Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
6 Μαΐου 2024, 15:27:16

Ψηφοφορία

Πώς εξιολογείτε αδρά το μέτρο του πλαφόν στις συνταγές με βάση τον ατομικό μηνιαίο μέσο όρο;

Καλή σκέψη, καλή εφαρμογή
1 (1.7%)
Καλή σκέψη, κακή εφαρμογή
16 (26.7%)
Κακή σκέψη, καλή εφαρμογή
4 (6.7%)
Κακή σκέψη, κακή εφαρμογή
39 (65%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 60

Η ψηφοφορία έληξε: 15 Φεβρουαρίου 2014, 15:54:23

Αποστολέας Θέμα: Η αξία των φαρμάκων του 2014 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% του 2013.  (Αναγνώστηκε 177783 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2014, 23:40:04
Απάντηση #555
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Μερικές παρατηρήσεις μετά την εφαρμογή του πλαφόν και το τέλος των ιατρείων του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ:
- Η αυξημένη νοσηρότητα λόγω γρίπης αλλά και άλλων λοιμώξεων οδήγησε, πέρα από πολλές έκτακτες επισκέψεις, σε απορρύθμιση πολλών χρονίως πασχόντων. Αυτό σήμαινε μεγάλο συνταγογραφικό βάρος, που "στριμώχθηκε" στους ανελαστικούς υπολογισμούς όσων πιστεύουν ότι ο Αύγουστος είναι ίδιος με το Φεβρουάριο.
- Δεν είναι μόνο οι ασθενείς με νεοπλασίες και ρευματοπάθειες που ψάχνονται. Ο κύριος όγκος που βλέπω να έχουν δυσκολίες στη συνταγογράφηση είναι οι διαβητικοί, κυρίως με εντατικοποιημένα σχήματα, που σπάνια έχουν αγωγές κάτω από 150 ευρώ το μήνα. Δεν είναι τυχαίο που τέτοιοι ασθενείς άρχισαν να περιφέρονται από ιατρείο σε ιατρείο με πρώτη ερώτηση το "πόσο πάει η συνταγογράφηση".
- Η μεσοσταθμική μείωση των τιμών των φαρμάκων είναι κατά πολύ υποδεέστερη του 20% και αυτό οδηγεί σε αναγκαστική συρρίκνωση των αγωγών. Η αντικατάσταση με γενόσημα δεν είναι λύση και το ξέρουν οι πάντες, εκτός από λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα πρωτότυπα κατάφεραν (άγνωστο πώς) να έχουν αυξημένες τιμές αναφοράς, λες και πρόκειται για άλλη φαρμακευτική ουσία.
- Τα ιδιωτικά ιατρεία που δούλευαν με σύνεση και είχαν μία αυξανόμενη στο χρόνο κίνηση φρέναραν, αν είχαν πλαφόν έστω και λιγάκι πιο πάνω από το μέσο όρο. Καταφέραμε δηλαδή να αμφισβητήσουμε ένα θεμελιώδη νόμο της ελεύθερης αγοράς τη στιγμή που ζητούμε άνοιγμα επαγγελμάτων.
- Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ βρέθηκαν σε δύσκολη θέση με τις 400 επισκέψεις και άρχισαν να αμύνονται με πρακτικές αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας. Θα μπορούσα να πω ότι στη θέση τους δε θα ανανέωνα τη σύμβασή μου το Μάρτιο, αν δεν ήθελαν αυτό ακριβώς αυτοί που πριν δυο χρόνια τους εκλιπαρούσαν για συμβάσεις. Η αλήθεια θα φανεί αμέσως μετά τη στελέχωση του ΠΕΔΥ, ειδικά για τους συμβεβλημένους της πρωτοβάθμιας που έχουν να τραβήξουν τα μαύρα τους, διότι κανένας δε θέλει να πληρώνει 4000 ευρώ για 400 επισκέψεις, ενώ μπορεί να καλύψει με 1500 του επικουρικού τις διπλάσιες και βάλε.
- Οι του ΙΚΑ έχουν κρίση ταυτότητας. Την ημέρα ωρύονται για τη διάλυση της πρωτοβάθμιας και τη νύχτα κάνουν το σταυρό τους (λέμε τώρα) που αυτή τους κληροδότησε με πλαφόν-γίγαντες και γέμισε ασφυκτικά τις τσέπες τους και μάλιστα σε τέτοιους χαλεπούς (για τους άλλους) καιρούς.
- Τα ΠΙ, ΚΥ και ΕΙ των νοσοκομείων τα έχουν δει όλα. Δουλεύουν όχι στο κόκκινο, αλλά στο υπέρυθρο. Οι συνθήκες αυτές συνιστούν κτηνωδία εναντίων ασθενών και γιατρών.
- Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και βρίζει/καταριέται ακατάπαυστα. Οι μεν που δεν έχουν γιατί δεν έχουν και οι δε που έχουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν αυτό που θέλουν.
- Πήραν γραμμή όλα τα παρακυκλώματα της υγείας και άρχισαν συντονισμένη δράση. Κάρτες υγείας, ασφάλειες ζωής, πολυκαταστήματα υγείας και δε συμμαζεύεται. Όλοι θέλουν το καλό μας και είναι ευκαιρία λένε να το αποκτήσουμε, αν τους πληρώσουμε τα δέοντα.
- Αν συνεχιστεί ακόμη δυο-τρεις μήνες αυτό το παραμυθάκι, αυτό που στηρίζει την υγεία σήμερα θα κονιορτοποιηθεί και κανείς δε θα μπορεί να το συμμαζέψει. Αλλά όλοι υπολογίζουν ότι αυτό θα φανεί μετά τις ευρωεκλογές.
- Οι ασθενείς; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2014, 23:42:24 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Μαρτίου 2014, 16:35:51
Απάντηση #556
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ξεκινώ με αφορμή μία δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στα ΜΜΕ: «Σε μια ώριμη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αδιανόητη κάθε δυσκολία πρόσβασης στη διάγνωση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).

Η θέσπιση κανόνων στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι αναγνωρισμένη και επιβεβλημένη από τη διεθνή πρακτική. Για το λόγο αυτό έχουν συνταχθεί και προταθεί πρωτόκολλα για το σύνολο σχεδόν των νόσων από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς παγκόσμιας εμβέλειας, τα οποία αναθεωρούνται ανάλογα με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης,

Στη χώρα μας η οικονομική συγκυρία έφερε επιτακτικά την ανάγκη περιστολής των δαπανών για την υγεία. Στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, η προσαρμογή έγινε με οριζόντιο και βίαιο τρόπο, αφού εν μια νυκτί θεσπίστηκε όριο στο ποσό που ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί για συνταγογράφηση σε κάθε ιατρό. Ως μέτρο υπολογισμού θεωρήθηκε η αντίστοιχη μέση μηνιαία δαπάνη του 2013 μειωμένη κατά 20%.

Του μέτρου αυτού εξαιρέθηκαν οι νέοι ιδιώτες γιατροί, στους οποίους δόθηκε ο μέσος όρος της αντίστοιχης ειδικότητας, ενώ προσωρινά και μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα πρωτοβάθμιας υγείας οι ιατροί των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων δεν έχουν περιορισμό στη συνταγογράφηση.

Τα βασικά επιχειρήματα για το ότι το μέτρο αυτό είναι εφαρμόσιμο είναι το γεγονός της μεσοσταθμικής μείωσης των τιμών των φαρμάκων σε σχέση με το 2013, αλλά και της δυνατότητας του ιατρού να προχωρήσει σε αντικατάσταση αγωγών με φθηνότερα φάρμακα, είτε γενόσημα των ίδιων ουσιών, είτε πρωτότυπα/γενόσημα άλλων, παραπλήσιων αλλά φθηνότερων ουσιών. Στην μεν περίπτωση των γενοσήμων ίδιας ουσίας δε δίνεται το εργαλείο στο γιατρό να αποφασίσει τη χρήση τους μετά από ενημέρωση του ασθενή, αφού μετά τη θέσπιση της συνταγογράφησης ουσίας αυτό επαφείεται βάση του νόμου στο φαρμακοποιό, στη δε περίπτωση της αντικατάστασης ουσιών από φθηνότερες, είναι τις περισσότερες φορές βέβαιο ότι θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση και εργαστηριακός έλεγχος, δηλαδή κόστος, επιβάρυνση αλλά και κίνδυνος για απορρύθμιση ενός σταθεροποιημένου ασθενούς.

Το μέτρο κατ’ αρχάς δεν προέβλεψε την πιθανότητα ένα ιδιωτικό ιατρείο που είναι συνεπές προς τους ασθενείς του στο σύνολό τους, να αποκτήσει περισσότερη πελατεία. Αυτό συνιστά ευθεία στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς. Επιπρόσθετα, όσο πιο προσεκτικός ήταν κάποιος γιατρός πέρυσι, τόσο σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται φέτος από άποψη ορίου συνταγογράφησης. Αυτό συνιστά ευθεία προσβολή της λογικής της εξοικονόμησης, άρα ουσιαστικά υποσκάπτει το λόγο για τον οποίο ίσχυσε το μέτρο.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν τα δύο πιο πάνω που τιμωρούν τους ιδιώτες ιατρούς που αποδεδειγμένα (βάσει των μέσων όρων συνταγογράφησης ανά ασθενή ή/και ανά νοσολογική οντότητα) συντάχθηκαν στο πλευρό της προσπάθειας για λογική και αποδοτική χρήση των πόρων, κάποιοι ιατροί απολαμβάνουν ιδαίτερα προνομιακής μεταχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, με την πρόσφατα νομοθετημένο κλείσιμο των μέχρι πρότινος δομών υγείας του ΙΚΑ αλλά και άλλων ταμείων, έτσι ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μείνει μόνο αγοραστής και όχι πάροχος υπηρεσιών υγείας, στους ιατρούς των πρώην δομών του ΙΚΑ δόθηκε η δυνατότητα είτε να ενταχθούν στο νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας υπό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε να παραμείνουν στα ιατρεία τους μεταφέροντας το διογκωμένο πλαφόν τους που υπολογίστηκε με βάση την συνταγογραφική τους κίνηση όχι μόνον ως ιδιώτες, αλλά και ως δημόσιοι λειτουργοί.

Ως αποτέλεσμα, οι ως άνω γιατροί, ως ιδιώτες, απέκτησαν ένα σκανδαλώδες πλεονέκτημα σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς που δεν είχαν ποτέ σχέση με το ΙΚΑ, είτε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ είτε απλώς πιστοποιημένους. Μάλιστα, αυτό γίνεται ακριβώς τη στιγμή που ψάχνουμε κίνητρα για την ένταξη ιατρών στο νέο φορέα. Ποιος είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι π.χ. ένας παθολόγος με πλαφόν 30, 40 και 50 χιλιάδες ευρώ, που δόθηκε ως κληροδότημα λόγω της εργασίας του στο ΙΚΑ, θα ενταχθεί στο νέο φορέα τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο πλαφόν αποκλειστικά ιδιωτικά, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων ιδιωτών της ίδιας ειδικότητας μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 10 χιλιάρικα;

Οι ασθενείς, από την άλλη, έχουν κάθε δυνατότητα να εξυπηρετηθούν στις κρατικές δομές και στους συμβεβλημένους, όπως αναφέρεται δημοσίως από αρμόδια χείλη. Αυτό είναι πολλές φορές μία θεωρητική προσέγγιση, διότι στα μεν νοσοκομεία τα ραντεβού είναι υπόθεση εβδομάδων ή μηνών, στα δε κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία οι ουρές είναι τεράστιες. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στους συμβεβλημένους τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, όπου οι 400 επισκέψεις εξαντλούνται άμεσα. Οι τελευταίοι δε ιατροί, έχουν κάθε λόγο να ευρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν μπορεί σε αυτούς να προσέλθει ο οποιοσδήποτε ασθενής που προσπαθεί να εξεταστεί και να γράψει τα φάρμακά του δωρεάν, γεγονός που δεν μπορούν να αρνηθούν, όσο και ακριβή να είναι η αγωγή του. Ως αποτέλεσμα, η δυνατότητα του συμβεβλημένου να ασκήσει ιδιωτικό επάγγελμα πρακτικά εκμηδενίζεται.

Η πρόταση, σε ένα άλλο κράτος, μία άλλη εποχή, θα μπορούσε να ήταν να θεσπιστεί ένα κατώτερο όριο συνταγογράφησης για κάθε ειδικότητα, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει ένα ελάχιστο αριθμό ασθενών ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Από εκεί και στο εξής, το όριο θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τους ποιοτικούς δείκτες του κάθε γιατρού ανά ομάδα νοσολογικών οντοτήτων (DRGs - Diagnosis Related Groups), δηλαδή κόστος, εισαγωγές σε νοσοκομεία, μέση επιβίωση κ.λ.π.

Κανείς νοήμων δεν αμφισβητεί την ανάγκη εξορθολογισμού και οικονομίας. Αν όμως αυτό συνεχίσει να γίνεται με τον πιο πάνω τρόπο, πολύ σύντομα όσοι ιατροί φύσει και θέσει το υποστηρίζουν θα εξαφανιστούν μαζί με τους ασθενείς τους.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Μαρτίου 2014, 17:06:12 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Μαρτίου 2014, 19:18:39
Απάντηση #557
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Σε μια ώριμη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι αδιανόητη κάθε δυσκολία πρόσβασης στη διάγνωση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Άρα 3 είναι η εξηγήσεις.
ή 1ον: Ο δηλώσας δεν ξέρει τι λέει (ξέρει όμως? Και αν ξέρει, πώς όλοι αυτοί οι νόμοι που κατεδάφισαν τα πάντα, έλαβαν και την δική του έγκριση -υπογραφή?)
ή 2ον: Δεν είμαστε ώριμη και ευρωπαϊκή δημοκρατία (άρα, ήμασταν ποτέ?)
ή 3ον: όλο αυτό που ζούμε (την απαξίωση των δικαιωμάτων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ίση πρόσβαση των πολιτών) δεν το ζούμε στ' αλήθεια, αλλά είναι μιά συλλογική παράκρουση.

Στα λόγια όλοι είναι δίκαιοι και έχουν ανοιχτούς ορίζοντες. Στα έργα όμως έχουμε αντιφάσεις που τις ξεχνούμε αμέσως όταν μας χαϊδέψουν τ' αυτιά τα ωραία, πονεσιάρικα, δίκαια, στοργικά, συγκαταβατικά λόγια.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

10 Μαρτίου 2014, 10:34:40
Απάντηση #558
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Απόφαση του ΣτΕ την Τετάρτη για το πλαφόν στα φάρμακα! Τι ελπίζουν οι γιατροί (Ιatropedia)

Την Τετάρτη αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για το πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων που εφήρμοσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνοντας τους γιατρούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Τις ελπίδες τους καταρχάς στο ΣτΕ εναποθέτυν οι γιατροί προκειμένου να απαλλαγούν από το βάσανο του πλαφόν που τους επέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης βάζοντας τους «κόφτη» στο κόστος των συνταγών ανά μήνα.

