Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 11:12:56

Αποστολέας Θέμα: Πώς παίρνουμε γυαλιά μέσω ΕΟΠΥΥ στην πράξη;  (Αναγνώστηκε 66273 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Οκτωβρίου 2017, 09:05:02
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι δε υπάλληλοι του ΥΥΚΑ (πρώην ΕΟΠΥΥ) με 2-3 ταχύρρυθμα μαθήματα, εύκολα θα μετατραπούν και σε οπτομέτρες. ;D
Πόσο στοίχημα πας ότι θα αρνηθούν, ότι είναι εκτός καθηκόντων κλπ; Εκτός αν παίξει κανένα επιδοματάκι.

Μπα.... με το καινούργιο ΠΔ περί ΕΟΠΥΥ μάλλον φοβούνται για την θέση - αργομισθία τους, οπότε μάλλον και τούμπες αν τους ζητηθεί θα κάνουν ;)

5 Ιανουαρίου 2018, 18:12:32
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Clemence


Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει, ένας ασφαλισμένος που έφτιαξε γυαλιά οράσεως με την ασφάλειά του το καλοκαίρι του 2015 χρειάζεται να περιμένει το καλοκαίρι του 2018 για να φτιάξει νέα πάλι με την ασφάλεια ή μπορεί από τώρα εφόσον μπήκαμε στο 2018;

5 Ιανουαρίου 2018, 18:23:42
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός καλύπτει στους ασφαλισμένους γυαλιά οράσεως αξίας έως 100 ευρώ κάθε τέσσερα έτη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στον ΕΚΠΥ, στους ασφαλισμένους χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής. Χορηγείται μόνον ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά –κάθε τέσσερα έτη– είτε φακοί επαφής κάθε δύο έτη. Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής. Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας κάθε δύο έτη. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνον άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης. Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός) και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Επί κερατοκώνου –πάθηση του κερατοειδούς– χορηγείται φακός στο ποσό των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο, εφόσον χρειάζεται. Το ποσά αυτά αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικού αγοράς (εφημερίδα "Καθημερινή", 08/08/2017)

Συνεπώς, αν σε κάποιο ασφαλισμένο χορηγήθηκαν γυαλιά π.χ. στις 01/07/2015, έχει δικαίωμα να αιτηθεί χορήγησης μετά τις 01/07/2019.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιανουαρίου 2018, 18:28:08 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Ιανουαρίου 2018, 23:35:59
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Αν βρεθούν ενδιαφερόμενοι οπτικοί και κάνουν πλήρεις συμβάσεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

16 Ιανουαρίου 2018, 08:12:22
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν βρεθούν ενδιαφερόμενοι οπτικοί και κάνουν πλήρεις συμβάσεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με clawback;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιανουαρίου 2018, 13:37:06
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν βρεθούν ενδιαφερόμενοι οπτικοί και κάνουν πλήρεις συμβάσεις.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Με clawback;
   Θα δείξει αν θα κάνουν σύμβαση. Ο βασικός σκοπός του ΕΟΠΥΥυυυ είναι ο έλεγχος της δαπάνης (δλδ το πιθανό clawback και το αυτόματο Rebate που βέβαια δεν τολμά να το εφαρμόσει στους ψηφοφόρους) και όχι βέβαια η ταλαιπωρία του κόσμου.
   Απο την άλλη αυτοί λένε ότι παρήγγειλαν οπτόμετρα-φακόμετρα. Μάλλον το σχέδιο θα μείνει στα ράφια. Έλεγχος δεν μπορεί να γίνει αφού φύγει το θεωρημένο παραπεμπτικό από τον ΕΟΠΥΥθν. Φυσικά ουδείς ενδιαφέρεται αφού θα δράσει το clawback επί αδίκων (που θα περνάν σωρηδόν γυαλιά ηλίου) αλλά και επί δικαίων (όπως γίνεται σε όλες τις παροχές του οργανισμού: φάρμακα, εξετάσεις, κλπ)

16 Ιανουαρίου 2018, 15:28:56
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω και την αντίστοιχη δημοσίευση της Καθημερινής.
Ο ΕΟΠΥΥ δίνει 100€ ανά 4 χρόνια.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει την διαφορά, ενώ τα 100 € αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ στον οπτικό, από εκεί που τα διεκδικούσε ο ίδιος ο ασφαλισμένος.


15/01/2017 Καθημερινή.

Γυαλιά χωρίς προπληρωμή για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος στην προπληρωμή για την αγορά οπτικών ειδών ασφαλισμένων βάζει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που ανήρτησε σήμερα πρόσκληση σύναψης σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών.

Εως σήμερα, ο ασφαλισμένος κατέβαλε ο ίδιος την δαπάνη για γυαλιά και στη συνέχεια κατέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να του επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια. Με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών, η διαδικασία για τον ασφαλισμένο απλοποιείται, και εκσυγχρονίζεται η διοικητική διαδικασία με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι οποίοι πλέον δεν θα προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών και παράλληλα, αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με την εξάλειψη των φαινομένων συνωστισμού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης.

Επίσης, επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών από την κατάθεση αιτημάτων αποζημίωσης από ασφαλισμένους. «Απελευθερώνεται» προσωπικό των περιφερειακών διευθύνσεων του Οργανισμού που μέχρι σήμερα ασχολείται με την πρωτοκόλληση των αιτημάτων, αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, παρελήφθησαν περίπου 29.000 αιτήματα ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα για την κατηγορία των οπτικών. Πρόσθεσαν δε, ότι με δεδομένο ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις της Αττικής δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό, σήμερα η διαχείριση των αιτημάτων είναι εξαιρετικά δυσχερής, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περισσότερα από 95.000 αιτήματα μόνο για οπτικά είδη.

Στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη, ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. (ενδεικτικά τα ΤΟΜΥ κοστίζουν Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος... ). Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).

Καλούνται οι πάροχοι οπτικών ειδών να υποβάλουν εντός 20 ημερών από την ανάρτηση, αίτηση σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για την κατά προτεραιότητα ηλεκτρονική ημερολογιακή ταξινόμηση και διεκπεραίωση. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιανουαρίου 2018, 15:38:26 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Απριλίου 2019, 22:36:04
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Το μεταφέρω από αλλού γιατί είναι σχετικό....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και ενδιαφέρον σχόλιο του συναδέλφου Δημήτρη Κουναλάκη, που το αναδημοσιεύω από τον τοίχο του, στο facebook μετά από άδειά του:
Διευκρινίσεις που δεν ειπώθηκαν....
Το υπουργείο κατηγορεί τους οπτικούς ότι δεν βάζουν πλάτη να καλύψουν την ανικανότητα του ΕΟΠΥΥ αλλά ίσως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να μάθουν και κάποιες άλλες διευκρινήσεις που ξέχασε να πει.....

- Το υπουργείο ζητάει να πληρώνονται οι οπτικοί με κλειστό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει κάποια χρήματα για κάθε έτος και αυτά θα μοιραστούν στα voucher ανεξαρτήτως του πόσοι ασφαλισμένοι πήραν γυαλιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνει τα 100€ αλλά μάλλον λιγότερα. Έτσι, εάν για τα γυαλιά που πήραν πχ 1000 ασφαλισμένοι έπρεπε να πληρώσει 100.000€ και ο ΕΟΠΥΥ είχε προγραμματίσει προϋπολογισμό 90.000€ τότε θα τους χρεώσει "clawback", επιστροφή ή παρακράτηση, 10.000€ και θα είναι σαν να πληρώνει 90€ ανά ασφαλισμένο......
   Οι οπτικοί δεν έκαναν (σε ικανό αριθμό, στη Λάρισα πχ μόνο ένας) συμβάσεις και ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο επικαλείται μεταβατικό διαστημα για το ηλεκτρονικό σύστημα. Να παραδεχτούν την ήττα τους δεν μπορούν.... Βέβαια νομίζω ότι τελικά θα καταφέρουν να τους διασπάσουν και βέβαια να τους καταστρέψουν (τα μικρά μαγαζιά):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    04 Απριλίου 2019
Αυτό προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή.Το ίδιο θα ισχύει και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (μαζί με την ανάλυση),  κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας με τίτλο «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις»

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-06-2019, με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 27 του ν. 4549/2018.

Η προτεινόμενη διάταξη κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από την δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας και μέχρι την καθολική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού στους νέους κανόνες.

Είναι η επόμενη πράξη της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, που επιθυμούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά οπτικών ειδών.

   ΥΓ: χαχαχαχαχ η έκθεση του ΓΛΚ διαπιστώνει ότι πιθανόν να προκληθεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥΥ. Μπα, ψέματα, ο όλος χαμός για διευκόλυνση γίνεται , όχι για οικονομία... Λίγο παρακάτω στην ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ αναφέρεται ότι η ρύθμιση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον ΕΟΠΥΥ. Ή κάτι παίρνουν ή (το σίγουρο) μας θεωρούν τούβλα.

6 Απριλίου 2019, 23:27:44
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πάντως αν σε κάθε ασθενή που καλύπτεται από οικογενειακό ιατρό του ιδιωτικού τομέα αναλογούν 2.000 ευρώ x 12 μήνες / 2.250 ασθενείς = 10,6 ευρώ κάθε χρόνο, είναι πολυτέλεια να ζητάμε να μας δοθούν 25 ευρώ κάθε χρόνο για γυαλιά.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

8 Απριλίου 2019, 10:53:19
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως αν σε κάθε ασθενή που καλύπτεται από οικογενειακό ιατρό του ιδιωτικού τομέα αναλογούν 2.000 ευρώ x 12 μήνες / 2.250 ασθενείς = 10,6 ευρώ κάθε χρόνο, είναι πολυτέλεια να ζητάμε να μας δοθούν 25 ευρώ κάθε χρόνο για γυαλιά.
   Καμιά αντίρρηση. Ας παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να τα καλύψουν (τα γυαλιά) και να τα καταργήσουν (αλλά ποιος πειράζει τα κεκτημένα). Όχι όμως να τα πληρώνουν άλλοι (οι οπτικοί στην προκειμένη)από τις τσέπες τους...

22 Ιανουαρίου 2021, 01:42:38
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

elisa



4 Απριλίου 2021, 22:44:53
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/03/2021

Ηλεκτρονικά τα αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ για δαπάνες προμήθειας οπτικών

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Αυγούστου 2021, 18:02:53
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πλέον η δαπάνη γίνεται ηλεκτρονικά.

Επισυνάπτω οδηγίες.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45:39
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: γυαλιά ΕΟΠΥΥ δαπάνη οπτικά οπτικών 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
58967 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2013, 17:58:56
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
4687 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2014, 12:15:58
από Ορθοπαιδικός
302 Απαντήσεις
288407 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαΐου 2023, 21:37:14
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
2889 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Απριλίου 2016, 17:44:00
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
1719 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουνίου 2017, 22:59:34
από Argirios Argiriou