ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ποιες αιματολογικές εξετάσεις παραγγέλνω για ένα γενικό check-up.

<< < (2/6) > >>

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈχω την άποψη ότι έχει παρεξηγηθεί ( ως κακοποιηθεί) η έννοια του «check up» και γενικότερα του προληπτικού ελέγχου.
Όταν έρχονται στο ιατρείο μου ζητώντας «γενικές εξετάσεις» για «να δούν που βρίσκονται» ή για να «δούν άν έχουν χοληστερίνη»
τους ρωτάω πάντοτε την εξής 1η απλή ερώτηση : Καπνίζεται ;
Απο την απάντηση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό απο το πως θα χειριστώ το αίτημα του ασθενή.
Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόληψη δεν έχει καμία σχέση με αιματολογικές εξετάσεις κάθε 6μηνο.

Απλό σχόλιο κάνω.
Το άρθρο του κ.Αργυρίου είναι ενδιαφέρον και με βρίσκει σύμφωνο εν πολλοίς.

--- Τέλος παράθεσης ---

Συμφωνώ, άλλωστε μια από τις πρώτες προτάσεις του κειμένου είναι:  Βέβαια η τελευταία βιβλιογραφία που διάβασα επί του θέματος είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα δεν αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής! (4), (5)

Όπου:

4)   Πόσο συχνά πρέπει να κάνει check-up, κάποιο υγιές άτομο; (Συζήτηση επί του θέματος)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


5)   General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease: Cochrane systematic review and meta-analysis

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολύ ωραίες σκέψεις. Οι περισσότροι (μεταξύ αυτών κι εγώ) δίνουμε αφειδώς εξετάσεις σε περίπτωση "check-up".
Πιστεύω όμως ότι του check-up πρέπει ΠΑΝΤΑ να προηγείται λήψη ιστορικού (ατομικού και οικογενειακού) και φυσική εξέταση, όπως και ΗΚΓ για τους πάνω από 40 ετών ή όπου αλλού προκύψει ανάγκη από τα δύο προηγούμενα.
Οι εξετάσεις του check-up καλό είναι να καθορίζονται από τα ευρήματα της πιο πάνω διαδικασίας.
Όσον αφορά τις ελάχιστες εξετάσεις, αντί για ALP θα σκεφτόμουν να βάλω γενική ούρων. Στη γενική ούρων μπορεί να ανιχεύσεις τη χολόσταση αλλά και να έχεις και άλλες πληροφορίες, όπως π.χ. το ειδικό βάρος ούρων ή το λεύκωμα.
Επίσης η ΤΚΕ είναι μία πολύ φθηνή εξέταση η οποία μπορεί να μπει στο "πάνελ" των προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Βασίλη, συμφωνώ ότι του αιματολογικου chech-up, πρέπει να προηγείται λήψη ιστορικού και φυσική εξέταση (και το συμπλήρωσα μάλιστα και στο αρχικό κείμενο).

Σχετικά με τα υπόλοιπα:

Είναι μια γενική ούρων το ίδιο ευαίσθητη για να ανακαλύψουμε χολόσταση όσο και η ALP; Στην γενική ούρων η υποεξέταση που πιθανώς να σχετίζεται με χολόσταση είναι η Χολερυρθίνη ούρων. Ακόμη όμως και αν επρόκειτο για Χολερυθρίνη ορού η αίσθηση μου είναι, ότι η ALP είναι πιο καλή αιματολογική εξέταση για να ανακαλύψει χολόσταση.

Serum bilirubin analysis is in most cases uncalled for in primary care. It should be reserved for liver diseases and not be ordered as part of a "liver status" test package. Determination of serum alkaline phosphatase, on the other hand, could be of clinical use, for example when a tumor is suspected.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για την ΤΚΕ, ναι μεν είναι φθηνή, αλλά όπως παρέθεσα και στο αρχικό κείμενο, αποφεύγω να παραγγέλνω ΤΚΕ σε γενικό έλεγχο χωρίς να έχω συγκεκριμένο λόγο, γιατί συχνά είναι αυξημένη χωρίς ο ασθενής να έχει στην πραγματικότητα κάτι παθολογικό, και καταλήγουμε σε άσκοπες διερευνήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται από ψυχολογικής και οικονομικής άποψης

"analyses of CRP, as well as of ESR, can generally not be used to detect or rule out diseases".
( κοιτάξτε κάτω δεξιά στην σελίδα που ανοίγει από τον παραπάνω σύνδεσμο, και ψάξτε ρολάροντας με το ποντίκι πάνω- κάτω, την σχετική εξέταση).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