Μπορεί στο αρχικό μέτρο να υιοθετήθηκαν εξαιρέσεις δεν έλυσαν όμως το πρόβλημα στο σύνολο των 60.000 γιατρών που υπάρχουν στη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προσέφυγε μεταξύ άλλων στο ΣτΕ για να λάβει μια πρώτη απόφαση που θα καταργήσει την εφαρμογή του μέτρου.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη και τα μέλη του ΠΙΣ ελπίζουν να είναι θετική για τον κλάδο.

Άλλωστε με τις εξαιρέσεις που εφαρμόσθηκαν δημιουργήθηκαν και γιατροί πολλών ταχυτήτων. Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν όσα φάρμακα επιθυμούν ή χρειάζονται οι ασθενείς τους και οι υπόλοιποι που έχουν περιορισμούς.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις αντιδράσεις σκέφτεται να τροποποιήσει την αρχική του απόφαση υιοθετώντας στο σύνολο των γιατρών έναν μέσο όρο ανά συνταγή που αναλογεί σε κάθε ειδικότητα.

Ωστόσο οι δύο μήνες που εφαρμόζεται ήδη το μέτρο φαίνεται ότι είναι σωτήριοι για τα …οικονομικά του κ.Γεωργιάδη που κατόρθωσε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη εξαιτίας αυτών των περιορισμών. Βέβαια τη νύφη την πληρώνουν οι ασθενείς που τρέχουν να βρούνε γιατρό να τους γράψει τα φάρμακά τους.


Υ.Γ. Ο ΠΙΣ δεν έκανε μνεία για τα πλαφόν-γίγαντες των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που κληροδοτήθηκαν ελέω της εργασίας τους ως κρατικοί λειτουργοί το 2013 και μεταφέρθηκαν στα ιδιωτικά ιατρεία αυτών. Η ΗΔΙΚΑ ξέρει ποιες συνταγές έχουν βγει ως "μονάδα ΕΟΠΥΥ" και ποιες ως "ιδιωτικό ιατρείο" αλλά όλοι παρέκαμψαν το θέμα σα να μην υπάρχει. Αν κάποιος επιλέγει να εργαστεί ως ιδιώτης, θα πρέπει να τυγχάνει ίσης αντιμετώπισης, αλλιώς η "ελεύθερη αγορά" δεν έχει αντίκρυσμα ως έννοια.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Μαρτίου 2014, 10:38:08
Απάντηση #559
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Συγκροτήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ μια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, μεταξύ των οποίων ιατροί, φμφ κ.λπ., και η οποία (επιτροπή) θα εξετάζει αιτήματα ιατρών για αύξηση του πλαφόν και θα γνωμοδοτεί σχετικά στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
Κοινώς, όποιος έχει (ή μπορεί να βρει) βύσμα στα μέλη της επιτροπής, θα μπορέσει να αυξήσει το πλαφόν του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2014, 10:40:44 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Μαρτίου 2014, 15:58:01
Απάντηση #560
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/03/2014.

Τρίμηνες συνταγές «σε έλλειψη».

 Έναν ακόμη πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους χρονίως πάσχοντες, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, το πλαφόν στη συνταγογράφηση, καθώς οι γιατροί αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» τις τρίμηνες συνταγές.
Ο φόβος του πλαφόν στη δαπάνη της συνταγογράφησης «δένει τα χέρια» των συμβεβλημένων ιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίσουν δραματικά τις τρίμηνες συνταγές.
Όπως καταγγέλλουν γιατροί αλλά κυρίως ασφαλισμένοι, οι τρίμηνες συνταγές μετρώνται συνολικά στο μήνα που γράφονται, αντί η δαπάνη δεν κατανείμετε ισόποσα στους τρεις μήνες που αφορά. Έτσι, αρκετοί συμβεβλημένοι τις περιορίζουν μόνο σε ελάχιστους ασθενείς, ώστε να μην «κλειδωθούν» εκτός ΗΔΙΚΑ και χάσουν το δικαίωμα πλήρως στη συνταγογράφηση.
Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν επί τρία τη διαδικασία «επίσκεψης - συνταγής – φαρμακείου – ελεγκτή».
Μια ακόμη δυσλειτουργία που θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ ή νέο καθεστώς που οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συνηθίσουν;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2014, 16:32:53
Απάντηση #561
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Γι αυτό είχα πει εγώ η δεύτερη & η τρίτη συνταγή στους συμβεβλημένους να μην μετράει στο πλαφόν.
Αλλά με τα βλήματα που έμειναν στην Κεντρική Υπηρεσία σαφώς και προτιμούν να πληρώνουν τριπλές επισκέψεις.....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

