Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 14:12:38

Αποστολέας Θέμα: Ενημέρωση κατάστασης Εργαστηριακού Τομέα (συμβεβλημένου με ΕΟΠΥΥ)  (Αναγνώστηκε 19905 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Αυγούστου 2014, 13:09:21
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Κυκλοφόρησε, εμ, εκδόθηκε νέα ΥΑ για "αυτόματη (και υποχρωτική) έκπτωση": Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
   1. Ορίζεται κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του προς τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες παρόχους των ως άνω υπηρεσιών υγείας, υπέρ του Οργανισμού ως επιστροφή ("rebate") για κάθε μήνα. Οι διατάξεις της παρούσας τυγχάνουν εφαρμογής και επί των ισχυουσών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας.
   2. Οι κατηγορίες παρεχομένων υπηρεσιών υγείας έχουν ως κάτωθι:
(ακολουθούν οι κατηγορίες και τα αντίστοιχα ποσοστά έκπτωσης - δυσχερής η επικόλληση, όποιος ενδιαφέρεται ας τα δεί στις άνω παραπομπές).

20 Αυγούστου 2014, 15:20:04
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σήμερα τηλεφώνησα σε ένα Διαγνωστικό Κέντρο στην Καβάλα για να κλείσω ραντεβού για μια ασθενή μου, για μια απλή ακτινογραφία της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης
και η γραμματέας, μου είπε ότι το Διαγνωστικό Κέντρο δεν έχει σύμβαση για απλές ακτινογραφίες με τον ΕΟΠΥΥ παρά μόνο για αξονικές και μαγνητικές !!

Αν θέλει η ασθενής να κάνει την απλή ακτινογραφία της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης τότε κοστίζει 15 Ευρώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 15:24:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Αυγούστου 2014, 15:59:14
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Κι εδώ ισχύει το ίδιο.
Η αιτιολόγηση είναι ότι τα ακτινολογικά κάνουν πλέον μόνο ψηφιακές ακτινογραφίες ενώ τα παραπεμπτικά και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται σε "απλές" ακτινογραφίες.

20 Αυγούστου 2014, 16:06:25
Απάντηση #33
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κι εδώ ισχύει το ίδιο.
Η αιτιολόγηση είναι ότι τα ακτινολογικά κάνουν πλέον μόνο ψηφιακές ακτινογραφίες ενώ τα παραπεμπτικά και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται σε "απλές" ακτινογραφίες.

Παρομοίως και στην Ξάνθη.
Και βέβαια οι ιδιώτες ακτινολόγοι καλά κάνουν και επιθυμούν να διασφαλίσουν το ότι δε θα αμειφθούν με... 4,05 ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ όμως, γιατί δέχεται αυτήν την κατάσταση; Δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δεν αναπροσαρμοστούν οι τιμές των απλών ακτινογραφιών σε λογικές βάσεις, θα πολλαπλασιάζονται οι αξονικές, εκτινάσσοντας το κόστος για τον οργανισμό;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

20 Αυγούστου 2014, 21:02:19
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κι εδώ ισχύει το ίδιο.
Η αιτιολόγηση είναι ότι τα ακτινολογικά κάνουν πλέον μόνο ψηφιακές ακτινογραφίες ενώ τα παραπεμπτικά και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ αναφέρονται σε "απλές" ακτινογραφίες.
   Εδώ (Λάρισα) κρατάνε το παραπεμπτικό (έχουν σύμβαση ακτινογραφίας - εξάλλου ή έχεις ή δεν έχεις, μονομερώς αποφασίσαν σε εσάς να μην κάνουν ακτινογραφίες) και παίρνουν συμμετοχή ανά "πλάκα" 5-10 ευρώ (λόγω ψηφιακού).

21 Αυγούστου 2014, 01:15:00
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εδώ (Λάρισα) κρατάνε το παραπεμπτικό (έχουν σύμβαση ακτινογραφίας - εξάλλου ή έχεις ή δεν έχεις, μονομερώς αποφασίσαν σε εσάς να μην κάνουν ακτινογραφίες) και παίρνουν συμμετοχή ανά "πλάκα" 5-10 ευρώ (λόγω ψηφιακού).
5-10 ευρώ "συμμετοχή" κι άλλα 4 που δίνει (; ) ο ΕΟΠΥΥ μας κάνουν 9 - 14 ευρώ για μια ψηφιακή ακτινογραφία. Εδώ δε βρίσκεις κάτω από 20.
Αν όπως λες ισχύει ότι ή έχεις ή δεν έχεις σύμβαση, ξέρεις αν κάνουν μαστογραφίες με σύμβαση και πόσο "καπέλο" παίρνουν;
Γιατί ο ΕΟΠΥΥ δίνει 8+8= 16 ευρώ για μαστογραφία όταν μια ψηφιακή έχει 70-100 ευρώ, τουλάχιστον στα μέρη μου!
Θα μου πεις, όλο και και κάτι κερδίζει ο ασθενής με το "δικό" σας σύστημα.

