Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 09:31:48

Αποστολέας Θέμα: Μια προσπάθεια περιγραφής του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γερμανία.  (Αναγνώστηκε 2820 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Μαρτίου 2014, 14:54:49
Αναγνώστηκε 2820 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 01/03/2014.
Χριστινα Κοψινη.


Μοντέλο χαμηλών συντάξεων στη Γερμανία, αλλά με «ομπρέλα» κοινωνικών παροχών.

Τις βασικές αρχές του γερμανικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, το οποίο ναι μεν προβλέπει χαμηλές συντάξεις αλλά γνωρίζει επακριβώς ποιοι και γιατί χρήζουν περαιτέρω υποστήριξης, την οποία και διαθέτει με συμπληρωματικές παροχές, περιέγραψε στην «Κ» η κ. Ελκε Φέρνερ, ομοσπονδιακή υφυπουργός για θέματα Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας. Κατά τη σύντομη επίσκεψή της στην Αθήνα, δέχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας για το φαινόμενο των «χαμηλών γερμανικών συντάξεων». Φαινόμενο το οποίο αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επικαλέστηκαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών προκειμένου να πειστεί η ελληνική κυβέρνηση για το αυτονόητο των παρεμβάσεων στη μείωση των συντάξεων. Ομως από την απάντηση της υφυπουργού προκύπτει ότι οι ονομαστικές χαμηλές γερμανικές συντάξεις στην πραγματικότητα συμπληρώνονται με μια σειρά από κοινωνικές παροχές.

«Οι συντάξεις χρηματοδοτούνται εν μέρει από τις εισφορές εργοδοσίας και εργαζομένων οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 19% επί του ακαθάριστου μισθού. Το σύνολο της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού που κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά για τις συντάξεις, ανέρχεται στο ποσό των 80-82 δισ. ευρώ. Από αυτό εξαιρούνται οι αγρότες, οι οποίοι έχουν άλλο συνταξιοδοτικό σύστημα. Ο μέσος συνταξιούχος, ο οποίος έχει διανύσει 45 χρόνια εργασίας κι έχει καταβάλει για ισάριθμα χρόνια εισφορές, με μισθό 2.700 ευρώ μεικτά, συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 65 χρόνων και 4 μηνών. Η σύνταξη που λαμβάνει αυτός ο μέσος συνταξιούχος ανέρχεται στο ποσό των 1.260 ευρώ μεικτά. Από αυτό το ποσό, υπολογίστε μία κράτηση που κατευθύνεται για την ασφάλιση φροντίδας των υπερηλίκων και, ενδεχομένως, τη φορολόγηση του ποσού».

– Υπάρχει επικουρική σύνταξη;

– Yπάρχει η επικουρική σύνταξη η οποία είναι συμπληρωματική και εξαρτάται από το ύψος του ποσού που έχει καταβληθεί στο Ταμείο της επιχείρησης. Πιστεύω ότι εάν κάποιος δεν πληρώνει ενοίκιο κι έχει ένα περιουσιακό έσοδο, τα 1.260 ευρώ σύνταξη είναι μια πολύ καλή σύνταξη. Διότι όσοι συνταξιοδοτούνται σήμερα, ιδιαίτερα στα δυτικά κρατίδια, λαμβάνουν κατά μέσον όρο σύνταξη 1.000 ευρώ.

– Τι προβλέπεται στη Γερμανία για όλους όσοι λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη;

– Οσοι λαμβάνουν πολύ χαμηλότερη σύνταξη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα στέγης, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πρόσθετα εισοδήματα και ακίνητα. Οσοι βρίσκονται κάτω από το συντάξιμο επίπεδο των 690 ευρώ έχουν το βοήθημα της «βασικής εξασφάλισης αναγκών». Το ύψος του εξαρτάται και από την περιοχή, από το εάν ο συνταξιούχος που το χρειάζεται μένει στο Μόναχο ή σε άλλη πόλη, άλλου κρατιδίου.

– Πόσο είναι το ύψος αυτού του ποσού;

– Αν τα εισοδήματα είναι πολύ μικρά, τότε καλύπτει έξοδα του ενοικίου και θέρμανσης μέχρι ένα επίπεδο. Ομως αυτό σημαίνει ότι, εάν επί παραδείγματι μένει κάποιος μόνος τους, δεν μπορεί να στεγάζεται σε ένα μεγάλο διαμέρισμα, πρέπει να μετακομίσει σε μικρότερο σπίτι γύρω στα 40 τ.μ. Επίσης δίδεται κι ένα ποσό 391-393 ευρώ για να καλυφθούν όλες οι άλλες ανάγκες. Αλλά για την καταβολή του ποσού, συνυπολογίζεται κάθε περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στην κατοχή του συνταξιούχου. Πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα έσοδα από άλλα περιουσιακά στοιχεία για να λειτουργήσει αυτό το επιπλέον βοήθημα. Επίσης, εάν κάποιος έχει από μόνος του μια μικρή (δεύτερη) σύνταξη 200 ευρώ, δεν δικαιούται το προαναφερθέν επιπρόσθετο επίδομα αλλά ένα ποσό περί τα 191 ευρώ.

– Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν για την επιδότηση ανεργίας στη Γερμανία;

– Τον πρώτο χρόνο ανεργίας το επίδομα καταβάλλεται για 12 μήνες. Στη συνέχεια, και αναλόγως τους ύψους που είχε ο τελευταίος μισθός, παρέχεται ένα μικρό ποσό για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Αλλά αυτό δίδεται υπό την προϋπόθεση πως οι άνεργοι είναι διατεθειμένοι να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας.

– Εάν, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται η ανεργία για 3 χρόνια, το επίδομα ανεργίας διακόπτεται;

– Δεν υπάρχει περιορισμός. Η αρχή της κοινωνικής προστασίας είναι κατοχυρωμένη και με αποφάσεις δικαστηρίων. Ωστόσο, η συνέχιση στην καταβολή του επιδόματος εξαρτάται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του δικαιούχου. Εάν, επί παραδείγματι, κάποιος έχει σύζυγο ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ο σύντροφος ή ο/η σύζυγος διαθέτει έσοδα, τότε θα συνυπολογιστεί το συνολικό εισόδημα για να συνεχιστεί το επίδομα πέραν των πρώτων 12 μηνών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2014, 14:56:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4012 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2008, 06:55:13
από Πατρωνάκης Μάνος
18 Απαντήσεις
52293 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Αυγούστου 2010, 13:48:25
από Γ.Κτιστάκης
1 Απαντήσεις
2677 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2013, 19:29:08
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
37569 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2023, 15:36:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2027 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2024, 17:13:42
από Argirios Argiriou