Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Μαρτίου 2024, 08:11:54

Αποστολέας Θέμα: Πρώτο με απώλειες το ΕΛΚ στην Ευρώπη.  (Αναγνώστηκε 4543 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Μαΐου 2014, 21:55:17
Αναγνώστηκε 4543 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 26/05/2014.
της Ελένης Βαρβιτσιώτη.


Θα είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν; Ο ίδιος διεκδίκησε ήδη χθες τον θώκο, αν και δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην επόμενη Ευρωβουλή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές εξελίσσονταν τα αποτελέσματα των προβλέψεων των exit polls χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ενώ η συμμετοχή των Ευρωπαίων ήταν σχεδόν ίδια με τις προηγούμενες εκλογές, σημειώνοντας μικρή αύξηση από το 43% στο 43,1%. Αυτό που μπορεί να καταγραφεί ως σημαντική ανατροπή των αποτελεσμάτων χθες το βράδυ είναι ότι δύο χώρες εξέλεξαν πρώτο κόμμα αυτό των ευρωσκεπτικιστών: η Γαλλία με τη Μαρίν Λεπέν να παίρνει 25% των ψήφων και το κόμμα των Δανών Πολιτών εναντίον των μεταναστών το 23,1% των ψήφων, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Νάιτζελ Φάρατζ κονταροχτυπιόταν για την πρώτη θέση με τους Εργατικούς.

Κατά τα άλλα, τις τρεις πρώτες θέσεις των προηγούμενων εκλογών εξακολουθούν να έχουν και σε αυτή την αναμέτρηση τα ίδια ευρωπαϊκά κόμματα. Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτο στις ευρωεκλογές είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με υποψήφιο τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρόλο που το ΕΛΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις περισσότερες θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο (211 έδρες) σημειώνει σημαντική μείωση του ποσοστού του: πέτυχε 28,1% έναντι 36% που είχε στην αναμέτρηση του 2009.

Δεύτερο κόμμα έρχεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον μέχρι τώρα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Εξασφαλίζει 25,7% των ψήφων, σημειώνοντας μικρή άνοδο από τις εκλογές του 2009, που είχε 25%. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών, Χανς Σβόμποντα, μίλησε για δραματική ήττα του ΕΛΚ, που έχασε το 20-25% των ψηφοφόρων του. Επίσης υποστήριξε πως είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «πραγματικά θα ήθελε να είναι στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι στην Κομισιόν».

Τρίτο κόμμα οι Φιλελεύθεροι, με υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Γκι Φερχόφσταντ, οι οποίοι κερδίζουν 9,8% των ψήφων στην Ευρωβουλή σημειώνοντας πτώση από τις προηγούμενες εκλογές του 2009, όταν είχαν πάρει 11,4%. Ο κ. Φερχόφσταντ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές αυξήθηκε (ελάχιστα, από 43% το 2009 στο 43,1%) και παρά τη μικρή άνοδο παραμένει αύξηση ύστερα από 6 εκλογικές αναμετρήσεις που σημειώνεται πτώση στη συμμετοχή των ευρωεκλογών.

Τέταρτο κόμμα αυτό των Πρασίνων, το οποίο σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 7,5% το 2009 βρίσκεται τώρα στο 7,7%.

Πέμπτο κόμμα το οποίο σημείωσε και σημαντική άνοδο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, στο οποίο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 4,8% ενώ τώρα προβλέπεται να έχει 6,3% των ψήφων.

Εκτο κόμμα οι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές (ΕCR), οι οποίοι σημείωσαν σημαντική πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καθώς το ποσοστό τους συρρικνώθηκε από 7,3% το 2009 σε 5,2%. Ο εκπρόσωπος του κόμματος σε δηλώσεις του χθες στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι θέλουν κάποιον με πιο μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Επίσης σημαντική είναι η προσθήκη των καινούργιων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν ανήκουν σε υπάρχουσα ομάδα (εκεί ανήκουν τα ακροδεξιά κόμματα). Αυτά τα καινούργια μέλη αποκτούν τώρα 67 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, νούμερο αρκετά σημαντικό, καθώς αν αποτελούσαν πολιτική ομάδα, τότε θα ήταν η τέταρτη δύναμη του Κοινοβουλίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
7 Απαντήσεις
35047 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2023, 13:51:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5949 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2018, 01:17:03
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
32567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Οκτωβρίου 2022, 23:59:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16250 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2022, 10:20:20
από Argirios Argiriou