ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Φορητοί υπερηχογράφοι
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςσυμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω...σε λίγο καιρό φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους ασθενείς και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνουμε για περαιτέρω έλεγχο, πράγμα που ίσως με οδηγήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος- μόνο που δεν ξέρω ποιό.....
από την άλλη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές ένα τέτοιο μηχάνημα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση για την αρχική διαλογή και παρακολούθηση ορισμένων ασθενών...
πολλές φορές στέλνουμε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιστατικά που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, και θα ήθελα να συζητήσουμε εάν πιστευετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό
--- Τέλος παράθεσης ---
Την αγωνία σου την έχω και εγώ.
Το 600Ρ που έχω δεν κάνει για αυτή τη δουλειά και δεν έχει ούτε καν doppler. Το vscan έχει πολύ μικρή οθόνη, ευκρίνεια και ψευδο-doppler. To έχω δει από κοντά. Για κοιλιά δεν το συζητάμε καθόλου. Κάτι ανάλογο πρέπει να είναι και το signostics.
Είμαι από τους ανθρώπους που θα ήθελα να αντικαταστήσω το στηθοσκόπιο με ένα φορητό υπέρηχο. Αλλά θα ήθελα ένα 16πύρηνο tablet με 10' οθόνη και δυνατότητα να επιλέγω ηχοβολέα linear & convex με τουλάχιστον 2 συχνότητες λειτουργίας. Όταν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, το ξανασυζητάμε. μέχρι τότε άσε κάτι τρελαμένους να παίζουν.
Στο ΚΥ Ανωγείων είχα δουλέψει ένα ALOKA με τρεις κεφαλές που είχε κοστίσει αν θυμάμαι καλά 40.000€, πληρωμένο με χορηγία cash, και που αν και ήταν εξαιρετικό μηχάνημα για τα λεφτά του όταν έβλεπες τον ίδιο ασθενή στο Siemens αξίας 120.000€ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είχε σημαντική διαφορά στην διάγνωση.
Δυστυχώς αυτό το ζω ταχτικά και με τα διάφορα διαγνωστικά και τα μηχανήματα τους.... Χθες είδα μια αξονική με ανεύρυσμα κοιλιακής 6.8cm που ο υπέρηχος με έμπειρο ακτινολόγο σε ένα GE το έδινε 4.1cm.... Για να έχεις μια αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας...
Zachariadis:
Εγγραφή ή Είσοδοςοι καρδιολογικοί υπέρηχοι και οι γυναικολογικοί δεν απαιτούν κανένα ακριβό μηχάνημα.
Αλλά εάν πας να δεις κοιλιά ή θέλεις ελαστογραφία για να καταλάβεις τι είναι ένας όζος τότε τα μηχανάκια αυτά είναι αναξιόπιστα.
Επίσης, η Ελλάδα διακρίνεται για τους παχουλούς ασθενείς της... Στον καλοταϊσμένο έλληνα αυτά τα μηχανάκια απλά αποτυγχάνουν...
Εγγραφή ή ΕίσοδοςSmall is beautiful
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό πες το σε γυναίκα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό είναι το επίπεδο σου.
Απλά αντιπαρέρχομαι
GirousisN:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςσυμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω...σε λίγο καιρό φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους ασθενείς και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνουμε για περαιτέρω έλεγχο, πράγμα που ίσως με οδηγήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος- μόνο που δεν ξέρω ποιό.....
από την άλλη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές ένα τέτοιο μηχάνημα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση για την αρχική διαλογή και παρακολούθηση ορισμένων ασθενών...
πολλές φορές στέλνουμε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιστατικά που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, και θα ήθελα να συζητήσουμε εάν πιστευετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό
--- Τέλος παράθεσης ---
Δυστυχώς αυτό το ζω ταχτικά και με τα διάφορα διαγνωστικά και τα μηχανήματα τους.... Χθες είδα μια αξονική με ανεύρυσμα κοιλιακής 6.8cm που ο υπέρηχος με έμπειρο ακτινολόγο σε ένα GE το έδινε 4.1cm.... Για να έχεις μια αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας...
--- Τέλος παράθεσης ---
H κοιλιακή αορτή δεν απεικονίζεται σε όλο της το μήκος υπερηχογραφικά. Οπότε απαιτείτε παραπομπή σε αξονική αν παρατηρηθεί κάποια διαταραχή της ηχοδομής ή και της μορφολογίας της . Οι περισσότεροι ακτινολόγοι μάλιστα συμπληρώνουν στη διάγνωση τους " κατά το μήκος που ήταν δυνατό να ελεγχθεί" .
Δ. Κουναλάκης:
Η υπολογιστική τομογραφία είναι το gold standard στην περίπτωση της κοιλιακής αορτής για την ακριβή μέτρηση της διατομής της.
Ο υπέρηχος ακόμη κι αν μπορούσε να την δει σε όλη της την πορεία δεν παρέχει ακρίβεια στις μετρήσεις. Εξαρτάται πάρα πολύ από την ποιότητα του ηχοβολέα, το λογισμικό του μηχανήματος, το λίπος και τον σωματότυπο του ασθενή.
Η κοιλία δεν είναι τάφος μόνο των χειρουργών. Είναι και των υπερηχολόγων.
medicus:
Καλημέρα σε όλες και όλους.
Ωραίο το θέμα, ωραίες και οι αναλύσεις. Βέβαια καλό θα ήταν να αποφεύγαμε τις προσωπικές διενέξεις και να εστιάζαμε στους επιστημονικούς, καθαρά, προβληματισμούς μας. Διότι, είναι γνωστό σε όλους ότι το δίκιο και η ορθή σκέψη επισκιάζονται, σχεδόν καθολικά, από μία απρεπή ή και εγωκεντρική συμπεριφορά. Κλείνω την "παρένθεση", με την οποία θέλω απλώς να επισημάνω το πόσο κουραστικό είναι να παρακολουθήσεις μία ωραία και χρήσιμη συζήτηση, όταν ενώ υπάρχουν, εκατέρωθεν, επιχειρήματα αυτά αλλοιώνονται μέσα σε μία λεκτική διαμάχη.
Προχωράω, λοιπόν, με μία προσωπική επισήμανση, επί του θέματος. Στο ιατρείο μου έχω έναν υπέρηχο, παλιό και ασπρόμαυρο. Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτώ μηχάνημα 60 και 80 και 150 χιλιάδων ευρώ. Ούτως ή άλλως δεν έχω την ανάλογη γνώση, βάσει της οποίας να προσπαθήσω να ασχοληθώ με υψηλό επίπεδο διερεύνησης ή και διαφοροδιάγνωσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν με βοηθάει και κατ'επέκταση δεν προσφέρω στον ασθενή.
Θα αναφερθώ, για οικονομία του λόγου, στο ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Όλους τους ασθενείς που εξετάζω, για οποιοδήποτε λόγο, τους κάνω μέτρηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής. Φυσικά ο ασθενής δεν ενημερώνεται για αυτό (πάντα υπάρχει τρόπος να δικαιολογήσεις την πράξη σου). Ο λόγος που δεν τον ενημερώνω είναι ότι γνωρίζω το επίπεδο(χαμηλό) ευαισθησίας και ειδικότητας που έχει στα χέρια μου η συγκεκριμένη εξέταση και δεν επιθυμώ να παραπλανήσω τον ασθενή ούτε να τον καθησυχάσω με μία δική μου "βεβαίωση". Το μόνο που επιθυμώ είναι, με τα μέσα και τις γνώσεις που κατέχω, να σώσω έστω και έναν. Πράγματι, από το 2006 έως και σήμερα, έχω διαπιστώσει μέσω του υπερήχου περισσότερα από 50 ανευρύσματα. Τα μεγέθη τους ποικίλουν, καθώς και η μετέπειτα πορεία τους. Σίγουρα υπήρξαν περιστατικά που κινήθηκαν οριακά καθώς και ανευρύσματα που δεν κατάφερα να επισημάνω. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι περισσότερο από 50 άνθρωποι έμαθαν και επέλυσαν ένα σοβαρότατο πρόβλημά τους, του οποίου είχαν πλήρη άγνοια.
Τι θέλω να πω με το παράδειγμά μου. Πέρα από την γενική πανεπιστημιακή θεωρία, ο καθένας από εμάς γνωρίζει τα όριά του. Με βάση αυτά τα γνωστικά όρια, καθώς και τα οικονομικά, πρέπει να εξαντλούμαι τόσο τις ικανότητες όσο και τις δυνατότητές μας προκειμένω να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Πιστεύω ότι όλα τα μηχανήματα είναι κατάλληλα, μέχρι ενός ορίου πάντα. Η θέση η δική μου είναι να επικεντρωνόμαστε πρώτα στο τι γνωρίζουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και εν συνεχεία να αναζητούμε τα ανάλογα εργαλεία.
Ευχαριστώ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση