Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Απριλίου 2024, 16:43:43

Αποστολέας Θέμα: IQ Home Test Παθήσεων Παχέος Εντέρου.  (Αναγνώστηκε 4073 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Μαΐου 2014, 23:02:07
Αναγνώστηκε 4073 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αν κατάλαβα καλά πρόκειται για ένα είδος Mayer κοπράνων για οικιακή χρήση. Ακούγεται καλό αλλά πόσο ακριβές είναι πχ σε σύγκριση με την Mayer που γίνεται στα Μικροβιολογικά εργαστήρια;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το IQ Home Test έχει, το οποίο είναι προϊόν της Abbott, τον Μάϊο του 2014, Λιανική Τιμή 11,62 €.

Παραθέτω παρακάτω μια περίληψη της διαδικασίας:

IQ home test.  Το τεστ αυτό γίνεται στο σπίτι και ανιχνεύει εάν υπάρχει στα κόπρανα αίμα που δεν φαίνεται με το μάτι. Με το τεστ αυτό δεν χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τα κόπρανα. Πριν κάνουμε το τεστ πρέπει τις δύο τελευταίες ημέρες να μην έχουμε πάρει ασπιρίνη όπως πχ το Salospir, παυσίπονα όπως το Brufen, κορτιζονούχα φάρμακα, ρεσερπίνη, Persantin, ή αλοιφές από το ορθό. Επίσης κάθε φορά που κάνουμε το τεστ πρέπει να αφαιρούμε από την λεκάνη και από το καζανάκι, πιθανά καθαριστικά και αποσμητικά τουαλέτας, και να ξεπλύνουμε πρώτα την λεκάνη της τουαλέτας τραβώντας το καζανάκι πολλές φορές. Τα διαγνωστικά φύλλα τα φυλάσσουμε μακριά από φως και υγρασία και όταν τα χειριζόμαστε τα κρατούμε από την άκρη. Σε περίπτωση που υπάρχει μικροσκοπικό αίμα ο σταυρός στο κέντρο του διαγνωστικού φύλλου, μέσα σε 2 λεπτά από την έκθεση στο νερό της τουαλέτας με τα κόπρανα, παίρνει χρώμα, από άσπρο σε μπλε-πράσινο. Σε περίπτωση που ξέρετε ότι έχετε αχρωματοψία, ζητήστε βοήθεια από άλλο πρόσωπο. Το τεστ δεν πρέπει να γίνεται όταν έχετε περίοδο, γνωστές αιμορροΐδες που είναι σε φάση ερεθισμού και βγάζουν αίμα ή σε φάση που έχετε έντονη δυσκοιλιότητα. Επίσης είναι σημαντικό να μην έχετε ούρα κατά την διάρκεια εκτέλεσης του τεστ. Στο κουτί έχει 5 φύλλα. Το 1ο φύλλο είναι για έλεγχο της ποιότητας του νερού της λεκάνης της τουαλέτας, το 2ο, 3ο και 4ο φύλλο είναι για τον έλεγχο τριών διαφορετικών κενώσεων (π.χ. τριών διαδοχικών κενώσεων) για πιθανό μικροσκοπικό αίμα, ενώ το 5ο φύλλο είναι για έλεγχο της εγκυρότητας του τεστ.  Το 1ο φύλλο το ρίχνουμε στην λεκάνη της τουαλέτας όταν αυτή είναι εντελώς καθαρή και χωρίς κόπρανα. Το 2ο, 3ο και 4ο φύλλο είναι για τον έλεγχο τριών διαφορετικών κενώσεων (π.χ. τριών διαδοχικών κενώσεων) για πιθανό μικροσκοπικό αίμα. Τον έλεγχο αυτών τον κάνουμε κάθε φορά ρίχνοντας το διαγνωστικό φύλλο μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας αφού έχουμε πρώτα αφοδεύσει και πριν ξεπλύνουμε την τουαλέτα. Για να δούμε αν υπάρχει μικροσκοπικό αίμα στα κόπρανα, οπότε τότε ο σταυρός στο κέντρο του φύλλου παίρνει χρώμα από άσπρο σε πράσινο – μπλε, πρέπει πρώτα να περιμένουμε 2 λεπτά. Το 5ο φύλλο είναι για έλεγχο της εγκυρότητας το τεστ. Το χρησιμοποιούμε δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα τέσσερα πρώτα φύλλα και ενώ η λεκάνη και το νερό της λεκάνης είναι καθαρά. Τότε αδειάζουμε μια σκόνη που υπάρχει σε ένα φακελάκι μέσα στο κουτί του τεστ, στο νερό της λεκάνης που είναι καθαρό, και αμέσως μετά ρίχνουμε και το 5ο αυτό φύλλο και περιμένουμε 2 λεπτά οπότε, αν το τεστ δεν έχει χαλάσει, πρόκειται να δούμε το σταυρό στο κέντρο του φύλλου να παίρνει χρώμα από άσπρο σε μπλε – πράσινο. Τα αποτελέσματα τα γράφουμε στην κάρτα καταχώρησης αποτελεσμάτων που συνοδεύει το τεστ και τα συζητούμε με τον Γιατρό μας. Τα διαγνωστικά αυτά φύλλα λιώνουν αργότερα και έτσι δεν βουλώνουν την τουαλέτα.

