Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:24:45

Αποστολέας Θέμα: ΚΕΠ Υγείας  (Αναγνώστηκε 7138 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Φεβρουαρίου 2014, 09:34:00
Αναγνώστηκε 7138 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Την στιγμή που πάρα πολλά ιατρεία αντιμετωπίζουν το φάσμα του «λουκέτου» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης δημιουργεί ΚΕΠ υγείας, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς στην ΑΝΕΡΓΊΑ και στην Γερμανία ! Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ΙΣΑ έχει αναλάβει εργολαβικά να «διευκολύνει» την μετάβαση Ελλήνων ιατρών στην συγκεκριμένη χώρα!

Έτσι λοιπόν , ΚΕΠ Υγείας δημιουργούνται σε 14 δήμους, με στόχο την προαγωγή της πρόληψης, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας.
Πρόκειται για δημοτικά κέντρα που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν ( Ποιός θα τις πληρώνει; Ο ΕΟΠΥΥ; Ο Δήμος; Ο Δημότης; Ο Patooly; ), να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται ??? στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους (Γιατρέ, είμαι από το ΚΕΠ Υγείας. Οφείλετε να εξετάσετε τον δημότη μας κ. Ταδόπουλο στο ιδιωτικό σας Ιατρείο αύριο στις 10:30). Αγνό χάος

Το πρόγραμμα αφορά στη «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαïκής Ένωσης.

Πληροφορίες για την εν λόγω πρωτοβουλία θα ανακοινώσουν σε συνέντευξη τύπου αύριο (4 Φεβρουαρίου) στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Φεβρουαρίου 2014, 12:50:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Πρόκειται για δημοτικά κέντρα που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν ( Ποιός θα τις πληρώνει; Ο ΕΟΠΥΥ; Ο Δήμος; Ο Δημότης; Ο Patooly; ), να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται ??? στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους (Γιατρέ, είμαι από το ΚΕΠ Υγείας. Οφείλετε να εξετάσετε τον δημότη μας κ. Ταδόπουλο στο ιδιωτικό σας Ιατρείο αύριο στις 10:30). Αγνό χάος
  ....την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» και υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαïκής Ένωσης.
Πληροφορίες για την εν λόγω πρωτοβουλία θα ανακοινώσουν σε συνέντευξη τύπου αύριο (4 Φεβρουαρίου) στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
  Προβλέπω τα κοινωνικά ιατρεία να αλλάζουν όνομα και να γίνονται ΚΕΠ. Εξάλλου υπάρχει και το ΕΣΠΑ, κρίμα τα κονδύλια να παν χαμένα....
   Υπάρχει προχθεσινή ανακοίνωση του ΙΣΑ σχετικά
: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προγραμματίζεται η ένταξη κι άλλων Δήμων σε όλη την Ελλάδα
    Το πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης μαζί με 13 δημάρχους σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας ) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας » που υλοποιείται στα πλαίσια Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά σε 14 δήμους σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά, αφορά τη δημιουργία ενός δικτύουΚοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.
   Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Μέσα στα κΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης (και άλλη κάρτα; ) του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο (εκεί ποιος πληρώνει; ). Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση.
   Επίσης, για κολονοσκόπηση παραπέμπονται άμεσα πολίτες άνω των 50 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό. Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το γνωστό τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ανά 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας25 – 65χρ. Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά/2 ετηκαι σε γυναίκες 50-70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος. Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων >6mm, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια (κανόνα ABCD). Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας απαξ, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, μία φορά στην 5ετία, σε πολίτες 40 - 70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση 2) χοληστερίνη 3) φύλλο 4) κάπνισμα και 5) ηλικία. Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από το Δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής. Από τον πληθυσμό αυτό, οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη. (οπότε είχα δίκιο ότι τα κοινωνίκά ιατρεία αλλάζουν όνομα και συμμετέχουν στη μάσα, εμμ, στο ΕΣΠΑ. Δεν είναι κακό βέβαια η παροχή πρόληψης, με ενοχλούν όμως τα κίνητρα).

