Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:27:42

Αποστολέας Θέμα: Το ανώτατο όριο ωρών εργασίας των Ιατρών ανά εβδομάδα σύμφωνα με την Ε.Ε.  (Αναγνώστηκε 3883 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Νοεμβρίου 2013, 18:24:14
Αναγνώστηκε 3883 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/11/2013
Καθημερινή.

    
Κομισιόν: Παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση κανόνων δημόσιας υγείας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών, αλλά και τους ασθενείς τους.


Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας των γιατρών που απασχολούνται στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Ελλάδα δεν εξασφαλίζει ότι οι εν λόγω γιατροί δεν εργάζονται, κατά μέσο όρο, περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υπερωριών.

Στην πράξη, οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ελλάδα πρέπει, συχνά, να εργάζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πάνω από 90 ώρες, χωρίς νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο ως προς το πόσες συνεχόμενες ώρες μπορεί να κληθούν να εργαστούν και συχνά είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς επαρκή διαλείμματα για ανάπαυση ή ύπνο.

Η Επιτροπή θεωρεί αυτή την κατάσταση σοβαρή παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών, αλλά και τους ασθενείς τους, καθώς οι γιατροί που βρίσκονται σε κατάσταση υπερκόπωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη.

Η Κομισιόν έλαβε γνώση της παράβασης μετά από πολυάριθμες καταγγελίες γιατρών και ζήτησε, ήδη, από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας και της πρακτικής των δημόσιων Αρχών με τις διατάξεις της οδηγίας. Ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία απτή πρόοδος προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οδηγία, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα καθορισμού ανώτατου ορίου όσον αφορά τον χρόνο εργασίας για λόγους υγείας και ασφάλειας. Το όριο αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υπερωριών. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 11 ωρών ημερησίως, και επιπλέον μία ελάχιστη περίοδο συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών την εβδομάδα. Προβλέπεται κάποια ευελιξία όσον αφορά την αναβολή των ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης για βάσιμους λόγους, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος μπορεί να ανακτήσει λίγο αργότερα όλες τις ώρες ανάπαυσης που έχασε.

Οι μισθωτοί γιατροί καλύπτονταν, πάντα, από την οδηγία για τον χρόνο εργασίας. Ωστόσο, για τους ασκούμενους γιατρούς, το όριο του χρόνου εργασίας τέθηκε σε ισχύ σταδιακά, στη διάρκεια της περιόδου 2000-2009. Από την 1η Αυγούστου 2009, για τους ασκούμενους γιατρούς ισχύει το όριο των 48 ωρών (σε μικρό αριθμό κρατών μελών, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, εξακολούθησε να εφαρμόζεται μεταβατικό όριο 52 ωρών έως τις 31 Ιουλίου 2011). Οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης εφαρμόζονται πλήρως για τους ασκούμενους γιατρούς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Αυγούστου 2004.

Η αποκαλούμενη ρήτρα εξαίρεσης (opt-out), η οποία επιτρέπει την εργασία για περίοδο μεγαλύτερη από 48 ώρες, κατά μέσο όρο, με την οικειοθελή συναίνεση του εργαζομένου, δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν κάνει χρήση αυτής της διάταξης. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ωρών που εργάζονται αυτοί οι γιατροί είναι τόσο μεγάλος, ώστε να υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο βάσει της ρήτρας εξαίρεσης. Εξάλλου, η οδηγία δεν επιτρέπει την εξαίρεση από τις ελάχιστες απαιτήσεις ανάπαυσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Νοεμβρίου 2013, 18:26:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
4364 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουλίου 2009, 01:29:00
από flone
1 Απαντήσεις
5715 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Νοεμβρίου 2010, 14:41:57
από Gatekeeper
2 Απαντήσεις
7206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Αυγούστου 2012, 15:53:40
από carlita
0 Απαντήσεις
3598 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2012, 18:09:19
από eidikeuomenoi.pst
0 Απαντήσεις
4966 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2022, 07:30:09
από Argirios Argiriou