Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 20:57:34

Αποστολέας Θέμα: ΠΕΔΥ  (Αναγνώστηκε 131339 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαΐου 2016, 00:12:51
Απάντηση #330
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
29/05/2016 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.


Μία «αυταπάτη διαρκείας» για τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας. Εχει εξαγγελθεί σχεδόν από το σύνολο των υπουργών Υγείας, έχει θεσμoθετηθεί, ωστόσο ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Ετσι, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων συνεχίζουν να δέχονται τον μεγάλο όγκο ασθενών που χρήζουν πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 έγιναν, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Υγείας, 27,3 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς, εκ των οποίων 11,9 εκατ. έγιναν σε 9.189 γιατρούς εξωτερικών ιατρείων δημόσιων νοσοκομείων, 9,3 εκατ. επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς και 6,1 εκατ. επισκέψεις σε γιατρούς των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Το ΠΕΔΥ ήταν και η τελευταία χρονικά προσπάθεια για ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εμεινε και αυτή στη μέση: oυδέποτε πέρασε στο στάδιο των οικογενειακών γιατρών και δεν έγινε κάτι ουσιαστικό για τη στελέχωσή του.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και αυτή ένα δικό της σχέδιο για την οργάνωση εθνικού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στον σχεδιασμό προβλέπεται να δημιουργηθούν ιατρεία γειτονιάς που θα παρακολουθούν 10.000 κατοίκους έκαστο. Κάθε ιατρείο θα στελεχωθεί με οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρο, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικό λειτουργό και θα λειτουργεί από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. με 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σχεδιάζεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2016 με 20 ιατρεία γειτονιάς σε τέσσερις αστικές περιοχές. Εως το 2020 το δίκτυο θα καλύπτει 4,25 εκατ. πληθυσμού, με στόχο να μειωθούν κατά 10,4 εκατ. οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς. Χρονικός ορίζοντας για την πλήρη υλοποίησή του είναι η 20ετία.

Με τη μισή... ταχύτητα

Προς το παρόν όμως οι μονάδες του ΠΕΔΥ καταρρέουν... «Το ΠΕΔΥ πηγαίνει με τη μισή ταχύτητα. Πάνω από το 50% των γιατρών που υπηρετούσαν στις μονάδες πριν από τη δημιουργία του ΠΕΔΥ αποχώρησε όταν οι γιατροί κλήθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΠΕΔΥ, Σάββας Παρασκευόπουλος. Από τους 5.000 γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ αποχώρησαν περίπου 2.700 το 2014 και σχεδόν το 50% όσων «συνεχίζουν» διατηρούν τα ιατρεία τους με ασφαλιστικά μέτρα. Τίποτα δηλαδή δεν διασφαλίζει ότι τελικά θα παραμείνουν στα ΠΕΔΥ. «Ειδικά στην επαρχία υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Γιατρών ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης: στη Βόρεια Ελλάδα καρδιολόγο δεν διαθέτουν οι μονάδες των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης και Γρεβενών, ενώ χωρίς παιδίατρο είναι οι μονάδες Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Δράμας, Σερρών, Κατερίνης, Γιαννιτσών, Εδεσσας και του Νομού Χαλκιδικής.

Στις μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας, η πολυπληθέστερη ειδικότητα είναι οι οδοντίατροι (159 από τα 943 άτομα ιατρικό προσωπικό), ενώ λίγοι είναι οι ρευματολόγοι (μόλις 15), οι γενικοί γιατροί (18) και οι ενδοκρινολόγοι (24). Το 2015 έγιναν στις μονάδες ΠΕΔΥ Αθήνας 2,9 εκατομμύρια επισκέψεις, 30.362 οδοντιατρικές πράξεις, 1.588 μικρά χειρουργεία και 56.653 προληπτικές πράξεις, ενώ στα εργαστήριά τους διενεργήθηκε 1.667.790 εξετάσεις. Τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ είναι και ο «αδύναμος κρίκος», καθώς λόγω ελλείψεων σε αντιδραστήρια υπολειτουργούσαν για πολλά χρόνια. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων (95%) απευθύνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. «Ο κόσμος απομακρύνθηκε από τις μονάδες. Τον χάσαμε 2-3 φορές. Με το κλείσιμο των μονάδων επί ένα μήνα κατά τη μετάβασή τους στο ΠΕΔΥ, με τις ελλείψεις υλικών. Πρέπει να τον πείσουμε ότι έχουμε αξιόπιστη λειτουργία, αξιόπιστα μηχανήματα», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παράθεση
και σχεδόν το 50% όσων «συνεχίζουν» διατηρούν τα ιατρεία τους με ασφαλιστικά μέτρα.
Μα πόσα χρόνια διαρκούν αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα; Δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη οι κύριες αγωγές;

Παράθεση
Στις μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας, η πολυπληθέστερη ειδικότητα είναι οι οδοντίατροι (159 από τα 943 άτομα ιατρικό προσωπικό)
Παράθεση
Το 2015 έγιναν στις μονάδες ΠΕΔΥ Αθήνας 2,9 εκατομμύρια επισκέψεις, 30.362 οδοντιατρικές πράξεις,
30362 / 159 = 190 πράξεις ανά οδοντίατρο το χρόνο ή 16 πράξεις ανά οδοντίατρο το μήνα.

30 Μαΐου 2016, 00:51:37
Απάντηση #331
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στις μονάδες ΠΕΔΥ της Αθήνας, η πολυπληθέστερη ειδικότητα είναι οι οδοντίατροι (159 από τα 943 άτομα ιατρικό προσωπικό)
Καλά με τόσους οδοντίατρους η περιφέρεια θα έπρεπε να σκίζει από στοματική υγεία, έτσι δεν είναι ; Or not ;



3 Φεβρουαρίου 2017, 17:44:16
Απάντηση #332
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Τι να πρωτοθαυμάσω στην ακόλουθη αναφορά του τοπικού βουλευτή της ΝΔ

Πλήρη στελέχωση του μικροβιολογικού του ΠΕΔΥ ζητά ο Ν. Μηταράκης
To αίτημα του Π. Βρουλή ως διευθυντή της Μ.Υ Χίου να επιστρέψει ο αποσπασμένος υπάλληλος του Μικροβιολογικού εργαστηρίου από την Κρήτη όπου βρίσκεται στη Χίο, ώστε να μπορέσει το εργαστήριο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μεταβιβάζει στον αρμόδιο υπουργό μέσω αναφοράς του στη Βουλή η βουλευτής Χίου Ν/. Μηταράκης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αναφορά, «η Μ.Υ. Χίου επικαλείται σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες και αιτείται τη μη ανανέωση της μετακίνησης υπαλλήλου, η οποία μετακίνηση έληξε στις 31.12.2016. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει σοβαρό θέμα λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο οποίο σήμερα απασχολούνται ένας επικουρικός μικροβιολόγος και μια βοηθός ιατρικών εργαστηρίων, η οποία όμως πρόκειται να μετακινηθεί άμεσα για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έχουμε έναν υπάλληλο (που λείπει από τη μονάδα) του οποίου η απόσπαση έχει λήξει 31/12/16. Που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο συγκεκριμένος υπάλληλος;
Έχουμε μία υπάλληλο (που υπηρετεί στη μονάδα) που  θα αποσπαστεί για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
Αναρωτιέμαι αν ο, μέχρι πρότινος, αποσπασμένος στην Κρήτη υπάλληλος επικαλεστεί σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ώστε να συνεχιστεί η απόσπασή του, τι γίνεται;

3 Φεβρουαρίου 2017, 18:27:17
Απάντηση #333
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχουμε έναν υπάλληλο (που λείπει από τη μονάδα) του οποίου η απόσπαση έχει λήξει 31/12/16. Που βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο συγκεκριμένος υπάλληλος;
Έχουμε μία υπάλληλο (που υπηρετεί στη μονάδα) που  θα αποσπαστεί για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
Αναρωτιέμαι αν ο, μέχρι πρότινος, αποσπασμένος στην Κρήτη υπάλληλος επικαλεστεί σοβαρούς οικογενειακούς λόγους ώστε να συνεχιστεί η απόσπασή του, τι γίνεται;
Δεν πρέπει ο Διευθυντής της Μ.Υ να προβεί στα δέοντα ; Ή επειδή είναι ντόπιος και επειδή είναι μικρή κοινωνία δεν θέλει να... χαλάσει καρδιές ;

Εγώ πάντως βλέπω ότι αν κανείς δεν τον ψάξει, δεν πρόκειται ποτέ να λήξει η απόσπασή του.

Τείνω να πιστέψω αυτό που γράφεται ότι στο Δημόσιο το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο απόλυτος αριθμός των ΔΥ, όσο η ανορθολογική κατανομή τους, τα βύσματα, υπερπληθώρα υπαλλήλων σε συγκεκριμένες "χαλαρές" υπηρεσίες και έλλειψη προσωπικού σε άλλες που τρέχουν κτλ.
'Ετσι όμως δεν γίνεται δουλειά, οι πονηρούληδες επικαλούνται τις ελλείψεις για επιπλέον προσληψεις όταν το βασικό είναι η ανορθολογικη κατανομή του προσωπικού.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Φεβρουαρίου 2017, 18:39:43 από Αρχίατρος »

8 Μαρτίου 2017, 23:35:27
Απάντηση #334
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του STAR για την κατάσταση στο ΠΕΔΥ Αιγάλεω.
Από την απάντηση μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως γίνεται να υπάρχουν ωράρια 7, 6 1/2, 6 και 5 1/2 ωρών;

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
99 Απαντήσεις
45888 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2014, 23:54:10
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
72374 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2016, 11:49:33
από Αρχίατρος
ΠΕΔΥ

Ξεκίνησε από Δημήτρης Μακρέας « 1 2 » ΕΟΠΥΥ

16 Απαντήσεις
8542 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2017, 17:04:50
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
33 Απαντήσεις
13357 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2018, 11:12:50
από GirousisN
3 Απαντήσεις
2953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2016, 14:10:07
από GirousisN