Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:32:13

Αποστολέας Θέμα: Εξι χιλιάδες ιατρικά λάθη κάθε χρόνο στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 51430 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Οκτωβρίου 2013, 20:19:20
Αναγνώστηκε 51430 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
ΕΡΕΥΝΑ - ΣΟΚ

Εξι χιλιάδες ιατρικά λάθη κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τα ιατρικά λάθη σε νοσοκομεία, κλινικές και δομές υγείας. Ανθρωποι μένουν ανάπηροι ή χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας κακών χειρισμών ή παραβλέψεων στη διάρκεια της επέμβασης ή της νοσηλείας.

   Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως κάθε χρόνο γίνονται στην Ελλάδα 6.000 ιατρικά σφάλματα. ???

Ερευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά επί 259 περιπτώσεων ιατρικών σφαλμάτων καταγράφει τόσο τη βαρύτητα των ιατρικών λαθών -το 35,9% από αυτά προκαλεί μόνιμες αναπηρίες-, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των σφαλμάτων ανά ειδικότητα, όπου τα σκήπτρα κρατούν χειρουργοί, μαιευτήρες και ορδοπεδικοί.

Η μαρτυρία του κ. Κώστα Λαζαρίδη στο «Εθνος» είναι συγκλονιστική: «Ακουσα τον επικεφαλής χειρουργό να φωνάζει στον βοηθό του. Ενιωσα πόνο. Ενιωσα ότι χάνομαι. Αιμορραγούσα. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Το διαπίστωσα όταν συνήλθα πλήρως»...

Ο κ. Λαζαρίδης είχε την ατυχία να υποστεί ζημιά στον σφιγκτήρα κατά τη διάρκεια ουρολογικής επέμβασης, στην οποία υποβλήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στο μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Η βλάβη έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του, ενώ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα η προσπάθεια να βρει το δίκιο του.

   Η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιάννη Πολλάλη, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Βοζίκη και τη διδάκτορα Μαρίνα Ρήγα. Αναλύθηκαν περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας της τελευταίας δεκαετίας. Τρεις στις πέντε αφορούσαν δημόσια νοσοκομεία και μία στις πέντε ιδιωτικές κλινικές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πίσω από τα περιστατικά ιατρικού λάθους με σοβαρή έκβαση υπάρχουν χιλιάδες άλλα τα οποία δεν βλέπουν ποτέ το φως.

Περιστατικά ιατρικής αμέλειας -σημειώνουν- στα οποία δεν προκαλείται βλάβη στους ασθενείς, σπάνια γίνονται αντιληπτά και καταγγέλλονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βαθύτερη αιτία των ιατρικών σφαλμάτων είναι -κατά κύριο λόγο - συστημική. Τα κύρια αίτια, δηλαδή, αφορούν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της μονάδας στην οποία συμβαίνει το λάθος.

Οι συστημικοί παράγοντες -εξηγούν- εντοπίζονται κυρίως στην υποστελέχωση (ποσοτική και ποιοτική), στο μη ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στη βαρύτητα των ασθενών, στον αυξημένο φόρτο εργασίας, στο κυκλικό ωράριο και στην επαγγελματική εξουθένωση.

Οι παραπάνω παράμετροι εντοπίζονται κατά κόρον στα δημόσια νοσοκομεία, μαζί με μία ακόμη: την ανεπαρκή στελέχωση σε νοσηλευτές και το ανεπαρκές επίπεδο εκπαίδευσης, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και οδηγούν σε χαμηλής ποιότητας φροντίδα υγείας.

Τι προκαλεί τα λάθη

Ιατρικό σφάλμα είναι η αδυναμία μίας προγραμματισμένης ενέργειας να συμπληρωθεί όπως αναμένεται ή η χρήση ενός λανθασμένου σχεδιασμού για να επιτευχθεί ένας θεραπευτικός στόχος. Τα σφάλματα μπορούν να αποδοθούν σε κακή άσκηση της ιατρικής πρακτικής, παρενέργειες φαρμάκων, ιατρικές επεμβάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό

Παγκόσμιο φαινόμενο

Απειλή για ασθενείς κάθε υγειονομικού συστήματος είναι τα ιατρικά λάθη. Μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ σημειώνονται ετησίως 98.000 θάνατοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 20.000 έως 30.000 άνθρωποι εξαιτίας δυσμενών συμβάντων, ενώ στη Γερμανία αναφέρονται 30.000 νεκροί ασθενείς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

