Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

01/09/2014 Σύγκριση τιμών αιματολογικών εξετάσεων σε Ελλάδα και Σουηδία.

<< < (5/8) > >>

evanvoul123:
Για να κάνει κανείς ποσοτικό CRP θέλει ένα μεγάλο βιοχημικό αναλύτη. Κυκλοφορουν κιτ ανοσοχρωματογραφίας που με ένα μικρό μηχανάκι ποσοτικοποιούν το αποτελέσμα της ανοσοχρωματογραφίας. Προσωπικά τα δοκίμασα και αυτα. Λυπάμε που θα σας το πώ αλλα υπάρχουν απαράδεκτες αποκλίσεις. Αμφιβάλω ότι στην Σουηδία αγόρασαν βιοχημικό ή ανοσολογικό αναλυτή και τον λειτουργουν μόνο για μία CRP. Θα έτρεχαν και την υπόλοιπη ρουτίνα του εργαστηρίου τους. Για να είμαστε ακριβής αυτό το κέντρο υγείας δεν έχει εργαστήριο, είναι ένα αιμοληπτήριο. Αν θέλετε διασταυρώστε το για να μην δημιουργουνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Πάλι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Θα βοηθούσε ίσως αν είχατε μια καλύτερη αίσθηση του πόσο στοιχίζουν οι αναλυτες που αγοράζουμε.

evanvoul123:
Επίσης ακούτε στην Ελλάδα για την ποιοτική CRP, διότι έχει μείνει ένας ξεχασμένος κωδικός στο συστημα και δυστυχώς οι κλινικοι συνάδελφοι ζητουσαν αυτην την εξέταση (πιστευω κατα λάθος). Αναγκαστήκαμε λοιπον να αγοράσουμε και αυτά τα κιτ για την ποιοτική CRP. Διοτι λίγοι ασθενείς καταλάβαιναν την διαφορά, ενω οι πιό πολλοί θεωρούσαν ότι παμε να τους κλέψουμε και ναι ενω έχουμε κανονικότατο αναλυτη και τρεχουμε την αντιδραση ποιοτικά όταν ο κλινικός ζητά ποιοτική CRP θα βάλουμε το latex.

paracelsus:
Στην Ελλάδα υπάρχει μια υπερπληθώρα μικρών φαρμακείων-φαρμακοποιών και εργαστηρίων-βιοπαθολόγων που οδηγεί τελικά σε τεχνητή υπερβολική ζήτηση-κατανάλωση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων (με την ενεργό συμμετοχή ή την ανοχή φυσικά και των κλινικών ιατρών). Αυτό ανεβάζει τελικά υπέρογκα τις δαπάνες υγείας. Δεν είναι cost-effective να υπάρχουν φαρμακεία και εργαστήρια σε κάθε χωριό/μικρή κοινότητα.
Αν βλέπουμε μόνο το δέντρο, τότε ναι, είναι προτιμότερο το ελληνικό σύστημα όπου σε κάθε μικρή κοινότητα υπάρχει και ένα φαρμακείο με το φαρμακοποιό της γειτονιάς και ένα εργαστήριο με τον μικροβιολόγο της γειτονιάς. Αν όμως δούμε το δάσος, θα διαπιστώσουμε ότι με το σουηδικό σύστημα, μπορεί να υπάρχει βέβαια μια έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον εργαστηριακό τομέα, όμως η εξοικονόμηση χρημάτων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους υπόλοιπους τομείς. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο για το σουηδικό σύστημα και γι’αυτό άλλωστε παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζουν όλα τα ποιοτικά συστήματα υγείας.
Παρόμοιο πρόβλημα βέβαια υπάρχει με τα περιφερειακά ιατρεία σε κάθε χωριουδάκι (ακόμα και όταν δεν πρόκειται για απομονωμένα χωριά). Δεν μπορεί να υπάρχουν κέντρα υγείας μόνο με ένα και δυο γιατρούς και οι περισσότεροι γιατροί να είναι γυρολόγοι σε κατ’ευφημισμο περιφερειακά «ιατρεία», χωρίς εξοπλισμό και σε ακατάλληλες αίθουσες, που λειτουργούν μόνο για την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς της «συνταγογραφησης-ξεπλύματος». Και αυτά τα «ιατρεία» θα έπρεπε να κλείσουν και τα χρήματα που θα κερδίζονταν να δίνονταν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του κέντρου υγείας. Και η Σουηδία νομίζω έχει απομονωμένες, μικρές κοινότητες με ηλικιωμένους κατοίκους, αλλά δεν νομίζω να έχει το ελληνικό σύστημα των γυρολόγων γιατρών.

evanvoul123:
Την υπερβολική ζήτηση δεν την δημιουργουν τα ατομικά εργαστήρια των μικροβιολόγων συναδέλφων. Την τεχνητή ζήτηση την εισήγαγαν στην αγορά οι μεγάλοι όμιλοι με την κατευθυνόμενη συνταγογράφιση και τα ποσοστά. Δεν πιστεύω να μην τα γνωρίζεται αυτά τα πράγματα. Το ατομικό εργαστήριο δύσκολα δίνει ποσοστά. Οι αλυσίδες όμως τα παιρνούν στα εξοδα δημοσίων σχέσεων. Σοβαρά θεωρείται ότι εμείς προκαλέσαμε την υπερσυνταγογράφιση? Σοβαρά?
Ας βγουν λοιπον απο την μέση οι όμιλοι να δουλέψουμε και εμείς σαν ανθρωποι.

Και όσον αφορά τα συστήματα του εξωτερικού. Για την Σουηδια δεν ξέρω, έχω όμως μια αισθηση για την Αγγλία. Όταν συνάδελφοι που δουλεύουν στο εξωτερικό σου λένε ότι προτιμούν για τα προβληματα υγείας τους να έρθουν στην Ελλάδα τότε κάτι δεν πάει καλά εκεί.

evanvoul123:
Επίσης μην ξεχνάμε ότι απο 1/09/2014 έχουμε εμείς ως εργαστηριακοι ιατροί πλαφον και εσείς ως κλινικοί ιατροι οριο στον αριθμό τον εξετάσεων που μπορούν να γραφτούν. Ετσι θα γίνεται πλέον μια πιο cost effective προσεγγιση του ασθενή. Στην Ολλανδια και Αγγλία πχ ο προγεννητικό περιλαμβάνει γεν. αιμ, ομάδα , IgG rubella, VDRL, HbsAb και Glu. Αυτά. Αφου λοιπον θέλουμε να γίνουμε σαν το εξωτερικό ευκαιρία λοιπόν τώρα να εφαρμοστεί απο τους κλινικούς αυτή η πιο cost effective προσεγγιση. Έχουν δημοσιευθεί τα καινουργια θεραπευτικά πρωτοκολλα με βάση τις διεθνής οδηγίες απο τον ΕΟΠΥΥ και ισχύουν αναδρομικά απο την Δευτερα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση