Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 07:56:08

Αποστολέας Θέμα: Ιατροί πολλών ταχυτήτων  (Αναγνώστηκε 2159 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Νοεμβρίου 2013, 13:09:13
Αναγνώστηκε 2159 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Γιατρούς πολλών ταχυτήτων διαθέτει το σύστημα υγείας στη χώρα μας καθώς το ιατρικό προσωπικό εργάζεται με διαφορετικές σχέσεις εργασίας ανάλογα με τη θέση και τη δομή υγείας. Οι προνομιούχοι και οι “ριγμένοι”.

Άλλοι έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν το …παντεσπάνι τους. Κάποιοι άλλοι μένουν απλήρωτοι ενώ ορισμένοι άλλοι δε δίνουν και δεν …παίρνουν λογαριασμό.

Οι γιατροί του δημοσίου είναι σήμερα πολλών ταχυτήτων με συνέπεια για πολλούς η έκφραση του Άδωνι “θα σας κάνω πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης” να φαντάζει με απειλή.

Ειδικότερα οι …φυλές των γιατρών είναι οι εξής:

Νοσοκομειακοί γιατροί με φέσι από το δημόσιο!

Στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται σήμερα νοσοκομειακοί γιατροί που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και πρέπει να περιορίζονται στο μισθό τους. Οι εφημερίες πληρώνονται συνήθως με καθυστέρηση μηνών. Βέβαια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο το οποίο ωστόσο φορολογείται με ποσοστό ακόμη και 60%. Άλλωστε η κίνηση στα απογευματινά ιατρεία λόγω κρίσης έχει περιορισθεί δραματικά.

Οι χλιδάτοι του ΕΣΥ!

Μέσα στα νοσοκομεία υπάρχουν όμως και οι πανεπιστημιακοί γιατροί οι οποίοι είναι μεν ενταγμένοι στο ΕΣΥ έχουν όμως το προνόμιο να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο. Παρότι στο παρελθόν είχε τεθεί το δίλημμα ή ιδιωτικό ιατρείο ή ΕΣΥ και όσοι επέλεγαν τον ιδιωτικό τομέα έπρεπε να παραδώσουν διαπιστωτικές πράξεις, οι περισσότεροι φρόντισα να διατηρήσουν και τα δύο προνόμια.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς που επιλέγουν να εξετασθούν από καθηγητή στο ιδιωτικό του ιατρείο, πληρώνουν αδρά και χωρίς να τους δίνεται απόδειξη.

Οι αμέτρητοι διευθυντές του ΕΣΥ!

Τελικά στις μέρες μας πιο πολλοί είναι οι διευθυντές στα δημόσια νοσοκομεία παρά οι απλοί γιατροί. Και αυτό εξαιτίας παλαιότερου νόμου που μετέτρεψε το σύστημα σε πολυδιευθυντικό. Με βάση τις εκτιμήσεις 7 στους 10 γιατρούς του ΕΣΥ εργάζονται σήμερα με την ιδιότητα του Διευθυντή ή του Συντονιστή Διευθυντή. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι λαμβάνουν περισσότερες αποδοχές από τους απλούς επιμελητές. Εκτός αυτού οι εκπρόσωποι των Διευθυντών έχουν ζητήσει από τον Άδωνι Γεωργιάδη να τους επιτρέψει να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο όπως οι πανεπιστημιακοί γιατροί αλλά να κάνουν και μία φορά την εβδομάδα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός του είδε θετικά…

Οι προνομιούχοι του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)!

Εδώ και χρόνια οι γιατροί του ΙΚΑ νυν ΕΟΠΥΥ είχαν το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Με εργασία 5,5 ωρών την ημέρα και μόνιμες αποδοχές μπορούσαν και μπορούν ακόμη να βλέπουν τους ασθενείς τους στον ιδιωτικό τους χώρο. Συχνά το βάρος έπεφτε φυσικά στους “ιδιωτικούς πελάτες” οι οποίοι και πλήρωναν την επίσκεψη ενώ οι ασφαλισμένοι που επέλεγαν να πάνε στα πολυιατρεία στριμώχνονταν σε ουρές.

Σήμερα εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ 727 μόνιμοι γιατροί, 4529 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, 19 γιατροί με αορίστου χρόνου κατ αποκοπή σύμβαση και 37 με αορίστου χρόνου -μερική απασχόληση.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
10577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2009, 19:24:16
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2746 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Απριλίου 2014, 11:55:01
από EzeΤΡΟΛ
4 Απαντήσεις
6186 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2018, 10:11:23
από GirousisN
1 Απαντήσεις
40105 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2019, 08:41:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6866 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Δεκεμβρίου 2021, 23:24:38
από Argirios Argiriou