25 Νοεμβρίου 2014, 23:43:33
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ελλιπής εξοπλισμός, γιατροί με προβλήματα υγείας και ερασιτεχνική αντιμετώπιση των ασθενών σε βαθμό που να κινδυνεύει η ζωή τους, αποδεικνύουν τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ορισμένες ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες πολλές φορές προτιμούν έναντι των δημοσίων νοσοκομείων οι Έλληνες ασθενείς προκειμένου να έχουν μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική περίθαλψη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου γνωστός καρδιοχειρούργος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς 30χρονη ασθενής που εισήχθη σε ιδιωτική κλινική πριν από μια πενταετία ακριβώς, άφησε την τελευταία της πνοή. Όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία κατά τη δίκη που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ο γνωστός γιατρός που είχε αναλάβει την εισαγωγή της ασθενούς, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης, κάτι που τον είχε οδηγήσει δύο χρόνια πριν το μοιραίο περιστατικό να παραδώσει την άδεια του και να βγει στη σύνταξη. Αποδείχθηκε ωστόσο τη δίκη ότι κατά την περίοδο που εργαζόταν ως διοικητικό στέλεχος και όχι ιατρικό στην εν λόγω κλινική, ήταν η αιτία η 30χρονη μητέρα ενός παιδιού να χάσει τη ζωή της, αφού ο συνταξιούχος και άνευ αδείας εκείνη την περίοδο καρδιοχειρούργος αγνόησε το πόρισμα του ακτινολόγου που είδε τις εξετάσεις της και επισήμανε ότι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό δεν είναι το μόνο, καθώς κατά τη διάρκεια επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές σημειώνεται σωρεία λαθών και παρανομιών, με ασθενείς να ψάχνουν να βρουν αν όχι την «υγειά τους», τουλάχιστον τη δικαίωση τους στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Χειρούργος με… καταρράκτη

Το 2007 για τον γνωστό καρδιοχειρουργό φάνηκε ότι ήταν κομβικό σημείο στην ιατρική του καριέρα, αφού ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης, ο καταρράκτης, έκανε την εμφάνιση του, καθιστώντας αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος του. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν τον άφησε άνεργο, αφού ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης σε γνωστό ιατρικό κέντρο. Η εισαγωγή της 30χρονης από την Κατερίνη, έμελε να είναι η αφορμή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της παρανομίας που οδήγησε στην καταδίκη του γιατρού. Η 30χρονη εισήχθη σύμφωνα με το κατηγορητήριο  «με πυρετό και με πόνους στα άκρα», κάτι που την ανάγκασε σε άμεση υποβολή σε αξονική τομογραφία με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι διαθέτει εξογκώματα, υγρό και φλεγμονές στους πνεύμονες. Ο ακτινολόγος που μελέτησε τα αποτελέσματα της εξέτασης, ζήτησε να ερευνηθούν  περαιτέρω οι φλεγμονές και οι αρχές σήψης που παρατηρήθηκαν, ω-στόσο ο καρδιοχειρούργος, που πραγματοποίησε την εισαγωγή της ασθενούς με την υπογραφή έτερου καρδιο-

χειρούργου που εμφανιζόταν ως θεράπων ιατρός, αγνόησε τον ακτινολόγο και προχώρησε στη μεταφορά της ασθενούς σε απλό δωμάτιο, δίχως να της χορηγηθεί η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν η 30χρονη σε ένα χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών να εμφανίσει ραγδαία επιδείνωση και να μεταφερθεί εσπευσμένα στη ΜΕΘ του ιατρικού κέντρου, όπου οι δύο γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με την ανάνηψη της, δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της. Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενής να πάθει πνευμονική εμβολή και να αφήσει την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα, όπως αποδείχθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης και γνωστό ποινικολόγο Χαράλαμπο Αποστολίδη, με εγκληματική ευθύνη του γιατρού, ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής πριν από λίγους μήνες με τη Χρυσή Αυγή!

«Στο σκαμνί» και διευθυντής κλινικής!

Στο μεταξύ, μια νέα υπόθεση ιατρικού λάθους από αμέλεια αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Δεκεμβρίου σε πρωτοδικείο της επαρχίας, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται γιατρός, ο οποίος μέχρι και σήμερα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του ως διευθυντής κλινικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης! Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προ τετραετίας μια ασθενής υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της επαρχίας και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία. Την επέμβαση είχε αναλάβει γνωστός χειρούργος οφθαλμίατρος, με υψηλή θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με έτερη συναδελφό του. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω γιατρός και το υπόλοιπο ιατρικό και παραϊατρικό οδηγούνται σε δίκη, αναφέρουν την πλημμελή αποστείρωση εργαλείων και αναλώσιμων πριν την επέμβαση με αποτέλεσμα η ασθενής να υποστεί μόλυνση που οδήγησε σε σοβαρή πάθηση του εγχειρισμένου ματιού της, με κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο πόνο. Ωστόσο ο γιατρός κατά το μετεγχειρητικό έλεγχο διαπίστωσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το έντονο άλγος είναι φυσικό επόμενο της εν λόγω επέμβασης καταρράκτη. Όμως η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώθηκε κι άλλο, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν απεφεύχθη η απώλεια της όρασης της ασθενούς από το μάτι όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση. Ο εν λόγω γιατρός και οι συγκατηγορούμενοι του, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «σωματικής βλάβης από αμέλεια, παρά υποχρεών, τελεσθείσα δια παραλείψεως».

«Νομιμοποιούν την παρανομία»

Σύμφωνα με το γνωστό ποινικολόγο Νίκο Διαλυνά, που έχει αναλάβει πολλές φορές την υπεράσπιση ασθενών που έχουν πέσει θύματα ιατρικών λαθών, στις ιδιωτικές κλινικές διαπιστώνεται σωρεία παραλείψεων. «Στην επαρχία συμμετέχουν σε επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές γιατροί του ΕΣΥ, ή και συνταξιούχοι γιατροί. Κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο διότι εάν ένας γιατρός κατέχει μια δημόσια θέση και πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική της επαρχίας για να κάνει επεμβάσεις, δεν είναι κάτι νόμιμο. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε τέτοιες επεμβάσεις. Αυτό είναι κακό διότι υπάρχουν χιλιάδες ιατροί οι οποίοι χάνουν θέσεις εργασίας που είναι ιδιώτες, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένας γιατρός του ΕΣΥ χειρουργεί σε κλινικές όπου δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ασφαλούς περατώσεως της εγχείρισης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαλυνάς. Όπως επισημαίνει μάλιστα,  όταν ένας γιατρός χειρουργεί σε μια κλινική όπου για παράδειγμα δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, μικροβιολογικό εργαστήριο ή αξονικός τομογράφος, με αυτή τη στάση «νομιμοποιούνται» τα ιατρικά λάθη και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. «Οποιαδήποτε επιπλοκή συμβεί σε μια επέμβαση (αιμορραγία, εντερικές επιπλοκές) και υπάρχει έλλειψη σε μέτρα αντιμετώπισης, εμπλέκονται σοβαρά ζητήματα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με μια απλή είσπραξη παράνομων χρημάτων ή με παραγκωνισμό των ιδιωτών γιατρών, αλλά για μια παρανομία που συνεχίζεται στο διηνεκές», εξηγεί ο Νίκος Διαλυνάς.

«Οι γιατροί δεν είναι θεοί»

Τα ιατρικά σφάλματα έχουν αναδειχθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, ως σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα, ενώ οι οργανισμοί που μπορούν να απευθυνθούν είναι ελάχιστοι και χωρίς πολλές αρμοδιότητες ουσιαστικής παρέμβασης. Είναι ανθρώπινο να γίνονται ιατρικά λάθη υποστηρίζει ο Γρηγόρης Σαραφιανός ενώ αναφέρει πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων «καταγγέλλουν» ιατρικό λάθος προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση. «Οι γιατροί είναι άνθρωποι δεν είναι θεοί, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους ασθενείς. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη αποφαίνεται ,αν και θεωρώ ότι η καταδίκη ή μη κάποιου γιατρού είναι σχετική γιατί οι δικαστές δεν έχουν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για αυτό και συμβουλεύονται ειδικούς πραγματογνώμονες» αναφέρει ο κ. Σαραφιανός. «Πιστεύω ότι το ιατρικό λάθος είναι σχετικό, γιατί μπορεί οι συγγενείς κάποιου θύματος να καταγγέλλουν ιατρικό λάθος  προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίω-ση, μόνο και μόνο επειδή συμβουλεύτηκαν κάποιον άλλον γιατρό», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

«Οι συνταξιούχοι δεν κρίνονται!»

Εκτός από τα διοικητικά δικαστήρια οι γιατροί οι οποίοι έχουν υποπέσει σε αποδεδειγμένα ιατρικά λάθη έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ποινές των Ιατρικών Συλλόγων στους οποίους είναι μέλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Τσάμη αρχικά αποφαίνεται το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου και αν η υπόθεση είναι  σοβαρή παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. «Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίζει αν θα παραπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό. Συνήθως, αν η υπόθεση δεν είναι τόσο σοβαρή, μπορεί να επιδικάσει χρηματικό πρόστιμο έως 5000 ευρώ», σημειώνει ο Δημήτρης Τσάμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πειθαρχικό συμβούλιο δεν έχει τη δικαιοδοσία να αφαιρέσει μόνιμα την άδεια του γιατρού που υπέπεσε σε ιατρικό λάθος αλλά να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να το κάνει. «Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε προσωρινά την άδεια του γιατρού. Αυτό που κατάφερε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι οι ποινές που επιβάλει το πειθαρχικό συμβούλιο, να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο οι γιατροί έκαναν εφέσεις στις αποφάσεις μας για να δικαστούν στο ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών και έως τότε εργαζόταν κανονικά, αλλά  τώρα αυτό έχει αλλάξει» υποστηρίζει. Στο ερώτημα αν υπάρχουν γιατροί που εργάζονται ενώ έχουν προβλήματα υγείας, ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης απαντά ότι δεν υπάρχει νόμος που να τους απαγορεύει να το κάνουν, ωστόσο όπως λέει το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία. «Θα πρέπει σύντομα να κληθούμε από την πολιτεία να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο για τη φυσική επάρκεια των γιατρών μετά τη συνταξιοδότηση γιατί μέχρι σήμερα οι γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονται δεν κρίνονται από κανέναν», καταλήγει ο κ. Τσάμης.

«Αποκρύπτουν προβλήματα υγείας»

Μεγάλη σημασία για την αποφυγή ή ακόμη και για τη «διόρθωση» ιατρικών λαθών δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός στην υποδομή των κλινικών. «Για να σώσεις έναν ασθενή πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, ακόμη και να γίνει κάτι λάθος να έχεις τη δυνατότητα να το διορθώσεις. Για παράδειγμα και στη δική μου κλινική έτυχε να κάνουμε ένα χειρουργείο σε έναν 45χρονο, ο οποίος δεν γνώριζε ότι ήταν αλλεργικός στην ξυλοκαΐνη. Στην κλινική υπήρχε μονάδα εντατικής θεραπείας και ο ασθενής σώθηκε, για αυτό και θεωρώ τη ΜΕΘ σημαντική» επισημαίνει. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών υποστηρίζει ότι υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως να αποκρύπτουν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχου. «Ο χειρουργός πρέπει να έχει σταθερό χέρι, αν κάποιος δεν έχει τότε μπορεί να χειρουργεί με συνεργάτη. Δηλαδή ο ίδιος απλώς να παρακολουθεί και να συμβουλεύει. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές ομάδες», καταλήγει.

Συνελήφθη προϊστάμενος για «φακελάκι»

Άλλη μια υπόθεση δωροδοκίας γιατρού και μάλιστα προϊσταμένου κλινικής στη Βόρεια Ελλάδα, ήρθε στο φως μετά τη σύλληψη του από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενή, αφού ζητήθηκε από τον 51χρονο οφθαλμίατρο το ποσό των 300 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει εγχείρηση καταρράκτη. Ο συγγενής του ασθενούς την περασμένη Τετάρτη κατέβαλε το ποσό των 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του γιατρού όταν βρέθηκε το ποσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός προσπάθησε να απωθήσει τους αστυνομικούς από το γραφείο του προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210–8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Νοεμβρίου 2014, 08:41:46
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πολύ καλά θίγεται το θέμα της άσκησης του επαγγέλματος μέχρι τα βαθειά γεράματα.
Τι θα πει γιατρός με ενεργό δράση στα 80 και τα 85;
Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
Η ανάγκη - και ενδεχομένως και δική μου, αν ποτέ φτάσω σε αυτές τις ηλικίες - να αισθάνομαι ενεργός, είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια του κόσμου (για να μην αναφέρω και την ανάγκη να εργασθούν οι νέοι συνάδελφοι).
Ο ΠΙΣ πρέπει να εισηγηθεί να μπει ένα τέλος σε αυτό και οι αρμόδιοι να ψηφίσουν τις αντίστοιχες διατάξεις.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Απριλίου 2017, 23:31:41
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Παράθεση
Πήγε στο νοσοκομείο πέντε φορές μέσα σε τρεις ημέρες με ίωση και απεβίωσε από πνευμονική εμβολή - Παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στο νοσοκομείο, η πνευμονολόγος έδινε τηλεφωνικά εντολές να πάει σπίτι της χωρίς να την εξετάσει

