Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 15:01:02

Αποστολέας Θέμα: Η Πολιτική Οικολογία στις εκλογές.  (Αναγνώστηκε 2160 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Μαΐου 2014, 21:32:14
Αναγνώστηκε 2160 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/05/2014.
του Νίκου Ράπτη.


Πριν πέντε μόλις χρόνια, στις ευρωεκλογές του 2009, οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) ήταν σαν το Ποτάμι. Είχαν καβαλήσει το κύμα της μεσοαστικής αμφισβήτησης και μέσα σε λίγες εβδομάδες εκτοξεύτηκαν από το 2-3% στο κατώφλι των διψήφιων ποσοστών –με ανοδικές τάσεις. Αλλά οι ΟΠ είχαν μια αχίλλεια πτέρνα: τις εξτρεμιστικές θέσεις του επικεφαλής τους Μιχάλη Τρεμόπουλου στα εθνικά θέματα, κληρονομιά της ακροαριστερής τους καταγωγής. Όταν τα μίντια αποφάσισαν να τους κατεδαφίσουν, το Πράσινο κύμα ανακόπηκε με ευκολία. Οι ΟΠ ουδέποτε συνήρθαν από εκείνο το πλήγμα. Ηττήθηκαν έκτοτε σε τρεις εθνικές εκλογές. Τον Ιούνιο του 2012 προσγειώθηκαν σε ποσοστά κάτω του 1%.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Ενόψει των ευρωεκλογών του 2014, της «τελευταίας τους ευκαιρίας» όπως προσφυώς ειπώθηκε, οι αντίπαλες τάσεις του κόμματος επιδόθηκαν σε έναν αγώνα αλληλοεξόντωσης, που κατέληξε στην τριχοτόμηση των παλιών ΟΠ.

Η πρώτη ομάδα, που διατήρησε τον τίτλο Οικολόγοι Πράσινοι, έσπευσε να ενταχθεί αποφασιστικά στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο, ως μια ακόμα ακροαριστερή του έκφανση. Ειδοποιός διαφορά αυτής της ομάδας είναι η ανάδειξη του Βαγγέλη Πισσία ως ηγέτη της. Ο Πισσίας εκπροσωπεί μια σχολή σκέψης που στο όνομα του αντι-ιμπεριαλισμού δεν διστάζει να εναγκαλισθεί την τρομοκρατία ή το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ο επικεφαλής των ΟΠ αποδίδει επαναστατικά εύσημα στο Δημήτρη Κουφοντίνα και σπεύδει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των ΟΠ την Άννα Στάμου, μια νεοφώτιστη στον Ισλαμισμό που φοράει χιτζάμπ και θεωρεί θεόσταλτη τη σαρία.

Η δεύτερη ομάδα, οι νεοσύστατοι Πράσινοι του Νίκου Χρυσόγελου, μοιάζει να θέλουν να αναβιώσουν τους ΟΠ όπως ήταν πριν το «ατύχημα» Πισσία. Ευλόγως, το σχήμα του εξακολουθεί να πάσχει από τις πολιτικές αδυναμίες που απίσχνησαν τον χώρο: ο Χρυσόγελος και οι φίλοι του δεν απαντούν στο κυβερνητικό πρόβλημα, παριστάνουν τους «κόσμιους» αντιμνημονιακούς και συνοδεύουν τον ευρωπαϊσμό με έντονη αντιευρωπαϊκή κριτική -χωρίς κανείς να κατανοεί πού ακριβώς αρχίζει ο ένας και πού τελειώνει η άλλη.

Η τρίτη ομάδα, η Ευρώπη Οικολογία, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο ομάδες, που επέλεξαν την αυτόνομη εκλογική τους παρουσία, η ΕΟ συμμετέχει σε εκλογικές συνεργασίες, στις Ευρωεκλογές και μια σειρά από πόλεις και Περιφέρειες. Μπορεί να εκλέξει στελέχη της σαν τη Μαρία Βιτωράκη (υποψήφια Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι) αλλά και τους Λευτέρη Παπαγιαννάκη και Λενιώ Μυριβήλη (με τον Γιώργο Καμίνη), Νίκο Μυλωνά (με τη Μαρία Γιαννακάκη), Οδυσσέα Κεραμιτζή (με τον Γιάννη Μπουτάρη) κ.ά.

Ποια από τις τρεις στρατηγικές θα επιβεβαιωθεί; Μπορεί να προεξοφληθεί πως το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών του 2014 θα επικυρώσει την εκλογική εκμηδένιση του Πράσινου χώρου στην Ελλάδα. Η Πολιτική Οικολογία θα κληθεί για μιαν ακόμα φορά να «επιστρέψει στην αφετηρία». Σε αντίθεση όμως με άλλες πολιτικές τάσεις, η παρουσία της συνδέεται με κεντρικά πολιτικά ζητήματα, σαν το συνταίριασμα της ανθρώπινης ευημερίας με τις αντοχές του πλανήτη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μπορεί κανείς να στοιχηματίσει με σχετική ασφάλεια πως πολύ σύντομα η Πολιτική Οικολογία θα αναγεννηθεί από τις στάχτες των εκλογών του 2014. Σημασία πλέον έχουν τα χαρακτηριστικά των ηγετών της, που εν πολλοίς θα προκύψουν από τις κάλπες του Μαΐου: θα συνεχίσει ο χώρος να ταλαιπωρείται από τους βετεράνους της πρωτόλειας οικολογίας της δεκαετίας του ʼ70; Ή μια νέα γενιά, ευρωπαϊστών εκπροσώπων της Πράσινης ανάπτυξης, θα έχει την ευκαιρία να συνδέσει το χώρο με τα δυναμικά, μορφωμένα και παραγωγικά μεσαία στρώματα, με τη νεολαία που θα κληθεί να οικοδομήσει την μεταμνημονιακή αειφόρο Ελλάδα;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3749 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιουνίου 2009, 11:12:21
από orfeo
0 Απαντήσεις
1583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2017, 07:50:09
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
22673 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2018, 09:18:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8765 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2022, 00:09:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8289 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιουνίου 2022, 19:19:50
από Argirios Argiriou