Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:02:20

Αποστολέας Θέμα: Θα απολυθούν ή όχι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ?  (Αναγνώστηκε 18176 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Νοεμβρίου 2013, 22:09:21
Αναγνώστηκε 18176 φορές
Αποσυνδεδεμένος

drpetros


Δηλώσεις Γεωργιάδη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών από μονάδες του ΕΟΠΥΥ
Δημοσίευση: 11 Νοε. 2013, 20:27 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Νοε. 2013, 20:42

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στα νοσοκομεία, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων από μονάδες του ΕΟΠΥΥ όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στον οργανισμό.

«Γενικά για το τι θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουμε την πλήρη εικόνα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του και θα μπορούμε, μετά από μακρό διάλογο με όλους τους γιατρούς και τις ενώσεις τους, να παρουσιάσουμε και να συμφωνήσουμε για το πλήρες σχέδιο» είπε ο υπουργός.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «όσον αφορά την είδηση για τις 1.370 απολύσεις, δεν ισχύει».

Το θέμα του ΕΟΠΥΥ είναι διαφορετικό, συμπλήρωσε, καθώς,«έχουμε μετακίνηση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Άρα, αν δεν γίνει η αξιολόγηση και δεν έχουμε τα ακριβή κενά ή τις ακριβείς ειδικότητες, ότι και αν σας πω, είναι εξαιρετικά πρόωρο».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από εδώ και πέρα το ελληνικό δημόσιο θα λειτουργεί με αξιολόγηση και θα δουλεύει με «αυτούς που χρειάζεται».

«Με την έννοια του ρουσφετιού, δηλαδή κρατάμε κάποιον που δε χρειαζόμαστε, πλέον δεν μπορεί να δουλέψει το ελληνικό δημόσιο. Πως θα δουλεύουμε από εδώ και μπρος; Θα κάνουμε αξιολόγηση. Πόσους και ποιους χρειαζόμαστε. Αυτούς που χρειαζόμαστε, τους κρατάμε. Αυτούς που δεν χρειαζόμαστε, δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε».

Έντονη αντίδραση των γιατρών

Η δήλωση του υπουργού Υγείας για αξιολόγηση στον ΕΟΠΥΥ ανησύχησε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

«Ο ΙΣΑ εμμένει ότι δε θα ανεχθεί ούτε μία απόλυση στο χώρο της υγείας» αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

«Μετά την πρωινή συνάντηση του προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τη δέσμευση του ίδιου του υπουργού στον ΙΣΑ ότι οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ δε θα απολυθούν, ακολούθησε νέα δήλωση του κ.Γεωργιάδη, λίγες ώρες μετά, περί "αξιολόγησης" των γιατρών και παραμονής στο σύστημα "όσων χρειαζόμαστε. Αυτούς που δε χρειαζόμαστε, δε μπορούμε να τους πληρώνουμε" όπως είπε».

»Ο ΙΣΑ δηλώνει ευθαρσώς ότι ο ιατρικός κόσμος, αλλά και οι ασθενείς πολίτες, δε θα ανεχθούν καμία απόλυση, ούτε στην Πρωτοβάθμια ούτε στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, διότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις, όχι μόνο στις άγονες γραμμές της χώρας μας, αλλά και στον αστικό πληθυσμό».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον οδυνηρό να μην αντιλαμβάνεται ο κ. υπουργός πως με τις σημερινές του δηλώσεις προκαλεί σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς και δημιουργεί την αίσθηση μίας ηγεσίας χωρίς φερεγγυότητα, χωρίς πρόγραμμα και με μόνη επιδίωξη να είναι η ικανοποίηση των αριθμών που οι δανειστές μας επιβάλλουν».

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Νοεμβρίου 2013, 09:14:30
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση .
Οι ιατροι του πρώην ΙΚΑ θα παραιτηθούν μόνοι τους , όταν κληθούν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικου ιατρείου ...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

12 Νοεμβρίου 2013, 09:48:59
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Κάποιοι γιατροί με κάποιες ειδικότητες πιστεύω ότι "επιβιώνουν" κυρίως λόγω του ΙΚΑ, οπότε θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Π.χ. αναρωτιέμαι τι δουλειά θα έχει κάποιος αγγειοχειρουργός ή νευροχειρουργός του ΙΚΑ που (υποθέτω) έχει να χειρουργήσει από την απόκτηση της ειδικότητας, όταν χάσει το ΙΚΑ.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Νοεμβρίου 2013, 09:58:47 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Νοεμβρίου 2013, 10:01:06
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Κυτταρολόγος πρωτοβάθμια ειδικότητα ;;;
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

13 Νοεμβρίου 2013, 10:04:47
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κυτταρολόγος πρωτοβάθμια ειδικότητα ;;;
Και πώς θα γίνονται τα test Pap...?
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Νοεμβρίου 2013, 13:01:19
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
«Νυστέρι» στους χειρουργούς του ΕΟΠΥΥ
13/11/13 - 08:54
      

Από τον ΕΟΠΥΥ προέρχεται η επόμενη δεξαμενή κινητικότητας του υπουργείου Υγείας. Οι περίπου 4.635 γιατροί που εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου στα πολυιατρεία και ιατρεία του ΙΚΑ –που αποτελούν πλέον μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ-  καταγράφονται ανά Υγειονομική Περιφέρεια και αξιολογούνται ώστε να διαπιστωθεί ποιες ανάγκες καλύπτουν ή χρειάζεται να καλύψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από τη μέχρι τώρα καταγραφή προκύπτει «πλεόνασμα» χειρουργικού δυναμικού, πχ αγγειοχειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, ΩΡΛ, χειρουργοί- ορθοπεδικοί.

Οι ειδικευμένοι χειρουργοί υπολογίζονται σε περίπου 1.400 και αναμένεται να αποτελέσουν το πρώτο κύμα των γιατρών που θα μπουν στην κινητικότητα. Αντίθετα, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι και γυναικολόγοι φαίνεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- να παραμένουν στο «απυρόβλητο», δεδομένου ότι ο ρόλος τους είναι κομβικός σε κάθε σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημαντικό ποσοστό των χειρουργικών ειδικοτήτων που απαντώνται στον ΕΟΠΥΥ αφορούν την ορθοπεδική –σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας υπάρχουν 400 χειρουργοί ορθοπεδικοί στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ειδικότητες γιατρών, όπως πλαστικοί  χειρουργοί, καρδιοχειρουργοί, αγγειοχειρουργοί, νεροχειρουργοί, χειρουργοί  ΩΡΛ,  που, όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν κανένα ρόλο και αντικείμενο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν νοείται η εξέταση του ασφαλισμένου απευθείας από τον καρδιοχειρουργό ή τον αγγειοχειρουργό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τους ασφαλισμένους που κλείνουν μόνοι τους τα ραντεβού με τους πιο εξειδικευμένους γιατρούς. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει εξέταση από τον γενικό γιατρό ή τον παθολόγο και παραπομπή μόνο από αυτόν στον εξειδικευμένο γιατρό» λέει στέλεχος του Οργανισμού, περιγράφοντας την… ανάποδη διαδρομή που ακολουθούν οι έλληνες ασφαλισμένοι στο υπάρχον πρωτόλειο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας.

Γιατροί δύο ταχυτήτων στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ

 Συνολικά, στον ΕΟΠΥΥ υπηρετούν 6.086 γιατροί από τους οποίους 765 μόνιμοι, 4.594 αορίστου χρόνου, 686 συμβασιούχοι και 41 μερικής απασχόλησης. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά έχουν μπει όλοι οι γιατροί που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς σε αυτούς τους γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Στην πράξη όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης –αλλά όχι αποκλειστικής-  διατηρούν ιατρεία στα οποία εργάζονται εκτός ωραρίου ΙΚΑ.

Το ιδιωτικό ιατρείο ανέκαθεν αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΣΥ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταλογίζουν στους γιατρούς του ΙΚΑ ότι χρησιμοποιούν τα καταστήματα του ΙΚΑ για την τροφοδοσία των ιδιωτικών ιατρείων τους με ασθενείς. Στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται τις στρεβλώσεις που καταγράφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους γιατρούς –είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέσα στον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί είναι πολλών ταχυτήτων καθώς άλλοι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, άλλοι πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής, άλλοι μερικής απασχόλησης κοκ.
 Γι αυτό και συσχετίζουν την κινητικότητα με αλλαγές στον ίδιο τον φορέα –σύμφωνα με πληροφορίες όσοι παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, παράλληλα όμως στους γιατρούς θα δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες μονάδες υγείας, πχ νοσοκομεία, ώστε να καλυφθούν ιατρικά κενά. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με την επικείμενη κινητικότητα  σημαντικός αριθμός γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα επιλέξει να βρεθεί εκτός δημόσιου συστήματος υγείας διατηρώντας το ιδιωτικό του ιατρείο, εφόσον δεν θα παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

13 Νοεμβρίου 2013, 13:24:04
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Συνολικά, στον ΕΟΠΥΥ υπηρετούν 6.086 γιατροί από τους οποίους 765 μόνιμοι, 4.594 αορίστου χρόνου, 686 συμβασιούχοι και 41 μερικής απασχόλησης. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ουσιαστικά έχουν μπει όλοι οι γιατροί που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς σε αυτούς τους γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου. Στην πράξη όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης –αλλά όχι αποκλειστικής-  διατηρούν ιατρεία στα οποία εργάζονται εκτός ωραρίου ΙΚΑ.
Έχει το ΙΚΑ γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης; Τώρα το έμαθα! Αν ναι, πόσοι είναι αυτοί; Το ΙΚΑ (και οι γιατροί) γνωρίζουν μέχρι τώρα ότι είναι αποκλειστικής απασχόλησης ή έκαναν τα στραβά μάτια; Γιατί από στο παραπάνω κείμενο γίνεται αναφορά μόνο στη διάρκεια της σχέσης απασχόλησης κι όχι στη μορφή της.

13 Νοεμβρίου 2013, 19:32:51
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι τυχόν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι μόνο δικές μου αποφάσεις . Θα είναι σωστές εφόσον έχει προηγηθεί η αξιολόγηση, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας μάλιστα πως «θα κάνω απλώς το αυτονόητο, αλλά έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να καρπώνεται τη δόξα ο Πολ Τόμσεν».
Ο υπουργός παραβρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα αντιβιοτικά, και μίλησε για το θέμα των απολύσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

«Η απόφαση, είπε,  για την αξιολόγηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. Η αξιολόγηση θα αφορά στα κέντρα υγείας και στις μονάδες υγείας. Θα ενώσουμε τα αποτελέσματα των δύο συστημάτων και θα τα συγκρίνουμε. Αν έχουμε πλεόνασμα, είναι προφανές ότι θα απολυθούν οι γιατροί που περισσεύουν».

Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για γιατρούς δύο ταχυτήτων, καθώς εργάζονται με διαφορετικές συνθήκες διατηρώντας και ιδιωτικό ιατρείο, γεγονός που επίσης αξιολογείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Άδωνις σημείωσε, πάντως, ότι αν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ, υποχρεωθούν να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τότε θα φύγουν όλοι εκτός ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ακόμη ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στη δεύτερη φάση της κινητικότητας στο ΕΣΥ, που θα αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις φωτογραφίες με τα ράντζα του Ευαγγελισμού, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι κάποιοι φαίνεται πως ανακάλυψαν την Αμερική! «Τα ράντζα δυστυχώς υπήρχαν και υπάρχουν, και η εξάλειψή τους είναι ο στόχος μας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα και για πολιτικά παιχνίδια από κάποιους συνδικαλιστές συγκεκριμένων χωρών. «Ακόμη και πολιτικά deαl μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτογραφίες. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς βοηθά κάποιος εργαζόμενος το ΕΣΥ όταν το παρουσιάζει υπό κατάρρευση», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στον εκπρόσωπο του σωματείου στον Ευαγγελισμό και στις δηλώσεις του οτι ο Ευαγγελισμός δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί ασθενείς από τον Ιανουάριο του 2014. Το να αναδεικνύονται τα μελανά σημεία του ΕΣΥ και με αυτόν τον τρόπο δεν εισφέρει στη λειτουργία του και τη βελτίωσή του, είπε, διερωτώμενος μάλιστα αν στοχοποιούν με αυτόν τον τρόπο τα νοσοκομεία τους οι συνδικαλιστές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναλυτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας
Δημοσιογράφος: Γιατί οι ιατρικοί σύλλογοι μιλούν για αντιφατικές δηλώσεις σας σε σχέση με το θέμα των ενδεχόμενων απολύσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ; Τι θα γίνει ακριβώς;
Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης. Άλλα λέει ο ένας, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος. Έχω βάλει στοίχημα ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων. Όχι γιατί εγώ είμαι καλός αλλά γιατί υπολογίζοντας τα κενά που έχουμε από τη μια και όσους βγάλαμε σε διαθεσιμότητα από τη άλλη, οι σε κινητικότητα γιατροί ήταν λιγότεροι των κενών. Αυτό το στοίχημα το οποίο κερδίσαμε όσον αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ισχύει και για την επαρχία για το δεύτερο κύμα κινητικότητας του ΕΣΥ.
Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Εκεί δεν έχουμε ακόμη καν επίσημη αξιολόγηση. Η απόφαση για τη σχετική Επιτροπή υπεγράφη μόλις πριν τρεις ημέρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη.
Η συζήτηση ξεκίνησε επειδή διαδόθηκε ότι σκοπεύουμε να απολύσουμε 1.370 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ εάν η τρόικα δε δεχθεί τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό δεν ισχύει. Τι θα κάνουμε; Θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ, θα ενώσουμε στο σχέδιο αυτά τα δύο παράλληλα συστήματα σε ένα. Εκεί θα δούμε αν έχουμε έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού. Αν έχουμε έλλειμμα προσωπικού, δε θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις, γιατί κάποιο περισσεύουν.
Όσοι παρακολούθησαν τον Εθνικό Διάλογο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, πουθενά δεν ετέθη ζήτημα ότι δε θα φύγει έστω και ένας. Αντιθέτως, στη συζήτησή μας εδώ και βδομάδες, λέγαμε «θα τους κάνουμε πλήρους; Θα τους κάνουμε πλήρους και αποκλειστικής; Θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο; Θα είναι το ιατρείο τους συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ»;
Σε κάθε διαφορετικό σενάριο το τελικό νούμερο είναι διαφορετικό. Αν αποφασίσουμε να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής, θα φύγουν οι περισσότεροι, άρα για ποιες απολύσεις μιλάμε; Αν τους κάνουμε πλήρους αλλά τους απαγορεύσουμε το ιατρείο τους να είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, πάλι θα φύγουν οι περισσότεροι.

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει να καταλήξουμε ποιες θα είναι οι παροχές του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε να δούμε ποιες ειδικότητες χρειάζονται;
Για αυτό το λόγο κάνουμε την αξιολόγηση για να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό. Δε μπορώ να πάρω πολιτική απόφαση του είδους «χρειαζόμαστε πλαστικούς ή γενικούς χειρουργούς κλπ». Η αξιολόγηση θα δει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Δηλαδή τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλο τον κόσμο, ποιες ειδικότητες έχουν. Εάν έχουν όλες τις ειδικότητες που έχουμε εμείς, τότε κανένα πρόβλημα. Εάν δεν έχουν και εμείς για τους Χ λόγους έχουμε βάλει στο σύστημα διαφόρους ανθρώπους των οποίων η ειδικότητα δεν είναι για την πρωτοβάθμια, τι κάνουμε;
Έχουμε δύο επιλογές:
Η Task Force, η οποία έχει κατηγορηθεί από κάποιους ως ανάλγητη, προτείνει να όσους δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια, να τους μεταφέρουμε στη δευτεροβάθμια. Και μετά το τεχνικό σκέλος αν δηλαδή ανήκουν ή όχι στην πρωτοβάθμια μέσω της αξιολόγησης, περνάμε στο πολιτικό σκέλος.

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν το λένε οι εκθέσεις, τα πορίσματα;
Το ένα πόρισμα, του κ. Θεοδωράκη, γράφει ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητες που δε θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. Αυτό είναι όμως μια πρόταση. Δε μείναμε σε αυτό το σχέδιο. Η επιτροπή της αξιολόγησης θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θα μας φέρει την πρότασή της.