Εικοσιενάχρονη  μέσα σε τρεις μέρες πήγε πέντε φορές σε νοσοκομείο του Αιγαίου με ίωση και έντονο βήχα, αλλά  καμία φορά δεν την κράτησαν και την έστελναν σπίτι της δίνοντας της απλώς αντιβίωση. Όμως,   την τελευταία φορά   απεβίωσε μέσα στο νοσοκομείο  από πνευμονική εμβολή και δυστυχώς μαζί της χάθηκε και το έμβρυο των 6 εβδομάδων που κυοφορούσε.
         
Η αρμόδια πνευμονολόγος ουδέποτε  εξέτασε την άτυχη εγκυμονούσα παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στο νοσοκομείο και τηλεφωνικά της συνιστούσε να πάρει αντιβίωση και να πάει στο σπίτι της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί με την ποινή χάδι της φυλάκισης των 2 ετών με αναστολή.

Παράλληλα, το νοσοκομείο υποχρεώθηκε  από την  Διοικητική Δικαιοσύνη να καταβάλει περίπου 370.000 ευρώ στην μητέρα της άτυχης 29χρόνης και στις τρεις αδελφές της.
         
Το απόγευμα της πρώτης Κυριακής του  Απριλίου του 2009 η εγκυμονούσα λόγω του υψηλού πυρετού, του  παροξυσμικού  βήχα και του πόνου στο στήθος που είχε επισκέφθηκε τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου νησιού που έμενε.
         
Εκεί εξετάστηκε από τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο παθολόγο   ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε επί της καταστάσεως της υγείας της την εφημερεύουσα πνευμονολόγο. Η τελευταία συνέστησε στην 29χρόνη να επισκεφθεί την επόμενη μέρα το πνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου και να πάει σπίτι της.
         
Πράγματι την επόμενη μέρα, η εγκυμονούσα επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το νοσοκομείο, όπου εξετάστηκε και πάλι από   ειδικευόμενο παθολόγο ο οποίος της χορήγησε ήπια φαρμακευτική αγωγή και της  συνέστησε και αυτός να επισκεφθεί την επόμενη μέρα το πνευμονολογικό τμήμα και φυσικά την έστειλε πάλι  σπίτι της.
         
Κατά τη διάρκεια της νύκτας η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και πρωί πρωί πήγε για τρίτη φορά στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, έντονο βήχα και πόνο στο στέρνο. Την εξέτασε και πάλι ειδικευόμενος παθολόγος, ο οποίος αυτή τη φορά την υπέβαλε σε εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αποφάνθηκε ότι πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και της χορήγησε αντιβιοτική αγωγή, δηλώνοντας ότι δεν έχρηζε εξέτασης από πνευμονολόγο.
         
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η 29χρόνη επισκέφθηκε  για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα και για τέταρτη φορά μέσα σε ένα 48ώρο το νοσοκομείο λόγω   υψηλού πυρετού,   πόνου στο στήθος και  δύσπνοιας που είχε. Εκεί την εξέτασε   ειδικευόμενος παθολόγος, της τοποθέτησαν ορό,  της χορηγήθηκε αντιπυρετική φαρμακευτική αγωγή και την οδήγησαν στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας.

Τηλεφωνικά ενημερώθηκε η εφημερεύουσα πνευμονολόγος η οποία αν και ήταν στο χώρο του νοσοκομείου απαξίωσε να την εξετάσει και τηλεφωνικά σύστησε  «να πάει σπίτι της και να πάρει αντιβίωση».
         
Όμως, ενώ ήταν ήδη στο θάλαμο παρουσίασε «οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και άλγη» και υποβλήθηκε σε εξετάσεις σύμφωνα με τις οποίες η κλινικής της κατάσταση ήταν αρνητική.
         
Και αυτό γιατί τα εργαστηριακή ευρήματα, μεταξύ των άλλων, κατέγραψαν χαμηλά   λευκά αιμοσφαίρια  3.900/μL, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας ήταν 10.000/μL (φυσιολογική τιμή 4.000–11.000μ/L), σημαντικού βαθμού «υποξαιμία και αναπνευστική αλκάλωση», χαμηλή υπονατριαιμία 124 mmoL/L (135-145 mmoL/L), αύξηση της CRP στο 71,26 mg (0-5 mg).  Να σημειωθεί ότι όταν υπάρχουν υψηλές τιμές  στην CRP  (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) αυτό καταδεικνύει  ενεργές φλεγμονώδεις καταστάσεις.
         
Κατόπιν αυτών, η  παθολόγος έδωσε οδηγίες για τοποθέτηση οξυγόνου και χορήγηση αντιφλεγμονώδους και αντιπυρετικής αγωγής, ενώ η 29χρόνη παρέμενε στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας.
         
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η υπεύθυνη πνευμονολόγος που μέχρι τότε   έδινε μόνο  τηλεφωνικές εντολές, την επισκέφθηκε στον θάλαμο και χωρίς να δει τον ιατρικό της φάκελο-ιστορικό, συνταγογράφησε μια ήπια φαρμακευτική αγωγή και την έστειλε σπίτι της, για να «παραμείνει κλινήρης επί τριήμερο και να επανέλθει στο νοσοκομείο».
         
Τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, η άτυχη νεαρή επανήλθε στο νοσοκομείο καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει και υπήρξαν και γυναικολογικά προβλήματα. Αμέσως της χορηγήθηκε οξυγόνο με ρινικό καθετήρα, όρος και αντιβιοτική αγωγή, ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια είχαν νέα πτώση (2.500/μL) και είχε παρουσιάσει «μη αντιρροπούμενη βαριά μεταβολική οξέωση».
         
Ενημερώθηκε τηλεφωνικά η πνευμονολόγος η οποία κατέφθασε  στο νοσοκομείο όπου διαπίστωσε «τη βαριά κατάσταση της υγείας» της εγκύου.
         
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η πνευμονολόγος είναι ρουμανογιατρός όπως γράφουν κάποιοι στα σχόλια από κάτω, η έγκυος εξετάστηκε από διαφορετικούς γιατρούς, έστω ειδικεύομενους (προφανώς κάποιοι απ' αυτούς θα ήταν... ελληνογιατροί), μιλάμε για έγκυο οπότε η πνευμονική εμβολή είναι κάτι που πρέπει να φοβάται κάποιος, ελληνογιατρός ή ρουμανογιατρός, οπότε μου είναι ακατανόητο.

Μάλλον το πρόβλημα είναι γενικότερο των επαρχιακών νοσοκομείων.

Στην Κλινική μου πάντως έχουμε διαγνώσει επιτυχώς (αν και εκτός πεδίου κατά schumifer  :) ), δύο πνευμονικές εμβολές, οι ειδικεύομενοι Χειρουργικής.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2017, 23:35:41 από Αρχίατρος »

9 Απριλίου 2017, 23:47:51
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Έχεις μία έγκυο (δεν γράφει στο άρθρο ότι το ήξεραν αλλά αν κρίνω ότι δεν αναφέρεται πουθενά ακτινογραφία, μάλλον το ήξεραν) με τα ευρήματα της 4ης επίσκεψης (υποξαιμία, υπονατριαιμία, υψηλό πυρετό κλπ) και τη στέλνεις σπίτι;
Και δεν έστειλε κανείς d-dimers; (δεν ξέρουμε βέβαια αν το εργαστήριο του νοσοκομείου είχε τέτοια δυνατότητα)

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο, δεν την είδε ΚΑΝΕΙΣ ειδικευμένος ενώ εστιάζουν όλοι στον πνευμονολόγο!

10 Απριλίου 2017, 00:01:55
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εγώ πάντως θα επιμείνω, δεν νοείται ακόμα και ειδικεύομενος με τέτοια συμπτωματολογία και ευρήματα να μην υποπτεύεται πνευμονική εμβολή σε έγκυο, αλλά ακόμα και αν μείνουμε στο γράμμα του νόμου ότι ο ειδικεύομενος είναι εκπαιδευτική θέση (γκούχου γκούχου), πως και δεν ενημερώθηκε ο εφημερεύων Ειδικός Παθολόγος ;

Το θέμα δεν είναι να πάρουν κάποια αποζημίωση οι συγγενείς, το δικαστήριο διέταξε έρευνα για τις διαδικασίες του νοσοκομείου ;
Εκεί πάσχουμε...

Προσωπικά έχω ξαναγράψει για τους Ειδικούς στα επαρχιακά νοσοκομεία που φουσκώνουν τα μυαλά άρτι αποφοιτήσαντων ιατρών, αφήνοντάς τους να εφημερεύουν μόνοι τους, και οι τελευταίοι έχουν άγνοια κινδύνου.

10 Απριλίου 2017, 00:16:45
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Τα d-dimer στην έγκυο είναι συνηθέστερα θετικά έτσι κι αλλιώς. Συν την πιθανή λοίμωξη που είχε από κάτω, άρα σίγουρα σχεδόν θετικά.
Επί υποψίας ( ή αν είμαστε πρησμένου ποδιού ή επιβάρυνσης δεξιάς κοιλίας σε υπέρηχο) πάμε για απεικόνιση (όπου αρχίζουν και οι συζητήσεις αξονική ή σπινθηρογράφημα ανάλογα με την ηλικία του εμβρύου)
Θα συμφωνήσω ότι η εγκυμοσύνη θεωρείται κατάσταση υπερπηκτικότητας, αλλά ίσως αυτό που χτυπάει περισσότερο είναι οι συνεχείς επισκέψεις της ασθενούς, είναι μερικές φορές ένα καμπανάκι... Με πυρετό, βήχα και πόνο στο στήθος (αν δεν γνωρίζουμε την φύση του πόνου) το μυαλό δεν πάει πρώτα στην ΠΕ αν και πρέπει να είναι ένα άγχος μας. Η κλινική εμφάνιση της ασθενούς βέβαια παίζει σπουδαίο ρόλο.
Είναι και ο άτιμος ο πυρετός που μπορεί να υπάρχει στην ΠΕ που παίζει τα παιχνίδια του...

Το άρθρο αφήνει πολλά κενά, ίσως σκόπιμα.
Η πνευμονολόγος την είδε κλινικά? Στη φάση της αλκάλωσης? Η επανεξέταση στο πνευμονολογικό ιατρείο μετά την πρώτη επίσκεψη έγινε?
6 βδομάδων έγκυος και τα χρήματα πάνε σε μητέρα και αδελφές. Το ήξερε η ασθενής ή μαθεύτηκε μετά τη νεκροτομή (οπότε γράφεται στο άρθρο πιο πολύ χάρην εντυπωσιασμού και όχι απλά πληροφόρησης) ?

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Απριλίου 2017, 00:36:41 από schumifer »

10 Απριλίου 2017, 10:32:42
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επείγουσα επανεπίσκεψη στο Νοσοκομείο για το ίδιο πρόβλημα; SOS.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2017, 13:24:36
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και κυρίως τις επανειλλημμένες επανεπισκέψεις, προσωπικά θα πήγαινα για αξονική με πρωτόκολλο πνευμονικής εμβολής CTPA.

Και αυτό γιατί πρωταρχική σημασία έχει η υγεία της εγκύου και μετά του εμβρύου.

11 Απριλίου 2017, 23:34:15
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρότασή σου αλλά επειδή οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί ο τελευταίος λόγος θα έπρεπε να είναι της εγκύου.
Υπάρχει κάποιος που να ξέρει την ιστορία να μας λύσει μερικές απορίες?

12 Απριλίου 2017, 11:21:33
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... προσωπικά θα πήγαινα για αξονική με πρωτόκολλο πνευμονικής εμβολής CTPA....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρότασή σου αλλά επειδή οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί ο τελευταίος λόγος θα έπρεπε να είναι της εγκύου....
   Ιατρικώς συμφωνώ με τη CT (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αλλά σε συμφωνία με άλλους συναδέρφους (επιμερισμός ευθύνης) και μετά από ενυπόγραφη έγκριση-συμφωνία της ασθενούς ή των συγγενών. Πείτε με ευθυνόφοβο αλλά οι δικηγόροι καραδοκούν και τα δικαστήρια ψάχνουν για γιατρούς-θύματα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4667 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2010, 18:56:03
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
5577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2010, 23:17:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
3717 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2016, 16:14:32
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
2865 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουνίου 2016, 06:00:19
από Δημήτριος
4 Απαντήσεις
6811 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2018, 09:20:17
από Argirios Argiriou