Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 16:23:32

Ψηφοφορία

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, συμφωνείτε με:

Τη θέσπιση πλαφόν κατά απόλυτη τιμή
1 (3.7%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή (κατά μέσο όρο)
2 (7.4%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά νοσολογική οντότητα (κατά μέσο όρο)
6 (22.2%)
Τον έλεγχο αυτής μόνο με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια
9 (33.3%)
Την απελευθέρωση αυτής κατά την κρίση του ιατρού
9 (33.3%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 27

Η ψηφοφορία έληξε: 6 Αυγούστου 2014, 20:28:32

Αποστολέας Θέμα: Πλαφόν Συνταγογράφησης (και παραπεμπτικών)  (Αναγνώστηκε 357480 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Μαΐου 2014, 21:03:15
Αναγνώστηκε 357480 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Ο καλός υπουργός, απογοητευμένος σφόδρα απο το ΣτΕ νομοθετεί σήμερα σε ντροπολογία νέο πλαφόν για άπαντες (κλινικούς, εργαστριακούς κλπ):Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με την τροπολογία που έφερε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και αναμένεται να κατατεθεί  προς ψήφιση την Τρίτη 6 Μαίου, μετά την συζήτησης της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
   Η τροπολογία περιλαμβάνει εκτός από την θεσμοθέτηση του  πλαφόν συνταγογράφησης, και ρύθμιση για τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής, σε περίπτωση υπερβάσεων (claw back).
   Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση και στο γενικό περιεχόμενο της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής:
       1. Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων με στόχο την προαγωγή της ποιότητας και της ασφάλειας της φαρμακευτικής φροντίδας και την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας δύναται ο Υπουργός να θέτει στόχους η περιορισμούς σύμφωνα με την διεθνή πρακτική. Οι στόχοι αυτοί δύναται να είναι γενικότεροι ή ειδικότεροι σε επίπεδο ιατρού. Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη εφαρμογή των μέτρων, αυτά πρέπει να εξειδικεύονται ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, τα φάρμακα που έχουν στην διάθεση τους, την εποχικότητα, την γεωγραφική τους θέση, την μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας του ιατρού και το παραγόμενο έργο του. Επίσης πρέπει να προβλέπονται ειδικότεροι μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων αυτών και περιπτώσεις εξαιρέσεων ειδικοτήτων, ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών, ή φαρμάκων, ή μονάδων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και μέτρων. Επιπλέον, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μεταβάλλονται συνεχώς ανάλογα με τις μεταβολές στους άνω ρυθμιστικούς παράγοντες. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την περίπτωση των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων και λοιπών υπηρεσιών υγείας.
        2. Στον νόμο 4052/2012 και στις μετέπειτα ρυθμίσεις προσδιορίζεται ο τρόπος επιβολής μηχανισμού επιστροφών (claw back) στην περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τον προκαθορισμένο στόχο στον προϋπολογισμό τους ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ο νόμος δεν προβλέπει ακριβώς τον τρόπο υπολογισμού και επιμερισμού της υπέρβασης σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη διάταξη δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να προσδιορίζει με Απόφασή του τη μεθοδολογία υπολογισμού τόσο της υπέρβασης όσο και του επιμερισμού ανά φαρμακευτική επιχείρηση. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να καθορίζονται και να εξειδικεύονται οι στόχοι δαπάνης και να συμψηφίζεται τυχόν υπέρβαση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τον προϋπολογισμό, με τυχόν υστέρηση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
 
Νόμος:
     1. Στο τέλος της παραγράφου 5 εδ α΄ του άρθρου 21 του ν. 4052/2012 προστίθενται εδάφια β΄ και γ΄ως εξής:
 Β΄. Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί ή άλλοι στόχοι και όρια (πλαφόν), περιορισμοί και προϋποθέσεις στην συνταγογράφηση φαρμάκων και λοιπά αναγκαία μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης εκάστου ιατρού. Με όμοια απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, την γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους. Επίσης δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease. Οι ειδικότεροι στόχοι, τα όρια και οι προϋπολογισμοί συνταγογράφησης δύναται να ενσωματώνονται σε συμβόλαια απόδοσης που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ των ιατρών που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του οργανισμού και να τίθενται κίνητρα (μπόνους) και ποινές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των ορίων και προϋπολογισμών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις, συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, φαρμάκων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου, ο τομέας εφαρμογής τους (ιδιωτικός ή και δημόσιος), καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
 
Γ΄. Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορεί να τίθενται παρόμοια μέτρα, περιορισμοί και προϋποθέσεις ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών, διαγνωστικών και λοιπών υπηρεσιών εκάστου ιατρού και παρόχου υπηρεσιών υγείας. Στα άνω εμπίπτουν μέτρα όπως κλειστοί προϋπολογισμοί, οικονομικοί ή άλλοι στόχοι και όρια (πλαφόν), περιορισμοί και προϋποθέσεις, rebates, claw back, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, κλινικός και οικονομικός έλεγχος, προέγκριση, δεύτερη γνώμη, αξιολόγηση υποδομών και ποιότητας, αποζημίωση με βάση στόχους και απόδοση, θετικό κατάλογο, τιμές αναφοράς, εκπτώσεις, συμφωνίες τιμής όγκος και επιμερισμός κινδύνου και άλλα παρεμφερή. Με όμοια απόφαση μπορεί τα μέτρα να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την ιδιότητα και χαρακτηριστικά του παρόχου, τον αριθμό των ασθενών και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, τον μήνα του έτους (εποχικότητα), τις μεταβολές στις τιμές των αναλωσίμων και της τεχνολογίας, και τέλος την εξέλιξη της δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους. Επίσης δύναται η συνταγογράφηση και εκτέλεση των εξετάσεων και των συναφών υπηρεσιών να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease. Οι ειδικότεροι στόχοι, τα όρια και οι προϋπολογισμοί δύναται να ενσωματώνονται σε συμβόλαια απόδοσης που συνάπτονται μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιατρών που συνταγογραφούν ή των παρόχων υπηρεσιών υπηρεσιών υγείας σε ασφαλισμένους του οργανισμού και να τίθενται κίνητρα (μπόνους) και ποινές ανάλογα με την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των ορίων και προϋπολογισμών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας προσδιορίζονται επιπρόσθετα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες εξαιρέσεων από τις άνω ρυθμίσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ιατρών, η παρόχων, εξετάσεων, μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών και επίσης ο τρόπος ενσωμάτωσης των άνω ρυθμίσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μεθοδολογία ελέγχου, ο τομέας εφαρμογής τους (ιδιωτικός ή και δημόσιος), καθώς και κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

   2. Στο τέλος της παραγράφου α΄ του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προστίθεται εδάφιο ως εξής:
 Επιπροσθέτως με Απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύεται η μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού της υπέρβασης, καθώς και η μεθοδολογία επιμερισμού του ποσού επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών, σε περιπτώσεις υπέρβασης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ από τους προκαθορισμένους στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό του στόχους. Για τον υπολογισμό της υπέρβασης ή τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής δύναται να χρησιμοποιείται η καθαρή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, όπως αυτή προκύπτει αφότου αφαιρεθούν ο ΦΠΑ, οι συμμετοχές των ασθενών, οι εκπτώσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακείων, το rebate εισαγωγής στον θετικό κατάλογο και το rebate όγκου των φαρμακευτικών εταιρειών, η δαπάνη για φάρμακα της λίστας 1Α του νόμου 3816/2010, το ποσοστό χονδρεμπορικού κέρδους που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν πωλούν απευθείας στα φαρμακεία, και άλλα ποσά τα οποία προσδιορίζονται στην σχετική απόφαση. Με όμοια απόφαση δύναται να τίθενται στόχοι φαρμακευτικής δαπάνης ανά έτος σε επίπεδο φαρμάκου, δραστικής ουσίας (ATC5) ή θεραπευτικής κατηγορίας (ATC4). Επιπλέον δύναται να προσδιορίζεται διαδικασία συμψηφισμού του ποσού τυχόν υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, εν γένει με το ποσό τυχόν υστέρησης της φαρμακευτικής δαπάνης των δημοσίων νοσοκομείων, σε σχέση με τον προϋπολογισμό τους. Επίσης δύναται να προσδιορίζονται μηνιαίοι στόχοι φαρμακευτικής δαπάνης ανάλογα με την εξέλιξη των μέτρων της φαρμακευτικής πολιτικής σε σχέση με τους ετήσιους στόχους, και να προσδιορίζεται κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.


Παρατήρηση: Εν μεσω γενικοτήτων και ασαφειών δίνει εν λευκώ ο παρών νόμος στον εκάστοτε ΥΥ να βγάζει αποφάσεις κατά το δοκούν για τη συνταγογράφηση αλλά και επι παντός επιστητού....  Έτσι προσπερνά και το πιθανό σκόπελο της βουλής... Υππουργάρα μας, είμαστε στο έλεος σου...
   Για να μην τον αδικώ, ίσως βγει και τίποτα καλό απο αυτό. Η ελπίς πεθαίνει τελευταία...

8 Μαΐου 2014, 07:18:39
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/05/2014
Βαρνάβας: "αδίστακτο συμβόλαιο θανάτου" το πλαφόν.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, με τροπολογία που κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ένα αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο της υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Mega ανέφερε το εξής τρομερό: "Στην Ελλάδα για κάποιο λόγο γράφουμε και καταναλώνουμε πάρα πολλά φάρμακα." Για το επείγον της τροπολογίας με τη σχετική νομοθετική διαδικασία στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, έκανε λόγο για υπέρβαση κατά 21 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, στην φαρμακευτική δαπάνη. Το νέο πλαφόν θα καθορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητητα συνταγογράφησης για το 2013

 Στην τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback (μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων) για τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά από αντιδράσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεση του στις κινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αναφέροντας πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

«Είμαστε υπέρ του ελέγχου και της εξοικονόμησης των δαπανών με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών. Ζητούμε να εφαρμοστούν άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα που πλήττουν τη Δημόσια υγεία», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βαρνάβας με γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε,  αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι το μέτρο του πλαφόν αποτελεί "αδίστακτο συμβόλαιο θανάτου", καθώς είναι "ένα παράλογο και εξοντωτικό μέτρο που προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφήνοντας χιλιάδες ασθενών χωρίς φάρμακα".

Διαβάστε περισσότερα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Μαΐου 2014, 10:52:37
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Το νέο (αλλά άγνωστο προς το παρόν) πλαφόν ψηφίστηκε χθες. Δεν μάθαμε αν το ψήφισε ο τέως ΑνΥΥ Σαλμάς ΄έκανε την επαναστασή του λέγοντας ότι δεν θα ψοφήσει): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Ψηφίστηκε τελικά χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις η τροπολογία για το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση. Πως θα το εφαρμόσει ο Άδωνις
 Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

    Με μια υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες (μην υπερβάλλουμε, μετά απο αρκετές μέρες και σίγουρα μετά τις εκλογές) ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επαναφέρει το ανώτατο όριο στη συνταγογράφηση που προκαλεί αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο.
    Ένα πλαφόν όμως που πλέον θα έχει τη νομιμοποίηση της Βουλής και θα έχει διαφορετικές παραμέτρους.
    Ειδικότερα η υπουργική απόφαση θα αποσαφηνίζει ότι τα ανώτατα οικονομικά όρια συνταγογράφησης που θα έχουν οι γιατροί θα είναι ανά ΑΜΚΑ- ανά ασθενή δηλαδή- και με βάση την πάθηση από την οποία πάσχει. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών του γιατρού τόσο θα αυξάνεται και το πλαφόν του και αντίστροφα.
    Το πλαφόν θα προκύπτει από τον μέσο όρο της ειδικότητας του γιατρού, τον αριθμό των ασθενών αλλά και τις παθήσεις οι οποίες επίσης θα έχουν συγκεκριμένο όριο.
    Για τον προσδιορισμό του ορίου της πάθησης αναμένεται να αξιοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία όμως θα πρέπει άμεσα (ζήσε Μάη - καλη ώρα Μάης είναι- να φας τριφύλλι) να ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
    Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε για άλλη μια φορά μιλώντας στο 1ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ότι και με τα νέα μέτρα του πλαφόν όποιος γιατρός υπερσυνταγογραφεί θα βγαίνει εκτός συστήματος. Μάλιστα αναμένεται να υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των συνταγών ώστε όποιος εντοπίζεται να ξεπερνά το όριο του να έχει λίγες ημέρες δυνατότητα να απολογηθεί και αμέσως μετά αν η επιχειρηματολογία του δεν ευσταθεί θα εξοβελίζεται (τελικά εκτός συστήματος προσωρινά; εκτός ΕΟΠΥΥ μόνιμα; εκτός συνταγογράφισης μόνιμα; εκτέλεση εν ψυχρό; τι θα ισχυεί  ;D) από τον ΕΟΠΥΥ.

Αντε να δούμε τις ΥΑ να κρίνουμε....

9 Μαΐου 2014, 17:17:47
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

ioannis thessaloniki


Tο μόνο βέβαιο είναι πως το νέο πλαφόν δεν θα έχει καμιά σχέση με το παλιό. Τώρα τι είδους λογισμικό έφτιαξαν, ώστε να υπολογίζει αριθμό ασθενών και πλήθος παθήσεων, ο Θεός κι η ψυχή τους! Και δεν κατάλαβα, αυτό το πλαφόν θα ανεβοκατεβαίνει κάθε μέρα ανάλογα με τις επισκέψεις; Ή θα προβλέπει μαγικά τους ασθενείς του μέλλοντος και τις νόσους από τις οποίες θα πάσχουν;

9 Μαΐου 2014, 19:05:48
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

DrGar


Ζητώ  συγνώμη εκ των προτέρων   για  την ανάρτηση  εδώ  , αλλά δεν  ήξερα πού να την κάνω . Προ  ολίγων ημερών έμαθα  ( και κατόπιν το  διαπίστωσα μέσω  του ιστορικού στο  e-syntag)  ότι  διατηρεί  ιδιωτικό ιατρείο  ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος  που συνταγογραφεί  ως παθολόγος /γενικός ιατρός. Επιτρέπεται  αυτό?

10 Μαΐου 2014, 09:11:06
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ζητώ  συγνώμη εκ των προτέρων   για  την ανάρτηση  εδώ  , αλλά δεν  ήξερα πού να την κάνω . Προ  ολίγων ημερών έμαθα  ( και κατόπιν το  διαπίστωσα μέσω  του ιστορικού στο  e-syntag)  ότι  διατηρεί  ιδιωτικό ιατρείο  ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος  που συνταγογραφεί  ως παθολόγος /γενικός ιατρός. Επιτρέπεται  αυτό?

Μπορεί να ανοίξει ιατρείο ΠΦΥ, σαν να είναι άνευ ειδικότητας.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Μαΐου 2014, 10:25:00
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

DrGar


Σε  ευχαριστώ για την απάντηση , συνάδελφε.  Ωστόσο, έχω την απορία εάν έχει το δικαίωμα να αναρτά  πινακίδα με την ειδίκευσή του και μέσα  να κάνει ιατρείο ΠΦΥ.   Επιπλέον, έστω και  υπό  τέτοιο καθεστώς (ΠΦΥ-ανειδικευτος), έχει  τη νόμιμη δυνατότητα να συνταγογραφεί (και δη χωρίς αναφορα  γνωμάτευσης  ειδικού) για  όλα τα  νοσήματα  ( καραδιαγγειακά, αναπνευστικά, ψυχιατρικά) ?

10 Μαΐου 2014, 12:13:41
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Κι εγώ θα συμφωνήσω με τον @DrGar. Κάτι δεν μου χτυπάει καλά εδώ.

Άμα είναι ο κάθε ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας να μπορεί να κάνει και ιατρείο ΠΦΥ, τότε δεν χρειάζεται κάποιος να βγάλει Παθολογία ή Γενική Ιατρική αφού μπορεί να κάνει άλλη ειδικότητα και παράλληλα να τις εξασκεί.
'Ηδη σπάζομαι πάρα πολύ με έναν Ορθοπεδικό που τα καλοκαίρια έρχεται στο εξοχικό του και κάνει ιατρείο "Τα πάντα όλα" και ξεκινά από μόνος του στατίνες ή δίνει Κλαρισίδια με Συμπικόρτια σε βήχες κ.α. τέτοια κουλά (τα οποία κατόπιν καλούμαι εγώ να τα ξεπλύνω) με το πρόσχημα ότι "Είμαι ιατρός" και "Ξέρω από το αγροτικό μου".

Νομίζω ότι ένας ειδικευμένος ιατρός, δεν θα πρέπει να εξομοιώνεται με έναν μη ειδικευμένο, δεδομένου ότι ο πρώτος δεν έχει αφιερωθεί/αφοσιωθεί όπως ο δεύτερος στην άσκηση ΠΦΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαΐου 2014, 12:45:21 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Μαΐου 2014, 13:01:59
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε  ευχαριστώ για την απάντηση , συνάδελφε.  Ωστόσο, έχω την απορία εάν έχει το δικαίωμα να αναρτά  πινακίδα με την ειδίκευσή του και μέσα  να κάνει ιατρείο ΠΦΥ.   Επιπλέον, έστω και  υπό  τέτοιο καθεστώς (ΠΦΥ-ανειδικευτος), έχει  τη νόμιμη δυνατότητα να συνταγογραφεί (και δη χωρίς αναφορα  γνωμάτευσης  ειδικού) για  όλα τα  νοσήματα  ( καραδιαγγειακά, αναπνευστικά, ψυχιατρικά) ?

Το να κάνει κανείς ιατρείο ΠΦΥ ως να ήταν άνευ ειδικότητας είναι δικαίωμα εκ του νόμου και κανείς δεν μπορεί να το στερήσει.
Το να αναφέρει κανείς τους (υπαρκτούς) τίτλους του επίσης.
Ως προς τη συνταγογραφία, ισχύει ό,τι ισχύει και για τους ιατρούς άνευ ειδικότητας και καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (κατά βάση το ΠΔ 121/2008 ειδικότερα και το Ν 3418/2005 γενικότερα).
Από κει και πέρα, αν κάποιος θέλει να πηγαίνει σε ένα ακτινοθεραπευτή για να γράφει-παρακολουθείται καρδιολογικά, δερματολογικά ή γυναικολογικά είναι θέμα δικής του επιλογής.
Τέλος, σίγουρα σε ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση από τον αρμόδιο Ι. Σ. σχετικά τα της τήρησης του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας για ευνόητους λόγους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Μαΐου 2014, 15:37:07
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Στην άδεια λειτουργίας ιατρείου που έβγαλα πριν από 1 χρόνο περίπου (άλλαξα διεύθυνση) αναφέρεται ότι πρόκειται για παθολογικό ιατρείο. Φαντάζομαι λοιπόν ότι τα αντίστοιχα με την ειδικότητα του καθενός θα πρέπει να φαίνονται στην άδεια. Επομένως και στη "μαρκίζα" αυτά θα πρέπει να φαίνονται. Αυτό όμως είναι μια άλλη πικρή ιστορία (βλέπε καρδιολόγους-υπερτασιολόγους, παθολόγους-διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους-διαβητολόγους, γαστρεντερολόγους-ηπατολόγους, ορθοπαιδικούς-διατροφολόγους (!!!) κ.ο.κ.)

10 Μαΐου 2014, 15:46:59
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην άδεια λειτουργίας ιατρείου που έβγαλα πριν από 1 χρόνο περίπου (άλλαξα διεύθυνση) αναφέρεται ότι πρόκειται για παθολογικό ιατρείο. Φαντάζομαι λοιπόν ότι τα αντίστοιχα με την ειδικότητα του καθενός θα πρέπει να φαίνονται στην άδεια. Επομένως και στη "μαρκίζα" αυτά θα πρέπει να φαίνονται. Αυτό όμως είναι μια άλλη πικρή ιστορία (βλέπε καρδιολόγους-υπερτασιολόγους, παθολόγους-διαβητολόγους, ενδοκρινολόγους-διαβητολόγους, γαστρεντερολόγους-ηπατολόγους, ορθοπαιδικούς-διατροφολόγους (!!!) κ.ο.κ.)

Πράγματι, κατ΄αντιστοιχία με την Παθολογία πρέπει να αναγράφεται "Παθολογικό ιατρείο". Όσο για τους τίτλους, όντως είναι μία πονεμένη ιστορία. Θυμάμαι ένα υπαξιωματικό της αστυνομίας σε ένα χωριό του νομού που δε δεχόταν βεβαίωσή μου γιατί η σφραγίδα μου έγραφε "Παθολόγος" και όχι "Ειδικός Παθολόγος". Όταν προσπαθούσα, λοιπόν, να του εξηγήσω ότι στο ΦΕΚ η ειδικότητα αναφέρεται ως "Παθολογία" διατεινόταν ότι οι άλλοι γράφουν "Ειδικοί Παθολόγοι", λες και υπάρχουν "Γενικοί Παθολόγοι". Πάντως αν κάποιος συνάδελφος Παθολόγος κάνει την εξειδίκευση της Διαβητολογίας, σαφώς και μπορεί και πρέπει να αναγράφει "Παθολόγος-Διαβητολόγος". Σημειωτέον ότι στην εισηγητική έκθεση των ΚΕ.Π.Α. οι "Παθολόγοι-Διαβητολόγοι" έχουν ξεχωριστό κωδικό από τους Παθολόγους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

10 Μαΐου 2014, 15:48:31
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ζητώ  συγνώμη εκ των προτέρων   για  την ανάρτηση  εδώ  , αλλά δεν  ήξερα πού να την κάνω . Προ  ολίγων ημερών έμαθα  ( και κατόπιν το  διαπίστωσα μέσω  του ιστορικού στο  e-syntag)  ότι  διατηρεί  ιδιωτικό ιατρείο  ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος  που συνταγογραφεί  ως παθολόγος /γενικός ιατρός. Επιτρέπεται  αυτό?

Ίσως έτσι δικαιολογούνται κάποιοι "περίεργοι" μέσοι όροι ειδικοτήτων που δημοσιεύτηκαν επί πλαφόν,  π.χ.  ιατροδικαστές με  5 χιλιάδες ευρώ ανά μήνα.
Αφού μπορείς να δεις το ιστορικό στο e-synt, τι τίτλο ειδικότητας γράφει στις συνταγές  του πάνω αριστερά;
Αν γράφει "ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος" τότε έχει "τρύπα"  το σύστημα.
Με την ίδια λογική μπορούν όλοι οι ειδικευμένοι εργαστηριακοί (π.χ. μικροβιολόγοι,  κυτταρολόγοι κλπ)  να ασκούν ιατρείο ΠΦΥ γράφοντας τα πάντα  όλα.
Βέβαια  με αφορμή τις διαθεσιμότητες ανακαλύψαμε πλήθος ιατρών άνευ ειδικότητας  που απασχολούνταν στο ΙΚΑ, μερικές μάλιστα θέσεις άνευ ειδικότητας συστάθηκαν και σε νοσοκομεία για τους γιατρούς του  ΙΚΑ που μετακινήθηκαν σ' αυτά!
Ανάλογα ο καθένας μπορεί  να "αποποιείται" την ειδικότητά του και να ανοίγει (μέσω  της άδειας ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος που έχει) ένα ιατρείο άνευ ειδικότητας και να εξετάζει και να γράφει τα πάντα (ίσως και με κατά φαντασίαν γνωματεύσεις ειδικευμένων).
Θεωρητικά  παρέχεται η δυνατότητα και σ' έναν ειδικευμένο να πάρει αγροτικό επί θητεία,  επομένως να βλέπει τα πάντα

10 Μαΐου 2014, 21:38:09
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

DrGar


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ζητώ  συγνώμη εκ των προτέρων   για  την ανάρτηση  εδώ  , αλλά δεν  ήξερα πού να την κάνω . Προ  ολίγων ημερών έμαθα  ( και κατόπιν το  διαπίστωσα μέσω  του ιστορικού στο  e-syntag)  ότι  διατηρεί  ιδιωτικό ιατρείο  ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος  που συνταγογραφεί  ως παθολόγος /γενικός ιατρός. Επιτρέπεται  αυτό?

Ίσως έτσι δικαιολογούνται κάποιοι "περίεργοι" μέσοι όροι ειδικοτήτων που δημοσιεύτηκαν επί πλαφόν,  π.χ.  ιατροδικαστές με  5 χιλιάδες ευρώ ανά μήνα.
Αφού μπορείς να δεις το ιστορικό στο e-synt, τι τίτλο ειδικότητας γράφει στις συνταγές  του πάνω αριστερά;
Αν γράφει "ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος" τότε έχει "τρύπα"  το σύστημα.
Με την ίδια λογική μπορούν όλοι οι ειδικευμένοι εργαστηριακοί (π.χ. μικροβιολόγοι,  κυτταρολόγοι κλπ)  να ασκούν ιατρείο ΠΦΥ γράφοντας τα πάντα  όλα.
Βέβαια  με αφορμή τις διαθεσιμότητες ανακαλύψαμε πλήθος ιατρών άνευ ειδικότητας  που απασχολούνταν στο ΙΚΑ, μερικές μάλιστα θέσεις άνευ ειδικότητας συστάθηκαν και σε νοσοκομεία για τους γιατρούς του  ΙΚΑ που μετακινήθηκαν σ' αυτά!
Ανάλογα ο καθένας μπορεί  να "αποποιείται" την ειδικότητά του και να ανοίγει (μέσω  της άδειας ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος που έχει) ένα ιατρείο άνευ ειδικότητας και να εξετάζει και να γράφει τα πάντα (ίσως και με κατά φαντασίαν γνωματεύσεις ειδικευμένων).
Θεωρητικά  παρέχεται η δυνατότητα και σ' έναν ειδικευμένο να πάρει αγροτικό επί θητεία,  επομένως να βλέπει τα πάντα



Το  έχω  ελέγξει εξαρχής. Ακτινοθεραπευτής -ογκολόγος  γράφει.  Και  μου είπαν ότι μόνο συνταγογράφηση  σε χρονιως πάσχοντες  μέσω  φαρμακείων κάνει. Δεν εξετάζει ποτέ  ασθενείς.

10 Μαΐου 2014, 21:52:18
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
μόνο συνταγογράφηση  σε χρονιως πάσχοντες μέσω  φαρμακείων κάνει. Δεν εξετάζει ποτέ  ασθενείς

Nα λοιπόν πως προκύψανε οι μέσοι όροι των 2,500 και 5,000 ευρώ σε ακτινολόγους και ιατροδικαστές.
Είναι φάουλ και κίτρινη κάρτα (τουλάχιστον).

Βέβαια, μπορεί να ισχυριστεί: "Αφού το σύστημα μου το επιτρέπει, καλά κάνω και εκδίδω συνταγές".
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαΐου 2014, 21:53:50 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Μαΐου 2014, 22:12:32
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θεωρητικά  παρέχεται η δυνατότητα και σ' έναν ειδικευμένο να πάρει αγροτικό επί θητεία,  επομένως να βλέπει τα πάντα

Πολύ σωστή η παρατήρηση του Διαμαντή που τα λέει όλα σχετικά με την άποψη που έχει το επίσημο κράτος για το θέμα που συζητάμε.
Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν συμφέρει τις κρατικές δομές, οι γιατροί "όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν".
Αν βέβαια πρόκειται για κανένα ουρολογικό σκεύασμα από ειδικό γενικής ιατρικής, προκύπτει μείζον θέμα.
Ουαί τοις υποκριταίς...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: πλαφόν όριο Εμβόλια; 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3621 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Απριλίου 2009, 19:53:04
από Πατρωνάκης Μάνος
1 Απαντήσεις
4885 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2010, 22:57:47
από Γ.Κτιστάκης
2 Απαντήσεις
8157 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουνίου 2013, 20:21:17
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
5871 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαρτίου 2020, 10:49:20
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2953 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2023, 14:08:36
από GirousisN