Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:30:00

Αποστολέας Θέμα: Στηρίζεται νομικά ο διαχωρισμός Ιατρικών πράξεων ανά ειδικότητα;  (Αναγνώστηκε 3247 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Φεβρουαρίου 2014, 21:55:29
Αναγνώστηκε 3247 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του medicus σε άλλο σημείο του φόρουμ:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 287/28-11-2005)
NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3418  ( Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1

1. Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
2. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της επιστήμης.
3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.
4. Κατά τον παρόντα Κώδικα:
α) στην έννοια «ασθενής» περιλαμβάνεται κάθε χρήστης των υπηρεσιών υγείας,
β) στην έννοια «οικείος» περιλαμβάνονται οι συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή, οι θετοί γονείς και τα θετά τέκνα, οι σύζυγοι, οι μόνιμοι σύντροφοι, οι αδελφοί, οι σύζυγοι και οι μόνιμοι σύντροφοι των αδελφών, καθώς και οι επίτροποι ή οι επιμελητές του ασθενούς και όσοι βρίσκονται υπό δικαστική συμπαράσταση.
5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από τον τρόπο ή τη μορφή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ατομικά, ομαδικά ή με τη μορφή ιατρικής εταιρείας, ως ελεύθερο επάγγελμα ή όχι.

Άρθρο 3

3. Ο ιατρός, κατά την άσκηση της ιατρικής, ενεργεί με πλήρη ελευθερία, στο πλαίσιο των γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Έχει δικαίωμα για επιλογή μεθόδου θεραπείας, την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης, για τον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, και παραλείπει τη χρήση μεθόδων που δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Από τα παραπάνω δεν προκύπτει πουθενά ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ της ιατρικής πράξης ανά ειδικότητα. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Χρησιμοποιείται η λέξη "ιατρός" και μόνο αυτή διότι, νομικά, είναι και η μόνη με υπόσταση. Ο "ιατρός" λαμβάνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος(και όλη την ευθύνη) και όχι ο "ειδικός" ή ο "εξειδικευμένος" ή ο "μεταπτυχιακός" ή ο "διδακτορικός".

Η βάση των πάντων είναι ο "ιατρός". Οι υπόλοιποι τίτλοι απλά προσθέτουν προσόντα και δεξιότητες. Δηλαδή ο δερματολόγος δεν γνωρίζει τι εστί γρίππη; Ή ο καρδιολόγος πρεσβυωπία; κ.ο.κ..........

Το φώναζα και θα το φωνάζω πάντα. Ο τίτλος μας είναι "ΙΑΤΡΟΣ". Αυτόν πρέπει να προστατεύσουμε και να τιμήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα έπονται...

Ευχαριστώ.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ιατρική πράξη ειδικότητα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
31 Απαντήσεις
17321 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2013, 13:26:20
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
4851 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2012, 00:25:11
από Δ. Κουναλάκης
1 Απαντήσεις
2219 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Απριλίου 2016, 22:22:44
από Denominator
3 Απαντήσεις
2475 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2016, 21:04:39
από Ορθοπαιδικός
3 Απαντήσεις
12550 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Σεπτεμβρίου 2019, 09:14:54
από schumifer