την β' βάθμια Διεύθυνση εκπαίδευσης, η οποία ήταν αρνητική, από ότι μας ενημέρωσε τότε ο διευθυντής του ΚΥ, με την αιτιολογία το χάσιμο διδακτικών ωρών από το πρόγραμμα των σχολείων. Το θέμα το είχα θέσει σε ημερίδα του τμήματος Κρήτης της ΕΛΕΓΕΙΑ στο Ηράκλειο τότε και ο Κος Μπατίκας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στις εγκρίσεις αυτές. Από τότε δεν ξανα ασχολήθηκα με το θέμα, μιας και δεν υπήρχε ενδιαφέρον ούτε από το ΚΥ.
Εάν έχεις την νομοθεσία που λες για το θέμα, ανάρτησέ την στο φόρουμ για να την έχουμε. Θα την χρειαστώ τώρα το νέο έτος που προσπαθώ να οργανωθούν τέτοιες παρεμβάσεις στα σχολεία της περιοχής.
ΥΓ : το επίπεδο αγωγής υγείας της περιοχής νομίζω το γνωρίζεις καλά.

20 Δεκεμβρίου 2015, 12:21:27
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Όπως έχω αναφέρει και δείξει με link παραπάνω, οι δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης δεν ενδιαφέρονται για μαθήματα προληπτικής ιατρικής στα σχολεία από ιατρούς, αλλά αυτά να γίνονται από εκπαιδευτικούς μετά από κάποια επιμόρφωση αυτών από ιατρούς.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

22 Δεκεμβρίου 2015, 01:49:46
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Για να καταλάβω, το ζητούμενο είναι να κάνουμε, εμείς οι ιατροί τα μαθήματα για να εξασφαλίσουμε ένα επιπλέον πρόσοδο, μιας κι οι εποχές είναι δύσκολες ή η ενημέρωση κι αγωγή των παιδιών ;
Ερωτώ γιατί εγώ είχα προσφερθεί να κάνω μαθήματα εντελώς δωρεάν στο τοπικό σχολείο του νησιού που υπηρετούσα, κι προσέκρουσα σε τοίχο αδιαφορίας των εκπαιδευτικών (και συγκεκριμένα του Δ/ντή του Λυκείου).

Το επίπεδο φυσικά των ντόπιων είναι πολύ χαμηλό, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί αυτή την αδιαφορά των εκπαιδευτικών, ειδικά απ' την στιγμή που το σχολείο δεν θα επιβαρυνόταν σε τπτ.

Να σημειώσω εδώ μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια (με τις όποιες αδυναμίες της φυσικά που υπάρχουν) που κάνει το Life2day κι η Νικολέτα Ντάμπου επισκεπτόμενοι τα Κέντρα Υγείας ανά την επικράτεια κι σημειώνοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό κι υλικοτεχνικά μέσα, όπως κι αναλώσιμα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει κι αυτό το φόρουμ (να έγραφε δλδ κάθε Γενικός Ιατρός τις ελλείψεις κι τα προβλήματα στο ΚΥ που υπηρετεί), αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τους συναδέλφους Γ.Ι
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκεμβρίου 2015, 01:51:21 από kopritis »

22 Δεκεμβρίου 2015, 03:54:37
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
Οσον αφορά το ερώτημα του κ. Κτιστάκη περί νομοθετικού πλαισίου σχετικά με μαθήματα Αγωγής Υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
μετά από έγκριση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σχεδιασμού Αγωγής Υγείας.
 Στο ν.2071/92 ΦΕΚ 123Α άρθρο 16 Σκοπός των μονάδων ΠΦΥ & πρόληψης ...β) εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και πρόληψης του ΥΥΠ&ΚΑ...
ι) παροχή υπηρεσιών σχολικής υγείας.ια) Η ενημέρωση και διαφώτιση για Θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, με διαλέξεις και επιστημονικές συναντήσεις... κλπ.
 Στον νόμο περί Ειδικοτήτων εξ ορισμού η ειδικότητα της Γ.Ι. -όπως και οι άλλες φυσικά ειδικότητες της ΠΦΥ-  αντιμετωπίζει τον άρρωστο ως ολότητα,
λαμβάνοντας υπ' όψη τη ψυχολογία του, οικογενειακό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον και παρέχει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της
υγείας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και υπηρεσίες αποκατάστασης.
 Ανάλογα καθήκοντα πάντα όσον αφορά το θέμα της Αγωγης Υγείας έχουν και οι Επισκέπτες & Επισκέπτριες Υγείας στα πλαίσια των ΚΥ των Κέντρων
Οικογενειακού προγραμματισμού σε ιδιωτικές κλινικές και σχολεία.
 Να σημειώσουμε και το κριτήριο αξιολόγησης προς κρίση κατάληψης θέσης είναι η αξιολόγηση του γιατρού ως εκπαιδευτή σε προγράμματα ενημέρωσης
κοινού, αγωγής υγείας κλπ.
 Αυτά όσον αφορά την ενασχόληση των γιατρών στην Αγωγή Υγείας. Οπως όμως ανέφερα και παραπάνω παραδείγματος χάριν η σχολή του Καθηγητή
κ. Καφάτου παρείχε και επιμορφωτικά προγράμματα προς Εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα παρέδιδαν μαθήματα σε σχολεία.
 Μια παρένθεση το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη ''Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας''
 Τώρα η οποιαδήποτε παρέμβαση είτε από γιατρούς είτε από εξειδικευμένους Εκπαιδευτικούς σχεδιάζεται και εγκρίνεται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές
Επιτροπές Σχεδιασμού Αγωγής Υγείας (άρθρο 31-35 του ν. 2071/92 ΦΕΚ123Α)
 Επισυνάπτω επί παραδείγματι την έγκριση του Τμήματος Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας προς γιατρούς του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας
όπως και έγκριση της Περιφερειακής Δ/νσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου σε ατομικό επίπεδο.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
10 Απαντήσεις
34688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2014, 01:01:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
48009 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Σεπτεμβρίου 2009, 09:03:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
38891 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Σεπτεμβρίου 2021, 07:45:14
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
29615 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2022, 12:37:39
από schumifer
0 Απαντήσεις
27369 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Απριλίου 2022, 19:22:53
από Argirios Argiriou