Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:06:34

Αποστολέας Θέμα: Πώς γίνεται η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης στην Σουηδία;  (Αναγνώστηκε 18161 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:04:25
Αναγνώστηκε 18161 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στην Σουηδία η παρακολούθηση όλων των εγκύων είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες όπως και ο τοκετός. Γίνεται από Μαίες οι οποίες ακολουθούνε έναν αλγόριθμο. Σε περίπτωση που υποψιαστούνε ότι κάτι δεν πάει καλά τότε ρωτούν Γενικό Ιατρό ή Γυναικολόγο. Ακόμη και τα υπερηχογραφήματα της εγκυμοσύνης γίνονται συνήθως από ειδικά εκπαιδευμένες Μαίες. Δείτε π.χ. αυτή την ιστοσελίδα από την Στοκχόλμη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ενός ιδιωτικού γραφείου Μαιών εξειδικευμένων στα υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια έγκυος γεννά χωρίς να χρειαστεί να δεί ποτέ Γυναικολόγο (ούτε στον τοκετό). Γυναικολόγο συναντούν μόνο όσες έγκυες εμφανίσουν (ή έχουν εξαρχής) κάποιο σοβαρό πρόβλημα οπότε τις παραπέμπουν σε αυτόν οι Μαίες. Πρόκειται για μια πολιτική Υγείας με καλό λόγο κόστους/αποτελεσματικότητας: Η Μαία κοστίζει στην κοινωνία πολύ λιγότερο από τον Ιατρό αλλά όμως το αποτέλεσμα (μετρημένο με τους δείκτες βρεφικής και μητρικής θνησιμότητος) είναι από τα καλύτερα στον Κόσμο. Κάτι άλλο στο οποίο διαφέρει η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης στην Σουηδία σε σχέση με την Ελλάδα είναι η στάση απέναντι στο θέμα της ακτινοβολίας των υπερήχων: Οι Σουηδοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί να εκθέτουν το έμβρυο στην ακτινοβολία του υπερηχογραφήματος και αποφεύγουν όσο γίνεται την περιττή έκθεση του σε υπερηχογραφήματα ακόμη και στην ακτινοβολία του Dopler Ultrasound (όπως αυτό του Doptone). Μεταφράζω παρακάτω ένα άρθρο / μπούσουλα του πως γίνεται η Ιατρική παρακολούθηση όλων των εγκύων γυναικών στην Σουηδία. Το άρθρο αυτό είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα για το πλατύ κοινό. Επισυνάπτω τέλος σε μορφή pdf, και μεταφρασμένο αλλά και αμετάφραστο, το γενικό αρχείο (νούμερο 1) και το ειδικό αρχείο (νούμερο 2) που κρατά η Μαία για κάθε εγκυμοσύνη, το οποίο βέβαια τώρα πια είναι σε ηλεκτρονική μορφή.

Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Δαγκλή 4, Καβάλα
argiriou.se
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2022, 20:14:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:09:39
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μετάφραση: Αργύρης Αργυρίου, Γενικός Ιατρός, Δαγκλή 4, Καβάλα.

Το πρωτότυπο άρθρο λέγεται "Prover och kontroller under graviditeten" (Εξετάσεις και έλεγχοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην Σουηδία).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 
Η τελευταία ενημέρωση του παρακάτω άρθρου έγινε στις 19/09/2012.
Υπεύθυνη συντάκτης: Margareta Rindforth Gillgren, υπεύθυνη της ιστοσελίδας Vårdguiden.
(Η ιστοσελίδα Vårdguiden Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι ο επίσημος οδηγός των πολιτών για θέματα Υγείας της Νομαρχίας της Στοκχόλμης. Vårdguiden σημαίνει στα Σουηδικά “Οδηγός Υγείας”).

 
Συγγραφέας: Margareta Rindforth Gillgren, υπεύθυνη της ιστοσελίδας Vårdguiden.
Επιμέλεια: Nicme Ilia, Μαία, Μαιευτική Κλινική, Νοσοκομείο Södertälje

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2022, 20:20:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:12:27
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εξετάσεις και έλεγχοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην Σουηδία.
 
Τεστ εγκυμοσύνης

Μπορείς να επιλέξεις εάν θέλεις να κάνεις ένα δωρεάν τεστ εγκυμοσύνης στο γραφείο της Μαίας ή αν προτιμάς να αγοράσεις από το φαρμακείο ένα τεστ εγκυμοσύνης και να το κάνεις στο σπίτι σου με την ησυχία σου.
 
Μέτρηση της κοιλιάς  (μέτρηση της απόστασης σύμφυσης- ύψους πυθμένα μήτρας).
 
Στο γραφείο της η Μαία μετρά την κοιλιά σου για να δει πως μεγαλώνει το παιδί. Αυτό γίνεται σε κάθε επίσκεψη, περίπου από την εβδομάδα 25 και μετά. Η Μαία μετρά την εξωτερική πλευρά της κοιλιάς σου με μια μεζούρα από την σύμφυση μέχρι το πάνω μέρος της μήτρας (πυθμένα της μήτρας). Οι τιμές καταγράφονται μετά στο αρχείο σου στο διάγραμμα καμπύλης ανάπτυξης του εμβρύου ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθεί την εξέλιξη του.
Υπάρχει βέβαια κάποια φυσιολογική καμπύλη που περιγράφει πως μεγαλώνει το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συμβαίνει συχνά να μην ακολουθεί την καμπύλη ακριβώς, παρά να έχει παροδικές αποκλίσεις από αυτήν. Οι διαφορές μπορούν παραδείγματος χάριν να εξηγηθούν από το ότι οι διάφορες Μαίες μετρούν με διαφορετικούς τρόπους, ότι το παιδί αλλάζει θέση στην κοιλιά ή ότι η μήτρα αλλάζει θέση. Εάν υποψιαστεί κανείς κατά την μέτρηση ότι το παιδί δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει γίνονται περισσότερες εξετάσεις. Τότε μπορεί να χρειαστεί να πας σε μια εκτίμηση του βάρους του παιδιού. Αυτό γίνεται με υπερηχογράφημα και δίνει μια καλύτερη εικόνα του πόσο μεγάλο είναι το παιδί.
 
Βάρος
 
Δεν υπάρχει κάποια ιδανική αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι πληροφορίες όμως για το βάρος σου μπορούν να συμπληρώσουνε τις υπόλοιπες εξετάσεις που γίνονται. Μια υπερβολική γρήγορη αύξηση του βάρους σου ή μείωση του βάρους σου μέσα σε κάποιες εβδομάδες σημαίνει παραδείγματος χάριν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν έχεις την οποιαδήποτε ανησυχία ρώτησε την Μαία σου.
 
Αρτηριακή Πίεση
 
Η Μαία, σου μετράει την αρτηριακή πίεση με το να βάλει την μανσέτα του πιεσόμετρου γύρω από τον βραχίονά σου. Μετά ακούει τον σφυγμό σου με την βοήθεια ενός στηθοσκόπιου. Η αρτηριακή πίεση ελέγχεται κάθε φορά που επισκέπτεσαι το γραφείο της Μαίας.
Κανονικά η αρτηριακή πίεση πέφτει στην αρχή της εγκυμοσύνης και είναι στις χαμηλότερες τιμές της στο μέσο περίπου της εγκυμοσύνης. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης αυξάνεται και πάλι η Αρτηριακή Πίεση στα επίπεδα που είχες πριν μείνεις έγκυος.
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση μπορεί να είναι σημάδι μιας ασθένειας που λέγεται Εκλαμψία αλλά όμως η Αρτηριακή Πίεση μπορεί να ανεβεί παροδικά σαν αποτέλεσμα ανησυχίας ή νευρικότητας. Στην περίπτωση αυτή παρακάλεσε την Μαία να σου ελέγξει την Αρτηριακή σου Πίεση ξανά αφού πρώτα ηρεμήσεις κάποια λεπτά. Η χαμηλή Αρτηριακή Πίεση δεν είναι συνήθως πρόβλημα αλλά μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ιδιαίτερα κουρασμένη και ίσως και λίγο ζαλισμένη.
 
Ακρόαση των ήχων του εμβρύου
 
Ένας τρόπος για να δει κανείς εάν το παιδί είναι καλά είναι να ακούει τους ήχους της καρδιάς του και να ελέγχει εάν η συχνότητα των χτύπων της καρδιάς είναι φυσιολογική. Περίπου από την εβδομάδα 25 και μετά, μπορεί κανείς να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του παιδιού με συνηθισμένο στηθοσκόπιο και μετρά τους χτύπους της καρδιάς ανά λεπτό. 110 έως 150 χτύποι το λεπτό θεωρούνται φυσιολογικοί. Η συχνότητα των χτύπων της καρδιάς αλλάζει ανάλογα με το αν το παιδί είναι ξυπνητό, εάν κοιμάται εάν ονειρεύεται και ανάλογα με τους σφυγμούς της μαμάς. Συνήθως χρησιμοποιεί κανείς ένα μικρό μηχάνημα dopler υπερήχων με ενισχυτή που λέγεται doptone έτσι ώστε ακόμη και εσύ να μπορείς να ακούς τους ήχους της καρδιάς του παιδιού.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:18:27
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εξετάσεις αίματος

Όταν επισκέπτεσαι την Μαία σου παίρνονται επίσης και κάποιες εξετάσεις αίματος.
 
Ομάδα αίματος

Στην πρώτη επίσκεψη στο γραφείο της μαίας παίρνονται εξετάσεις που δείχνουν σε ποια ομάδα αίματος ανήκεις. Μπορείς να ανήκεις στην ομάδα Α, Β, ΑΒ και Ο.
 
Ρέζους θετική ή Ρέζους αρνητική;
 
Η εξέταση αίματος δείχνει επίσης εάν το αίμα σου είναι Ρέζους θετικό όπως των περισσοτέρων, ή Ρέζους αρνητικό. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει επίσης να υπάρχουν στο αρχείο σου. Εάν μια έγκυος είναι Ρέζους θετική δεν χρειάζονται επιπλέον έλεγχοι.
Εάν το αίμα της μαμάς είναι Ρέζους αρνητικό και του μπαμπά Ρέζους θετικό τότε μπορεί το παιδί να γίνει Ρέζους θετικό. Τότε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού μπορεί κάποιο από το αίμα του εμβρύου που είναι Ρέζους θετικό να αναμιχτεί με το αίμα της μαμάς που είναι Ρέζους αρνητικό.
 
Με την βοήθεια μιας νέας τεχνικής μπορεί κανείς ήδη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης να ανακαλύψει εάν μια μαμά που είναι Ρέζους αρνητική έχει ένα έμβρυο που είναι Ρέζους θετικό. Αυτό γίνεται εάν βρει κανείς κύτταρα του εμβρύου στο αίμα της μαμάς. Εάν αποδειχτεί ότι μια Ρέζους αρνητική μαμά φέρει ένα Ρέζους θετικό έμβρυο τότε μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο στην μαμά στην εβδομάδα 28 – 30. Αυτό γίνεται για να προφυλάξουμε την μαμά από το να σχηματίσει αντισώματα ενάντια στο αίμα του εμβρύου.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο αρχείο με το όνομα “Νέες Οδηγίες για Ρέζους Αρνητικές μαμάδες” που είναι σε μορφή pdf από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )

Αιμοσφαιρίνη και η  Φερριτίνη, στο αίμα.
 
Η αιμοσφαιρίνη (στην Ελλάδα συνηθίζουμε να κοιτούμε περισσότερο τον Αιματοκρίτη αντί της Αιμοσφαιρίνης) μετριέται κανονικά 3 φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο. Το αίμα μετριέται με την “Αιμοσφαιρίνη” δηλαδή με την συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Εκτός από την αιμοσφαιρίνη τα περισσότερα γραφεία Μαιών προτείνουν και μια εξέταση αίματος που λέγεται Φερριτίνη και που δείχνει τις αποθήκες Σιδήρου στο σώμα.
Χαμηλή Αιμοσφαιρίνη είναι συνήθως δείγμα αναιμίας.

Στις έγκυες συνιστάται να παίρνουν δισκία σιδήρου από την 20η εβδομάδα και μετά, λόγω του ότι ο αιματοκρίτης συχνά πέφτει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνδυάζοντας τις τιμές της Αιμοσφαιρίνης και του Σιδήρου (ή ακόμη καλύτερα της Φερριτίνης που αντιστοιχεί στις αποθήκες σιδήρου στο σώμα μας) μπορεί κανείς να αποφασίσει με μεγαλύτερη ευκολία ποιες έγκυες χρειάζονται Σίδηρο και στην περίπτωση αυτή σε ποια φάση της εγκυμοσύνης τους  πρέπει να ξεκινήσουν την σιδηροθεραπεία. Μια έγκυος μπορεί και μέσω της διατροφής της να μειώσει τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, με το να τρώει τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Τέτοιες τροφές είναι π.χ. το κρέας, ο αρακάς, τα φασόλια, τα πλατύφυλλα λαχανικά, τα δαμάσκηνα, οι γαρίδες και το πολύσπορο ψωμί.

Το Σάκχαρο.

Η Μαία μετρά το σάκχαρο στο αίμα των εγκύων τακτικά. Σε περίπτωση που η Μαία διαπιστώσει ότι έχεις ανεβασμένες τιμές σακχάρου τότε, σου συνιστά να κάνεις το τεστ της καμπύλης σακχάρου για να δει εάν έχεις αναπτύξει Διαβήτη  της κύησης.

Έλεγχος της εγκύου για πιθανές λοιμώξεις.

Την πρώτη φορά που έρχεσαι στο γραφείο της Μαίας, σου προτείνει να κάνεις εξετάσεις που δείχνουν εάν έχεις ή είχες λοιμώξεις όπως η Σύφιλη, το AIDS, η Ηπατίτιδα Β και αν έχεις αντισώματα για την Ερυθρά.

Επίσης γίνεται σύσταση για έλεγχο για χλαμύδια ιδιαίτερα σε αυτές που είναι κάτω από 26 ετών.

Εάν σε παλαιότερη εγκυμοσύνη είχες λοίμωξη με GBS ( Στρεπτόκοκκος Ομάδας Β) ή έχεις συμπτώματα που υποδηλώνουν τέτοια λοίμωξη μπορεί να κάνεις μια ειδική εξέταση ούρων που δείχνει αν είσαι φορέας των GBS.

Εξέταση ούρων.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης  δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις εγκύους να κάνουνε μια εξέταση ούρων για να δει η Μαία αν υπάρχει σάκχαρο ή πρωτεΐνη στα ούρα. Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί αργότερα στην εγκυμοσύνη σε περίπτωση που ανεβεί η Αρτηριακή σου Πίεση.

Η εξέταση αυτή των ούρων μπορεί να δείξει αν πας να αναπτύξεις μια ασθένεια που λέγεται Προεκλαμψία ή κάποια Νεφρολογική ασθένεια. Μερικές φορές μπορεί η εξέταση των ούρων να δείξει κατά λάθος ότι έχεις πρωτεΐνη στα ούρα λόγω π.χ. επιμόλυνσης. Αν έχεις φάει πάντως κάτι γλυκό ακριβώς πριν δώσεις δείγμα ούρων, μπορεί η εξέταση ούρων να δείξει σάκχαρο στα ούρα παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχεις Σακχαρώδη Διαβήτη.

Εξέταση ούρων, κάνουμε επίσης σε περίπτωση που έχεις ενοχλήσεις κατά την ούρηση.



« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2013, 00:27:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:22:00
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τεστ Παπανικολάου.

Το τεστ Παπανικολάου το κάνουμε για να ανακαλύψουμε εγκαίρως κάποιες κυτταρικές αλλοιώσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην Σουηδία όλες οι γυναίκες συγκεκριμένων ηλικιών λαμβάνουν γραπτή πρόσκληση για να έρθουν στην Μαία τους και να κάνουν δωρεάν το τεστ Παπανικολάου. Σε περίπτωση όμως που έχεις πολύ καιρό να κάνεις αυτό το τεστ η Μαία σου, μπορεί να σου το κάνει σε μια από τις επισκέψεις για τον έλεγχο της εγκυμοσύνης σου. Τεστ Παπανικολάου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει μέχρι και την 14η εβδομάδα.
 
Υπερηχογράφημα.

Σε όλες τις έγκυες δίνεται η δυνατότητα να κάνουν υπερηχογράφημα την εβδομάδα 17 – 20. Η εξέταση αυτή γίνεται αφενός για να δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο καιρό είσαι έγκυος, πόσα έμβρυα έχεις στην κοιλιά σου και αφετέρου αν υπάρχουν κάποιες ανατομικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Με την βοήθεια του υπερηχογραφήματος μπορεί κανείς να βρει ανωμαλίες όπως κήλη της σπονδυλικής στήλης ή κήλη του κοιλιακού τοιχώματος καθώς και κάποια καρδιολογικά προβλήματα αλλά όμως δεν μπορεί κανείς να βρει τα πάντα.

Υπερηχογραφήματα μπορούν να γίνουν και σε μετέπειτα φάσεις της εγκυμοσύνης για να δούμε πως μεγαλώνει το παιδί, την θέση του παιδιού, τον όγκο του αμνιακού υγρού και την θέση του πλακούντα.

Έως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί να έχει το υπερηχογράφημα κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο αλλά όμως για καλό και για κακό ο υπέρηχος πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις.

Συνδυασμένο τεστ υπερηχογραφήματος και αιματολογικής εξέτασης (ΚUB).

Το συνδυασμένο τεστ υπερηχογραφήματος και αιματολογικής εξέτασης, προτείνεται κυρίως σε έγκυες άνω των 35 ετών που επιθυμούν να μάθουν την πιθανότητα να έχει το παιδί τους το σύνδρομο Down ή δύο άλλες πολύ σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το τεστ αποτελείται αφενός από μια αιματολογική εξέταση, αφετέρου από μια υπερηχογραφική εξέταση. Η αιματολογική εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν από την υπερηχογραφική εξέταση. Το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνει από την 11η έως και την 14η εβδομάδα. Στο υπερηχογράφημα αυτό γίνεται μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας (στον “σβέρκο” του εμβρύου). Συγκρίνοντας την ηλικία της μητέρας, τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων και την αυχενική διαφάνεια του εμβρύου μπορεί κανείς να εκτιμήσει την πιθανότητα να έχει το παιδί κάποια από αυτές τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Εάν η πιθανότητα είναι μικρότερη από 1 στις 200 τότε ο κίνδυνος θεωρείται μικρός και αποθαρρύνεται η έγκυος από το να κάνει αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης. Εάν η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από 1 στα 200 δίνεται η δυνατότητα στην έγκυο να κάνει αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης.

Αμνιοπαρακέντηση και βιοψία τροφοβλάστης.

Αυτά τα τεστ γίνονται εάν υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος να πάσχει το παιδί από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία ή κάποια κληρονομική πάθηση. Η αμνιοπαρακέντηση και η βιοψία τροφοβλάστης ενέχουνε κάποιο κίνδυνο για αποβολή. Ο κίνδυνος αυτός υπολογίζεται στο 0,5 – 1%.
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2013, 00:31:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 00:24:57
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ερωτήσεις και συμβουλές.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικές με την Υγεία σας και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη μπορείτε καθ’όλο το 24ωρο να ερωτήσετε μια Νοσηλεύτρια μέσω του διαδικτύου και να πάρετε μια εξατομικευμένη απάντηση μέσα σε μία ώρα, αφού πρώτα κάνετε log in στην ιστοσελίδα του Vårdguiden (οδηγός Υγείας της Νομαρχία της Στοκχόλμης) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε όλο το 24ωρο με κάποια Νοσηλεύτρια για συμβουλές, Τηλεφωνήστε στο Vårdguiden (οδηγός Υγείας της Νομαρχία της Στοκχόλμης) στο τηλέφωνο 08 – 320 100. Αυτοί που απαντούνε μπορούν επίσης να σας πουν σε ποιο Κέντρο Υγείας ανήκετε (έχετε δυνατότητα εκ των υστέρων να επιλέξετε να γραφτείτε σε άλλο Κέντρο Υγείας)

Για συμβουλές μέσω διερμηνέα στα Αραβικά, τηλεφωνήστε το 0771 – 1177 90. Για συμβουλές μέσω διερμηνέα στα Σομαλικά, τηλεφωνήστε το 0771 – 1177 91.

Ψάξτε για Περίθαλψη.

Εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις ή σκέψεις σχετικά με τις διάφορες εξετάσεις και ελέγχους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε πάντα να μιλήσετε και από κοντά με την Μαία σας.

Στο Vårdguiden Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (οδηγός Υγείας της Νομαρχία της Στοκχόλμης) μπορείτε να βρείτε διευθύνσεις και τηλέφωνα για τα διάφορα γραφεία Μαιών.
_________________________________________________________________

Ο πιο πρόσφατος έλεγχος εγκυρότητας του παραπάνω άρθρου έγινε στις 19/09/2012.
Υπεύθυνη Σύνταξης: Margareta Rindforth Gillgren, Vårdguiden (οδηγός Υγείας της Νομαρχία της Στοκχόλμης).
Συγγραφέας: Margareta Rindforth Gillgren, Vårdguiden (οδηγός Υγείας της Νομαρχία της Στοκχόλμης).
Επιμέλεια: Nicme Ilia, Προϊσταμένη Μαιευτικής Κλινικής Νοσοκομείου Södertälje.

________________________________________________________________

Δείτε και σε άλλες ιστοσελίδες:

Για τον Διαβήτη της Κύησης από την επίσημη ιστοσελίδα Vårdguiden
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για την Λιστερίωση από το Σουηδικό Ινστιτούτο Προφύλαξης από Λοιμώδεις Ασθένειες (Smittskyddsinstitutet)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για την τοξοπλάσμωση από το Σουηδικό Ινστιτούτο Προφύλαξης από Λοιμώδεις Ασθένειες (Smittskyddsinstitutet)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2013, 00:38:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Οκτωβρίου 2013, 09:11:11
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Δεν θέλω να υπερασπιστώ τους Έλ γυναικολόγους (ιδιαίτερα του κέντρου που είναι -στην πλειοψηφία τους- απαράδεκτοι) αλλά  έχω δει (απο τον περίγυρο) αρκετές περιπτώσεις γυναικών <35 με παιδιά με προβλήματα (Down etc). Δεν ξεφεύγουν αυτά εκεί; Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κακή χρήση τους (εννοώ προς ώφελος του ιατρού).
   Νομίζω ότι το αν βλάπτουν οι υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη έχει ξεκαθαριστεί στον υπόλοιπο κόσμο...
   Απο όσα αναφέρθηκαν, τα κάνουν όλα οι μαίες; (εννοώ όλους τους υπερήχους-αυχενική διαφάνεια- και/ή την αμνιοπαρακέντηση-τροφοβλάστη). Φυσικά οι διαφορες μετρήσεις και απλές εξετάσεις σίγουρα είναι δουλειά των μαιών (αλλά δεν γίνεται στην Ελλάδα). Φαντάζομαι ότι το επίπεδο εκπαιδευσής τους είναι σαφώς καλύτερο και υψηλότερο....
   Αρκούνται στα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου (μερικές μέρες καθυστέρηση-ίσως περιμένετε παιδί κλπ - θυμήθηκα παλιά διαφήμιση); Δεν κάνουν ούτε χοριακή έστω μια φορά;
   Πάντως να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω που γίνονται στην Ελλάδα, καθόλου δεν επιβαρύνουν τον ΕΟΠΠΥΥν αφού πλερώνονται απο την ασφαλισμένη... (όχι ότι αυτό είναι σωστό βέβαια).
   Ενδιαφέρουσα βρήκα την μέτρηση της κοιλιάς με τη μεζούρα...
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Οκτωβρίου 2013, 10:05:02 από Ορθοπαιδικός »

19 Μαρτίου 2014, 21:27:44
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  Δεν θέλω να υπερασπιστώ τους Έλ γυναικολόγους (ιδιαίτερα του κέντρου που είναι -στην πλειοψηφία τους- απαράδεκτοι) αλλά  έχω δει (απο τον περίγυρο) αρκετές περιπτώσεις γυναικών <35 με παιδιά με προβλήματα (Down etc). Δεν ξεφεύγουν αυτά εκεί; Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κακή χρήση τους (εννοώ προς ώφελος του ιατρού).
   Νομίζω ότι το αν βλάπτουν οι υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη έχει ξεκαθαριστεί στον υπόλοιπο κόσμο...
   Απο όσα αναφέρθηκαν, τα κάνουν όλα οι μαίες; (εννοώ όλους τους υπερήχους-αυχενική διαφάνεια- και/ή την αμνιοπαρακέντηση-τροφοβλάστη). Φυσικά οι διαφορες μετρήσεις και απλές εξετάσεις σίγουρα είναι δουλειά των μαιών (αλλά δεν γίνεται στην Ελλάδα). Φαντάζομαι ότι το επίπεδο εκπαιδευσής τους είναι σαφώς καλύτερο και υψηλότερο....
   Αρκούνται στα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου (μερικές μέρες καθυστέρηση-ίσως περιμένετε παιδί κλπ - θυμήθηκα παλιά διαφήμιση); Δεν κάνουν ούτε χοριακή έστω μια φορά;
   Πάντως να σημειώσω ότι όλα τα παραπάνω που γίνονται στην Ελλάδα, καθόλου δεν επιβαρύνουν τον ΕΟΠΠΥΥν αφού πλερώνονται απο την ασφαλισμένη... (όχι ότι αυτό είναι σωστό βέβαια).
   Ενδιαφέρουσα βρήκα την μέτρηση της κοιλιάς με τη μεζούρα...

FDA: Don't Order Fetal Ultrasound Videos As Souvenirs.

TUESDAY, March 18, 2014 (HealthDay News) -- Expectant mothers should not get fetal ultrasound videos as keepsakes and should not use over-the-counter Doppler ultrasound heartbeat monitors, according to the U.S. Food and Drug Administration.

Although both products are generally considered safe, they are approved for use only with a prescription. The increasing use of these devices for nonmedical reasons is raising concerns among health officials.

"Although there are no known risks of ultrasound imaging and heartbeat monitors, the radiation associated with them can produce effects on the body," Robert Phillips, a physicist with the FDA's Center for Devices and Radiological Health, said in an agency news release.

"When ultrasound enters the body, it heats the tissues slightly," Phillips said. "In some cases, it can also produce small pockets of gas in body fluids or tissues."

The long-term impact of these effects is not known, Phillips said.

"Performing prenatal ultrasounds without medical oversight may put a mother and her unborn baby at risk," he said. "The bottom line is: Why take a chance with your baby's health for the sake of a video?"

In some cases, when mothers get keepsake videos of their fetus, an ultrasound machine may be used for as long as an hour, Phillips said.

The FDA is also concerned about over-the-counter sales of Doppler ultrasound heartbeat monitors, which are used to listen to a fetus's heartbeat. The agency says these devices should be used only by or under the supervision of a health care professional.

"When the product is purchased over the counter and used without prior consultation with a health care professional, there is no oversight of how the device is used and little or no medical benefit derived from the exposure," Phillips said. "The number of sessions or the length of a session to which a fetus is exposed is uncontrolled, thus raising the potential for harm to the fetus."

SOURCE: U.S. Food and Drug Administration, news release, March 13, 2014

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2014, 22:29:09
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
FDA: Don't Order Fetal Ultrasound Videos As Souvenirs.

TUESDAY, March 18, 2014 (HealthDay News) -- Expectant mothers should not get fetal ultrasound videos as keepsakes and should not use over-the-counter Doppler ultrasound heartbeat monitors, according to the U.S. Food and Drug Administration.
.....
   Καλά οι Αμερικάνοι έχουν ξεφύγει... Only in America...
   Καινούρια κατηγορία αντί ΜΥΣΥΦΑ (=OTC) έχουμε ΜΥΣΥΥΠ (ΥΠ=υπέρηχοι).  :laugh: :laugh: :laugh:

8 Μαΐου 2015, 21:25:09
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εγκυμοσύνη: Κάντε το όπως στη Σουηδία...

ΑΘΗΝΑ 17/09/2013.

Οκτώ επισκέψεις και ένα υπερηχογράφημα, όλα υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα της μαίας, χωρίς ραντεβού με τον γιατρό: εκ πρώτης όψεως, η παρακολούθηση της κύησης στη Σουηδία είναι συνοπτική.

Παρότι στις περισσότερες χώρες της Δύσης προωθείται η παροχή της ιατρικής περίθαλψης, στη Σουηδία το σύστημα αυτό αποδεικνύεται αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children, η Σουηδία είναι η δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο για να γίνει μια γυναίκα μητέρα, μετά την Φινλανδία.

Η θνησιμότητα των νεογνών (1,5 ανά χίλια νεογνά έναντι 2,4 στη Γαλλία) και η μητρική (3,1 ανά 100.000 τοκετούς έναντι 8,4 στη Γαλλία) είναι εξαιρετικά χαμηλές, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ετήσια έκθεσή της για την περιγεννητική υγεία.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η μαία είναι υπεύθυνη για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Η παρακολούθηση αυτή, η μόνη που προσφέρεται, αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από αυτήν.

"Μπορεί να κληθεί ο γιατρός, με πρωτοβουλία της μαμής μόλις αυτή δει ότι κάτι δεν πάει καλά", εξηγεί η Σόφι Λάαφτμαν, μαία στη Στοκχόλμη.

Η μαία είναι αρμόδια για την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο από τον 18ο αιώνα.

Για όσους έχουν συνηθίσει την παρακολούθηση από τον γυναικολόγο-μαιευτήρα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να μοιάζει σύντομο: μερικές εξετάσεις για να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις ή ανωμαλίες, μια τακτική παρακολούθηση της πίεσης της μητέρας και του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, διατροφικές συμβουλές και ούτε μια γυναικολογική εξέταση.

Στη Γαλλία αντίθετα, έκθεση του υπουργείου Υγείας του 2011 δείχνει γενική αύξηση της παρακολούθησης της κύησης από γιατρό, με το 20% των γυναικών να έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον έξι υπερηχογραφήματα και 4% σε περισσότερα από δέκα, χωρίς προφανές όφελος.

"Η κύηση είναι μια φυσιολογική κατάσταση", υπενθυμίζει η Μαρί Μπεργκ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη δυτική Σουηδία. Η μαία παρακολουθεί και συνοδεύει. Οφείλει να βοηθήσει την μητέρα και τον άλλο γονέα στους νέους τους ρόλους.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο από την ΜΚΟ επαγγελματιών της υγείας Collaboration Cochrance καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "οι περισσότερες γυναίκες", αυτές που αποφεύγουν τις επιπλοκές, θα είχαν κέρδος αν παρακολουθούνταν από μαίες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, μια τέτοια παρακολούθηση μειώνει τις πρόωρες γεννήσεις. Στη Σουηδία το ποσοστό των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα είναι 5%.

Η Χριστίνα Σίνγκελμαν, 31 ετών, έγκυος στο δεύτερο παιδί της, θυμάται ωστόσο την μοναξιά που αισθάνθηκε στην πρώτη της εγκυμοσύνη: από την διαπίστωση της αρχόμενης εγκυμοσύνης και τη δήλωσή της στο μαιευτήριο επιλογής της μέλλουσας μητέρας έως το υπερηχογράφημα, σχεδόν δέκα εβδομάδες περνούν χωρίς ραντεβού.

Αλλά αν η μέλλουσα μητέρα είναι νεότερη από 40 ετών, χωρίς βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και έμεινε φυσιολογικά έγκυος "δεν υπάρχει κανένας λόγος να προγραμματίσει πιο τακτικά ραντεβού στην αρχή", εξηγεί η Λάαφτμαν, η οποία παρακολουθεί εκατό εγκύους.

Η 33χρονη Αντίνα Τρουνκ συμβουλεύτηκε δύο διαφορετικές μαίες για τα δύο παιδιά της. "Και οι δύο ήταν πολύ ικανές, καταρτισμένες αλλά η μέλλουσα μητέρα είναι αυτή που αποφασίζει, που θέτει ερωτήσεις, που ενδεχομένως ζητεί να την δει ένας ειδικός".

"Και στη συνέχεια καθώς έχουμε μια νοοτροπία που δεν θέλουμε ανατροπές, το σύστημα επιτρέπει να διατηρούνται χαμηλές οι τιμές", προσθέτει.

Στην αρχή του τοκετού, η ετοιμόγεννη επικοινωνεί με το μαιευτήριο της επιλογής της, το οποίο της λέει αν μπορεί να την δεχτεί. Σε περίπτωση άρνησης, πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο μαιευτήριο.

Οι μαίες ακόμη κι εκείνη τη στιγμή έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα. Ο μαιευτήρας θα επέμβει στην περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές ή αν η γυναίκα ζητήσει αναισθησία (50% των τοκετών).

Με άλλα λόγια, "από την διαπίστωση της κύησης, γύρω στη δέκατη εβδομάδα, έως την έξοδο από το μαιευτήριο, είναι δυνατόν η γυναίκα να μην συναντήσει γιατρό", τονίζει η Λάαφτμαν.

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που οι μαίες αναλαμβάνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την παρακολούθηση της κύησης και του τοκετού. Ο αριθμός των γεννήσεων με καισαρική είναι σχετικά χαμηλός (17% στο 2011) και μόνο 10% των γυναικών υπόκειται σε περινεοτομή.

Αυτό επίσης είναι ένα αποδοτικό σύστημα όσον αφορά τη διαχείριση των δαπανών", εκτιμά η Μπεργκ.

Όπως αναφέρει, οι χώρες όπου ο γιατρός είναι αυτός που παρακολουθεί την κύηση έχουν την τάση, μερικές φορές χωρίς λόγο, να "πολλαπλασιάζουν τις εξετάσεις και τα υπερηχογραφήματα, κάτι που ανοίγει το δρόμο στο εύκολο χρήμα". Ένα επακόλουθο το οποίο η Σουηδία είναι περήφανη που ήξερε να το αποφύγει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Μαΐου 2015, 22:07:09
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Μιας και το περναμε να σας πω και την αποψη μου.
Η Σουηδια δεν ειναι χωρα για μια Ελληνιδα εγκυο >:(. Οσο και αν ιατρικα μπορω να το καταλαβω ειναι δυσκολο να πεισεις μια μη ιατρο οτι σωστα (ιατρικως) συμπεριφέρονται εδώ πάνω.
2 υπερηχοι, 2 σακχαρα και οι απολυτως απαραιτητες εξετασεις αιματος στην αρχη (συν αν ζητησεις επιπλεον ελεγχο, το Combined Ultrasound Biochemistry που γραφει παραπανω ο κος Αργυριου)
Εμεις εχουμε μαθει στους 15 υπερηχους, μερικες φορες με 3Δ, και απειρους ελεγχους. Το κατα ποσο αυτο μπορει να βοηθαει δεν το ξερω.
Βέβαια, το παραμικρο να αποκλινει εμπλεκεται γυναικολογος και αλλαζει το σεναριο (ευελπιστω να μη μαθω πως).
Αλλιως παρακολουθηση, υπερηχοι και γεννα απο μαιες. Η μαια που κανει υπερηχο, δεν παρακολουθει, η μαια που παρακολουθει συνηθως δεν ξερει υπερηχο.

Παρεμπιπτοντως.
Πληρώνεις σε όλη την εγκυμοσύνη τα χαπια (φυλλικο, σίδηρο) και 30 ευρώ όταν μπεις για τοκετο

28 Μαΐου 2015, 23:23:11
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 24/05/2015.

.............
.....................
Στην Ελλάδα, γίνονται 10 με 15 υπέρηχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ στην Σουηδία γίνονται δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι προαιρετικός, τονίζει η κ. Λελούδα-Αντρέασον.
.............................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαΐου 2015, 02:53:09
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Και στην Αγγλία έχουν ενεργό ρόλο οι μαίες. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν είναι cost-effective γιατί σίγουρα είναι. Το ερώτημα είναι αν οι περιπτώσεις όπου κάτι δεν πάει καλά αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Γιατί μπορεί πχ λόγω της σπανιότητας κάποιων καταστάσεων τα ποσοστά να είναι καλά συνολικά, αλλά σε επιμέρους κατηγορίες (πχ θρομβοφιλία) να μην είναι και τόσο. Προφανώς δεν έχω τη γνώση για να το αναλύσω επιστημονικά... απορία εκφράζω.

31 Μαΐου 2015, 09:39:42
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και στην Αγγλία έχουν ενεργό ρόλο οι μαίες. Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν είναι cost-effective γιατί σίγουρα είναι. Το ερώτημα είναι αν οι περιπτώσεις όπου κάτι δεν πάει καλά αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Γιατί μπορεί πχ λόγω της σπανιότητας κάποιων καταστάσεων τα ποσοστά να είναι καλά συνολικά, αλλά σε επιμέρους κατηγορίες (πχ θρομβοφιλία) να μην είναι και τόσο. Προφανώς δεν έχω τη γνώση για να το αναλύσω επιστημονικά... απορία εκφράζω.

Μόλις η Μαία δει το παραμικρό επικοινωνεί με τον Ιατρό και αναλαμβάνει αυτός.

Το σύστημα είναι ασφαλές.

Το ποσοστό επιπλοκών στους τοκετούς και τις εγκυμοσύνες είναι μικρό στην Σουηδία.

The Decline in Maternal Mortality in Sweden.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και κάποια στοιχεία από το U.K. :

Comparing midwife-led and doctor-led maternity care: a systematic review of reviews.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαΐου 2015, 09:52:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
21238 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Μαΐου 2021, 00:07:19
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
9374 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2023, 15:54:02
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1586 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2018, 23:15:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
61269 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2018, 16:31:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
64797 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2019, 23:45:14
από Argirios Argiriou