10 Μαρτίου 2014, 18:58:19
Απάντηση #562
Αποσυνδεδεμένος

spyros


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10/03/2014.

Τρίμηνες συνταγές «σε έλλειψη».

 Έναν ακόμη πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους χρονίως πάσχοντες, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, το πλαφόν στη συνταγογράφηση, καθώς οι γιατροί αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» τις τρίμηνες συνταγές.
Ο φόβος του πλαφόν στη δαπάνη της συνταγογράφησης «δένει τα χέρια» των συμβεβλημένων ιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να περιορίσουν δραματικά τις τρίμηνες συνταγές.
Όπως καταγγέλλουν γιατροί αλλά κυρίως ασφαλισμένοι, οι τρίμηνες συνταγές μετρώνται συνολικά στο μήνα που γράφονται, αντί η δαπάνη δεν κατανείμετε ισόποσα στους τρεις μήνες που αφορά. Έτσι, αρκετοί συμβεβλημένοι τις περιορίζουν μόνο σε ελάχιστους ασθενείς, ώστε να μην «κλειδωθούν» εκτός ΗΔΙΚΑ και χάσουν το δικαίωμα πλήρως στη συνταγογράφηση.
Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να επαναλαμβάνουν επί τρία τη διαδικασία «επίσκεψης - συνταγής – φαρμακείου – ελεγκτή».
Μια ακόμη δυσλειτουργία που θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ ή νέο καθεστώς που οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συνηθίσουν;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 ??? Ε; Αφού όλες οι συνταγές μετρώνται κατά την εκτέλεση... Για τις δίμηνες, ναι, ισχύει το παραπάνω. Αλλά για τις τρίμηνες, το μόνο που ισχύει είναι ότι δεν μπορείς να υπολογίσεις πότε ακριβώς θα εκτελεστούν (και πιθανώς θα σε πετάξουν εκτός συστήματος εκεί που δεν το περιμένεις).

10 Μαρτίου 2014, 19:20:10
Απάντηση #563
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Την Τετάρτη ή Πέμπτη το Στε θα το τελειώσει το θέμα .  ;)
Οπως καθάρισε το clawback στο Υγεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2014, 19:22:16 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Μαρτίου 2014, 19:46:05
Απάντηση #564
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Την Τετάρτη ή Πέμπτη το Στε θα το τελειώσει το θέμα .  ;)
Οπως καθάρισε το clawback στο Υγεία.
   Ποιο θέμα θα τελειώσει και πώς; Εννοείte θα καταργήσει το πλαφόν; Ξέρετε κάτι;
   Και πώς και τι καθάριστηκε με το clawback; (δεν άκουσα κάτι - έχασα επεισόδια;)

10 Μαρτίου 2014, 20:03:56
Απάντηση #565
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Εβγαλαν τα Διοικητικά δικαστηρια μια απόφαση υπερ του "Υγεια" και κατά του ΕΟΠΥΥ σχετικά με το clawback.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Μαρτίου 2014, 20:05:26
Απάντηση #566
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Τετάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη του ΠΙΣ για το πλαφόν συνταγογράφησης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Μαρτίου 2014, 20:41:38
Απάντηση #567
Αποσυνδεδεμένος

NewGP


Έχει κανείς πληροφόρηση; Θα μηδενιστεί πάλι ο μετρητής στα ΚΥ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Άδωνης για απελευθέρωση του πλαφόν σε ΚΥ και ΠΙ για 1 μήνα;
Επειδή το κάνω μ’ ένα μικρό πλοίο με λένε πειρατή. Αν το έκανα μ’ ένα ολόκληρο στόλο, θα ήμουν αυτοκράτορας. - Ιερός Αυγουστίνος

10 Μαρτίου 2014, 21:48:22
Απάντηση #568
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχει κανείς πληροφόρηση; Θα μηδενιστεί πάλι ο μετρητής στα ΚΥ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο Άδωνης για απελευθέρωση του πλαφόν σε ΚΥ και ΠΙ για 1 μήνα;

Δε νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο αφού οι συνταγές που εκδίδουμε σχεδόν από την αρχή του Μαρτίου έχουν την ένδειξη: "Δεν υπολογίζεται στη φαρμακευτική δαπάνη του γιατρού". Η οποιαδήποτε καταγραφή που παρατηρείται στο πλαφόν Μαρτίου οφείλεται σε εκτέλεση τριμήνων προγενέστερων μηνών. Προσωπικά, σήμερα 10 του μήνα είμαι στο 1/10 του πλαφόν.
Δεν γνωρίζω όμως αν οι τρίμηνες που εκδίδω τώρα αν θα συνεχίσουν να μην υπολογίζονται στη φαρμακευτική δαπάνη επόμενων μηνών όταν όλα θα στρώσουν στο ΠΕΔΥ (χαχαχαχα). Από τις 20 δεν είπε ο υπουργός ότι θα ξεκινήσει σε πλήρη λειτουργία; (να ξαναγελάσω; )
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2014, 21:55:26 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

12 Μαρτίου 2014, 21:32:36
Απάντηση #569
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δελτίο τύπου εξέδωσε σήμερα Τετάρτη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση. Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι γιατροί για την ακύρωση του μέτρου αυτού.

Διαβάστε το δελτίο τύπου:


Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση για την προσωρινή διαταγή αναστολής του πλαφόν συνταγογράφησης.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε και έδωσε προθεσμία μέχρι τις 18 Μαρτίου 2014 προκειμένου να κατατεθούν τα απαραίτητα υπομνήματα.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε σχετικά «Το αστυνομικό μέτρο του πλαφόν απομειώνει την ιατρική λειτουργία με όλους τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η φαρμακευτική δαπάνη που προσδοκάται με αυτό τον τρόπο να κατέβει στα 178 ευρώ κατά κεφαλήν ενώ ο Μέσος Όρος των χωρών της ζώνης του Ευρώ είναι 340 ευρώ για το 2014, θα επιτείνει τη μεγάλη κρίση που υπάρχει σήμερα στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών. Το ίδιο υποστηρίζει και η έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία εμφανίζονται με επιδείνωση δείκτες όπως της βρεφικής θνησιμότητας, του προσδόκιμου επιβίωσης, της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Η τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου και η μη ύπαρξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων δημιουργούν τα προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη και όχι η λειτουργία των ιατρών οι οποίοι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγωνίζονται να στηρίξουν την ΠΦΥ. Με τη συνεργασία όλων των φορέων σε μία κατεύθυνση κανόνων μπορεί να ευρεθούν οι λύσεις εκείνες οι οποίες δεν θα προσβάλλουν, δεν θα θίγουν λειτουργίες και θεσμούς.»


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά: όριο πλαφόν φάρμακα ΕΟΠΥΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
5188 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2016, 18:04:45
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
8819 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2017, 16:35:04
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
10564 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2013, 21:36:43
από Δ. Κουναλάκης
8 Απαντήσεις
5953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4346 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός