Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 23:07:11

Αποστολέας Θέμα: 01/09/2014 Σύγκριση τιμών αιματολογικών εξετάσεων σε Ελλάδα και Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 40816 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Σεπτεμβρίου 2014, 00:09:35
Αναγνώστηκε 40816 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στις 16/07/2014 και ενώ εργαζόμουν ως Ιατρός locum στο Κέντρο Υγείας του Amal στην Σουηδία, ρώτησα την υπεύθυνη του Μικροβιολογικού τμήματος εκεί για τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων.

Μου έδωσε μια λίστα από το 2013 και μου είπε ότι παραμένει η ίδια από τότε. Την λίστα αυτή την επισυνάπτω σε μορφή pdf στο κάτω μέρος αυτού του κειμένου. Αυτοί που δεν έχουν εγγραφεί σε αυτό το φόρουμ μπορούν να δούνε την λίστα αυτή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
 
Σε επικοινωνία που είχα με το Κέντρο Υγείας του Amal στις 01/09/2014 μου είπαν ότι οι τιμές αυτές παραμένουν οι ίδιες.

Τις Ελληνικές τιμές τις πήρα μέσω του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος την ίδια μέρα δηλαδη την 01/09/2014.

Παρακάτω κάνω λοιπόν μια σύγκριση των τιμών δώδεκα βασικών και συνηθισμένων αιματολογικών εξετάσεων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.

Στις 01/09/2014 που κάνω αυτή την σύγκριση οι 100 Σουηδικές Κορώνες (SEK ή όπως επίσης συμβολίζονται ανεπίσημα στην Σουηδία kr) = 10,9 Ευρώ ( €).

Γενική Αίματος

Στην Σουηδία κοστίζει 15,51 SEK = 1,69 € ( συμπεριλαμβανομένου των Αιμοπεταλίων) ενώ στην Ελλάδα, αν θέλουμε να συμπεριλάβουμε και τα αιμοπετάλια (τα οποία αιμοπετάλια κοστίζουν 1,76€ κοστίζει 2,88 + 1,76 = 4,64 €
Δηλαδή η Γενική Αίματος είναι 175 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Φερριτίνη

Στην Σουηδία κοστίζει 21,85 SEK = 2,381 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 9,51 €.
Δηλαδή η Φερριτίνη είναι 299 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.


Σάκχαρο

Στην Σουηδία κοστίζει 6,62 SEK = 0,721 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 2,26 €.
Δηλαδή το Σάκχαρο είναι 213 % πιο ακριβό στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

SGPT = ALAT

Στην Σουηδία κοστίζει 6.19 SEK = 0,674 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 4,49 €.
Δηλαδή η SGPT είναι 566  % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

ALP

Στην Σουηδία κοστίζει 6.04 SEK = 0,658 €, όταν στην Ελλάδα κοστίζει 5,02 €.
Δηλαδή η ALP είναι 663 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.


Creatinine

Στην Σουηδία κοστίζει 6,77 SEK = 0,737 €, όταν στην Ελλάδα κοστίζει 4,05 €.
Δηλαδή η Κρεατινίνη είναι 450 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Total Cholesterol

Στην Σουηδία κοστίζει 6,18 SEK = 0,673 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 2,88 €.
Δηλαδή η Ολική Χοληστερίνη είναι 328 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.


HDL

Στην Σουηδία κοστίζει 15,51 SEK = 1,690 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 4,75 €.
Δηλαδή η HDL είναι 181 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Triglycerides

Στην Σουηδία κοστίζουν 7,49 SEK = 0,816 € όταν στην Ελλάδα κοστίζουν 4,49 €.
Δηλαδή τα Τριγλυκερίδια είναι 450 % πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.


TSH

Στην Σουηδία κοστίζει 16,36 SEK = 1,783 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 12,38 €
Δηλαδή η TSH είναι 594  % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Free T4

Στην Σουηδία κοστίζει 16,45 SEK = 1,793 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 20,54 €.
Δηλαδή η free T4 είναι 1046 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

PSA

Στην Σουηδία κοστίζει 28,66 SEK = 3,123 € όταν στην Ελλάδα κοστίζει 14 €.
Δηλαδή το  PSA είναι 348 % πιο ακριβό στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία. (και να φανταστεί κανείς ότι στις "καλές εποχές" το PSA στην Ελλάδα περνούσε τα 40 €)


Με τον πρόεδρο των Ένωσης Σουηδών Ιατρών που εργάζονται στον εργαστηριακό τομέα των χημικών εξετάσεων που μίλησα τηλεφωνικά, τον  Mattias Aldrimer, μου είπε ότι επειδή στην Σουηδία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνολικά είναι ένας πολύ μεγάλος πελάτης, έχει καταφέρει να ρίξει τις τιμές των πιο συνηθισμένων εργαστηριακών εξετάσεων (οι οποίες αφορούν κυρίως την ΠΦΥ) και συχνά οι εταιρείες αναγκάζονται να βγάλουν την «χασούρα» ανεβάζοντας τις τιμές σπάνιων και εξειδικευμένων εξετάσεων. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Aldrimer κοιτά τις "ακριβές" αυτές Σουηδικές τιμές αυτές με την «τσιγκούνικη» Σουηδική ματιά, γιατί στο κατάλογο που παραθέτω η μόνη, σχετικά σπάνια, εξέταση που κοστίζει σημαντικά περισσότερο στην Σουηδία είναι η 17-0H-Progesteron που κοστίζει στην Σουηδία 468,23 SEK = 51,037 Ευρώ ενώ στην Ελλάδα κοστίζει 9,51 Ευρώ. (είναι δηλαδή 437 % ακριβότερη στην Σουηδία).

Σε γενικές γραμμές πάντως βλέπει κανείς, ότι οι τιμές των εξετάσεων αίματος στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερες από αυτές στην πλούσια Σουηδία.

Υστερόγραφο:

Οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων στην Σουηδία δεν καθορίζονται δια νόμου αλλά τα Νοσοκομεία του κάθε νομού ή το κάθε ιδιωτικό εργαστήριο αποφασίζει μόνο του για τις τιμές του και οι πελάτες (π.χ. τα διάφορα Κέντρα Υγείας ή ακόμη και οι κλινικές των διαφόρων Νοσοκομείων) έχουν δικαίωμα να διαλέξουν από τους διάφορους παρόχους και φυσικά προτιμούν συνήθως τον φθηνότερο. Συμβαίνει μάλιστα, λόγω διαφοράς στην τιμή, να στέλνουν τα αίματα σε εργαστήριο που είναι πολύ μακριά παρόλο που μπορεί να υπάρχει άλλο κοντινότερο αλλά που τυχαίνει όμως να είναι και πιο ακριβό). Υπάρχει π.χ. ιδιωτικό Κέντρο Υγείας στην πόλη Saffle που στέλνει κάποια εργαστηριακά του σε εργαστήριο στην Στοκχόλμη (απόσταση 293 χλμ) ενώ υπάρχει εργαστήριο στο Νοσοκομείο της Karlstad (στα 50 χλμ) αλλά και στο ίδιο το Saffle. Έμαθα επίσης ότι από τότε που άρχισε ο ανταγωνισμός στις τιμές αναγκαστήκανε και τα Δημόσια Εργαστήρια των Νοσοκομείων να ρίξουν τις τιμές τους γιατί κινδύνευαν να χάσουν πελάτες. Το κέντρο Υγείας του Amal στέλνει τα αίματά του στο δημόσιο Νοσοκομείο της Trollhatan (από όπου προέρχεται και η λίστα που παραθέτω) που απέχει 150 χλμ, αλλά ειδικά μία εξέτασή DNA για να δούνε αν κάποιος ασθενής έχει δυσανεξία στην Λακτόζη, την στέλνουν στο δημόσιο Νοσοκομείο της Karlstad (απόσταση 70 χλμ) γιατί αυτή η εξέταση είναι εκεί φθηνότερη από ότι στην Trollhatan. Οι εξετάσεις που γίνονται επί τόπου στο Κέντρο Υγείας του Amal είναι οι: Hb, Glu, Hba1c, CRP, Καθίζηση, Γενική ούρων, Τεστ εγκυμοσύνης, Στρεπτ Α (από φαρυγγικό επίχρισμα), και Monospot (εξέταση για μονοπυρήνωση).

