Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 22:11:05

Ψηφοφορία

Πως αξιολογείτε τη πρόσφατη κινητοποίηση των γιατρών στο ΕΣΥ;

Ικανοποιητικά αποτελεσματική.
1 (2.9%)
Οι κινητοποιήσεις και η υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι η βάση για μελλοντικές αξιώσεις προς βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
3 (8.8%)
Oχι ικανοποιητικά αποτελεσματική και οι λόγοι πηγάζουν από τη Συνδικαλιστική ηγεσία ή/και από σύσσωμο τον ιατρικό κλάδο.
11 (32.4%)
Οχι ικανοποιητικά αποτελεσματική, οι αυξήσεις στη μισθοδοσία είναι αναμφισβήτητα εξευτελιστικές.
1 (2.9%)
Οχι ικανοποιητικά αποτελεσματική, συνταξιοδοτικά και υπερωριακός χαρακτηρισμός της εφημερίας δεν αναφέρθηκαν.
10 (29.4%)
Τελείως αναποτελεσματική.
8 (23.5%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 34

Αποστολέας Θέμα: Κρίσεις- αποτίμηση των κινητοποιήσεων  (Αναγνώστηκε 155797 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Νοεμβρίου 2008, 11:29:21
Αναγνώστηκε 155797 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Σε όλη αυτήν την ιστορία με τις διεκδικήσεις αυτά  που με στεναχωρούν είναι:
1)   Δυναμικά ενεργοί θα έπρεπε να είναι ΟΛΟΙ  οι  Γενικοί ιατροί, που κάνουν τις εφημερίες (με της συνθήκες που τις κάνουν χωρίς φαγητό με ελλιπή  μέσα ) και δεν υπάρχει η ανάλογη συμμετοχή.
2)   Εάν τελικά υπογράφει η συλλογική σύμβαση, αυτοί που θα είναι περισσότερο ευνοημένοι θα είναι αυτοί που δεν κάνουν τις εφημερίες και που τόσο καιρό δεν συμμετείχαν στον αγώνα από την μια και δημιουργούσαν και προβλήματα από την άλλη, φοβούμενοι την εφαρμογή του 48ωρου που θα είχε σαν αποτέλεσμα το χάσιμο των εισοδημάτων από τις πλασματικές εφημερίες.(τα γνωστά  πλέον «γκρίζα ανθρωπάκια»)  Τώρα αυτοί θα επικαρπωθούν την αύξηση των αποδοχών τους στις πλασματικές και όλα αυτά στις πλάτες των ειδικευομένων που ήταν πρωτεργάτες (και μπράβο τους ) στον αγώνα αυτό. (αθάνατη ΕΛ).
3)   Δυστυχώς οι ανισότητες αυτές που υπάρχουν μεταξύ των ιατρών ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, όπως και μεταξύ των ιατρών ΕΣΥ  σε μεγάλα νοσοκομεία (πχ Αθήνας) με αυτούς στα επαρχιακά νοσοκομεία, δεν εξαλείφονται (ή τουλάχιστον δεν μπαίνουν οι βάσεις για την μείωση τους) με την σύμβαση αύτη και νομίζω δεν θα εξαλείφουν ποτέ.
4)   Όλον αυτό τον καιρό δεν τονίστηκε όσο θα έπρεπε η ανάγκη ανάπτυξης της ΠΦΥ.
Θα μου πείτε «μα δεν είναι δυνατόν να διεκδικηθούν όλα αυτά μαζί». Ναι αλλά οι προτάσεις που βγαίνουν από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ εγώ θα ήθελα να έχουν μια τέτοια προοπτική.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο να γίνεται πανελλήνιο συνέδριο (με συμμετοχή όλων των εκλεγμένων) ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ ανά 2ετια ) και μέσα από αυτό να βγαίνουν  προτάσεις αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο αλλά και την δημόσια υγεία γενικά.
Εάν ήδη γίνεται  και δεν το ξέρω, να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη και ενημέρωση ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ο κάθε ιατρός.
Θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι υπήρξε μια πρωτοφανής ενημέρωση του ιατρικού σώματος πανελλαδικά και σε αυτό συνέλαβαν τόσο οι κατά τόπους ενώσεις όσο και κάποιοι ατομικά.
Πιστεύω ότι μπήκε μια γερή βάση στις μελλοντικές διεκδικήσεις και το σώμα κατάλαβε ότι τα αιτήματα και οι προτάσεις δεν διαμορφώνονται μόνο από το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ αλλά από την συμμετοχή όλων μας.             

2 Νοεμβρίου 2008, 16:45:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που φιλοξενείται στο site Ημιόροφος:

Την περίοδο αυτή διεξάγεται ένας "ιδιότυπος" συνδικαλιστικός αγώνας. Οι γιατροί του ΕΣΥ χρησιμοποιούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει 48ωρη εβδομαδιαία εργασία, ως μέσο πίεσης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Υγείας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Μια νομοθεσία η οποία επικυρώθηκε υποχρεωτικά προ 3ετίας από το ελληνικό κοινοβούλιο για να αναβληθεί εν συνεχεία η εφαρμογή της επανειλημμένα με τροπολογίες. Καθώς περαιτέρω αναβολή δεν είναι πλέον δυνατή, οι γιατροί του ΕΣΥ κατέθεσαν προγράμματα εφημεριών για το μήνα Νοέμβρη με βάση την 48ωρη εβδομαδιαία εργασία, κάτι το οποίο με βάση το ελλιπές προσωπικό "μεταφράζεται" σε αδυναμία κάλυψης του προγράμματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο. Με τον τρόπο αυτό η διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας στοχεύει στην ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων του χώρου, όπως μισθολογική αναπροσαρμογή, προσλήψεις προσωπικού και τροποποίηση του συστήματος εξέλιξης.
Σε μια πρώτη ανάγνωση η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια δίκαιη συνδικαλιστική κίνηση ενός κλάδου, ο οποίος παραμένει εδώ και χρόνια μισθολογικά στάσιμος και με εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της Υγείας, η προβληματική - εξουσιαστική - παραοικονομούσα σχέση γιατρού - ασθενούς, η προβληματική - εξουσιαστική σχέση μεταξύ γιατρού και των υπόλοιπων εργαζομένων Υγείας, αλλά και η αντίστοιχη προβληματική σχέση μεταξύ γιατρών διαφορετικών βαθμίδων επιβάλλει μια εναλλακτική, πιο ολιστική θεώρηση της κινητοποίησης. Στο παραπάνω κείμενο επιχειρείται μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εργασίας στο χώρο της Υγείας τόσο σε επίπεδο διεκδικήσεων όσο και σε αυτό της καθημερινής λειτουργίας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2 Νοεμβρίου 2008, 19:34:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Ο Γ. Κτιστάκης έγραψε:
Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε το ενδεχόμενο να γίνεται πανελλήνιο συνέδριο (με συμμετοχή όλων των εκλεγμένων) ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ ανά 2ετια ) και μέσα από αυτό να βγαίνουν  προτάσεις αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο αλλά και την δημόσια υγεία γενικά.