--- Τέλος παράθεσης ---

Η γενική ούρων σαφώς δεν είναι το ίδιο ευαίσθητη. Αλλά γιατί θέλουμε να ανιχνεύουμε χολόσταση και όχι π.χ. ήπια αιμόλυση που είναι πάνω-κάτω το ίδιο συχνά (Λέω μία σκέψη...).
Η ΤΚΕ είναι μία εξέταση που για πολλούς είναι άχρηστη. Γενικά ΔΕΝ βοηθά στη διάγνωση, αλλά υπάρχουν νοσήματα με πολύ υψηλή ταχύτητα και σχεδόν φυσιολογικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Κάτι στο οποίο δε σταθήκαμε είναι τα στοιχεία της γενικής αίματος, που είναι πραγματικά μία πολύτιμη εξέταση, ειδικά αν έχουμε προηγούμενη συγκρίσιμη εξέταση (ίδιο εργαστήριο): Όχι μόνο οι απόλυτες και οι σχετικές τιμές των λευκών, αλλά και άλλα όπως ο μέσος όγκος ερυθρών, η μέση περιεκτικότητα ερυθρών σε αιμοσφαιρίνη, το εύρος κατανομής του μεγέθους των ευρθών, το ποσοστό των μεγάλων αιμοπεταλίων, τα ιστογράμματα των ερυθρών και των αιμοπεταλίων. Ειδικά αν συνοδεύεται με επίχρισμα περιφερικού αίματος (που επιβάλλεται θεωρητικά) έχεις επιπλέον μορφολογία ερυθρών και ένα πλήθος πληροφοριών από τα λευκά εντυπωσιακού μεγέθους.

Argirios Argiriou:
Βασίλη, το κείμενο έχει σαν βάση τις αιματολογικές εξετάσεις που παραγγέλνουμε σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους που επιμένουν να κάνουν και ένα αιματολογικό προληπτικό έλεγχο.

Η καθίζηση μπορεί να είναι ανεβασμένη σε διάφορες παθήσεις όπως αντιγράφω από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Of the arthritic diseases, an elevated ESR is most closely associated with polymyalgia rheumatica (PMR) and giant cell arteritis (GCA). If disease is active, rheumatoid arthritis, systemic lupus erythematosus, vasculitic disease and almost any other inflammatory condition may be associated with an elevated ESR.  Other well-established causes included subacute bacterial endocarditis (SBE), myeloma, abscess, pelvic inflammatory disease (PID), inflammatory bowel disease (IBD) and osteomyelitis.  However, almost any condition that causes sudden or significant inflammation in the body can be associated with an elevated ESR.

Όλες όμως οι παραπάνω παθήσεις δίνουν και συμπτώματα. Αν ο άνθρωπος (δεν γράφω ασθενής γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται για άρρωστο άνθρωπο), δεν έχει κανένα σύμπτωμα δεν νομίζω ότι η ΤΚΕ θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα, το αντίθετο μάλιστα: Αν τύχει η ΤΚΕ να είναι κάπως ανεβασμένη (πράγμα όχι και τόσο ασυνήθιστο σε υγιείς ανθρώπους), κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε άσκοπες διερευνήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται από ψυχολογικής και οικονομικής άποψης.

Clinical Utility of the Erythrocyte Sedimentation Rate.
MALCOLM L. BRIGDEN, M.D., B.C. Cancer Agency, Kelowna, British Columbia, Canada
Am Fam Physician. 1999 Oct 1;60(5):1443-1450.

............
...................
Use of the ESR as a screening test to identify patients who have serious disease is not supported by the literature.
............................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για το θέμα της Γενικής Αίματος συμφωνώ απόλυτα.

Denominator:
Η σκέψη μου πάει στην "εν δυνάμει" ασθνένεια, αφού πρόκειται για προληπτικό έλεγχο. Αν ήμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι είναι υγιείς, δε θα υπήρχε νόημα για τον έλεγχο αυτόν.
Παρόλα αυτά, συμφωνώ ότι η ΤΚΕ μπορεί να είναι πολύ αποπροσανατολιστική ως "προληπτική" εξέταση, αλλά θα τη συμπεριλάμβανα οπωσδήποτε αν υπήρχε έστω και κάποιο ασαφές ή γενικό σύμπτωμα.
Ξέχασα να αναφέρω ότι προσωπικά, έχοντας κάνει κάποια κατάχρηση της TSH, έβγαλα το συμπέρασμα ότι περίπου ένα 20% των γυναικών (και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό ανδρών) έχουν ασυμπτωματική θυρεοειδοπάθεια. Φυσικά δε μου αρέσει αυτή η "ιατρική"...

VickyTe:
Μαζι με τις αιματολογικες θεωρω φθηνη και πολυ χρησιμη μια γενικη ουρων. Το κακο ειναι οτι λιγοι κανουν αξιοπιστη γενικη ουρων.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση