Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2023, 22:28:22

Αποστολέας Θέμα: Συναγερμός για τον ιό του Facebook: Οδηγίες της αστυνομίας.  (Αναγνώστηκε 21189 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Απριλίου 2014, 23:49:19
Αναγνώστηκε 21189 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/04/2014


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με «ιό» που μεταδίδεται μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»

Αρχικά ο χρήστης λαμβάνει από έτερο χρήστη του « Facebook » μήνυμα, το οποίο περιέχει επισυναπτόμενο αρχείο, με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά, το οποίο έχοντας φαινομενικά ενδιαφέρουσα περιγραφή προτρέπει τον χρήστη να το «ανοίξει».

Το περιεχόμενο του επισυναπτόμενου είναι συνήθως αρχείο με ονομασία « Watch This !!!. vbs », το οποίο μόλις εκτελεστεί, εγκαθίσταται μόνιμα ο «ιός» στο σύστημα και αποκτά τη δυνατότητα να εκτελέσει διάφορες παράνομες ενέργειες στον υπολογιστή, εν αγνοία του χρήστη, όπως προβολή διαφημίσεων, υποκλοπή κωδικών, εκτέλεση κακόβουλων προγραμμάτων κλπ.

Επίσης, ο ιός χρησιμοποιεί τον λογαριασμό « Facebook » του χρήστη, προκειμένου να διαδοθεί με τη μορφή μηνύματος σε άλλους χρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Οι χρήστες που έχουν λάβει παρόμοιο μήνυμα και έχουν εκτελέσει το επισυναπτόμενο αρχείο θα πρέπει;

- να ανανεώσουν το πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus) που διαθέτουν και να εκτελέσουν μία πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan)

- σε περίπτωση που η σάρωση δεν εντοπίσει/αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό, να εγκαταστήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus)

- να εγκαταστήσουν και να εκτελέσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)

- για πλήρη και οριστική αφαίρεση του ιού από τον υπολογιστή, να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο) και να επανεγκαταστήσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή

- να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης (passwords) σε όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, e-banking κ.λπ.).

Επίσης, οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα για την προστασία τους από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ειδικότερα:

- να είναι προσεκτικοί στην αποθήκευση και εκτέλεση επισυναπτόμενων αρχείων που έχουν ληφθεί ακόμα και από γνωστούς/φίλους, ενώ συνίσταται η σάρωση (scan) κάθε επισυναπτόμενου με το αντιικό πρόγραμμα (antivirus) πριν την εκτέλεσή του

- να φροντίζουν ώστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή να βρίσκεται διαρκώς ανανεωμένο στις τελευταίες εκδόσεις (updates)

- να φροντίζουν ότι το αντιικό σύστημα (antivirus) βρίσκεται διαρκώς ανανεωμένο στις τελευταίες εκδόσεις (updates)

- να διατηρούν περιοδικά αντίγραφα των δεδομένων τους σε ασφαλές μέσο (εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο),

- να εκτελούν περιοδικά πλήρη σάρωση του συστήματος (full scan) με εξειδικευμένο πρόγραμμα εντοπισμού/αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού (antimalware)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Απριλίου 2014, 00:13:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Σε ανάλογη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος της είδησης διάβασα αυτό στα σχόλια
"Το θέμα είναι οτι δεν είναι καν ιος. Είναι ένα script (.vbs) που μόλις το τρέξεις κάνει register στα startup προγράμματα με την μορφή xxxxx.jar (πχ otinanai.jar) και τρέχει κάθε φορά που ανοίγει το pc. Eνα delete της συγκεκριμενης εγγραφής αρκεί. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο. Σιγά μην κάνουμε και format έλεος. Πάντως αν όντως είναι αυτή η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας τι να πω μάλλον κάποιοι πληρώνονται χωρίς λόγο"

Αναμένουμε επίσημες οδηγίες από τους ειδικούς του φόρουμ

30 Απριλίου 2014, 21:37:35
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

ZArk


Διαμαντή μιας και είμαι θύμα του εν λόγω ιου, εψαξα και βρήκα ενα αρχειο sapsalo.jar και το εκανα delete. Απο τα λεγόμενά σου καθάρισα? Κανενα αντιικο πρόγραμμα δεν κατάφερε να βρεί κάτι ( έβαλα 3 !!!) ουτε τα antimalware βρήκαν κάτι ενδιαφέρον. Επομένως αυτό ήταν? Τόσο απλό?  ??? :-\
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

30 Απριλίου 2014, 22:49:54
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

ZArk


Ιός facebook -

Αφαιρεστε τον, Βήμα προς Βήμα με τις οδηγίες που ακολουθούν!

Το link εχει αναλυτικές οδηγίες . ( μήπως να το στείλουμε και στην ΕΛΑΣ?)Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
11035 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Αυγούστου 2018, 23:01:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4674 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2017, 19:12:54
από Clemence
0 Απαντήσεις
5305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2019, 16:27:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8383 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2021, 19:21:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
30644 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2021, 13:06:02
από Γιώργος Κανελλόπουλος