Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 01:09:11

Αποστολέας Θέμα: ΙΚΑ: Από 01/06/2014 ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για σύνταξη.  (Αναγνώστηκε 25909 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Μαΐου 2014, 23:12:45
Αναγνώστηκε 25909 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/05/2014. ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για σύνταξη από ΙΚΑ.

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν από την 1η Ιουνίου την αίτηση συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ με έναν κλειδάριθμο θα «παρακολουθούν» την πορεία της αίτησής τους. Ταυτόχρονα μπαίνουν ποσοτικοί στόχοι για τους υπαλλήλους -που θα απονέμουν τουλάχιστον τέσσερις συντάξεις την ημέρα- ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Σήμερα η έκδοση της σύνταξης από το ΙΚΑ μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και δύο χρόνια, με χαμένους όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Oι αιτήσεις που εκκρεμούν για κύρια σύνταξη -με βάση το ταμείο- ανέρχονται σε 68.986.

Λύση στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται δίνει με εγκύκλιό του ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε από 1ης Ιουνίου να είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης».

Η σχετική ρύθμιση ήταν προαιρετική αλλά πλέον θα έχει υποχρεωτική εφαρμογή, ώστε να περιοριστούν οι «επισκέψεις» στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Μάλιστα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησης και θα υπολογίζουν πότε θα βγει η πολυπόθητη απόφαση.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να εγγραφούν στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πιστοποίησης της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και με τον κλειδάριθμο που έχουν για την Εφορία θα βλέπουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα παρακολουθούν την αίτησή τους (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). H ρύθμιση θα ισχύσει και για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ μπαίνουν και συγκεκριμένοι στόχοι για την απόδοση των υπαλλήλων. Ειδικότερα προβλέπεται πως ο μέσος χρόνος για κάθε υπόθεση είναι τα 30 λεπτά όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και έως 90 λεπτά στη διαδοχική ασφάλιση.

Στόχος είναι να υπάρχουν κατά μέσο όρο έξι αποφάσεις συνταξιοδότησης την ημέρα, ενώ πρέπει να φτάνουν τις επτά οι αποφάσεις για χρόνο συμμετοχής.

Μάλιστα τονίζεται πως οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τέσσερις την ημέρα για εξάωρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιπες δύο ώρες θα αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις του Ταμείου.

Oδηγίες

Παράλληλα στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

    Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων ανακεφαλαίωσης του χρόνου συμμετοχής (διαδοχική).
    Δεν θα εκκρεμούν περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης με αιτιολογία την εκκρεμότητα της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης. Η υπηρεσία θα αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί.
    Οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Ρόλο-κλειδί στην επίσπευση των διαδικασιών διαδραματίζουν τα κέντρα ανακεφαλαίωσης, όπου μπορεί ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από την αίτηση να ζητήσει την καταμέτρηση των ενσήμων. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 48 κέντρα, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 12 ακόμα.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης τονίζει: «Σύντομα θα λειτουργήσουν νέα κέντρα απονομών συντάξεων. Από τους βασικούς παράγοντες καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων αποτελεί η πολυπλοκότητα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαία μία προσπάθεια σταδιακής απλούστευσης και ενιαιοποίησης των προϋποθέσεων χορήγησης συντάξεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Μαΐου 2014, 23:15:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: σύνταξη ΙΚΑ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5592 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2010, 19:34:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2811 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιουνίου 2011, 12:17:24
από alfie
0 Απαντήσεις
22677 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2013, 13:04:39
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
2917 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2014, 00:14:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7687 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Φεβρουαρίου 2020, 08:19:15
από Argirios Argiriou