Αυτοί που εργάζονται και είναι υπεύθυνοι στα εργαστήρια των Κέντρων Υγείας αλλά και των Νοσοκομείων δεν είναι Ιατροί, αλλά όπως λέγονται “Αναλυτές Βιοιατρικών Εξετάσεων “( Biomedicinska Analytiker) των οποίων η εκπαίδευση είναι 3 χρόνια σπουδών σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δεν είναι σπάνιο όμως στις διακοπές ή σε περιπτώσεις ασθένειας, οι Αναλυτές Βιοιατρικών Εξετάσεων να αντικαθίστανται από απλές Νοσηλεύτριες, οι οποίες τα καταφέρνουν και αυτές μια χαρά.  Οι Ιατροί που εργάζονται στον εργαστηριακό τομέα των χημικών εξετάσεων (klinisk kemi) είναι ελάχιστοι και έχουν επιτελικό ρόλο (πχ. Σε κάθε μέσου μεγέθους Νοσοκομείο εργάζονται 1-2 τέτοιοι Ιατροί). Συνολικά οι Ιατροί που έχουν την ειδικότητα Klinisk Kemi είναι  γύρω στα 120 άτομα σε όλη την Σουηδία (μία χώρα 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων). Π.χ. στο νομό της Dalarna (πληθυσμός πάνω από 270.000) υπάρχουν μόνο 2 Ιατροί με την ειδικότητα αυτή.

Δεν υπάρχουν ιδιωτικά Μικροβιολογικά Ιατρεία όπως τα ξέρουμε στην Ελλάδα αλλά όμως υπάρχουν μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα που έχουν ως πελάτες όχι μεμονωμένους πολίτες αλλά, όπως ήδη έγραψα, ολόκληρα Κέντρα Υγείας, ολόκληρα Νοσοκομεία ή Κλινικές Νοσοκομείων. Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος είναι η εταιρεία Unilabs η οποία δραστηριοποιείται στις αιματολογικές εξετάσεις αλλά και στις ακτινολογικές. Πολλές φορές π.χ. όταν το ακτινολογικό στο δημόσιο Νοσοκομείο της Trolhättan δεν αρκεί για αξονικές ή μαγνητικές το νοσοκομείο αγοράζει αυτές τις εξετάσεις από την Unilabs στο Gothenburg. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικό πάροχος είναι η εταιρεία Aleris. Στο νομό της Στοκχόλμης πχ. δραστηριοποιούνται ουσιαστικά τρείς μεγάλοι πάροχοι: Το (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το οποίο είναι δημόσιο (αλλά ουσιαστικά λειτουργεί σαν εταιρεία), η ιδιωτική Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και η ιδιωτική Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2014, 00:30:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Σεπτεμβρίου 2014, 15:31:16
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

pzogr


Πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση. Θα είχε όμως μεγάλο ενδιαφέρον και η σύγκριση στο κόστος λειτουργίας δηλαδή στην αγορά των απαραίτητων υλικών από τα εργαστήρια εκεί και εδώ.

2 Σεπτεμβρίου 2014, 18:19:27
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

evanvoul123


Σαν εργαστηριακός θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείται εσείς αυτό το σύστημα υγείας , που βασικός γνώμονας λειτουργίας του είναι το κόστος, ικανοποιητικό.
Αν στο εργαστήριο το δικό μου έρθει το οξύ εμπύρετο, ο ασθενής και ο γιατρός του εντός 1-1:30 ώρας έχουν ενημερωθεί για να πράξουν τα ανάλογα  το ίδιο και το έμφραγμα και η πνευμονική εμβολή, για να μην αναφερθώ στις απλές εξετάσεις ρουτίνας που είναι διαθέσιμες το αργότερο μέχρι το μεσημέρι. Δεν φεύγουν τα δείγματα να πάνε 150χλμ ταξίδι. Γίνεται βέβαια και κάποιο outsourcing αλλά πλέον στα καινούργια εργαστήρια είναι περιορισμένο.
Επίσης φαντάζομαι ότι στην Σουηδία
1.   Δεν χρωστάει το κράτος λεφτά στα εργαστήρια από το 2011.
2.   Πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους εντός 30-45 ημερών
3.   Ο φίλος σας λαμβάνει κάποιο μισθό σωστά;
Για να διαθέτεις τις υπηρεσίες που παρέχουν οι πιο πολλές μικρές μονάδες πρέπει να επενδυθεί ένα αρχικό κεφάλαιο το οποίο είναι εξαιρετικά υπολογίσιμο.
Για να συνεχίσεις όμως να κάνεις σωστά την δουλειά σου υπάρχει κόστος. Κάτι που συμβαίνει εδώ είναι ότι οι εταιρείες απλά δεν ρίχνουν τις τιμές τους.  Οι μειώσεις και προσφορές γίνονται μόνο στα μεγάλα διαγνωστικά. Δηλαδή εμείς ακόμα αγοράζουμε πιο ακριβά τα αντιδραστήρια και τον εξοπλισμό μας και είμαστε αντιμέτωποι με ένα καρτέλ που δεν μπορούμε να το σπάσουμε (πχ τα κλειστά συστήματα αναλυτών).
Προτείνεται λοιπόν ένα πρότυπο, τύπου μεγάλης αλυσίδας διαγνωστικών, που διατηρεί αιμοληπτήρια με  ένα κεντρικό εργαστήριο και για να βγαίνει βασίζεται στον μεγάλο όγκο εργασιών με την γνωστή τεχνική των ποσοστών, υπερσυνταγογράφιση κτλ.
Και επειδή γίνεται πολύς λόγος για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό να παραθέσω και εγώ την άποψη μου.  Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι το δικό μας σύστημα σε αυτό το πράγμα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα απ’ότι στο εξωτερικό; Έχουμε πλέον γρήγορα, ποιοτικά εργαστήρια, με ένα εργαστηριακό γιατρό που καταλαβαίνει τι έχει στα χέρια του, δίπλα στο σπίτι μας, με επιτόπου εκτίμηση με την παραλαβή των αποτελεσμάτων των και σε απευθείας συνεργασία με τον κλινικό συνάδελφο.
Πόσο θα κοστολογείτο τελικά αυτή η παροχή ιατρικής υπηρεσίας στην Σουηδία;

2 Σεπτεμβρίου 2014, 18:49:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στις 16/07/2014 και ενώ εργαζόμουν ως Ιατρός locum στο Κέντρο Υγείας του Amal στην Σουηδία, ρώτησα την υπεύθυνη του Μικροβιολογικού τμήματος εκεί για τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων.

Μου έδωσε μια λίστα από το 2013 και μου είπε ότι παραμένει η ίδια από τότε. Την λίστα αυτή την επισυνάπτω σε μορφή pdf στο κάτω μέρος αυτού του κειμένου.


Ενδιαφέροντα τα δεδομένα αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να μας πουν και πολλά πράγματα. Υπεισέρχονται πλείστες όσες παράμετροι που πρέπει να συνυπολογιστούν για να εκτιμηθεί εν τέλει το όλο θέμα.

Ήδη κάποιες έχουν σχολιαστεί, αλλά σίγουρα δεν είναι οι μόνες.

Π.χ. το εργασιακό κόστος (όταν σε κάθε μικρή μονάδα στην Ελλάδα έχεις γιατρό, ενώ εκεί σε κάθε ΜΗ Μικρή έχεις μόνο παραϊατρικό προσωπικό, στοιχίζει σαφώς φθηνότερα. Ποιοτικά όμως γιατί είναι καλύτερα?)
Μήπως πάλι εκεί τα αντιδραστήρια έχουν υποπολλαπλάσιο κόστος, όπως γίνεται με πολλά φάρμακα? Μήπως -πέραν της έγκαιρης και χωρίς rebate πληρωμής, έχουν και λιγότερα άλλα λειτουργικά / φορολογικά έξοδα?

Και τόσα άλλα που μπορεί να δει κανείς.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Σεπτεμβρίου 2014, 19:27:44 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

2 Σεπτεμβρίου 2014, 20:20:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ότι και να συμβαίνει στη Σουηδία, ένα καταλαβαίνω εγώ: Οι άνθρωποι πληρώνουν λιγότερα για φάρμακα και για εξετάσεις. Και όταν λέμε λιγότερα, εννούμε ολόκληρη τάξη μεγέθους. Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολα εξηγήσιμο. Όχι για τη Σουηδία, αλλά για την Ελλάδα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

3 Σεπτεμβρίου 2014, 18:18:29
Απάντηση #5
Συνδεδεμένος

schumifer


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Σεπτεμβρίου 2014, 19:09:54
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Δεν μου αρέσει καθόλου η πολιτική χρήση του θέματος...
   Να συμπληρώσω στα άνω κόστη στην Ελλάδα και τη διαδικασία λήψης του αίματος (προσωπικό, σύριγγες, μπουκαλάκια) που όπως φαίνεται δεν υπάρχει στη Σουηδία (μήπως εκεί τα εργαστήρια παίρνουν και έτοιμα φυγοκεντρημένα δείγματα; ).
   Όσο για την ελεύθερη αγορά που αναφέρει το δημοσίευμα του ΕΤ, ας δει ο καλός δημοσιογράφος πόσο κοστίζει να κάνει "μια χοληστερίνη" χωρίς παραπεμπτικό (δλδ χωρίς καθορισμένη κρατική τιμή).

4 Σεπτεμβρίου 2014, 00:25:47
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Όσο για την ελεύθερη αγορά που αναφέρει το δημοσίευμα του ΕΤ, ας δει ο καλός δημοσιογράφος πόσο κοστίζει να κάνει "μια χοληστερίνη" χωρίς παραπεμπτικό (δλδ χωρίς καθορισμένη κρατική τιμή).

Να είσαι βέβαιος, ότι άλλη τιμή θα σου κάνουν αν πας σαν ένας απλός άνθρωπος και άλλη αν πας σαν ένα ιδιωτικό Κέντρο Υγείας και δεσμευτείς να ψωνίζεις μόνο από αυτούς για 2-3 χρόνια.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2014, 08:12:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Σεπτεμβρίου 2014, 00:54:59
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   Όσο για την ελεύθερη αγορά που αναφέρει το δημοσίευμα του ΕΤ, ας δει ο καλός δημοσιογράφος πόσο κοστίζει να κάνει "μια χοληστερίνη" χωρίς παραπεμπτικό (δλδ χωρίς καθορισμένη κρατική τιμή).

Να είσαι βέβαιος, ότι άλλη τιμή θα σου κάνουν αν πας σαν ένας απλός άνθρωπος και άλλη αν πας σαν ένα ιδιωτικό Κέντρο Υγείας.

Ας ρωτήσει καποιος τι τιμές έχουν πετύχει οι ασφαλιστικές που συνεργάζονται με ιδιωτικά εργαστήρια για τα check-up των πελατών τους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Σεπτεμβρίου 2014, 08:25:23
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

evanvoul123


Όσον αφορά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές θα σας πώ τι γνωρίζω για την περιοχή των Αθηνών και την κοντινή περιφέρεια από προσωπική εμπειρία.
Εισάγεται ο πατέρας μου με την έχοντας ιδιωτική ασφάλεια σε γνωστή κλινική μεγάλου ομιλού.
Στο εργαστήριο μου χρεώνω το νατριο 5,22 τιμη ΦΕΚ. Η χρέωση στην κλινική ήταν 35 ευρώ. Για νοσηλεία 8 ωρών χωρίς καμία παρέμβαση κατάφεραν να φτάσουν το κόστος των εργαστηριακών ( απλά βιοχημικά ) στα 1200 ευρώ. Στην περιφέρεια γνωστή αλυσιδα που δεν έχει παράρτηματα τοπικά και συνεργάζεται με τους ιδιώτες, αποζημιώνει με τιμές ΦΕΚ το εργαστήριο και χρεώνει τον ασθενή με τις δικές τις κοστολογισεις. Δηλαδή λες στον ασθενή ότι έχει 150 ευρώ αξίας εξετάσεις και του κάνεις Γεν Αιμ Chol TG HDL LDL ή κάνεις το άλλο που συνέβει χθές μόλις επίσης σε γνωστό ιδιωτικό νοσοκομείο. Δίνεις στον ασθενή πχ 50 επισκέψεις σε ιατρούς και δωρεάν εργαστηριακά. Προσερχεται λοιπον ο ασθενής με μακροσκοπική αιματουρία στον ουρολογο του κεντρου ο οποίος συστήνει US. Το νοσοκομείο μεσω ιδιωτικής ασφάλειας κλέινει το ραντεβού σε ένα μήνα.....
Αυτά από Αθήνα.... 

4 Σεπτεμβρίου 2014, 08:43:51
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Ας ρωτήσει καποιος τι τιμές έχουν πετύχει οι ασφαλιστικές που συνεργάζονται με ιδιωτικά εργαστήρια για τα check-up των πελατών τους.

Μιας που θα βρισκεται, ας ρωτησει επισης ποσες απο αυτες τις εξετασεις γινονται πραγματικα και δεν δινονται απλα νουμερα στην τυχη...  ;D


Οσο για τα ιδιωτικα νοσοκομεια, μην εχετε την εντυπωση οτι οι ιδιωτικες ασφαλειες πληρωνουν το νατριο 35 ευρω. Οι τιμολογησεις γινονται συνηθως με το λεγομενο "τιμολογιο ιδιωτη" που ειναι υπερφουσκωμενο ωστε να μπορουν μετα να πετανε ελκυστικες "εκπτωσεις" (του τυπου "-40% αν πληρωνετε μετρητοις" ή "50% εκπτωση αν εχετε καρτα ΦΕΥ ΚΛΑΜΠ" κλπ). Οι ασφαλιστικες πληρωνουν βασει συμβασεων που εχουν με την κλινικη τιμες "πακετων" οι οποιες ειναι, πιστεψτε με, πολυ-πολυ χαμηλοτερες.

Αυτο συμβαινει και για εναν αλλο λογο: τα συμβολαια που εχουν ποσοστιαια συμμετοχη στη δαπανη, οταν το ποσο της συμμετοχης υπολογιζεται με βαση το φουσκωμενο τιμολογιο, καταληγει να αποζημιωνει πολυ μεγαλυτερο ποσοστο απο το προβλεπομενο.  ;)


4 Σεπτεμβρίου 2014, 09:06:09
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Όταν κάποιος συνάδελφος δέχεται τις κρατικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, με όποια ρίσκα (Rebate, clawback, καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, κόψιμο στον έλεγχο κ.λ.π.), δεν είναι φυσιολογικό να δεχθεί και κατώτερες τιμές από αυτές αν πληρώνεται μετρητά άμεσα;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Σεπτεμβρίου 2014, 11:27:12
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν κάποιος συνάδελφος δέχεται τις κρατικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, με όποια ρίσκα (Rebate, clawback, καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, κόψιμο στον έλεγχο κ.λ.π.), δεν είναι φυσιολογικό να δεχθεί και κατώτερες τιμές από αυτές αν πληρώνεται μετρητά άμεσα;
   Συμφωνώ απόλυτα αλλά γιατί δεν γίνεται αυτό; Μια MRI αποζημιώνεται απο τον ΕΟΠΥΥ 35(συμ/χή)+ 165/2= 83 γιούργια - μαζί 118-  ( το /2 λόγω RB-CB) αλλά αν πας με ζεστό έτοιμο χρήμα θα σου ζητήσουν πάνω απο το ΦΕΚ (235). Πως γίνεται το μετρητοίς να είναι πιο ακριβό (100%!) απο το επι πιστώσει;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να είσαι βέβαιος, ότι άλλη τιμή θα σου κάνουν αν πας σαν ένας απλός άνθρωπος και άλλη αν πας σαν ένα ιδιωτικό Κέντρο Υγείας και δεσμευτείς να ψωνίζεις μόνο από αυτούς για 2-3 χρόνια.
   Αυτό δεν ισχυεί μάλλον για τον ΕΟΠΥΥν. Ούτε αποκλειστικότητα υπάρχει, ούτε σίγουρο συμβόλαιο ούτε σταθερές τιμές....

4 Σεπτεμβρίου 2014, 11:44:15
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

evanvoul123


Δεν αφήνουν όλες οι εξετάσεις το ίδιο περιθώριο κέρδους. Δεν μπορούμε πχ να συγκρίνουμε υποκοστολογημένες εξετάσεις του τύπου US, γενική αίματος με τις MRI.
Αν πρόκειται για τα απλά εργαστηριακά, κάτω από το ΦΕΚ είναι πλέον ζημιογόνο να πας, αν όντως δουλευεις τα δείγματα σου και κόβεις αποδείξεις.
Ξεχνάτε συνεχώς ότι εκτός από το κόστος ανά εξέταση έχουμε και λειτουργικά έξοδα. (Επαναλαμβάνω πάντως άν δουλευεις τα δείγματα σου).
Αλλιώς ναι μπορούμε να κάνουμε εργαστήρια τύπου Σουηδίας και να κάνουμε ορολογική CRP, Monotest, μικροαιματοκρίτες, σακχαρα απο το δακτυλάκι κτλ.
Επισης εγώ πληρώνω τους προμηθευτες μου με την παραλαβή, χωρίς να μου γίνονται εκπτώσεις, κόβω αποδείξεις για τα πάντα, δεν προτείνω στους ασθενείς να κάνουν εξετάσεις που δεν χρειάζονται για να καλύψουμε την ζημία και δεν προκαλώ κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Άρα κάτω από το ΦΕΚ, για το δικό μας κομμάτι, για ένα εργαστήριο που δουλεύει έτσι όπως είναι η κατασταση αυτή την στιγμή δεν μπορεί να πάει.

4 Σεπτεμβρίου 2014, 12:57:17
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1) Αν πρόκειται για τα απλά εργαστηριακά, κάτω από το ΦΕΚ είναι πλέον ζημιογόνο να πας, ....
2) Αλλιώς ναι μπορούμε να κάνουμε εργαστήρια τύπου Σουηδίας ...
3) Επισης εγώ πληρώνω τους προμηθευτες μου με την παραλαβή, χωρίς να μου γίνονται εκπτώσεις,
4) δεν προτείνω στους ασθενείς να κάνουν εξετάσεις που δεν χρειάζονται για να καλύψουμε την ζημία και δεν προκαλώ κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Τα χώρισα λίγο...
1) Συμφωνoι, να όμως που πηγαίνετε κάτω απο το ΦΕΚ (πολύ μάλιστα) με τα RB-CB....
2) Νομίζω πως δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε απαξιωτικά (έτσι μου φάνηκε απο την έκφραση "τύπου") στη Σουηδία. Ομολογώ και εμένα με ξένισε η έλλειψη υπεύθυνων βιοπαθολόγων και πολλά απο όσα αναφέρει ο Αργύρης. Αλλά το σύστημα Υγείας τους φημίζεται ως ένα απο τα καλύτερα...
3) δυστυχώς οι γιατροί δεν συμφωνούμε σε τίποτα. Θα μπορούσατε οι Μ/Β να κάνατε απο κοινού τις παραγγελείες σας σε αναλώσιμα πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Είναι μια, μικρή έστω, μείωση κόστους. Ούτε στη Λάρισα που είναι λιγότερα τα ιατρεία βέβαια δεν προχώρησε...
4) Και ο ΕΟΠΥΥΥυυυ θα σας ανταμείψει με χαμηλότερο πλαφόνι.

ΥΓ: Αλήθεια, στην Αθήνα κοστολογείτε ξεχωριστά τα αιμοπετάλια; (Στη Λάρισα όχι). Στην Καβάλα το αποτέλεσμα του αναλυτή δεν δίνει αιμοπετάλια; Το σβήνουν με blanco; (μάλλον το αποτέλεσμα του αναλυτήθα το γράφουν σε δικό τους χαρτί άνευ των PLT... - ντροπή).
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Σεπτεμβρίου 2014, 13:06:57 από Ορθοπαιδικός »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
53 Απαντήσεις
46436 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2016, 23:06:15
από Argirios Argiriou
7 Απαντήσεις
7873 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2013, 19:28:29
από medicus
0 Απαντήσεις
10858 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιανουαρίου 2017, 10:25:21
από GirousisN
2 Απαντήσεις
38601 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2021, 20:26:02
από anasm
2 Απαντήσεις
1128 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2024, 11:31:23
από Argirios Argiriou