Στην ετήσια π.χ. Γενική Συνέλευση της UEMO (Ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ Γ.Ι.) πρώτα παρουσιάζουν το σχέδιο δράσης που επεξεργάστηκαν με εντολή της προηγούμενης συνέλευσης κάποιες ομάδες (κάθε ομάδα και διαφορετικό θέμα).
Μετά κάθονται με αυτό το σχέδιο και ξαναδουλεύουν σε ομάδες μέσα στη συνέλευση για την τελική πρόταση –θέση η οποία τίθεται στην ολομέλεια (πάντα εκεί).
Μετά μπαίνει ατζέντα νέων θεμάτων και τα χρεώνονται νέες ομάδες να τα προετοιμάσουν και να ξαναγίνει τον άλλο χρόνο πάλι η ίδια δουλειά.
Τίποτε δεν αποτελεί θέση αν δεν έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία.
Είναι μία Γ.Σ. τριών ημερών γεμάτη από το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Πώς να μη δείς σοβαρά μετά θέσεις που βγαίνουν με τέτοια διαδικασία?
Εμείς και τις Γ. Συνελεύσεις και τα Συνέδρια θέλουμε να τα «ξεπετάμε» σε 1-2 ώρες και με διαδικασίες τύπου «ανέβηκε ο σοφός και τοποθετήθηκε» και «καταθέτω πρόταση για ψηφοφορία» λες και μπορεί κανείς να επεξεργαστεί πρόταση –ή να την κρίνει- μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα που άκουσε κάποιον, χωρίς μελέτη, χωρίς ανάλυση, χωρίς απαρίθμηση των + και – της θέσης, χωρίς, χωρίς, …

Αν είχαμε πραγματικό συνδικαλισμό, αυτό θα ήταν αυτονόητο.
Σήμερα όμως –με τον σικέ συνδικαλισμό που υπηρετούμε (ως σύνολα, γιατί οι μεμονωμένες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν) αυτό αν γινόταν, σε τι θα ξεχώριζε ο φέρελπις (προς τα αξιώματα αλληθωρών) εργατοπατέρας? Στο ότι θα έκανε τον ταχυδρόμο μεταφέροντας την άποψή σου στους κοινωνικούς μας εταίρους και τις; Αρχές? Άχαρη δουλειά και ακόμη περισσότερο πολύ αταίριαστη για στοιχειωμένους εργατοπατέρες. Αυτοί θέλουν –και ξέρουν καλά!!!- να αποφασίζουν για σένα. Εσύ απλά πρέπει να τους ψηφίζεις και να τους ακολουθείς.
Αλλιώς σε πήρε και σε σήκωσε.

Εντέλει αυτή την περίοδο όντως κάτι κινήθηκε. Απέχει πολύ όμως από το να είναι συνδικαλισμός με τα «γκρίζα ανθρωπάκια» να έχουν την τιμητική τους.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Νοεμβρίου 2008, 20:00:29 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Νοεμβρίου 2008, 15:48:56
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Πολύ σωστή σκέψη η αποτίμηση των κινητοποιήσεων.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι ιατροί δεν είναι ώριμοι να συζητήσουν με τον τρόπο που λέει ο κ. Μιχάλης, και ούτε να θέσουν ζητήματα, όπως αυτά που λέει το εισαγωγικό μήνυμα. Από την άλλη μεριά, ούτε το υπουργείο είναι "ώριμο" -αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη, και όχι κάποια άλλη. Αλλά και ποιός είναι ώριμος ή ποιός είναι σε θέση να καταλάβει την κατάσταση στη δημόσια υγεία και να προτείνει λύσεις? Μήπως ας πούμε το Πανεπιστήμιο? Οι Ιατρικοί Σύλλογοι? Οι Εταιρείες? ή τα κόμματα? Γιατί λοιπόν, να είμαστε εμείς ώριμοι, αφού δεν είναι κανένας.

Ένα κείμενο που εκδόθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ το Σεπτέμβριο, συμπυκνώνει την ανωριμότητα και αδυναμία του ιατρικού συνδικαλισμού. Απόσπασμα από το κείμενο: 

Ποτέ και για κανένα λόγο, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ δεν υιοθέτησε την διεκδίκηση της υλοποίησης της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, όσων αφορά τις εργασιακές μας σχέσεις επειδή:
Α) Εκτιμούσαμε και εκτιμούμε ότι περιλαμβάνουν ελαστικότητα και κυκλικότητα ωραρίου καθώς και ελαστικότητα εργασιακών σχέσεων και Β) δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα περιλαμβάνουν μελλοντικές κοινοτικές οδηγίες –ήδη επικρέμαται το 65ωρο- που θα αποδυνάμωναν το αίτημά μας για ανθρώπινο ωράριο, αλλά και την διαπραγματευτική μας θέση όπως ενδεχομένως να συμβεί και με την αναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Ακριβώς: Ποτέ ο ιατρικός συνδικαλισμός δεν υιοθέτησε τη κοινοτική οδηγία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ελαστικοποίηση (!). Και προσοχή: μην αποδεχτούμε την κοινοτική οδηγία γιατί επικρεμάται το 65ωρο των κουτόφραγκων (!).

Δεν περιμένω καμία αλλαγή. Περίεργος είμαι να δω την εξέλιξη. Για μένα το πιο ουσιαστικό στοιχείο όλο αυτόν τον καιρό, είναι μια πρόταση-σύνθημα που ακούγεται και γράφεται όλο και πιο συχνά: "είμαστε οι γιατροί που θέλουμε να ζούμε τίμια από το μισθό μας". Και μόνο που ψελλίζουμε αυτό, είναι πολύ αισιόδοξο. Μια απάντηση στη συνεχή ηθική υποβάθμιση της σχέσης μας με τον ασθενή, την επιστήμη και την εργασία μας. Η κρίση στο ΕΣΥ είναι ηθική (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Νοεμβρίου 2008, 19:16:00 από πρώτη & καλύτερη »

3 Νοεμβρίου 2008, 22:26:00
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


αντιγράφω,
ένα κείμενο που έλαβα σαν email, γραμμένο από κάποιους, συντρόφους, "συν-κωπηλάτες" στη γαλέρα του ΕΣΥ, και με βρίσκει σύμφωνο


ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥΣ.

Κατ’ αρχήν ως τι μιλάμε.
Δεν μιλάμε ως γιατροί γενικά, ούτε καν ως γιατροί του ΕΣΥ καθώς γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτήν την ταυτότητα συμπεριλαμβάνονται και ριζικά ανταγωνιστικές με εμάς στάσεις και απόψεις: Φακελλάκηδες, που έχουν μετατρέψει μεγάλους τομείς του συστήματος περίθαλψης σε ιδιωτικές κλινικές, γιατροί που συστηματικά φορτώνουν τη δουλειά τους στους κατώτερούς τους στην ιεραρχία και που δεν ξέρουν τι σημαίνει 24ωρο στο νοσοκομείο, γιατροί με κύρια πηγή εισοδήματος τη σχέση τους με εταιρείες φαρμακευτικές και εξοπλισμού.
Σαν και μας αντίστοιχοι πλαισιώνουν τα αμφιθέατρα και τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος. Δεν κάναμε στατιστική μελέτη για να καταγράψουμε το ποσοστό αυτών των γιατρών, πάντως είναι φανερό ότι δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Προσπαθούμε λοιπόν να μιλήσουμε ως εργαζόμενοι που έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό και τις εφημερίες τους, που βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) για μιάμιση ή και δυόμιση μέρες διαρκώς, που άυπνοι ή νυσταγμένοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για τις ζωές άλλων ανθρώπων, που η καθημερινότητά τους έχει σε μεγάλο βαθμό ισοπεδωθεί από αυτή την συνθήκη των απαράδεκτων γεμάτων ένταση ωραρίων.
Δεν είμαστε λίγοι που βιώνουμε  αυτήν την κατάσταση. Το μεγαλύτερο κομμάτι των ειδικευομένων, και ένα κομμάτι των ειδικών, είτε λόγω θέσης (βαθμός, είδος ειδικότητας, ανεπαρκής κάλυψη των υγειονομικών αναγκών από το δημόσιο σύστημα) είτε λόγω επιλογών (στο βαθμό που αρνούνται να μετατρέψουν τους ειδικευόμενους ή γενικά τους κατώτερους ιεραρχικά, σε κακοπληρωμένους σκλάβους), βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

ΠΕΡΙ  ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ…

Να ξεκινήσουμε από μια θέση. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το προεδρικό διάταγμα που την έκανε νόμο του κράτους, προσπαθούν να χειροτερεύσουν τη θέση των μισθωτών. Προβλέπουν για παράδειγμα ότι ο εργοδότης σου μπορεί να σε απασχολήσει κατά μέσο όρο, υπολογισμένο σε ορίζοντα τετραμήνου, 48 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίοδο φούριας, μπορεί να σε βάζει να δουλεύεις και 65 ωρες την εβδομάδα και, όταν η δουλειά πέσει, να δουλεύεις 20 ώρες. Δεν έχει έτσι ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού στην περίοδο φούριας, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά κόστη, ενώ την ίδια στιγμή σου καταστρέφει ως εργαζόμενου κάθε προσωπική ζωή.
Όσοι εφημερεύουμε γνωρίζουμε καλά τις φρικτές επιπτώσεις μια ζωής λάστιχο, και για αυτό όποιοι χαιρετίζουν το προεδρικό διάταγμα, ως θετικό μέτρο, δεν μπορεί παρά να είναι με την πλευρά της εργοδοσίας.
Ωστόσο η προσπάθεια υποδούλωσης άλλων εργαζομένων, δημιουργεί ένα νόμο ο οποίος βελτιώνει κατά πολύ τη θέση κάποιων από εμάς: Αυτών που, όπως παραπάνω είπαμε, δουλεύουν τις εφημερίες τους και το πρωινό τους ωράριο, φτάνοντας να δουλεύουν πραγματικά και πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα! Όσο ελαστικό κι αν είναι το 48ωρο είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο καθεστώς, στο οποίο εξάλλου δεν προβλέπεται πουθενά ρεπό την επομένη εφημερίας, 12ωρη ανάπαυση ανά 24ωρο, περιορισμένος αριθμός νυχτερινών ωραρίων ανά εβδομάδα και άλλα τέτοια.
Όμως αν και η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει κάποια αυτονόητα ακόμα και για δουλοπάροικους, το μέτρο αυτό δεν αφορά ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία, δουλεύει πολύ λιγότερο, για αυτό άλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα το αίτημα για 40 ώρες δουλειά σε πενθήμερο συναντούσε παγερή αδιαφορία.
Αυτές οι ρυθμίσεις είναι πλέον νόμοι του ελληνικού κράτους.

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων, ειδικευόμενοι και ειδικοί, μετά την κατάρρευση του δουλοκτητικού νόμου καί από το ελεγκτικό συνέδριο, κινητοποιήθηκε κατά τη γνώμη μας για τα αυτονόητα: Ωράριο(48ωρο), ρεπό μετά από εφημερία, υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας, προσμέτρηση του χρόνου εφημερίας ως συντάξιμου. Την ίδια στιγμή παρόντα τα πάγια αιτήματα για νέο βασικό μισθό, προσλήψεις για την κάλυψη των οργανικών θέσεων. Μαζί και ταυτοχρόνως και ισότιμα, μιας  και  τα ζητήματα του ωραρίου  δεν είναι διαπραγματευτικά χαρτιά για να πάρουμε αυξήσεις στο μισθό. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σα σκλάβοι!
Αυτό λοιπόν είναι και  το πλαίσιο που αποφάσισαν οι συνελεύσεις:

«48ωρο, χωρίς υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συνθηκών (επικουρικός Ιατρός, κυκλικό ωράριο, μείωση σύνθεσης εφημεριών) με ρεπό μετά από ενεργό εφημερία στα πλαίσια συλλογικής κλαδικής συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών και θα σέβεται τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας για καθαρές αποδοχές 1600 Ευρώ στον ειδικευόμενο και προσλήψεις 5000 επιμελητών και ειδικευομένων τα επόμενα χρόνια.».

Το υπουργείο βέβαια δεν κάνει σχεδόν βήμα πίσω από τις προηγούμενες προτάσεις του Φλεβάρη 2008. Δε συζητά ούτε για 48ωρο, ούτε για ρεπό, ούτε για υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας, ούτε για συνταξιοδοτική της προσμέτρηση, ούτε για αυξήσεις στο βασικό μισθό.
Δεν δίνει στους ειδικευόμενους δεκάρα τσακιστή παραπάνω από αυτά που έδινε το Φλεβάρη, ούτε βέβαια δίνει τίποτα σε μείωση ωρών απασχόλησης (εκτός από το ρεπό μετά από εφημερία σε αργία που το έδινε από τον Φλεβάρη), ή σε αύξηση θέσεων ειδικευομένων στα νοσοκομεία.
Στους ειδικούς πάλι μια από τα ίδια….. 

Η ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ

Στο ίδιο διάστημα που τα αμφιθέατρα μαζικοποιούνται και χιλιάδες υπογραφές συλλέγονται κάτω από ένα σε γενικές γραμμές κοινό πλαίσιο, τη στιγμή που γεννιέται η προσδοκία ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό στις ζωές εκείνου του κομματιού που ζει από το μισθό του και δουλεύει πραγματικά στις εφημερίες του, την ίδια στιγμή ο φόβος ότι η ΟΕΝΓΕ είναι έτοιμη να υπογράψει συλλογική σύμβαση με χειρότερους όρους και από τους ίδιους τους νόμους του κράτους, ανταλλάσοντας με οικονομικά ανταλλάγματα , κυρίως για τους ιεραρχικά ανώτερους την συνέχιση της εργασιακής εξαθλίωσης , κυρίως των ιεραρχικά κατώτερων.
Έτσι στην πρόταση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ ταχυδακτυλουργικά εκτοπίζονται στις ελληνικές καλένδες πολλές από τις θέσεις των συνελεύσεων.
Το 48ωρο εξαφανίζεται (7 εφημερίες το μήνα μετά τον 7/2009!!!). Η υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας και η συντάξιμη προσμέτρηση της εξαφανίζονται επίσης. Επίσης ξαφνικά εμφανίζεται ως αίτημα το ζήτημα της κατάργησης του πλαφόν στην αμοιβή!
Εάν υπογράψει η ΟΕΝΓΕ τότε ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ανασταλούν  οι διατάξεις και να μείνουμε στην άθλια παρούσα κατάσταση.
Το ερώτημα είναι γιατί;
Στην ΟΕΝΓΕ είναι προφανές ότι δεν εκπροσωπούνται αναλογικά οι κωπηλάτες του ΕΣΥ επιμελητές β και ειδικευόμενοι ο κόσμος που γεμίζει τα αμφιθέατρα και πλαισιώνει τις κινητοποιήσεις.
Δεν έχει εκλεγεί από τους κινητοποιούμενους  δεν προέρχεται από τις κινητοποιήσεις. Προέρχεται από μια διαδικασία αντιπροσώπευσης κοινοβουλευτικού χαρακτήρα, που εκφράζει τις πελατειακές σχέσεις και τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που κυριαρχούν στον κλάδο τις περιόδους εργασιακής ειρήνης.
Αντίθετα  στην ΟΕΝΓΕ υπερεκπροσωπείται το κομμάτι εκείνο, υψηλά στην ιεραρχία του κλάδου, που θεωρεί τις εφημερίες εισόδημα, μιας και αφήνει στο πόδι του τον ειδικευόμενο ή και τον επιμελητή β επί θητεία και «εφημερεύει» από το σπίτι. Μια χαρά εκφράζεται αυτό το κομμάτι  που το ενδιαφέρει η διατήρηση των πολλών εφημεριών  υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εικονικές για αυτούς και εντελώς πραγματικές για τους κωπηλάτες ειδικευόμενους και επιμελητές β επί θητεία.
Μια χαρά εκφράζονται οι αναπληρωτές διευθυντές τώρα που επιτέλους το πολυδιευθυντικό γίνεται πραγματικότητα.
Η εργασιακή και οικονομική υποταγή της βάσης των εργαζομένων μια χαρά συμφέρει  αυτά τα στρώματα.
Και βέβαια κάποια κομματικά συμφέροντα που στηρίζουν τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς και προωθούν τις ηγεσίες τους πρέπει και αυτά να εκφραστούν: καί για αυτά η διατήρηση των εργαζομένων υποταγμένων φθηνών και αναλώσιμων είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Εννοείται βέβαια ότι τα όποια οικονομικά οφέλη κερδηθούν θα υπακούσουν και αυτά στη σχέση της πυραμίδας: πολλά για τους διευθυντές, ούτε το ένα τρίτο για τους ειδικευόμενους (μιας και το άνοιγμα της ψαλίδας ένα προς δύο γίνεται, με τα χρονοεπιδόματα, πάνω από ένα προς τρία)
Τι γίνεται λοιπόν με τον αγώνα των ιεραρχικά κατώτερων στρωμάτων των εργαζομένων που είναι η πλειονότητα που στηρίζει τις κινητοποιήσεις; Θα γίνουν για μια ακόμα φορά οι αναλώσιμοι πεζικάριοι του αγώνα των ανώτερων στρωμάτων της ιεραρχίας, έχοντας ελάχιστα οικονομικά οφέλη και διατηρούμενοι στην ίδια άθλια εργασιακή κατάσταση ωραρίου και συνθηκών απασχόλησης;
Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα συμβεί.
Οι ευθύνες μας ως αγωνιζόμενων είναι πολλές.
Αντί να συγκροτούμε στις  συνελεύσεις των νοσοκομείων επιτροπές αγώνα που να συντονίζουν τις κινητοποιήσεις και να διαπραγματεύονται στη βάση των αποφάσεων των συνελεύσεων, και τα όποια αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να τα επικυρώνουν οι συνελεύσεις, αντί να ανοίγουμε τον αγώνα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων μέσα στην περίθαλψη, αντί να επιζητούμε την συνάντηση με κείνα τα κοινωνικά κομμάτια που υφίστανται τις ελλείψεις της περίθαλψης, την ιδιωτικοποίηση από τους φακελλάκηδες και τον αποκλεισμό τους από τους νόμους για την ασφάλιση, παραμένουμε εγκλωβισμένοι οδηγούμενοι με σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα σε μια ακόμη ήττα. Αφήνουμε τον αγώνα απομονωμένο, να τον διαπραγματεύεται μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία από ότι φαίνεται θα καθορίζει αυτή και όχι οι συνελεύσεις το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων! Και μια διαπραγματευτική ομάδα που δεν βγήκε από αυτόν τον αγώνα, και που όταν λογοδοτεί στις συνελεύσεις το κάνει είτε εκ των υστέρων είτε για ανούσια ζητήματα.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Τον ίδιο καιρό που οι κινητοποιήσεις στην περίθαλψη επικαλούνται τον δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης στον ασφαλιστικό νόμο της Πετραλιά αυξήθηκε για τους την  ασφαλισμένους του ΙΚΑ το όριο των ενσήμων για υγειονομική περίθαλψη από 50 σε 100 ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι 500.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πετιούνται εκτός ΕΣΥ.
Η ΟΕΝΓΕ και οι παρατρεχάμενοι  θεωρούν μάλλον ότι αυτό δεν αφορά το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης μιας και ούτε λεν ούτε διεκδικούν τίποτα για αυτό.

Καμμιά υπογραφή συλλογικής σύμβασης χωρίς:

48ωρο (πενθήμερο, εξάωρο πρωινό, όχι πάνω από μία εφημερία την εβδομάδα).
Ρεπό μετά από κάθε εφημερία.
Υπερωριακή αποζημίωση της εφημερίας, προσμέτρησή της ως συντάξιμου χρόνου.
Αύξηση του βασικού μισθού για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Άμεσα 5.000 προσλήψεις
Κατάργηση του αντιεργατικού, αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Όχι στην αύξηση των ενσήμων για ασφαλιστική κάλυψη από 50 σε 100.
Όχι στα παζάρια των γραφειοκρατών, ο αγώνας στα χέρια  επιτροπών αγώνα σαφώς εξουσιοδοτημένων από τις γενικές συνελεύσεις που θα δίνουν λόγο σε αυτές.
κωπηλάτες του κοινωνικού-ταξικού κάτεργου
[/u]
 

22 Νοεμβρίου 2008, 14:09:19
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Με αφορμή το κείμενο προτάσεις «κάδου» της ΟΕΝΓΕ  και με τα όσα περιγράφει ο συνάδελφος Λουμακης,θα συμφωνήσω με τον flone Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και θα επισημάνω ότι τελικά στο ΕΛ δεν έχουμε δημοκρατία και ισότητα τον πολιτών και ότι οι νόμοι ισχύουν μόνο κατά περίπτωση και ερμηνεύονται όπως βολέψει τους έχοντες κάποια εξουσία ή ρουσφέτι.
. Μάλλον θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά την άποψη (νομίζω των του ΚΚΕ) ότι με νομικίστικο τρόπο δεν θα υπάρξει ουσιαστική νίκη του κινήματος και ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.
Θεωρώ ότι (όπως έχω ξαναπεί ) δεν υπήρχε η ανάλογη ενεργή συμμετοχή στον αγώνα ώστε να θεωρηθεί κίνημα και για αυτό οι προτάσεις δεν είναι προτάσεις με όρους κινήματος αλλά με όρους εκπροσώπων.
Οι μαζικές συνελεύσεις ήταν συνελεύσεις ενός πολύ μικρού ποσοστού του συνόλου των γιατρών ΕΣΥ. Μαζική ήταν μόνο η συμμετοχή από τους ειδικευόμενους.
Με τέτοια ενεργή  συμμετοχή δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνημα αλλά για προσπάθεια κάποιων να αφυπνίσουν το σώμα  στο να συνειδητοποιήσει ότι καταπατιούνται βασικά δικαιώματα του σε μεγάλο βαθμό. Αυτό επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό αλλά δεν επιτεύχθηκε η ενεργή συμμετοχή στις κινήσεις αλλά μόνο συμμετοχή στις συζητήσεις και « ετοιμότητας»  συμμετοχή (όπως λέμε εφημερία ετοιμότητας) όπως ήταν και οι αποφάσεις των περισσότερων ενώσεων. 
 Είχα επισημάνει από την αρχή την «αγωνιστικότητα» που έλεγαν για την ένωση που ανήκω και επέμενα ότι είναι ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι πράγματι έχουν την διάθεση να φτάσουν έως και το κλείσιμο των ‘εφημερίων’ και την εφαρμογή των προβλεπομένων εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Από αυτήν την κινητοποίηση (που πράγματι είχε χρόνια να γίνει στον ιατρικό χώρο) πρέπει να βγάλουμε όλοι μας το συμπέρασμα ότι ποτέ δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους εκπροσώπους να διεκδικούν για εμάς, αλλά πρέπει ΟΛΟΙ  μας να συμμετέχουμε ενεργά και δυναμικά και να υλοποιούμε τις αποφάσεις των συνελεύσεων ώστε οι εκπρόσωποι να αναγκάζονται να διεκδικούν ακριβώς αυτά που αποφασίζονται στις συνελεύσεις.
Θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να ωριμάσει το ιατρικό σώμα ώστε να μιλάμε για κίνημα.
 Θέλω να δω πόσες από τις γενικές συνελεύσεις θα καταγγείλουν ή θα διαφωνήσουν έστω και σε κάποια σημεία με το κείμενο της ΟΔ ΟΕΝΓΕ. Πιστεύω  καμία διότι πολλοί μπορεί να εκφράζουν δυσαρέσκεια, αλλά κανένας δεν έχει την θέληση ‘η την δύναμη ‘η και τον χρόνο ακόμα για να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.
Άρα λοιπόν σε ετοιμότητα έως του χρόνου και αγωνιστικά και εφημεριακά.
Και του χρόνου λοιπόν !!!!(μιας και έρχονται γιορτές)          

« Τελευταία τροποποίηση: 22 Νοεμβρίου 2008, 14:19:44 από Γ.ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ »

22 Νοεμβρίου 2008, 15:01:57
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Συνάδελφε Κτιστάκη,

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

Οι συνελεύσεις στο δικό μας νοσοκομείο είχαν όντως μαζικότητα. Σε μία μάλιστα ήρθε και ο κ. Διοικητής (για να μας δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να κάνει deal με τον επίτροπο, 'εσείς εφημερεύετε κι εγώ πληρώνω'). Επειδή μερικοί δεν είναι συνηθισμένοι στη Δημοκρατία, ήρθανε 'μαζικά' στη συνέλευση για να διασπάσουν, να προτείνουν λύσεις αναβολής, να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Ήρθανε κάποιοι άλλοι για να μάθουν πόσα ευρώ παραπάνω θα πάρουν. Άλλος ήθελε να μάθει αν θα φορολογούνται οι παραπάνω εφημερίες με 40%. Άλλος έκοβε βόλτες και μουρμούριζε 'θα παρέμβει ο ειδαγγελέας' (Διευθυντής ΕΣΥ ήταν ή δικαστικός επιμελητής, δεν θυμάμαι). Άλλοι (άνω των 60), που εκ πείρας ξέρανε τι θα γίνει στο τέλος, ήρθανε για να δηλώσουνε αγωνιστές. Α, κι ένας άλλος ήρθε για να πει ότι ο προϋπολογισμός τώρα ετοιμάστηκε και υπάρχει διεθνής κρίση, άρα να τα ζητήσουμε όλα αυτά του χρόνου.

Φυσικά συμφωνούμε, πλάκα έκανα: 'Με τέτοια ενεργή  συμμετοχή δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνημα'

Όμως, για να τρομάξουνε τόσο όλοι αυτοί (που τώρα σπάσανε τα πλαφόν) και να αναγκαστούνε να έρθουνε στις συνελεύσεις...
...θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο!

23 Νοεμβρίου 2008, 16:54:54
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Άλλη μια  αποτίμηση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών.

Αναμφίβολα αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις  πρωτοφανείς για τα δεδομένα του κλάδου κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.
Κινητοποιήσεις που δειλά δειλά άρχισαν να προετοιμάζονται,  με αφορμή τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας, τα προηγούμενα χρόνια από ορισμένες ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών της επαρχίας και από μεμονωμένους αγωνιστές.
Κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σαν σποραδικές διαμαρτυρίες και κατέληξαν σε ένα τσουνάμι που απειλούσε με knock Down κυβέρνηση και υπουργείο.
Ξεκίνησαν με αιτήματα για τα ωράρια εργασίας και στο διάβα τους εμπλουτίστηκαν και με μισθολογικά ζητήματα και ζητήματα εξέλιξης.

Ήταν δε πρωτοφανείς αν ληφθούν υπόψη:

1.Το ιστορικό, η πολιτική συνείδηση και οι αγωνιστικές εμπειρίες του κλάδου.
2.Η έντονη κοινωνική διαστρωμάτωση του σώματος των νοσοκομειακών γιατρών
3.Η κυριαρχική και «προνομιακή»   θέση τους  μέσα στο σύστημα υγείας
( ιατροκεντρισμός).
4.Η συνολική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων


Στα ΣΥΝ
1.Χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανή μαζικότητα για τα δεδομένα  του κλάδου , ιδιαίτερα η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις.
2.Στις συνελεύσεις υπήρχε σοβαρός και πλούσιος προβληματισμός και υποβολή προτάσεων.
3.Έσπασε  σε ένα μεγάλο βαθμό η λογική της ανάθεσης της διαχείρισης των συμφερόντων του κλάδου και των κινητοποιήσεων  σε μια συνδικαλιστική γραφειοκρατία και πέρασε στις γενικές συνελεύσεις.Ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της «επιβολής από τα κάτω»  του εκτάκτου μονοθεματικού συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ και οι αποφάσεις που αυτό πήρε. Αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον τόσο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσο και για τους υπόλοιπους υγειονομικούς.
4.Υπήρξε μεγάλη ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων, «πειθάρχηση»  και συμμετοχή στην υλοποίησή  τους.
5.Έσπασε ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα το «σιωπητήριο» που επέβαλαν τα επίσημα ΜΜΕ όσον αφορά τα προβλήματα και τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Σε αυτό βοήθησε και η αλλαγή ρότας που επέλεξαν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα ΜΜΕ καθώς επιχειρούν να ελέγξουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας.
6.Κερδήθηκε σε ένα σημαντικό βαθμό η «κοινή γνώμη» της χώρας μας.
7.Ανάγκασε το Υπουργείο σε αναδίπλωση. Ας μη ξεχνάμε ότι επισήμως μιλούσε  για μια πολύ μικρή μειοψηφία που δημιουργεί προβλήματα στα Νοσοκομεία.

Στα ΜΕΙΟΝ

1.Παρά το ότι υπήρχε σημαντική για την ιστορία του κλάδου μαζικότητα στη λήψη των αποφάσεων στις συνελεύσεις,  δεν ήταν εξίσου καλή η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν, κυρίως λόγω της καθυστερημένης ένταξης στις κινητοποιήσεις των νοσοκομείων του κέντρου και ενός ιδιαίτερου «σνομπισμού» με τον οποίο αντιμετωπίζεται από ένα τμήμα του ιατρικού σώματος το «πεζοδρόμιο».
2.Δεν πέρασε σε πρώτο πλάνο η συνιστώσα εκείνη των αιτημάτων που αφορούσε την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και της εναντίωσης στη πολιτική παραχώρησης της Υγείας στην ιδιωτική επιχειρηματική κερδοσκοπία.
3.Δεν έγινε κατορθωτό να εκφραστεί  σε μεγάλο βαθμό εμπράκτως η αλληλεγγύη από τους φορείς και τα υπόλοιπα τμήματα των εργαζομένων στις επί μέρους τοπικές κοινωνίες.
4.Δεν έγινε δυνατός ο συντονισμός των Νοσοκομειακών γιατρών με τους υπόλοιπους Υγειονομικούς και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εκτός λίγων εξαιρέσεων, ιδιαίτερα προς το τέλος, σε ορισμένα επαρχιακά νοσοκομεία και ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας –Πειραιά, κυρίως με ευθύνη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ που καλλιεργούν ένα κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας και απαξίωσης, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας μέσα στα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά και με δεδομένη την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, με δεδομένη την ένταξη προς το τέλος με παρατεταμένες κινητοποιήσεις των μεγάλων νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, με δεδομένο τον αναπτυσσόμενο, πίσω από τους προβολείς των επίσημων ΜΜΕ, συντονισμό των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ήταν δυνατόν αυτή η μεγαλειώδης κινητοποίηση των γιατρών να αποβεί νικηφόρα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες όμως, γέννημα θρέμμα αυτών των αντιφάσεων και της διαστρωμάτωσης του ιατρικού σώματος δεν μπόρεσαν να δουν ούτε να «αντέξουν» αυτή την προοπτική του φουντώματος του κινήματος που μπορούσε να πάρει ανεξέλεγκτες γι αυτές διαστάσεις.
Για αυτό και με τις πρώτες προτάσεις Αβραμόπουλου έσπευσαν να σαλπίσουν "σημειωτόν" στο κίνημα, να υποταχθούν στη λογική «ό,τι αρπάξουμε» και να «κλείσουν» άρον άρον  την κινητοποίηση.


Η πρόταση της ΟΕΝΓΕ δεν αποτελεί κατά την άποψή μας νίκη του κινήματος.
Είναι πολύ πίσω από την δυναμική του και την προοπτική του. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των Νοσοκομειακών γιατρών. Η γύμνια της  σύντομα θα γίνει φανερή.
Μένει όμως η δυναμική αυτή του κινήματος των Νοσοκομειακών γιατρών που, αφού ληφθούν υπόψη τα αρνητικά και τα θετικά της, πρέπει να μπολιάσει και να μπολιαστεί με τις απόψεις του αναπτυσσόμενου υπόλοιπου  μαχητικού υγειονομικού κινήματος, ώστε και τα δυο να συμβάλλουν σε ένα ποτάμι που θα αναπτερώσει την ελπίδα ενός νέου ΕΣΥ, που θα ανοίξει δρόμο για την πλήρη, υψηλής ποιότητας,  Δημόσια , Δωρεάν περίθαλψη και φροντίδα στους πολίτες αυτής τη χώρας, από έντιμους ,υπεύθυνους, καταρτισμένους λειτουργούς που  θα εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας  με αξιοπρεπείς μισθούς .

Η μάχη δεν τέλειωσε .Μόλις  αρχίζει.


« Τελευταία τροποποίηση: 23 Νοεμβρίου 2008, 18:35:05 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

23 Νοεμβρίου 2008, 19:59:37
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Το κυριότερο πρόβλημα των κινητοποιήσεων ήταν ότι έγιναν σε έδαφος ανυπαρξίας ουσιαστικής συζήτησης και την πλήρη έλειψη οποιασδήποτε κατατεθειμένης και δουλεμένης πρότασης ,στο εσωτερικό μας.Η γκρίνια του καναπέ και η κριτική της καρέκλας του Η/Υ περισεύει,ενώ η διάθεση για ουσιαστική δουλειά και συγκρότηση θέσεων λείπει εντελώς .Η σύμβαση θα υπογραφεί και μαζί με την υπογραφή θα τελειώσει και η όποια συζήτηση.Θα την ξαναθυμηθούμε του χρόνου όταν θα υπογράφεται η καινούργια (αν γίνει κάτι τέτοιο)και πάλι ουραγοί των εξελίξεων.Οργανωμένη πρόταση για το κυκλικό ωράριο (που πολύ θα ήθελα να το συζητήσω στα σοβαρά) δε θα υπάρξει.Αντί να προχωρήσει η αυτοοργάνωση των ανθρώπων που αντιστέκονται ,για άλλη μια φορά θα την επικαλούμαστε.Θα θυμηθούμε και πάλι τη σύνδεση με την κοινωνία και την κοινή δράση όλων των εργαζόμενων στο σύστημα υγείας στο και πέντε ,έχοντας την εντύπωση ότι είναι ευθύνη άλλων(ποιών άραγε?).Και τι θα έχουμε κάνει ως προς το εσωτερικό μέτωπο?Οτι κάναμε μέχρι τώρα.Οσοι έχουν τα κότσια θα συνεχίσουν να υψώνουν το ανάστημά τους και κάποιοι άλλοι (οι περισσότεροι) θα περιμένουμε τη σωτηρία από άλλους ψάχνοντας σε ποιον φορτώσουμε τη δική μας αδυναμία.

Ας θυμηθούμε λίγο την συζήτηση για την ΠΦΥ,το σπίτι μας δηλαδή.Μας τελείωσε το τρίτο (ή μήπως τέταρτο) αναθεωρημένο σχέδιο ,τελείωσε και η συζήτηση!Τελευταίες πέντε καταχωρίσεις των ιούνιο και οι προηγούμενες τον Απρίλιο.Τελευταία συγκροτημένη άποψη για την ΠΦΥ ,ξεχασμένη,του Ζδούκου(πάνε χρόνια). Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και το πέμπτο αναθεωρημένο έρθει στη Βουλή θα μας φταίει η Ενωση και η ΕΛΕΓΕΙΑ.Το κακό είναι ότι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ αποτελούν μάλλον το καλύτερο δείγμα γιατρών στην ΠΦΥ.Οπότε ας μην περιμένουμε από αλλού σωτηρία.

Εχω τη γνώμη ότι καμμία πραγματική ,πλούσια σε συζήτηση,κινηματική διαδικασία δε μπορεί να εμποδιστεί από καμμία συνδικαλιστική γραφειοκρτεία.Οτι είναι πραγματικό και στο χρόνο θα αντέξει και καρπούς θα δώσει.Οτι είναι ευκαιριακό θα καταρεύσει ,όπως κατάρευσε το" κίνημά" μας απλούστατα γιατί η υπεράσπιση του πραγματικού περιεχομένου των κινητοποιήσεων αφορά μια μικρή μειοψηφία και μάλιστα κατακερματισμένη,κουρασμένη και κυρίως χωρίς ιδέες.Εκτός και αν νομίζουμε ότι η πλειοδοσία σε αιτήματα αποτελεί από μόνη της συνταγή νίκης.Γιατί άραγε κανείς δε γράφει καμμία υπογροφή χωρίς προσλήψεις 300000 νοσηλευτών?Ο διπλασιασμός του βασικού μισθού όλων των εργαζόμενου ,δεν είναι αίτημα που αφορά την υγεία των ανθρώπων?Τα ΚΥ αστικού τύπου? Η κατάργηση των δασοκτόνων νόμων ?Η αποποινηκοποίηση της χρήσης?Η ψυχιατρική μεταρύθμιση?Το πάγωμα των εξοπλιστικών δαπανών προς όφελος των κοινώνικών?Μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο να γράφω αιτήματα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία των ανθρώπων.Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά αποτελούν αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης ,αυτού του κινήματος!

30 Νοεμβρίου 2008, 12:46:22
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Από το τελευταίο ενημερωτικό e-mail του Δημήτρη Βαρνάβα αντιγράφω:
 Από τα εκατοντάδες μέηλ που έλαβα το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα της κλαδικής σύμβασης ποσοστό περί το 95%
επικροτούσαν τις ενέργειες της Διαπραγματευτικής Ομάδας και ζητούσαν να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς. Το υπόλοιπο ποσοστό
εξέφραζε αντιρρήσεις, κυρίως για την αναστολή δυνατότητας σε  υπηρετούντες να καταλάβουν κάποια από τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Ελάχιστοι
έφταναν ως το σημείο να γράφουν για 300 ψωρο-ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να απορρίψουμε και να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις!

 Και επειδή ''ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε'' προσθέτω στην ενότητα τη ψηφοφορία παραπάνω παρ' ότι είναι δύσκολο να αποτιμηθεί
ένα τόσο πολύπλοκο θέμα σε ένα και μόνο ερωτηματολόγιο, μα αυτές είναι οι δυνατότητες του forum.

2 Δεκεμβρίου 2008, 15:22:55
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Nikos22


Mια ενθαρρυντική άποψη της κοινής γνώμης (ή ίσως κυρίως του Ιατρικού κόσμου) σχετικά με την κινητοποίηση του Ιατρικού σώματος αποτυπώνεται στο γκάλοπ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2008, 15:25:37 από Nikos22 »

2 Δεκεμβρίου 2008, 16:20:46
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

πρώτη & καλύτερη

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Mια ενθαρρυντική άποψη της κοινής γνώμης (ή ίσως κυρίως του Ιατρικού κόσμου) σχετικά με την κινητοποίηση του Ιατρικού σώματος αποτυπώνεται στο γκάλοπ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

(αποτελέσματα μέχρι τώρα) Στους 14 ψηφίσαντες 7 υποστήριξαν το πρώτο, 4 δεύτερο και 3 το τρίτο.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2008, 16:22:27 από πρώτη & καλύτερη »

21 Δεκεμβρίου 2008, 21:26:38
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Με βάση την ανακοίνωση της ΟΔ ΟΕΝΓΕ  υπήρξε συμφωνία με το υπουργείο και καλούσε τον ιατρικό κόσμο σε επαγρύπνηση.
•   Εγώ από ότι βλέπω όχι απλά δεν είμαστε σε επαγρύπνηση αλλά μας έχει πάρει ο ύπνος για τα καλά (ή μήπως κοιμόμαστε εδώ και χρόνια για τα καλά και δεν το έχουμε καταλάβει???)
Έτσι για να θυμηθούμε την μεγάλη «ενεργή» συμμετοχή που τελικά είχε αυτό το «κίνημα».
•   Μήπως όμως η ύπαρξη ενός κειμένου συμφωνίας που δεν έχει λάβει τελικά υπόψη τα ουσιαστικά αιτήματα της μάζας έχει σαν αποτέλεσμα την απογοήτευση του κόσμου και την μη συμμετοχή?

•   Μήπως τελικά τα συνδικαλιστικά όργανα απλά δεν θέλουν οι αποφάσεις να βγαίνουν από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά από τα πάνω και από τους λίγους «ικανούς» εκπροσώπους ώστε να παίζουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι ???

Είχαμε πει εδω και καιρό:  “συλλογική σύμβαση? Και του χρόνου με υγεία και βλέπουμε”
•   θεώρησα πολύ ύποπτο το ότι δεν εισακούστηκαν οι αποφάσεις των συνελεύσεων και του έκτακτου συνεδρίου και το κείμενο  συντάχτηκε πάρα πολύ γρήγορα και πρόχειρα θα έλεγα (αλήθεια ποιον νομικό σύμβουλο είχε η ΟΔ ?) 
•   Αλήθεια το έκτακτο συνέδριο δεν έβγαλε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις αλλά το άφησε στην διαπραγματευτική ομάδα?
 Εάν είναι έτσι μπράβο μας για την σοβαρότητα που δήξαμε σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και την τέλεια λειτουργία των συνδικαλιστικών μας οργάνων.
Υπό αυτές τις συνθήκες πως έχουμε το θράσος να μιλάμε για κίνημα?     

27 Φεβρουαρίου 2009, 14:31:28
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Ο μπαρμπα-Στάθης και η μικρή Ολλανδέζα...

Η Τομή Πραγματικότητα-27/02/09
27 Φεβρουαρίου 2009 Αθήνα, 27/02/09

Συνάδελφοι

Η τομή στο Ε.Σ.Υ. είναι πραγματικότητα.

Μετά από μια πορεία ψυχοφθόρα, πορεία αντεγκλήσεων και συγκλίσεων, πορεία αντιπαραθέσεων και συνθέσεων, πορεία 2 και πλέον ετών, η ελπίδα για ένα καλύτερο Ε.Σ.Υ. και για βελτίωση της θέσης και της ζωής του νοσοκομειακού γιατρού έγινε πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που μας ανήκει!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλοι μαζί νικήσαμε. Ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του έχει συμβάλει σ’ αυτή την επιτυχία.

Μετά τη δημοσίευση του νόμου σε Φ.Ε.Κ. θα μιλάμε για ένα άλλο Ε.Σ.Υ.
Ένα Ε.Σ.Υ. για τη δόμηση του οποίου θα έχουμε συμμετοχή και ευθύνη.
Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα για να απαντήσουμε αποστομωτικά σ’ αυτούς που αντέδρασαν με κυνικό τρόπο.

Η πρώτη Συλλογική Σύμβαση στο δημόσιο τομέα, η πρώτη Συλλογική Σύμβασή μας είναι γεγονός!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν πιστεύω να θέλετε και το citation

28 Φεβρουαρίου 2009, 08:53:58
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

stelika


« Τελευταία τροποποίηση: 28 Φεβρουαρίου 2009, 08:55:55 από stelika2000 »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
22 Απαντήσεις
18755 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2014, 21:19:10
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
4104 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2016, 00:01:30
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
23210 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2019, 23:19:14
από Ioan
0 Απαντήσεις
3439 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Μαΐου 2023, 07:10:11
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2751 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Οκτωβρίου 2023, 09:01:50
από Argirios Argiriou