Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2018, 23:30:45

Αποστολέας Θέμα: Αληθής και ψευδής Υπασβεστιαιμία -Εξίσωση διόρθωσης Ca++  (Αναγνώστηκε 4155 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαΐου 2015, 19:34:31
Αναγνώστηκε 4155 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anasm



Γειά σας,

Με αφορμή έναν ασθενή, με ηπιότατη Υπασβεστιαιμία, και (βάσει του Εργαστηρίου...) εντός ορίων συγκέντρωση Αλβουμίνης...

Ca++ = 8,9 mg/dl, Albumin = 3,7 gr/dl => διορθωμένο ασβέστιο (σύμφωνα με την παθολογική εκτίμηση) = 9,2 mg/dl  ??? ???

Ως minimum limit για την Αλβουμίνη (στον εργαστήριο του νοσοκομείου) = 3,5 gr/dl

Βέβαια, ρίχνοντας μια ματιά στο medscape, τιμές Αλβουμίνης < 4 gr/dl => Υπολευκωματιναιμία...

<< To correct for hypoalbuminemia, add 0.8 mg/dL to the total serum calcium for each 1.0 g/dL decrease in albumin below 4.0 g/dL.  >>
[urlhttp://emedicine.medscape.com/article/241893-workup][/url]

Επειδή, τα έχω λιγάκι χαμένα...  :)

Εσείς, ποιά Calcium correction formula χρησιμοποιείτε ;;

Και, τελικά, στόχος είναι,
η διόρθωση του (βάσει της "εξίσωσης διόρθωσης") προσδιορισθέντος ασβεστίου, ή και η αντιμετώπιση της (έστω και ήπιας) Υπολευκωματιναιμίας... ;;;

Σας ευχαριστώ πολύ!!  ??? :)

27 Μαΐου 2015, 07:42:39
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γειά σας,

Με αφορμή έναν ασθενή, με ηπιότατη Υπασβεστιαιμία, και (βάσει του Εργαστηρίου...) εντός ορίων συγκέντρωση Αλβουμίνης...

Ca++ = 8,9 mg/dl, Albumin = 3,7 gr/dl => διορθωμένο ασβέστιο (σύμφωνα με την παθολογική εκτίμηση) = 9,2 mg/dl  ??? ???

Ως minimum limit για την Αλβουμίνη (στον εργαστήριο του νοσοκομείου) = 3,5 gr/dl

Βέβαια, ρίχνοντας μια ματιά στο medscape, τιμές Αλβουμίνης < 4 gr/dl => Υπολευκωματιναιμία...

<< To correct for hypoalbuminemia, add 0.8 mg/dL to the total serum calcium for each 1.0 g/dL decrease in albumin below 4.0 g/dL.  >>
[urlhttp://emedicine.medscape.com/article/241893-workup][/url]

Επειδή, τα έχω λιγάκι χαμένα...  :)

Εσείς, ποιά Calcium correction formula χρησιμοποιείτε ;;

Και, τελικά, στόχος είναι,
η διόρθωση του (βάσει της "εξίσωσης διόρθωσης") προσδιορισθέντος ασβεστίου, ή και η αντιμετώπιση της (έστω και ήπιας) Υπολευκωματιναιμίας... ;;;

Σας ευχαριστώ πολύ!!  ??? :)
Συνάδελφε Ca =8,9 mg/dL δεν θεωρείται υπασβεστιαιμία, είτε διορθώσεις την τιμή , είτε όχι. Οι φυσιολογικές τιμές του διορθωμένου ασβεστίου είναι από 8,5 - 10,2 mg/dl.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 Πριν αρχίσουμε όμως να ανατάσουμε την όποια υπασβεστιαιμία (πάντα με διόρθωση της τιμής του ασβεστίου ),πρέπει να αναζητήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτό που την προκάλεσε (ΧΝΝ, υπομαγνησιαιμία, .... )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

29 Μαΐου 2015, 19:17:01
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

anasm


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συνάδελφε Ca =8,9 mg/dL δεν θεωρείται υπασβεστιαιμία, είτε διορθώσεις την τιμή , είτε όχι. Οι φυσιολογικές τιμές του διορθωμένου ασβεστίου είναι από 8,5 - 10,2 mg/dl.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 Πριν αρχίσουμε όμως να ανατάσουμε την όποια υπασβεστιαιμία (πάντα με διόρθωση της τιμής του ασβεστίου ),πρέπει να αναζητήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτό που την προκάλεσε (ΧΝΝ, υπομαγνησιαιμία, .... )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έστω και καθυστερημένα...  ::)
Να είσαι καλά για τον χρόνο σου και τις διευκρινίσεις σου.. !!  :)

Πάντως, αυτό το "normal ranges of Total calcium" [8,5 - 10,2 mg/dl] είναι λιγάκι "σχετικό", γιατί, αντίστοιχα, στο medscape :

<< A 70-kg person has approximately 1.2 kg of calcium in the body, more than 99% of which is stored as hydroxyapatite in bones. Less than 1% (5-6 g) of this calcium is located in the intracellular and extracellular compartments, with only 1.3 g located extracellularly. The total calcium concentration in the plasma is 4.5-5.1 mEq/L (9-10.2 mg/dL). >>

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και πράγματι, στην περίπτωση του ασθενούς με το 8,9 mg/dl (total blood calcium), όσο "ιδεοψυχαναγκαστικό" κι αν φαίνεται  ;D,
και επί Αλβουμίνης ορού = 3,7 gr/dl,
το "corrected total calcium" = 9,14 mg/dl => Δεν υφίσταται Υπασβεστιαιμία...

(Corrected calcium (mg/dL) = measured total Ca (mg/dL) + 0.8 (4.0 - serum albumin [g/dL]), where 4.0 represents the average albumin level in g/dL.)

Άραγε, γιατί κάποια Εργαστήρια (;; ), ίσως μας δυσκολεύουν τη ζωή, θέτοντας τα "δικά τους" φυσιολογικά όρια τιμών... ;;;
Αφού, δηλαδή, διεθνώς, το κατώτατο όριο Λευκωματιναιμίας φαίνεται να είναι το 4 gr/dl,
γιατί, το μειώνουν, και μάλιστα αρκετά, κατά μισή μονάδα, στο 3,5 gr/dl... ;;

Άραγε, και ο αντίστοιχος "ζήλος", της διόρθωσης τέτοιων τιμών υπασβεστιαιμίας, με ενδοφλέβια χορήγηση αλάτων ασβεστίου...
Μήπως είναι, ακόμα μία υπερβολή... ;;  ???

30 Μαΐου 2015, 07:31:49
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συνάδελφε Ca =8,9 mg/dL δεν θεωρείται υπασβεστιαιμία, είτε διορθώσεις την τιμή , είτε όχι. Οι φυσιολογικές τιμές του διορθωμένου ασβεστίου είναι από 8,5 - 10,2 mg/dl.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 Πριν αρχίσουμε όμως να ανατάσουμε την όποια υπασβεστιαιμία (πάντα με διόρθωση της τιμής του ασβεστίου ),πρέπει να αναζητήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτό που την προκάλεσε (ΧΝΝ, υπομαγνησιαιμία, .... )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έστω και καθυστερημένα...  ::)
Να είσαι καλά για τον χρόνο σου και τις διευκρινίσεις σου.. !!  :)
Άραγε, γιατί κάποια Εργαστήρια (;; ), ίσως μας δυσκολεύουν τη ζωή, θέτοντας τα "δικά τους" φυσιολογικά όρια τιμών... ;;;
Αφού, δηλαδή, διεθνώς, το κατώτατο όριο Λευκωματιναιμίας φαίνεται να είναι το 4 gr/dl,
γιατί, το μειώνουν, και μάλιστα αρκετά, κατά μισή μονάδα, στο 3,5 gr/dl... ;;
Άραγε, και ο αντίστοιχος "ζήλος", της διόρθωσης τέτοιων τιμών υπασβεστιαιμίας, με ενδοφλέβια χορήγηση αλάτων ασβεστίου...
Μήπως είναι, ακόμα μία υπερβολή... ;;  ???
Συγγνώμη ,αλλά δεν ήξερα ότι υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό όριο απάντησης.
Όπως φαίνεται και από εδώ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

οι "φυσιολογικές " τιμές της λευκωματίνης έχουν τεντώσει αρκετά ,ανάλογα με το εργαστήριο. Αυτό που είναι σημαντικό και περιλαμβάνεται  στη βιβλιογραφία που παραθέτεις, είναι ότι
Clinical signs and symptoms are observed only with decreases in ionized calcium concentration (normally 4.5-5.5 mg/dL) ,και όχι από την πτώση του ολικού ασβεστίου που υπολογίζεται διορθώνοντας την με τις τιμές λευκωματίνης. Είναι σημαντικό επίσης να αναζητηθεί και να αντιμετωπισθεί η αιτία της υπασβεστιαιμίας, έχοντας πάντα υπ' όψη ότι θεραπεύουμε ασθενείς και όχι εργαστηριακές εξετάσεις.

30 Μαΐου 2015, 18:55:37
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

anasm


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συγγνώμη ,αλλά δεν ήξερα ότι υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό όριο απάντησης.  :D :D
Όπως φαίνεται και από εδώ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

οι "φυσιολογικές " τιμές της λευκωματίνης έχουν τεντώσει αρκετά ,ανάλογα με το εργαστήριο. Αυτό που είναι σημαντικό και περιλαμβάνεται  στη βιβλιογραφία που παραθέτεις, είναι ότι
Clinical signs and symptoms are observed only with decreases in ionized calcium concentration (normally 4.5-5.5 mg/dL) ,και όχι από την πτώση του ολικού ασβεστίου που υπολογίζεται διορθώνοντας την με τις τιμές λευκωματίνης. Είναι σημαντικό επίσης να αναζητηθεί και να αντιμετωπισθεί η αιτία της υπασβεστιαιμίας, έχοντας πάντα υπ' όψη ότι θεραπεύουμε ασθενείς και όχι εργαστηριακές εξετάσεις.


Το πρώτο, που σαν κλασσικός ίσως Έλληνας, θα μπορούσα να σκεφτώ είναι :
Επίπεδο αξιοπιστίας Medline Plus (που δεν παύει να είναι part of U.S. National Library of Medicine...) vs. Medscape (...)  :)

Πάντως, ίσως νομίζω, να είναι καλύτερα να θεωρούμε την τιμή των 4 gr/dl Λευκωματίνης, σαν κατώτατο όριο... ;;  ???

Εξάλλου, και η σχετική (διεθνής) εξίσωση διόρθωσης του ολικού ασβεστίου, θέτει την τιμή αυτή ως minimum limit...

Και επιπλέον, ίσως, μια Λευκωματίνη : 3,5 gr/dl, που "εργαστηριακά", είναι φυσιολογική,
να έπρεπε να μας βάλει μια υπόνοια για παρακολούθηση του ασθενούς, στην προοπτική μιας αρχόμενης (ίσως και ήδη σε εξέλιξη) Υπολευκωματιναιμίας,
με τις όποιες σημαντικότατες, σε βάθος χρόνου, (αν μας είχε διαφύγει) αιτιοπαθολογίες της...  ???

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
911 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2009, 14:05:28
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
369 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Ιουνίου 2017, 09:24:53
από Argirios Argiriou