Πληροφορίες και για την Mayer κοπράνων αυτή καθ' αυτή:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Tests for Fecal Occult Blood

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Παραθέτω σε μορφή pdf δύο αρχεία με σχετικές πληροφορίες στα Ελληνικά. Το δεύτερο αρχείο είναι ίδιο με το πρώτο, μόνο που έχω υπογραμμίσει αυτά που θεώρησα ότι είναι τα βασικά.

« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2014, 07:40:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Ιουλίου 2017, 17:06:12
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
SUMMARY AND COMMENT | GENERAL MEDICINE

June 30, 2017

Fecal Immunochemical Testing for Patients at High Risk for Colorectal Cancer?

Thomas L. Schwenk, MD Reviewing Leontiadis GI., JAMA Intern Med 2017 Jun 19;

FIT's poor performance in detecting advanced neoplasia limits its use in screening.

Fecal immunochemical testing (FIT) generally is accepted as appropriate for colorectal cancer (CRC) screening in average-risk patients, but what about high-risk patients? In this meta-analysis, researchers assessed FIT's accuracy in screening asymptomatic high-risk adults with family histories of CRC or personal histories of CRC or advanced adenomas. Twelve studies (that involved 6200 patients) were identified; 6 were considered to have high risk for bias.

Using colonoscopy as the reference standard, pooled estimates of FIT's sensitivity and specificity for detecting CRC were 93% and 91%; corresponding values for advanced neoplasia (i.e., CRC, adenomas ≥10 mm or with ≥25% villous components, or high-grade dysplasia) were 48% and 93%. Assuming a pretest probability of 0.8% for CRC and 10.2% for advanced neoplasia, positive FIT would increase the post-test probabilities of CRC and advanced neoplasia to 8% and 42%, respectively, whereas negative FIT would reduce post-test probabilities for CRC and advanced neoplasia to nearly 0% and to 6%, respectively.

Comment

The authors suggest that FIT might be appropriate for CRC screening in high-risk patients, especially those who wish to avoid colonoscopy. However, an editorialist notes that FIT's poor performance in detecting advanced neoplasia probably makes it inappropriate for screening high-risk patients; he also notes that these patients likely are motivated to be screened with colonoscopy. The poor quality of the currently available evidence suggests that, for now, no recommendation can be made for FIT's use in high-risk patients.

Editor Disclosures at Time of Publication

Disclosures for Thomas L. Schwenk, MD at time of publication

Editorial boards

UpToDate

Citation(s):

Katsoula A et al. Diagnostic accuracy of fecal immunochemical test in patients at increased risk for colorectal cancer: A meta-analysis. JAMA Intern Med 2017 Jun 19; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Leontiadis GI.Fecal immunochemical tests in patients at increased risk for colorectal cancer — is it prime time yet? JAMA Intern Med 2017 Jun 19; [e-pub]. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουλίου 2017, 17:31:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: mayer 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
2467 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2008, 21:33:24
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
37089 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2010, 11:23:30
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Οκτωβρίου 2015, 09:54:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1872 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2016, 21:54:43
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14658 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2022, 00:10:34
από Argirios Argiriou