ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
Δ. Κουναλάκης:
και μια και έπεσε στα χέρια μου.....
Δείτε ένα παράδειγμα τους πως γίνεται η πραγματικά χρήσιμη έρευνα....
α) Ο χρόνιος ερεθισμός σε περιοχή με υψηλό δείκτη πολλαπλασιασμού κυττάρων έχει μακροπρόθεσμα το Υ αρνητικό αποτέλεσμα. (απλή κατανόηση της φυσιολογίας-παθοφυσιολογίας - ναι αυτή στο 2ο-3ο έτος της ιατρικής)
β) Το Χ φάρμακο που κάνει χρόνιο ερεθισμό στον οισοφάγο, μήπως έχει μακροπρόθεσμα το Υ αρνητικό αποτέλεσμα και σε τι ποσοστό (ερευνητικό ερώτημα);
Το προσωπικό μου ερώτημα είναι το εξής:
Εάν σας έλεγαν ότι με το φάρμακο Χ έχετε διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο στο ασθενή σας σε βάθος 5ετίας θα το δίνατε;
Τα υπόλοιπα στο επισυναπτόμενο άρθρο από το BMJ
EzeΤΡΟΛ:
Ένας στην Αυστραλία λέει ότι το Voltaren (δικλοφαινάκη) (μπορεί και να) είναι επικίνδυνο. Διαβάστε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
και
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
( Aλήθεια, με το Avandamet τί θα γίνει; )
Harper:
Kαι καθόμαστε μετά και μιλάμε για την aloe vera όταν ασυνείδητα έχουμε εγκληματίσει χορηγώντας φάρμακα με δήθεν όρχεις....Εδώ είναι οι μεγάλοι προβληματισμοί!!!
Πραγματικά μερικές φορές αναρρωτιέμαι αν το "ωφελείν" μου ως ιατρός υπερτερεί του "βλάπτειν" ::)
Και μη μου πείτε πως κανένας μας δε συνταγογράφησε κάποια στιγμή ή δεν αντέγραψε to AVANDIA
Ποιός ξέρει τι άλλα "μπουμπούκια" θα ξεφυτρώσουν στο μέλλον και θα έχουμε συνεργήσει εν αγνοία μας στο έγκλημα
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος( Aλήθεια, με το Avandamet τί θα γίνει; )
--- Τέλος παράθεσης ---
Την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) Avandia, Avandamet και Avaglim, λόγω αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της εταιρείας GlaxoSmithKline.
Τα φάρμακα αυτά θα σταματήσουν να διατίθενται στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όλα τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ροσιγλιταζόνη (Avandia, Avandamet and Avandaryl) θα παραμείνουν διαθέσιμα με επιπρόσθετους περιορισμούς στη χρήση καθώς και στην ένδειξη, με απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ο ΕΟΦ καλεί τους ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα τα φάρμακα αυτά να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να συζητήσουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες, ενώ τους συμβουλεύει να μη σταματήσουν τη θεραπεία τους χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους.
Καλεί ακόμη τους γιατρούς να σταματήσουν τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου σε εύθετο χρόνο, ώστε να τροποποιηθεί η θεραπεία τους.
Στην ανακοίνωσή της η GlaxoSmithKline επισημαίνει ότι «η εταιρία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Avandia είναι μία σημαντική θεραπεία για ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον FDA και τον EMA για να συναποφασίσει τις απαιτούμενες ενέργειες. Η GSK θα συνεργαστεί επίσης στενά με άλλες ρυθμιστικές αρχές, με σκοπό τη συμμόρφωση με κάθε απόφαση που αυτές θα λάβουν αναφορικά με τα φάρμακα τα οποία περιέχουν ροσιγλιταζόνη. Η GSK εθελοντικά θα διακόψει την προώθηση του Avandia σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία και θα εξακολουθήσει να ενημερώνει και να υποστηρίζει τους επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση