Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:22:29

Ψηφοφορία

Πώς εξιολογείτε αδρά το μέτρο του πλαφόν στις συνταγές με βάση τον ατομικό μηνιαίο μέσο όρο;

Καλή σκέψη, καλή εφαρμογή
1 (1.7%)
Καλή σκέψη, κακή εφαρμογή
16 (26.7%)
Κακή σκέψη, καλή εφαρμογή
4 (6.7%)
Κακή σκέψη, κακή εφαρμογή
39 (65%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 60

Η ψηφοφορία έληξε: 15 Φεβρουαρίου 2014, 15:54:23

Αποστολέας Θέμα: Η αξία των φαρμάκων του 2014 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% του 2013.  (Αναγνώστηκε 176817 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Απριλίου 2014, 13:36:35
Απάντηση #600
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


To ΣτΕ δεν το αρμόδιο όργανο για να σχεδιάσει την πολιτική της Υγείας στη χώρα.
Ένας ψηφισμένος Νόμος καταργείται μόνο με νέο Νόμο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Απριλίου 2014, 14:21:39
Απάντηση #601
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Πριν λίγο ήρθε ασφαλισμένος που επισκέφθηκε συμβεβλημένη παθολόγο, η οποία του έγραψε τα "φθηνά" φάρμακα (προφανώς χρέωσε την επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ) αλλά για το Zyprexa Velotab 20 τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο ή σε αγροτικό επειδή "είναι ακριβό και δεν μπορεί να το γράψει εκείνη"!

3 Απριλίου 2014, 14:37:32
Απάντηση #602
Αποσυνδεδεμένος

md


Μηπως να τον παρεπεμπε σε ψυχιατρο(εκτος κι αν θεωρει οτι μπορει να χειριστει ψυχωση) και κατα προτιμηση στον θεραποντα?

4 Απριλίου 2014, 20:33:33
Απάντηση #603
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωρινή διαταγή μέχρι να βγει η οριστική απόφαση, λέει.
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. (είναι αρκετά μεγάλη, ως απόφαση δικαστηρίου, την έχω κάτωθεν σε pdf).
   Η απόφαση είναι προσωρινή μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής τον Ιούνιο (6/6/14). Το σκεπτικό της είναι ότι μέχρι να εκδικαστεί δεν πρέπει να ζημιώνονται οι ιατροί (αφού δεν μπορούν πιθανότατασ να συνταγογραφούν). Οπότε οψόμεθα τον Ιούνιο....

7 Απριλίου 2014, 11:53:02
Απάντηση #604
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Σχέδιο Ά. Γεωργιάδη για "φρένο" στην υπερσυνταγογράφηση

Ισοδύναμα μέτρα για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη εντός του προϋπολογισμού αναζητά τώρα το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του ορίου στη συνταγογράφηση που είχε τεθεί στους γιατρούς από τις 15 Ιανουαρίου. Εν αναμονή της οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την κατάργηση του πλαφόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικές, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αθρόας συνταγογράφησης από τους γιατρούς και η δαπάνη για το φάρμακο να μην ξεπεράσει τα 1,91 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το πιθανότερο είναι να τεθούν περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως γράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών, όπως για παράδειγμα σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί μέσος όρος συνταγής ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα κρίνονται απαραίτητα, ειδικά φέτος, όπου ο προϋπολογισμός για το φάρμακο είναι ιδιαίτερα «σφικτός» και η τήρησή του αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας. Το πλαφόν εξάλλου αποτελούσε έναν τρόπο προκειμένου να αυξηθεί η χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία επειδή είχαν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα σκευάσματα, κρατούσαν σε χαμηλό επίπεδο τη δαπάνη που αντιστοιχούσε σε κάθε γιατρό.

Σύμφωνα με το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να μετριαστεί  η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια του 2013.

Η απόφαση για αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης προκαλεί ανησυχία, καθώς παρά το γεγονός πως το μέτρο εφαρμόστηκε για δύο μόλις μήνες, φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικό. Ενδεικτικό είναι το ότι πριν την επιβολή του πλαφόν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε διαπιστώσει υπέρβαση περίπου 30 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, η οποία αν συνεχιζόταν θα έθετε τον προϋπολογισμό εκτός ορίων.

Αν και όλο το διάστημα που ίσχυε το πλαφόν υπήρξαν συνεχή παράπονα από τους γιατρούς πως υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο και άρα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως ένα πολύ μικρό ποσοστό των γιατρών χορήγησαν περισσότερες συνταγές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον προηγούμενο μήνα, από τους 43 χιλ. γιατρούς που συνταγογραφούν, μόλις 300 δεν τήρησαν το όριο. Ωστόσο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην αιτιολογία της απόφασης για αναστολή της ρύθμισης, έκρινε ότι τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος και πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών.


Πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=1988636

“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

7 Απριλίου 2014, 13:26:11
Απάντηση #605
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το πιθανότερο είναι να τεθούν περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως γράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών, όπως για παράδειγμα σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς

Eίχε πάει να γίνει κάτι τέτοιο με φάρμακα Ουρολογικά, Νευρολογικά κ.α. πριν λίγο καιρό αλλά απεσύρθη κακήν-κακώς γιατί ο ασφαλισμένος έπρεπε σε πολλές περιπτώσεις να κάνει 200 χιλιόμετρα μια να γράψει ένα Omnic ή ένα Tegretol και το θέμα προσφέρθηκε για πολύ σπέκουλα σε πρωινάδικα (ότι ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους κ.λπ.)
Δεν νομίζω ο Άδωνις να ξαναμπεί στην ίδια λούμπα, προεκλογικά.

Εκείνο που μπορούν να κάνουν όμως είναι να γενικεύσουν τη χρήση και ακολούθως να κλειδώσουν τα πρωτόκολλα με τρόπο τέτοιο ώστε να ξεκλειδώνουν μόνο από συγκεκριμένες ειδικότητες, ανά πάθηση π.χ. τα ψυχιατρικά πρωτόκολλα μόνο από ψυχιάτρος, τα γλαυκωματικά μόνο από Οφθαλμιάτρους-τονομέτρες, τα Χαπίτικα μόνο από Πνευμονολόγους-σπιρομέτρες και + όσους Γ.Ι. έχουν αποδεδειγμένα τα κατάλληλα skills και εξοπλισμό (τονόμετρο, σπιρόμετρο) κ.ο.κ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Απριλίου 2014, 14:27:12
Απάντηση #606
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014.


Προς νέα μέτρα μετά την αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η αναστολή του μέτρου που έθετε στους γιατρούς ως ανώτατο όριο συνταγογράφησης το 80% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ψάχνει άλλο, ισοδύναμο μέτρο ή επαναφορά του ιδίου με νόμο. Ο υπουργός μελετά τις ακόλουθες τρεις λύσεις:
- Την επιβολή οριζόντιας μείωσης 20% στις τιμές των φαρμάκων.
- Την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
- Την επαναφορά του μέτρου του πλαφόν, αυτή τη φορά με νόμο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  προσανατολίζεται σε μία από τις δύο τελευταίες λύσεις, αφού θεωρεί ότι ο λόγος για τον οποίο κατέπεσε στο ΣτΕ είναι ότι δεν προβλεπόταν η εφαρμογή του μέτρου στο νόμο για τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι ασφαλισμένοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν οι τιμές αναφοράς (ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή αυτές που καλύπτει το Ταμείο) των φαρμάκων. Ετσι, οι ασφαλισμένοι σε αρκετά φάρμακα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.  

Ως παράδειγμα αναφέρουν δύο φάρμακα για τη χοληστερόλη, ένα πρωτότυπο και ένα γενόσημο. Στο πρωτότυπο, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 22,25 ευρώ επί συνόλου αξίας της συνταγής 34 ευρώ και στο γενόσημο (δεν είναι το φθηνότερο της κατηγορίας) πρέπει να καταβάλει 20,66 ευρώ όταν το φάρμακο κοστίζει 26,48 ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2014, 16:42:58
Απάντηση #607
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντί πλαφόν, Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμάκου.

Παρασκευή 04 Απρ 2014
Πηγή: healthview.gr

«Ενεργοποιείται» άμεσα η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και της εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην «εκτροχιαστεί» η φαρμακευτική δαπάνη, που όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είχε περιοριστεί αλλά και οι γιατροί είχαν ...συμμορφωθεί!
Ενδεικτικό είναι ότι τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, τον Ιανουάριο περίπου 3.000 γιατροί είχαν ξεπεράσει το πλαφόν συνταγογράφησης, τον Φεβρουάριο ο αριθμός μειώθηκε στους 1.500 γιατρούς και τον Μάρτιο μόλις 600 γιατροί ξεπέρασαν το πλαφόν.

Καθοδική πορεία παρουσίαζε και η φαρμακευτική δαπάνη που «έκλεισε» στα 192 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014 (έναντι 240 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2013) και στα 178 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (έναντι 230 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013).

Τα μέλη της Επιτροπής είναι:

- Παπανικολάου Χριστίνα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας - Πρόεδρος.
- Σκουρολιάκου Μαρία, Συνεργάτης Υπουργού Υγείας - μέλος.
_ Λίτσα Παναγιώτα, Δ/ντρια Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στον ΕΟΠΥΥ - μέλος.
_ Θηραίος Ελευθέριος, Γενικός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών - μέλος.
- Φαμέλη Αικατερίνη, Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Φ. - μέλος.
- Ασημακόπουλος Αλέξανδρος, Εκπρόσωπος ΗΔΙΚΑ - μέλος.
- Ιατρού Χρήστος, Ιατρός-Νεφρολόγος, Δ/ντής Ε.Σ.Υ. στο Γ.Ν.Νίκαιας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», - μέλος.

Το έργο της Επιτροπής είναι:

α) επιλογή των νοσημάτων και καταστάσεων για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (διαγνωστικά και φαρμακευτικά), με κριτήρια επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και της ανάγκης παρέμβασης προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς συνήθεις νόσοι/καταστάσεις και νοσηλείες.

β)καθορισμός ενός πλαισίου και παρακολούθηση ενός μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (δείκτες audit).

γ) πρόταση μέτρων προς τον υπουργό Υγείας σε τυχόν υπερβάσεις εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπερσυνταγογράφησης.

δ) καθορισμό των ειδικών θεραπευτικών κατηγοριών για την ανάπτυξη μητρώων ασθενών (registries), το πλαίσιο λειτουργικότητας του μητρώου και την πρόσβαση σε αυτό για λόγους ελεγκτικούς, ρυθμιστικούς, αλλά και επιδημιολογικούς.

ε) εισήγηση προτάσεων βελτίωσης του όλου συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυσλειτουργίες που θα προκύπτουν.

στ) διαχείριση τυχόν ενστάσεων από κάθε έχοντα έννομο συμφέρον.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Απριλίου 2014, 19:38:18
Απάντηση #608
Αποσυνδεδεμένος

Αναγνώστου Ι.


Tέρμα η τρέχουσα καθώς και το όριο μηνιαίας δαπάνης από την αρχική μας σελίδα.

9 Απριλίου 2014, 19:57:46
Απάντηση #609
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Από την αρχική σελίδα του e-syntagografisi
"16-01-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 15/1/2014 το απόγευμα, στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται ο έλεγχος του ορίου συνταγογράφησης ανά ιατρό για συνταγές ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική απόφαση του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ."

Για τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και την κωλοτούμπα

« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2014, 22:36:25 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Απριλίου 2014, 20:28:08
Απάντηση #610
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Tέρμα η τρέχουσα καθώς και το όριο μηνιαίας δαπάνης από την αρχική μας σελίδα.

Κρίμα ....... Ηταν χρήσιμα απο στατιστική άποψη  :(
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Απριλίου 2014, 13:26:26
Απάντηση #611
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι εταιρείες γενοσήμων έχουν και από τον νόμο δικαίωμα να κατεβάζουν την τιμή των φαρμάκων τους κάτω από την τιμή που τους δίνει το κράτος.

Ίσως οι χαμηλωμένες ασφαλιστικές τιμές να έχουν αυτό τον σκοπό: Να αναγκαστούν οι εταιρείες να ρίξουν από μόνες τους τις τιμές των γενοσήμων τους.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: όριο πλαφόν φάρμακα ΕΟΠΥΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
4992 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2016, 18:04:45
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
8565 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2017, 16:35:04
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
10143 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2013, 21:36:43
από Δ. Κουναλάκης
8 Απαντήσεις
5873 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2013, 11:30:05
από Denominator
1 Απαντήσεις
4252 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2013, 12:29:54
από Ορθοπαιδικός