Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 17:15:51

Αποστολέας Θέμα: Τι κοστίζει (σε ευρώ) για να βγεις δήμαρχος;  (Αναγνώστηκε 2713 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

21 Απριλίου 2014, 19:13:54
Αναγνώστηκε 2713 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πόσο δημοκρατία έχουμε τελικά, όταν στην πράξη μόνο οι πλούσιοι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις ένα δήμο;

19/04/2014. Καθημερινή.
της Τάνιας Γεωργιοπούλου.

Υψηλές οι αληθινές προεκλογικές δαπάνες.

Ισόγειο εκλογικό κέντρο σε προβεβλημένο σημείο στο εμπορικό κέντρο της πόλης... Στόχος - όνειρο απατηλό για τους περισσότερους υποψηφίους δημάρχους στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τώρα μπορεί εύκολα να επιτευχθεί. «Με τόσα κλειστά καταστήματα σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, βρίσκεις με χαμηλό αντίτιμο “μαγαζί γωνία”», λέει υπεύθυνος εκστρατείας υποψηφίου δημάρχου πόλης της περιφέρειας «μεσαίου» πληθυσμού. Από την άλλη, αν και το κόστος που καλείται να καταβάλει ένας υποψήφιος διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο σε σχέση με το παρελθόν έχει κατακρημνιστεί, το «σπορ» της υποψηφιότητας παραμένει ακριβό. Δήμαρχοι και υπεύθυνοι επικοινωνίας μιλούν ανωνύμως, όπως διευκρίνισαν σε όλους τους τόνους, για τα ποσά που διακινούνται λίγο πριν από τις εκλογές.

«Από 50.000 ευρώ και άνω πρέπει να διαθέτει υποψήφιος δήμαρχος σε δήμο μεσαίου πληθυσμού που θέλει να έχει σοβαρές ελπίδες», αναφέρει υπεύθυνος χάραξης στρατηγικής. «Μια έρευνα για να χαράξεις στη συνέχεια τη στρατηγική του υποψηφίου που έχεις αναλάβει κοστίζει περίπου 10.000». Εκλογικό κέντρο, φυλλάδια, κάρτες, διαφήμιση, συγκεντρώσεις φίλων, κεράσματα, είναι μόνο μερικά από τα, εκ των ων ουκ άνευ, της προεκλογικής εκστρατείας.

«Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι έδιναν παλαιότερα 30.000 ευρώ για μια φωτογράφιση με... ανεμιστήρα, καταλαβαίνει ότι οι τιμές έχουν πέσει», συμπληρώνει. Χαρακτηριστικά, υποψήφιος δήμαρχος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής κατάφερε να μειώσει την αμοιβή του συμβούλου επικοινωνίας που προσέλαβε από 15.000 σε 6.000 ευρώ.

Οσο για τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία (εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών στις 14 Μαρτίου 2014) στις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν, είναι εύκολο να υπερκεραστούν. Κατ’ αρχάς, οι περιορισμοί ισχύουν για την προεκλογική περίοδο, μπορείς όμως να κόψεις τιμολόγιο για πριν ή μετά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εφόσον, βέβαια, κόψεις. Γιατί ποιος θα ελέγξει αν τύπωσες 100 φυλλάδια ή 100.000;

«Πολλοί υποψήφιοι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση έχουν επιλέξει να ρίξουν το βάρος στα social media ή στο Ιντερνετ. Αυτή η αγορά δεν ελέγχεται εύκολα και μεγάλα ποσά διακινούνται χωρίς αποδεικτικά», τονίζει στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας. Με 500-1.000 ευρώ μπορείς να εξασφαλίσεις πληρωμένη ειδησούλα σε δημοφιλές site, η οποία σε χρόνο-ρεκόρ θα γίνει «αεροπλανάκι», θα αναδημοσιευθεί, δηλαδή, σε άλλα site και blog, εξασφαλίζοντας αναγνωρισιμότητα στον υποψήφιο. Ακόμη καλύτερα, μπορείς να εξασφαλίσεις τις υπηρεσίες του Διαδικτύου χωρίς να φαίνεται ότι έχεις κάνει προεκλογικές δαπάνες. Για παράδειγμα, baner με την εικόνα του υποψηφίου σε δημοφιλή sites. Επίσης, έναντι αδράς αμοιβής εξασφαλίζεις ότι όποιος αναζητάει μια συγκεκριμένη πόλη στο Ιντερνετ θα βρίσκει ως πρώτη επιλογή συγκεκριμένο υποψήφιο.

Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές στήνουν σελίδα στο facebook και πολλούς θα τους εντοπίσεις στο twitter. Οι περισσότεροι το κάνουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια ενός φίλου. «Αν όμως απευθυνθείς σε ειδικό που θα στήσει και παράλληλα θα χειρίζεται τον λογαριασμό σου, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις τουλάχιστον 5.000 ευρώ», τονίζει υπεύθυνος επικοινωνίας. Δεν θα κάνατε «κλικ» σε μία δήλωση που έχει συγκεντρώσει χιλιάδες like; Ψεύτικα προφίλ στο facebook «προσφέρουν» πολλαπλά like, έναντι αμοιβής βέβαια. Παράνομο μεν, αποδοτικό δε.

Πεδίον δόξης λαμπρόν για έξοδα χωρίς όριο, τα κεράσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά στην επαρχία. «Ευτυχώς, η κρίση έχει μειώσει τις “απαιτήσεις” των ψηφοφόρων. Δεν θέλουν πλέον τραπεζώματα, με ένα καφεδάκι είσαι αρχηγός», λέει υποψήφιος δήμαρχος. Με 2.000 - 3.000 ευρώ μπορείς να εξασφαλίσεις προβολή από τα τοπικά μέσα (συνηθίζεται ο «καναλάρχης» της πόλης να διαθέτει και εφημερίδα και ραδιόφωνο, οπότε αγοράζεις συνολικό πακέτο).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Απριλίου 2014, 19:26:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαΐου 2014, 00:20:30
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή 17.05.2014
Πόσο κοστίζει η εκστρατεία;

της Λίνας Γιάνναρου.


«Δύο καλές αναρτήσεις την ημέρα θες και θα ’σαι μια χαρά», έλεγε σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ο επικεφαλής του συνδυασμού για να τον «ψήσει» να κατέβει. Ομως, θαυμαστό το Ιντερνετ, αλλά θαύματα δεν κάνει. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι που πίστεψαν ότι αρκεί μια καλή διαχείριση του λογαριασμού τους στο Facebook για να διεκδικήσουν «στα ίσα» μια θέση στον ήλιο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης πλανήθηκαν.

Το μέσο έχει σε ένα βαθμό «εκδημοκρατικοποιήσει» τη μάχη της ψήφου, παρέχοντας σε όλους την αρχική πλατφόρμα επικοινωνίας (εξ ου και το τσουνάμι των υποψηφίων), όμως αφενός ο ηλεκτρονικός βομβαρδισμός από προεκλογικό υλικό προκαλεί δυσαρέσκεια και αφετέρου, ανάλογα εργαλεία έχουν και οι ψηφοφόροι. Οσοι έχουν ενεργοποιημένο το ad block φερ’ ειπείν στον υπολογιστή τους (την εφαρμογή που αποκλείει τις διαφημίσεις) δεν έχουν δει ούτε ζωγραφιστό υποψήφιο όλον αυτόν τον καιρό, το ίδιο και όσοι δεν έχουν ενδοιασμούς με τα κουμπιά (hide και unfollow) που κρύβουν τα ενοχλητικά ποστ.

Συνεχής παρουσία

Μολονότι το κόστος μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι σαφώς χαμηλότερο σήμερα σε σχέση με τα παράλογα, αλλά ισχύοντα λίγα μόλις χρόνια πριν, είναι σαφώς υψηλότερο από τα λίγα ευρώ την ημέρα που χρειάζονται για να απευθυνθεί κάποιος στοχευμένα σε χρήστες του Facebook. Αλλωστε, εκτός από το targeting (να βγει, δηλαδή, η σελίδα σου στα προτεινόμενα στο ταϊμλάιν χρηστών της περιφέρειας που σε ενδιαφέρει – κοστίζει περίπου μισό ευρώ το like), ο υποψήφιος πρέπει να μεριμνήσει για συνεχή παρουσία, σχόλια κ.λπ. «Με ευχές δεν βάφονται αυγά», όπως ήταν –σε ελεύθερη απόδοση– η αποστροφή γνωστού επικοινωνιολόγου στην «Κ».

Για τους ειδικούς, δεν λογίζεται καμπάνια χωρίς στοιχειώδες site και υποτυπώδες έντυπο υλικό, όπως η καρτούλα με τη φωτογραφία και τα βασικά στοιχεία του υποψηφίου. «Φαίνεται ντεμοντέ, αλλά είναι χρήσιμη. Ο σταυρός παίζεται στην αναγνωρισιμότητα». Πάντως, οι ψηφιακές εκτυπώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά το κόστος (δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ).

Οταν φυσικά πρόκειται για μεγάλους δήμους ή περιφέρειες, ο προϋπολογισμός μεγαλώνει. Προκειμένου να καταφέρουν να απευθυνθούν σε περισσότερο κόσμο, οι υποψήφιοι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια τόσο για τη δημιουργία της ιστοσελίδας τους και τη διαχείριση της σελίδας τους στο Facebook όσο και για τυχόν εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν. Το κόστος μιας τέτοιου είδους καμπάνιας φτάνει τις 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τα «μπάτζετ» των υποψηφίων συμβούλων, με όρια εκλογικών δαπανών ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, πάντως, θα χρειαστεί να καταβάλουν πάνω από 50.000 ευρώ για την εκστρατεία τους, ποσό βεβαίως αστείο σε σχέση με αυτά που ξοδεύονταν σε άλλες εποχές. Η διενέργεια δημοσκοπήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κοστίζει περί τις 15.000 ευρώ, το κόστος της εταιρείας-συμβούλου επικοινωνίας κυμαίνεται μεταξύ 15.000-30.000 ευρώ, ενώ εάν επιθυμεί να στήσει εκλογικό κέντρο ή την αποστολή μαζικών SMS (από 500 έως 4.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός διευρύνεται περαιτέρω.

Ακριβοί οι μεγάλοι δήμοι

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο μιντιακός προϋπολογισμός υποψηφίου για τη δημαρχία της Αθήνας ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ και θα εκτοξευθεί περαιτέρω εάν περάσει στον δεύτερο γύρο. Εν γένει, αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος δημιουργίας ενός επαγγελματικού σποτ, τις αμοιβές διαφημιστικών κ.λπ., το κόστος μιας πλήρους καμπάνιας σε μεγάλο δήμο εκτοξεύεται στις 200.000 ευρώ. Εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό μπάτζετ μεγάλου συνδυασμού του Πειραιά σε πάνω από 300.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η εκστρατεία συνδυασμού για την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και ακριβού τύπου αφίσες, υπολογίζεται στις 100.000-200.000 ευρώ.

«Σήμερα, κάποιος μπορεί να κατέβει σε επίπεδο γειτονιάς σχεδόν τζάμπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει και ελπίδες, και άλλος να χρειαστεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εκστρατεία του», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων «Out of the Box» Δημ. Ρούλιας. «Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. Οσο όμως τα μπάτζετ μειώνονται, η δική μας δουλειά γίνεται πιο σημαντική γιατί αποκτά μεγαλύτερη σημασία το περιεχόμενο».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαΐου 2014, 08:26:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
10928 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2010, 17:21:34
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
4194 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Φεβρουαρίου 2014, 20:08:09
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
5962 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2014, 23:09:34
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
65955 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2018, 08:01:57
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
1917 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2024, 16:51:08
από Argirios Argiriou