Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
4 Ιουλίου 2022, 15:21:00

Αποστολέας Θέμα: Άγιο Φως: Θαύμα ή τρυκ;  (Αναγνώστηκε 3658 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Απριλίου 2014, 09:27:58
Αναγνώστηκε 3658 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Κοραή δεν πρόκειται για "θαύμα", αλλά για το φαινόμενο της αυτανάφλεξης που εξηγείται με βάση τους νόμους της επιστήμης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Απριλίου 2014, 23:14:22
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Χριστός Ανέστη!
Ας μου επιτραπεί να παραθέσω και τη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία η απόδοση ενεργειών του Θεού στον αντικείμενο, δηλαδή το Διάβολο, συνιστά ύβρι προς το ´Αγιον Πνεύμα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

21 Απριλίου 2014, 11:14:36
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εγώ πάλι θεωρώ ότι είναι μέσα στα ανθρώπινα δικαιώματα να πιστεύει ότι επιθυμεί εφόσον δεν καταπατά τα δικαιώματα του διπλανού του ανθρώπου.
Η επιστημονική θέση είναι να δεις πως θα τεκμηριώσεις το υπέρ ή κατά του θέματος. Η αερολογία και η υπόθεση και τα ίσως δεν έχουν πουθενά θέση στην επιστήμη.
Να σας δώσω και εγώ κάτι άλλο που λέει ότι δεν είναι αυτοανάφλεξη:
Και τώρα τι κάνουμε;
Υπήρχαν πολλά θέματα στην θρησκεία που κατέπεσαν πχ η γνωστή μανδήλα με το πρόσωπο του Χριστού αλλά αυτά έγιναν με επιστημονικό τρόπο. Όχι με προσωπικές δογματικές απόψεις. Συνεπώς εγώ διασκεδάζω με όσους έχουν άποψη, ατεκμηρίωτη και προσπαθούν να την επιβάλουν και στον άλλο που μπορεί να το πιστεύει.

Το μόνο που αξίζει κανείς να συζητήσει είναι το κόστος της μεταφοράς για το ελληνικό χρεοκοπημένο κράτος. Εκεί δεν θα το αρνηθώ. Θα μπορούσε να έρθει χωρίς έξοδα του ελληνικού κράτους.  Ωστόσο σε μια τέτοια λογική, υπάρχουν χιλιάδες άλλα έξοδα που θα έπρεπε να συζητήσουμε.... Από τις αεροθεραπείες του ΕΟΠΥΥ μέχρι το κόστος για διμοιρίες των ΜΑΤ που φυλάνε δήθεν φίλαθλους στα γήπεδα που δήθεν γίνεται αθλητισμός. Να μιλήσουμε για επιχορηγήσεις για "τέχνη", για πρωτοθλητισμούς κάποιων, για eurovision; Αυτά δεν είναι χρήματα πιστεύουν;
Και εκεί αρχίζει πλέον να φαίνεται η επιλεκτική (σε ψυχιατρικό σημείο) ενόχληση που προκαλεί η θρησκεία σε κάποιους όταν άλλες "θρησκείες" δεν τους ενοχλούν καθόλου... Αυτό πως λέγεται επιστημονικά άραγε; Και το σόι με τις μαϊμούδες συνεχίζεται.... Το επόμενο επεισόδιο θα το έχουμε δεκαπενταύγουστο, Χριστούγεννα και ξανά το Πάσχα. Για 30' δημοσιότητας κάθε αυτο-αποκαλούμενος διανοούμενος θα λέει την άποψη του... να θυμίσω τι λένε οι Άγγλοι για την άποψη του καθενός;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Απριλίου 2014, 18:19:50
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Τι δουλειά έχει η πίστη με την επιστήμη?
Πίστη είναι η απόθεση του ανθρώπου -οικειοθελώς- σε κάποια -ή κάποιες- υπέρτατες -πνευματικές δυνάμεις- που τις πιστεύει.
Αν μπορούσε να τις βάλει στην τάλανο της επιστήμης δεν θα ήταν πίστη. Θα ήταν υπόθεση.

Εξ’ άλλου γιατί ξεχνάμε ότι πολλά στην τελετουργία της πίστης εισήλθαν για να εξυπηρετήσουν είτε την εκπαίδευση και άσκηση των πιστών έχοντας εκπαιδευτικό ρόλο, είτε την προσπάθεια να αποκοπούν από τα είδωλα οι άνθρωποι υιοθετώντας παρόμοιες τακτικές, αλλά ενταγμένες στην λατρευτικότατα του θείου και των αγίων (χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσέλευση σε θαυματουργών αγίων τους τόπους και η διανυκτέρευση σε αυτούς για την επίκληση θεραπειών κατ’ αντιστοιχία με τα αρχαία Ασκληπιεία).
Αν οι λεπτομέρειες αυτών των τελετών αποδειχθεί επιστημονικά ως μη ισχύουσες, εκπίπτει η πίστη? Μα όλα αυτά είναι απλά εργαλεία «διαχείρισης» (με την καλή –και κάμποσες φορές με την κακή- έννοια του όρου).

Πολλά μάλιστα από τα ενσωματωμένα στις τελετουργίες και δοξασίες της πίστης -κάθε μιάς- είναι πολύ πιθανόν να μπορούν να αποδειχθούν ως μη ισχύοντα.
Όμως η ουσία της εναπόθεσης του ανθρώπου στο θεό δεν αποδεικνύεται αν είναι "σωστή" η "όχι". Είναι στάση επιλογής.

Το αν ήταν όντως το τάδε τεμάχιο άγιο ξύλο ή όχι, το αν ήταν η σινδόνα όντως εκείνη η όχι, σε τί μπορεί να επηρεάσει την πίστη -άφημα του ανθρώπου στα χέρια του θεού?

Άνθρωποι στρατευμένοι πάντα υπήρχαν και επιστημονικοποιούσαν τα της πίστεως γιατί βασανίζει τον εγωισμό τους το να εστιάζουν τα πλάσματα του θεού σε κάτι άλλο πέρα από ανθρώπους.
Τον πραγματικά πιστό -που σήμερα είναι δυσεύρετος- δεν μπορείς να τον ελέγξεις και αυτό τρομάζει τους στρατευμένους στον έλεγχο των "μαζών".


Βέβαια και η ίδια η εκκλησία -μάλλον κάποιοι εκπρόσωποί της- εντός και εκτός, σε ορθοδοξία και αλλού- προσπαθούν συχνά να ελέγχουν την "μάζα" αντί να καλλιεργούν το πνεύμα και την ψυχή του ανθρώπου. Κάποτε μάλιστα και σε εκτεταμένη μορφή με στρατιωτικές εκστρατείες και υποδούλωση. Στην πιό σύγχρονη ιστορία με πιό lite τεχνικές. Και αυτή τους την αλαζονεία πληρώνουν με την απαξίωση που υφίστανται και την ευδοκιμία φρούτων «δημοειδών». Οι πιστοί όμως τι φταίνε?

Όλα αυτά όμως εν τέλει, σε τίποτε δεν μπορεί να απαξιώσουν την πραγματική πίστη ενός πραγματικού πιστού.

Αν το άγιο φώς ήταν τρίκ, τότε, για να κλονίσει την πίστη του πιστού θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένο και με κάποιο δόγμα ή κάτι αναπόσπαστα συναφές με την διδαχή της πίστης. Να είχε πεί π.χ. ο Χριστός ότι το φώς θα βγαίνει έτσι για να αποδεικνύει ότι υπάρχω". Τίποτε τέτοιο όμως στα βασικά σημεία των δογμάτων και των διδαχών Του δεν υπάρχει, άρα και η προσπάθεια γκρεμίσματος της πίστης μέσα από αυτό ή όχι, είναι απλά χίμαιρα. (**)

Δεν είναι όμως παρά ένα τελετουργικό που προέκυψε στην πορεία και μπορεί να έχει όντως έτσι, μπορεί και όχι -κι ας μη θεωρηθώ βλάστημος. Παρασάγγας απέχει όμως η ύπαρξή του ή μή από την πίστη και τη σχέση του ανθρώπου με την εν δυνάμει θέωσή του.

Και ο κάθε κύριος Δήμου μπορεί να λέει τις σοφιστίες του, αφού αυτό είναι το έργο του.

(**)
Θα μου επιτρέψετε εδώ να διηγηθώ μία ιστορία

Αυτό το Πάσχα πήγα στην εκκλησία και καθόμουν στην αυλή –όπως πάντα- περιμένωντας το Άγιο Φώς και το Χριστός Ανέστη.

Λαμπάδα φέτος δεν άναψα. Άκουσα μόνο το Χριστός Ανέστη –όσο μπόρεσα στα διαλείμματα των πυρομαχικών.
Και ξέρετε γιατί? Γιατί κάποιοι «πιστοί» είχαν ανάψει μόνοι τους τις λαμπάδες και στο τέλος όλη η αυλή ήταν λαμπαδοφορούσα, χωρίς να βηεί το Άγιο Φώς.
Δεν ξέρω αν είναι «άγιο» ή όχι. Ξέρω όμως ότι εντάχτηκε στην τελετουργία ως «άγιο» και ντράπηκα –και λυπήθηκα- που φέτος δεν μπόρεσα να πάρω το άγιο φώς, αφού δεν μπορούσα να ξέρω από πού προέρχεται το φώς στην διπλανή μου λαμπάδα.
(είναι τυχαίο άραγε ή εμπνευσμένο από τους φωτοσκοταδισμούς των «δήμειων» νεωτερισμών?)
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απριλίου 2014, 18:40:06 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

23 Απριλίου 2014, 18:36:32
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Απριλίου 2014, 22:58:20
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
 Παραθέτω ενα ωραιότατο άρθρο του π. Βασίλειου Θερμού, εκλεκτού ιερέα και ψυχιάτρου ειδικευμενου στην ψυχοθεραπεία παιδιων, εφηβων και νέων, με αφορμή τις δηλωσεις του Νίκου Δήμου για το Αγιο Φώς και τις οργισμένες και πύρινες αντιδράσεις πολλών Χριστιανών και ιδίως κληρικών. Τον π. Βασίλειο ειχα την τύχη να γνωρίσω στη διάρκεια των φοιτητικων σπουδών στην Ιατρικη Σχολή Αθηνών και ειχα την τύχη επίσης να παρακολουθησω αργότερα σε άρθρα ή διαλεξεις του (ως ιερέα-ψυχιάτρου πλέον) πανω σε ιατρικά-θρησκευτικά θέματα, οπου θαύμασα την ευρύτητα του πνεύματος και την ορθοκρισία του. Περισσότερα για το βιογραφικό του και διαφορα άρθρα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
  Αξίζει να διαβασθεί όλο το άρθρο, θα κρατήσω ομως την κατακλείδα του:

  "...Αδελφοί ορθολογιστές, σε πείσμα των αμφιβολιών σας ή και των βεβαιοτήτων σας, μάθετε ότι ο Χριστός Ανέστη!
 
Αδελφοί συντηρητικοί-προνεωτερικοί χριστιανοί, ας μη λησμονούμε ότι «ημείς κηρύττομεν Χριστόν εσταυρωμένον», ο Οποίος δεν βρίζει και δεν καταριέται. Μόνο διαλέγεται και αγαπά."
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

Λέξεις κλειδιά: άγιο φως 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1958 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαΐου 2011, 13:09:50
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
2362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιανουαρίου 2015, 00:21:15
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
1759 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαΐου 2018, 09:29:21
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3119 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2022, 07:26:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4593 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Απριλίου 2022, 12:59:56
από Argirios Argiriou