Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 12:07:05

Αποστολέας Θέμα: Αγροτικοι Ιατροί - Παραπεμπτικά  (Αναγνώστηκε 6224 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Απριλίου 2014, 17:09:40
Αναγνώστηκε 6224 φορές
Αποσυνδεδεμένος

tzikei


Εψαξα, έψαξα αλλά κάτι ανάλογο δεν βρήκα σε άλλο thread..Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Είμαι αγροτική ιατρός (ανευ ειδικότητας) σε ΠΠΙ νησιου. Αυτη τη στιγμή, λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή, ειμαι η μοναδική ιατρός του νησιού. Σύμφωνα με τον τεως, εχω τη δυνατότητα να εκδίδω παραπεμπτικά εξετάσεων χωρίς περιορισμό. Απο συναδέλφους που εχω ρωτήσει έχω λάβει διάφορες απαντήσεις και όλες  συγκλίνουν στο οτι εχω ΣΙΓΟΥΡΑ περιορισμό οσον αφορά σε εξειδικευμένες εξετάσεις (CT, MRI, Σπινθηρογραφηματα). Τι γίνεται υπερήχους, α/α? Και το κυριότερο, τι γίνεται με τις αιματολογικές εξετάσεις? Υπάρχει περιορισμός στο κόστος ανά ασθενή? Στη συχνότητα όσον αφορά στον "ελεγχο ρουτινας"? Ψάχνω κάποιο έγγραφο με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά δεν εχω σταθεί πολύ τυχερη..

14 Απριλίου 2014, 22:33:54
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Γιατί να έχετε περιορισμό σε παραπεμπτικά που βασίζονται σε γνωματεύσεις ειδικών;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

14 Απριλίου 2014, 23:47:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Από εμπειρία στην περιοχή μου υπάρχουν συμβεβλημένοι ιδιώτες ακτινολόγοι που δεν δέχονται παραπεμπτικά για καμιά εξέταση από αγροτικούς και ειδικευόμενους ακόμη κι αν αναφέρουν γνωμάτευση ειδικευμένου (άλλωστε η υπογραφή τελικά είναι του ανειδίκευτου). Άλλος ακτινολόγος (που κάνει μόνο υπέρηχο και οστική πυκνότητα) δέχεται. Για μικροβιολόγους δε μπορώ να σου πω γιατί δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος.
Το νοσοκομείο (το μόνο "συμβεβλημένο" με ΕΟΠΥΥ) δέχεται παραπεμπτικά για αιματολογικές και διαγνωστικές (τα πάντα όλα) από αγροτικούς.
Μεγάλα διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα (ονόματα δε λέμε) δέχονται, απ' ό,τι γνωρίζω, από ανειδίκευτους τουλάχιστον για αιματολογικές. Για ακτινολογικές (υπέρηχο, triplex, οστική πυκνότητα, αξονική, μαγνητική κλπ) δε γνωρίζω, ένα τηλεφώνημα ίσως λύσει τις απορίες.

Όπως βλέπεις το τοπίο είναι "ξεκάθαρο"!
Συμβουλή: Ρώτα: "Που σκοπεύετε να κάνετε τις εξετάσεις;", παίρνεις τηλέφωνο και ρωτάς αν δέχονται δικό σου παραπεμπτικό.

15 Απριλίου 2014, 10:22:13
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

tzikei


Το προβλημα είναι πως μαλλον υπάρχει βρωμιά στη μέση..Εν ενεργεία ειδικός δεν υπάρχει στο νησί, παρα μόνο ο συνταξιοδοτημένος διευθυντής ο οποίος αποτελει τον θεό των ντόπιων. Οι απαντήσεις των αιματολογικών εξετασεων έρχονται απο συγκεκριμένο εργαστήριο και οι ασθενεις έρχονται σε εμένα για να τους αλλάξω την αγωγή σύμφωνα με τη διάγνωση που έκανε ο τέως. Μου ζητάει να κάνω "γενικούς ελέγχους" στους ασθενείς και με πατάει στο φιλότιμο κάθε φορά. Είναι νομιμο να γινονται εξετασεις χωρίς ενδείξεις? Ποιανου τη γνωματευση να χρησιμοποιησω εφοσον αυτος βγηκε στη συνταξη?  Καποιοι συναδελφοι μου ειπαν οτι εχω περιορισμο στο κοστος των εξετασεων ανα ασθενη πχ 30-40 ευρώ. Ενα επισημο εγγραφο  όμως δεν εχω βρει. Οσα εχω βρει αφορούν την συνταγογραφηση φαρμάκων.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
6 Απαντήσεις
8776 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουλίου 2009, 21:23:21
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
10288 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2010, 09:50:18
από Argirios Argiriou
20 Απαντήσεις
16219 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2014, 12:06:33
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
2849 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2015, 07:00:28
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3996 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουλίου 2015, 23:05:23
από med-HP