   πολιτικολογίες: [spoiler]Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΥΥ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η ενημέρωση και η συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών, ο προσανατολισμός του δημότη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, η διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η διαρκής εκτίμηση του κινδύνου νόσησης του πληθυσμού, μέσα από τα ΚΕΠ υγείας, είναι οι βασικοί άξονες, που είμαστε σίγουροι, ότι θα θέσουν στη χώρα μας, τα πρώτα γερά θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο της Πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι ο δήμος βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη. Ο δήμαρχος ζει μέσα στην πόλη και αφουγκράζεται τον κάθε δημότη. Και το πιο σημαντικό βήμα, η πιο σημαντική προσφορά του κάθε δημάρχου προς τον κάθε κάτοικο της πόλης του, είναι η φροντίδα για τη διατήρηση της Υγείας του. Και είναι υψίστης σημασίας ότι όσοι ζουν στους δήμους μας θα είναι προστατευμένοι από 7 θανατηφόρα νοσήματα.»
     Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Καματερού Νίκος Σαράντης χαιρέτησε την πρωτοβουλία των ΚΕΠ Υγείας και της Κάρτας Υγείας Πρόληψης λέγοντας: «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό και αισιόδοξο βήμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις προληπτικές δομές της στους ΟΤΑ.Το ΕΔΔΥΠΠΥ συντονίζει προγράμματα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας σε 150 καλλικρατικούς δήμους μέλη της χώρας και μέσα από από το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο μας, θα χτίσουμε μαζί ένα μικρό δημοτικό δίκτυο υγείας στην τοπική μαε κοινωνία»
    «Στο ίδιο πλαίσιο» δήλωσε ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς «υποδεχτήκαμε ένθερμα και ανταποκριθήκαμε με ενθουσιασμό στην πρόταση του ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συμμετοχή του Δήμου μας στο πρωτοποριακό και καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Με την πρόσθετη ιδιότητά μου ως Πνευμονολόγος είμαι σε θέση να γνωρίζω την αξία του Προληπτικού ελέγχου και της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα υγείας. Μας τιμά το ότι είμαστε ανάμεσα στους 14 πρώτους Δήμους της χώρας που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του και η επιλογή αυτή μας επιφορτίζει με την δημιουργική ευθύνη να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την άρτια διεξαγωγή του προγράμματος στο Δήμο μας.»
  Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός δήλωσε: «Προβλήματα υπάρχουν πολλά, αλλά εδώ είμαστε για να τα λύσουμε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετείται η πρόληψη μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις του Δήμου ώστε ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η ενημέρωση του πολίτη μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας να γίνουν με τον αρτιότερο τρόπο.»
    Ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Το εγχείρημα αυτό έρχεται να συμπληρώσει τις υπάρχουσες δομές και να προσφέρει υπηρεσίες μέσα από ένα συστηματοποιημένο λειτουργικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό ότι υλοποιείται με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων χωρίς να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.»
    Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος δήλωσε: «Τα νοσήματα που αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα ΚΕΠ Υγείας είναι θανατηφόρα. Η πρόληψή τους σημαίνει νίκη απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο»
    Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του: «Σήμερα, που η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργία των κρατικών δομών υγείας και πρόνοιας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει περισσότερο από ποτέ να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας.»
   Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μίλτος Καρπέτας δήλωσε «Είναι αναγκαιότητα δεν είναι πολυτέλεια. Στις σημερινές συνθήκες, η ανάπτυξη των “ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ”, θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην κοινωνία και τους πολίτες (και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ανάγκη), στον κρίσιμο από κάθε άποψη τομέα της Υγείας.»
   Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης σημείωσε: «Είναι σημαντικό ότι 14 δήμοι αξιοποιούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και μέσα από κοινοτικά κονδύλια κάνουν πράξη την πρόληψη χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά ούτε το Κράτος ούτε τον πολίτη.»
   Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης τόνισε: «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε πρωτοβουλίες συνεργασίας τις αυτοδιοίκησης με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούν να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ιατροκοινωνικής φροντίδας που θα στοχεύει στη διατήρηση υγειών πολιτών.»
     Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εκπροσωπώντας την υπόλοιπη περιφέρεια εκτός Αττικής στο πιλοτικό πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια οραματική πρωτοβουλία που έρχεται να αποκεντρώσει το θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από την πρόληψη, σε μια εποχή που οι λοιπές υπηρεσίες υγείας συμπυκνώνονται. Η αποκέντρωση αυτή έχει ουσιαστική σημασία και θα αποβεί ωφέλιμη για κάθε τοπική κοινωνία και για κάθε δήμο που έχει πρωταρχικό στόχο να διατηρεί υγιείς τους πολίτες του.»
    Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα Πόπη Πατεράκη, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ιωάννη Λουίζο δήλωσε: «Και ο Δήμος Μαραθώνα εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια προαγωγής της ποιότητας ζωής μέσα από την πρόληψη που σώζει πραγματικά ζωές».
    Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και οι Δήμαρχοι Αγ.Παρασκευής Β.Ζορμπάς, Αγ.Ανανργύρων-Καματερού Ν.Σαράντης , Αλίμου Α.Ορφανός, Βύρωνα Ν.Χαρδαλιάς, Γαλατσίου Κ.Τσίρος, Ηρακλείου Π.Βλασσόπουλος, Μεταμόρφωσης Μ.Καρπέτας,           Π.Φαλήρου Δ.Χατζηδάκης , Περιστερίου Α.Παχατουρίδης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ι.Καϊτεζίδης η αντιδήμαρχος του Δήμου Μαραθώνα Π.Πατεράκη, και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αλίμου Μ.Μουτσάτου.
   Επίσης, στη Συνέντευξη Τύπου παρέστη εκ του ΔΣ, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΥΥ Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γ.Μακρινός, το μελος του ΔΣ Γ.Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Π.Φαλήρου και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥΥ Σ.Παπασπυρόπουλος, η εκπρόσωπος της Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ. Α.Βαρύγιαννη και άλλοι παράγοντες και φορείς. [/spoiler]

Λέξεις κλειδιά: ΚΕΠ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9783 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2011, 22:05:52
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
37914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2019, 21:47:14
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
55033 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2020, 04:06:07
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
48939 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2020, 11:21:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2848 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2021, 08:35:22
από Argirios Argiriou