Δημοσιογράφος: Για τους τριακόσιους πλαστικούς χειρούργους;
Δεν είναι τριακόσιοι. Ήταν θεωρητικό το παράδειγμα που χρησιμοποίησα. Το πραγματικό συνολικό νούμερο είναι το παραπάνω αλλά δεν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις. Την απόφαση αυτή δε θα την πάρω εγώ. Πρώτα η Επιτροπή θα μας πει αν περισσεύουν ή όχι, με βάση τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον υπόλοιπο πλανήτη. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Δεν είναι όλοι οι άλλοι λαοί διαφορετικοί από εμάς.
Ας συνεχίσουμε. Από ό,τι φαίνεται, έχουμε ειδικότητες στην πρωτοβάθμια που δε θα έπρεπε να τις έχουμε. Τώρα η πολιτική απόφαση, που έλεγα. Τι κάνουμε; Εκεί θα γίνει η κουβέντα. Αν για παράδειγμα ακολουθήσουμε την πρόταση της Task Force και τους πάμε στη δευτεροβάθμια, θα πάτε να σας χειρουργήσει ένας από αυτούς; Αν πάτε το παιδί σας, θα πάω και το δικό μου. Θα πάτε; Άρα, πρέπει να αξιολογηθούν κιόλας.
Αν τελικά μας κάνουν και στο ΕΣΥ, στη δευτεροβάθμια, χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες από όσες περισσεύουν; Στις εποχές που ζούμε, θα πληρώνουμε γιατρούς που δε χρειαζόμαστε; Άρα, πρέπει να δούμε ποιους χρειάζεται το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια, δεύτερο κομμάτι ποιοι θα περισσέψουν, τρίτο κομμάτι αυτοί που περισσέψουν πώς θα αξιολογηθούν και τι θα γίνει.
Τι είπα λοιπόν εγώ και έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να με φάει με το σχόλιο για τον «τραγέλαφο»; Είπα ότι θα γίνει αξιολόγηση, θα τα δούμε όλα αυτά και όταν τα δούμε, στο τέλος, θα αποφασίσουμε αν κάποιος πρέπει να φύγει ή όχι.
Σημειώστε ότι σε αυτή την εξίσωση μένει σε εκκρεμότητα αν θα υιοθετήσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «πλήρους και αποκλειστικής», την πρόταση του κ. Σουλιώτη για «πλήρους αλλά χωρίς δικαίωμα το ιατρείο τους να έχει σχέση με τον ΕΟΠΥΥ» ή την πρόταση της Task Force για «πλήρους και να έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ». Η Task Force είναι πιο ήπια και σε αυτό τον τομέα. Φανταστείτε λοιπόν πόσα έχουμε ακόμη να λύσουμε.
Δε μπορώ λοιπόν να δεσμευθώ ότι δε θα γίνει καμιά απόλυση, γιατί δεν έχω στοιχεία. Ενώ στο ΕΣΥ έβαλα το στοίχημα, γιατί είχα τα στοιχεία.
Και κάτι ακόμη που θέλω να γράψετε:
Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν -και αν- βάσει όσων ήδη σας είπα, σας παρακαλώ να μην το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι δικές μου αποφάσεις. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Γιατί το κάνω; Γιατί είναι σωστό και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίς τον μπαμπούλα της τρόικας.

Δημοσιογράφος: Το χρονοδιάγραμμα που ορίσατε;
Είναι γνωστό. Σε τρεις βδομάδες θα έχουμε την έκθεση αξιολογήσεως. Έχουν προηγηθεί πέντε διαφορετικές προτάσεις στο δημόσιο διάλογο –Σουλιώτη, Θεοδωράκη, Κοντού, ΟΕΝΓΕ και Μπασκόζου-  και θα έρθει και η έκτη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκεί θα κάτσουμε κάτω και θα τελειώσει η υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Πότε θα αρχίσει η μετακίνηση;
Θα ήθελα να γίνει σήμερα, γιατί ο τελικός μας στόχος είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπου η πρώτη απόφαση η οποία ελήφθη είναι ότι θα γίνει αγοραστής και όχι αγοραστής και πάροχος. Αυτό όμως για τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του είναι σημαντικό να γίνει γρήγορα.


Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

13 Νοεμβρίου 2013, 20:15:24
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχει το ΙΚΑ γιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης; Τώρα το έμαθα! Αν ναι, πόσοι είναι αυτοί
   Είναι ελάχιστοι και έχουν ξεμείνει παλαιώθεν. Φαντάζομαι καμια δεκαριά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.......   Η συζήτηση ξεκίνησε επειδή διαδόθηκε ότι σκοπεύουμε να απολύσουμε 1.370 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ εάν η τρόικα δε δεχθεί τις απολύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό δεν ισχύει.
.....
Σε κάθε διαφορετικό σενάριο το τελικό νούμερο είναι διαφορετικό. Αν αποφασίσουμε να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής, θα φύγουν οι περισσότεροι, άρα για ποιες απολύσεις μιλάμε; Αν τους κάνουμε πλήρους αλλά τους απαγορεύσουμε το ιατρείο τους να είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, πάλι θα φύγουν οι περισσότεροι......
........   Το ένα πόρισμα, του κ. Θεοδωράκη, γράφει ότι 2.348 γιατροί ανήκουν σε ειδικότητες που δε θα έπρεπε να ανήκουν στην πρωτοβάθμια. Αυτό είναι όμως μια πρόταση.
....... Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν.
  Να κάποιες αλήθειες: δεν θα απολύσει 1370 (όπως αλήθεια ΕΙΠΕ ο υπουργός) αλλά 2348.
   Αυτό με την αποκλειστική απασχόληση και την παραίτηση των ιατρών έχει λεχθεί πολλάκις, και δεν διαφωνώ.
   Κάτω ο Τόμσεν - Ζήτω ο Άδωνις: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

14 Νοεμβρίου 2013, 10:14:19
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

drpetros


Επί ξύλου κρεμάμενοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση

Καιρό τώρα μια λίστα με ειδικότητες γιατρών κυκλοφορεί στο υπουργείο Υγείας και αποτελεί πρόταση για το ποιοι πρέπει να μετακινηθούν είτε προς τα νοσοκομεία είτε προς την έξοδο από το σύστημα. Όλα θα γίνουν μετά την αξιολόγηση διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Άλλωστε και ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρύβει πια ότι όσοι περισσεύουν θα απολυθούν.
Απολύσεις που δηλώνει πως θα τις κάνει ο ίδιος και όχι με την πίεση της τρόικας.
Πάντως οι έτεροι σύμβουλοι του υπουργείου Υγείας, εκ Γερμανίας ορμώμενοι, οι ειδικοί της Task Force, από την πρώτη στιγμή είχαν προτείνει κάποιοι γιατροί να φύγουν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία.
 
Εκείνοι που φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γιατροί με χειρουργικές ειδικότητες αλλά και με πολύ εξειδικευμένες ειδικότητες οι οποίες κατά πολλά στελέχη του υπουργείου υγείας είναι περιττές σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 
Ερώτημα παραμένει πως θα αξιολογηθούν ειδικά οι χειρουργικές ειδικότητες και αν γιατροί με εμπειρία χρόνων χρειασθεί να περάσουν το τεστ του …χειρουργείου σε νοσοκομείο.
Οι γιατροί που είναι επί ξύλου κρεμάμενοι και κατά την Task Force πρέπει να μεταφερθούν στα νοσοκομεία είναι 2246.
 
Είναι: 16 Αλλεργιολόγοι, 85 Γαστρεντερολόγοι, 147 νευρολόγοι, 272 γυναικολόγοι, 88 ενδοκρινολόγοι, 393 ορθοπεδικοί, 145 ουρολόγοι, 12 πλαστικοί, 255 πνευμονολόγοι , 52 ρευματολόγοι, 168 δερματολόγοι, 200 ΩΡΛ, 290 οφθαλμίατροι, 123 λοιπές ειδικότητες.
 
Ενδεικτικό είναι ότι ο κ.Γεωργιάδης είπε εμφατικά: «Αν για παράδειγμα ακολουθήσουμε την πρόταση της Task Force και τους πάμε στη δευτεροβάθμια (σ.σ.: στα νοσοκομεία), θα πάτε να σας χειρουργήσει ένας από αυτούς; Αν πάτε το παιδί σας, θα πάω και το δικό μου. Θα πάτε;».
 
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει πως πριν από οτιδήποτε θα προηγηθεί αξιολόγηση. Η αξιολόγηση πάντως του συστήματος και του προσωπικού στην πρώτη του φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις εβδομάδες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

28 Νοεμβρίου 2013, 17:59:12
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αναγνώστου Ι.


Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ  :o

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού       Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, δήλωσε ότι:

«Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν  μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα. Αυτό όμως που συμβαίνει με τους ιατρούς- υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ».
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2013, 18:08:28 από Αναγνώστου Ι. »

28 Νοεμβρίου 2013, 19:00:29
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δήλωσε: "Το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιατρεία τους"    :-*    :-*    :-* 


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2013, 19:27:26 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

28 Νοεμβρίου 2013, 19:38:27
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σε νέα επίπεδα μεταφέρεται το ξέπλυμα συνταγών!
Μπέζας: Στερώ από τους απεργούς του ΕΟΠΥΥ τη δυνατότητα συνταγογράφησης


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οπως σημείωσε ο υφυπουργός  Υγείας, σε περίπτωση που διακοπεί η σύμβασή τους αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μην του καταβάλλονται από τον Οργανισμό τα 10 ευρώ ανά επίσκεψη ασφαλισμένου, ενώ οι τελευταίοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακά τους που θα τους τα έχει συνταγογραφήσει ο συγκεκριμένος γιατρός ή να ψάξουν για πλυντήριο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Νοεμβρίου 2013, 19:46:26
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

stathis


Να αγιασει το χερι Αδωνι και Μπεζα! Καιρος ηταν να κοψει στους τριπλοθεσιτες ΕΟΠΥΥτες (γιατρειο, ΕΟΠΥΥ πρωι ,συμβαση με ΕΟΠΥΥ στο γιατρειο απογευμα) τουλαχιστον τη συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ οταν υπαρχουν χιλιαδες νεοι γιατροι που φυτοζοουν. Σιγα μην στεναχωρηθουμε για τα λαμογια τους ΕΟΠΥΥτες. Μπηκαν στο ΙΚΑ με βυσμα ή χρηματισμο και μασουσαν με 100 μασελες, ητοι γιατρειο, μισθος, φαρμακα, μιζες κτλ. Καιρος ηταν να φυγουν και να προσληφθουν νεοι ανθρωποι. Μπραβο στον Αδωνι και μακαρι να παει μεχρι τελους
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2013, 19:49:13 από stathis »

28 Νοεμβρίου 2013, 19:55:51
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να αγιασει το χερι Αδωνι και Μπεζα! Καιρος ηταν να κοψει στους τριπλοθεσιτες ΕΟΠΥΥτες (γιατρειο, ΕΟΠΥΥ πρωι ,συμβαση με ΕΟΠΥΥ στο γιατρειο απογευμα) τουλαχιστον τη συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ οταν υπαρχουν χιλιαδες νεοι γιατροι που φυτοζοουν. Σιγα μην στεναχωρηθουμε για τα λαμογια τους ΕΟΠΥΥτες. Μπηκαν στο ΙΚΑ με βυσμα ή χρηματισμο και μασουσαν με 100 μασελες, ητοι γιατρειο, μισθος, φαρμακα, μιζες κτλ. Καιρος ηταν να φυγουν και να προσληφθουν νεοι ανθρωποι. Μπραβο στον Αδωνι και μακαρι να παει μεχρι τελους

Τετραπλοθεσιτες...... δουλευουν και σε ιδιωτικες κλινικές!     ;)
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά: ΕΟΠΥΥ απόλυση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
5241 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2012, 23:18:46
από Ορθοπαιδικός
1 Απαντήσεις
57919 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Οκτωβρίου 2012, 10:10:41
από ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
2 Απαντήσεις
56120 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2012, 18:14:47
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
29345 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Ιανουαρίου 2013, 13:29:02
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
2393 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2013, 12:09:11
από drpetros