24 Σεπτεμβρίου 2014, 12:55:18
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Μαίνεται μάχη μεταξύ μεγάλων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και μικρών παρόχων για την πίτα και το πλαφόν...
 Η ΠΑΣΙΔΙΚ κάνει: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
23/09/2014 13:50
   Πρόταση για το πλαφόν των διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, κατέθεσε την τρίτη, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το πλαφόν για τις εξετάσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη με βάση τα στοιχεία του 2012 και όχι του 2013.
   Ειδικότερα, η πρόταση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «παίρνει ως βάση υπολογισμού του ετήσιου ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου (plafond) διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων ανά πάροχο, το έτος 2012 και αυτό διότι η χρονιά αυτή είναι το πρώτο έτος λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με συνέπεια να προσεγγίζουν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αφού οι κακόβουλοι πάροχοι μη γνωρίζοντας ακόμη τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ήσαν πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά την προκλητή ζήτηση και γενικότερα την παραβατική συμπεριφορά».
    «Ο κεντρικός στόχος της πρότασης είναι να προστατευτούν όσο γίνεται περισσότερο οι έντιμοι και ευσυνείδητοι πάροχοι και να πληγούν (όχι να τιμωρηθούν όμως)   οι επίορκοι και ασυνείδητοι, ώστε να μπορεί να είναι σχετικά διαχειρίσιμη η επιβίωση των ευσυνείδητα λειτουργούντων διαγνωστικών μονάδων, οι οποίες διαφορετικά οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή», αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργός Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ο ΠΑΣΙΔΙΚ, ο οποίος προσθέτει ακόμη τα εξής:
   «Το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουν ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους (στην ουσία από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς), υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου τα εργαστηριακά τμήματα του Π.Ε.Δ.Υ., με συνέπεια όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού να πραγματοποιούν τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις που τους συνταγογραφούν οι παραπέμπτοντες κλινικοί (θεράποντες) ιατροί στους ιδιώτες παρόχους (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια), ενώ συγχρόνως το κράτος εξοικονομεί πόρους αφού δεν πληρώνει καθόλου μισθούς ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, κόστος αντιδραστηρίων και εκατοντάδων άλλων αναλώσιμων υλικών, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές κ.α., πόρους τους οποίους πρέπει να διαθέσει στους ιδιώτες παρόχους που πραγματοποιούν τις εξετάσεις αυτές, επαυξάνοντας τον κωδικό των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων (Κ.Α.Ε. 0671.01/Β1) με τους αντίστοιχους πόρους που εξοικονομεί.
    Τέλος με την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων/πράξεων (guidelines) στους κλινικούς γιατρούς και τον ορισμό μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων («κόφτες») για κάθε κλινική ειδικότητα, περιορίζεται σημαντικά η σπατάλη των μη αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων και με την δίκαιη  ??? αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον κωδικό των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων από εσωτερική ανακατανομή των πόρων του Οργανισμού ή και από την απευθείας ενίσχυση του προϋπολογισμού του στον παραπάνω κωδικό (η κατσίκα του γείτονα ας ψοφήσει) ο οποίος είναι άκρως ελλειμματικός, να αποκατασταθεί μία καταστροφική για τους παρόχους απόφαση η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στο κλείσιμο των ιδιωτικών μονάδων παροχής εργαστηριακής ιατρικής, με καταστροφικές συνέπειες και για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως προαναφέραμε, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν εγκαίρως τις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις τους, λόγω της ελλιπούς λειτουργίας ή και παντελούς απουσίας των αντίστοιχων δημοσίων δομών Π.Φ.Υ.».
    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΔΙΚ αναμένουν τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως έχουν ζητήσει, προκειμένου να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις και τεχνικές οδηγίες εύκολης και άμεσης εφαρμογής της.

ΥΓ: Οι αντιδράσεις απο "τους μικρούς" στην άνω ανακοίνωση όπως Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος πολλές και πιθανότητα δικαιολογημένες. Ίσως είμαι προκατειλημμένος με την ΠΑΣΙΔΙΚ αλλά δεν ενστερνίζομαι τις απόψεις της...

19 Νοεμβρίου 2014, 20:56:08
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Χθες "κυκλοφόρησαν" τα RB-CB πρώτου εξαμήνου 2014 για τους εργαστηριακούς (αλλά και για τους κλινικοεργαστηριακούς που μάλλον είναι μικρότερα). Προσωπικά πιστεύω ότι είναι αναμενόμενα μετά τις υπερβάσεις που είχαν ανακοινωθεί μετά το πρώτο τρίμηνο... Δυστυχώς οι συνάδελφοι εθελοτυφλούσαν και τώρα "τραβάν τα μαλλιά τους". Όχι ότι μπορούσαν να κάνουν και τπτ (τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, όπως Λάρισα). Να δούμε πόσοι, δυστυχώς, θα κλείσουν (οι φωνές λένε πάνω απο τους μισούς Μ/Β, θα δείξει).

22 Νοεμβρίου 2014, 00:18:02
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21 Νοε 2014
της Άννης Καρολίδου


Εργαστηριακοί γιατροί: Δουλεύουν 12 μήνες, τους κόβουν τους έξι

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ κουρεύουν τις αμοιβές ως και κατά 60%


Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ αναγκάζουν τους εργαστηριακούς γιατρούς, όχι μόνο να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αλλά και να χρηματοδοτούν το σύστημα υγείας, με την περίφημη μέθοδο του «claw back», περικόπτοντας τις αμοιβές τους για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις, μέχρι και κατά 60%.
 
«Φέτος, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μας ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις αμοιβές μας, από ότι πέρυσι. Το 2013,  με το διαβόητο μέτρο «περί μηχανισμού αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ», δεν μας πλήρωσαν για τους τέσσερις από τους δώδεκα μήνες που εργαστήκαμε. Φέτος, δε θα μας πληρώσουν για τους έξι από τους 12 μήνες που συνολικά θα εργαστούμε, εκτελώντας εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι, σημειωτέον, κάθε μήνα με τις εισφορές τους πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη», τόνισε στη Voria.gr η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Μαρία Χατζηδημητρίου.
 
Το μέτρο του claw back, αγγίζει τους εργαστηριακούς γιατρούς καθώς και εκείνες τις ειδικότητες των γιατρών που για διαγνωστικούς σκοπούς εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα οι καρδιολόγοι τα καρδιογραφήματα.
 
Όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, η ηλεκτρονική ειδοποίηση στάλθηκε προχθές στον κάθε ένα γιατρό ατομικά και η περικοπή, για το 2014, υπολογίζεται στο 60% των οφειλόμενων αμοιβών, δηλαδή «θα παρέχουμε υπηρεσίες για 12 μήνες και δεν θα πληρωθούμε καλά – καλά ούτε για τους έξι».
 
Το μήνυμα αυτό που κινητοποίησε τους εργαστηριακούς γιατρούς, κινητοποίησε και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «ο ΕΟΠΥΥ,  από τη μία πλευρά μας επιβάλλει διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες στο όνομα δήθεν εξασφάλισης ποιότητας, σύμβαση με ελεγκτικές εταιρείες, δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις τηρεί, και από την άλλη απαιτεί  να εργαζόμαστε δωρεάν και να πληρώνουμε το κόστος των εξετάσεων τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου στους ασφαλισμένους του κάνοντας κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας!».
 
Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι γιατροί μέμφονται Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ είναι ότι δεν τηρήθηκε η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με την οποία, από τον Σεπτέμβριο, οι γιατροί θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για το ανώτατο όριο δαπάνης ανά εργαστήριο.
 
«Δεν μας αναγκάζουν μόνο να προσφέρουμε δωρεάν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες μας, την εργασία μας. Μας αναγκάζουν επιπλέον να πληρώνουμε από την τσέπη μας, το κόστος των αντιδραστηρίων, να χρεωνόμαστε. Έτσι  σπρώχνουν τους εργαστηριακούς γιατρούς στην οικονομική καταστροφή» προσθέτει η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ.
Ο Σύλλογος, παρεμβαίνει στο θέμα και όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «Καλούμε τον υπουργό Υγείας να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του και να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαστηριακών ιατρών και οι βαρύγδουπες διαπιστώσεις».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Δεκεμβρίου 2014, 21:08:45
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Σήμερα θα ανακοινωθούν (μάλλον στο ατομικό ΕΔΑΠΥ) τα πλαφόνια εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών. Ο ΠΙΣω μου σε 'χω δηλώνει ικανοποιημένος. Οι εργαστηριακοί, ποιος ξέρει; (αλλά ποιος τους ρωτάει; )
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2014
Δήλωση Προέδρου ΠΙΣ:  Ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το πλαφόν ανά πάροχο σε εργαστηριακούς- κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς
   Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ικανοποίηση χαιρετίζει την ανακοίνωση του πλαφόν ανά πάροχο, η οποία ήδη αποστέλλεται στους παρόχους εργαστηριακούς- κλινικοεργαστηριακούς συναδέλφους μας.
   Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκου με το Προεδρείο της ΠΕΕΒΙ επιτάχυνε, μετά και από την άμεση εντολή του Υπουργού Υγείας, την ανακοίνωση του πλαφόν ανά πάροχο (με 4 μήνες καθυστέρηση).  Στη συνάντηση ήταν παρόντες η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κ. Α. Μαστοράκου και μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
   Απαιτήσαμε και απαιτούμε  (σιγά πρόεδρε, σιγά) από τον κ. Υπουργό την εφαρμογή όλων, όσα περιλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις της 18ης Αυγούστου (ΦΕΚ 2243Β). Να αρθούν επίσης οι οιεσδήποτε αδικίες, ιδιαίτερα δε για τους νέους ιατρούς.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
6637 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαΐου 2016, 23:48:56
από Αρχίατρος
1 Απαντήσεις
7660 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουνίου 2011, 23:49:22
από EzeΤΡΟΛ
3 Απαντήσεις
4216 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2012, 16:01:49
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
4497 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2013, 20:13:09
από Ορθοπαιδικός
5 Απαντήσεις
12665 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Σεπτεμβρίου 2019, 12:30:28
από Όμηρος