Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Μαρτίου 2024, 18:46:51

Αποστολέας Θέμα: Αναμόρφωση Ενιαίου Κανονισμού Υγείας ΕΚΠΥ - Δελτίου τύπου  (Αναγνώστηκε 89129 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιουνίου 2018, 11:56:38
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Tέλος τα επιθέματα απ'τους γενικούς ιατρούς ενώ οι παθολόγοι μπορούν.Επίσης δεν διάβασα πουθενά οτι μπορούμε να δίνουμε φυσικοθεραπείες

21 Ιουνίου 2018, 02:00:51
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/06/2018

Τη λογική των συμβάσεων με όλους τους παρόχους, εισάγει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Τη λογική των συμβάσεων με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, "εισάγει (ως κανόνα)" ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

"Τους όρους και τις προϋποθέσεις θα διαμορφώνει ο υπουργός Υγείας -μετά από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών και επιτροπών του υπουργείου- και πάντως με τους κανόνες που ορίζονται από τα ιατρικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα για μια ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους", τονίζει ο κ. Πολάκης. Διευκρινίζει ότι ο καθορισμός των τιμών αποζημίωσης των παρόχων, όταν αυτές δεν ορίζονται με νόμο, θα γίνεται με αποφάσεις του ΔΣ του οργανισμού και πάντα μετά από διαπραγμάτευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας , σημειώνει ότι ο νέος ΕΚΠΥ παραμένει ένας κανονισμός ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018, οπότε και λήγει η τρέχουσα μεταβατική περίοδος, που είναι αναγκαία για την προσαρμογή στις διατάξεις του όλων των ασφαλιστικών παρόχων που εμπλέκονται. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πολάκης πραγματοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα -και θα συνεχίσει και το επόμενο- διαδοχικές συναντήσεις με κάθε συλλογικό επιστημονικό φορέα ή φορέα ασθενών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εφαρμογής του ΕΚΠΥ.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ΦΕΚ για τον νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζει δέκα βασικά νέα σημεία που εισάγει:

1.   Ενσωματώνει την ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

2.   Εξορθολογίζει με σαφείς κανόνες ανά κατηγορία πάθησης (ICD10) τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, δηλαδή για τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

3.   Διαμορφώνει νέο πλαίσιο συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την κάλυψη των ασθενών με μηδενική συμμετοχή τους, επιβάλλοντας να διαθέτουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών για τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ και να ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ για την διαθεσιμότητα των κλινών αυτών.

4.   Θεσμοθετεί τη δυνατότητα σύμβασης του οργανισμού με ιδιωτικές αυτοτελείς Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), αφού εκτιμηθεί το οικονομικό όφελος των συμβάσεων αυτών σε σύγκριση με την δαπάνη νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές για τις ίδιες πράξεις.

5.   Ρυθμίζει με διαφορετικό, αποτελεσματικότερο τρόπο την αποζημίωση των θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

6.   Ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους νοσηλείας και αποζημίωσης για τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων, καθώς επίσης εισάγει σαφές πλαίσιο για τη νοσηλεία σε Κέντρα Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.

7.   Διαφοροποιεί την συμμετοχή σε φυσικοθεραπείες ανάλογα με το είδος της πάθησης: Μηδενική συμμετοχή για τα χρόνια νοσήματα και συμμετοχή 15% για παροδικές καταστάσεις.

8.   Προσαρμόζει τις παροχές για την ειδική αγωγή στο πρόσφατο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου για την ειδική αγωγή.

9.   Ρυθμίζει με σαφείς κανόνες τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης των επιθεμάτων ανά κατηγορία διαταραχής (ICD10).

10. Ορίζει ως μηδενική τη συμμετοχή για συσκευές και αναλώσιμα σοβαρών χρονίων και νεοπλασματικών παθήσεων, τροποποιώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο των συμβάσεων με τους παρόχους, προβλέποντας ενοικίαση και όχι αγορά για τις αναπνευστικές συσκευές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2018, 23:28:35
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιανουαρίου 2019, 09:18:07
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/01/2019 Έθνος.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.



Μέχρι στιγµής δεν έχουν ετοιµαστεί ούτε καν τα ηλεκτρονικά συστήµατα ώστε να ενσωµατωθούν οι αλλαγές των νέων παροχών προς τους ασφαλισµένους

Tο πρώτο του crash test πέρασε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εν µέσω όµως έντονων διαφωνιών µεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών και των βουλευτών της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.


Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέλαβε επισήµως από χθες τα καθήκοντά του και πλέον καλείται να λύσει τα προβλήµατα του Οργανισµού. Ο ΕΟΠΥΥ, λίγους µήνες πριν από τις εκλογές, θα πρέπει να παρουσιάσει κοινωνικό πρόσωπο, µε νέες παροχές προς τους ασφαλισµένους του, κάτι που θα επιδιώξει και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους».



Το στοίχηµα, για τον µέχρι πρότινος καθηγητή Βασίλη Πλαγιανάκο, είναι να εφαρµοστούν µε ταχύτατους ρυθµούς οι δεσµεύσεις της κυβέρνησης, όπως είναι η κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών, αρχικά σε παιδιά και στη συνέχεια σε ενηλίκους.

Εξάλλου, µέχρι σήµερα ο ΕΟΠΥΥ, µολονότι διαχειρίζεται περίπου 5 δισ. ευρώ για τους 10 εκατ. ασφαλισµένους του, δεν διαθέτει καν συµβάσεις µε οδοντιάτρους ώστε να τους επισκέπτονται δωρεάν οι ασθενείς. Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος θα αναµετρηθεί µε το πρόβληµα των ελέγχων και ειδικά πώς θα καταστήσει απολύτως αποτελεσµατικούς και ουσιαστικούς τους ελέγχους στη συνταγογράφηση φαρµάκων αλλά και στους συµβεβληµένους παρόχους, όπως είναι οι ιδιωτικές κλινικές. Ο ίδιος προτάσσει στις άµεσες προτεραιότητές του την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριµένα, ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναδιοργανώσει τα φαρµακεία του Οργανισµού, απ’ όπου οι βαριά πάσχοντες παίρνουν τα φάρµακα υψηλού κόστους. Μάλιστα, στόχος του είναι ειδικά σε αποµακρυσµένες περιοχές και νησιά τα φάρµακα να φθάνουν στο σπίτι των ασθενών, ώστε να µην ταλαιπωρούνται µε αναµονές. Επίσης, ανάµεσα στους γρίφους που θα κληθεί να λύσει ο νέος πρόεδρος είναι πώς θα µετατρέψει όλες τις έντυπες συνταγές, γνωµατεύσεις και παραπεµπτικά σε ηλεκτρονική µορφή.

«Μισός» Κανονισµός Παροχών
Οµως, το µεγάλο στοίχηµα αφορά στην εφαρµογή του νέου Κανονισµού Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), ο οποίος σήµερα εφαρµόζεται... µισός, ενώ θα έπρεπε να είναι σε πλήρη ισχύ από τον περασµένο Νοέµβριο. Εγκυρες πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι µέχρι στιγµής δεν έχουν ετοιµαστεί ούτε καν τα ηλεκτρονικά συστήµατα ώστε να ενσωµατωθούν οι αλλαγές των νέων παροχών προς τους ασφαλισµένους, αλλά και οι αποζηµιώσεις προς τους παρόχους (κλινικές, θεραπευτήρια, ελεύθεροι επαγγελµατίες κ.ά.), καθώς δεν έχουν εκδοθεί καν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Αποτέλεσµα είναι σήµερα να τρέχουν και να µη φθάνουν οι εργαζόµενοι στον ΕΟΠΥΥ προκειµένου να υιοθετήσουν όλες τις νέες αλλαγές και να τις ενσωµατώσουν στο ηλεκτρονικό σύστηµα, ενώ το κύµα διαµαρτυριών που δέχονται από ασθενείς και παρόχους είναι συνεχές.

Η καθυστέρηση Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στο «Εθνος» πως δεν είναι τυχαία αυτή η καθυστέρηση που παρατηρείται, καθώς ο νέος Κανονισµός του ΕΟΠΥΥ, που θα έβαζε σε άλλη τροχιά λειτουργίας τον Οργανισµό, δεν στηρίχθηκε δεόντως από την απερχόµενη διοίκηση, αφού µέχρι την τελευταία στιγµή υποστήριζε ότι δεν υπάρχει νέος Κανονισµός, την ώρα όµως που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον δηµοσιοποιούσε.

Μ’ αυτά και µ’ αυτά, σε αναµονή είναι ασφαλισµένοι αλλά και πάροχοι υγείας, όπως κλινικές και επαγγελµατίες υγείας (φυσικοθεραπευτές, οπτικοί κ.ά.), καθώς από τον νέο Κανονισµό Παροχών του ΕΟΠΥΥ κρίνεται και πώς θα αποζηµιώνονται όλοι.

Φυσικοθεραπείες µε... αγκάθια

Χάος έχουν προκαλέσει οι αλλαγές του ΕΟΠΥΥ στον τοµέα των φυσικοθεραπειών. Ενδεικτικό του ότι τα ηλεκτρονικά συστήµατα δεν είναι έτοιµα για τον νέο Κανονισµό Παροχών είναι το γεγονός ότι σήµερα όσοι ασφαλισµένοι χρειάζονται φυσικοθεραπείες ταλαιπωρούνται, καθώς εκδίδονται παραπεµπτικά τόσο από την πλατφόρµα της Η∆ΙΚΑ όσο και από αυτήν του ΕΟΠΥΥ. Οµως οι γνωµατεύσεις που προέρχονται από την Η∆ΙΚΑ δεν αναγνωρίζονται από τον Οργανισµό, µε συνέπεια οι πάσχοντες να µην µπορούν να κάνουν τις φυσικοθεραπείες τους.
???!!!
Σοβαρά προβλήµατα καταγράφονται και στην αποζηµίωση των φυσικοθεραπειών ειδικής αγωγής, όταν αυτές γίνονται από επαγγελµατίες που δεν έχουν κάνει σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ.

Σε πολλές περιπτώσεις, µάλιστα, ο κλάδος διαπιστώνει ότι δεν γίνονται αποδεκτές από τον ΕΟΠΥΥ για αποζηµίωση αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από ιδιώτες φυσικοθεραπευτές που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής.

Στα κάγκελα είναι όµως και οι εργαζόµενοι στα κέντρα αποκατάστασης, καθώς εδώ και λίγα 24ωρα ο ΕΟΠΥΥ εφαρµόζοντας... µερικώς τον νέο ΕΚΠΥ άλλαξε τον τρόπο εισαγωγής των ασθενών.Σύµφωνα µε την Ενωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, ο ΕΟΠΥΥ αιφνιδίως µε νέα οδηγία του υποχρεώνει τη συµπλήρωση ηλεκτρονικά ιατρικής γνωµάτευσης για την παραποµπή ασφαλισµένου σε κέντρο αποκατάστασης, µε µία βασική λεπτοµέρεια: καµία ηλεκτρονική ιατρική γνωµάτευση δεν είναι αναρτηµένη στο σύστηµα. Αξιοσηµείωτο είναι ότι αντίστοιχες ηλεκτρονικές γνωµατεύσεις προβλέπονται στον νέο ΕΚΠΥ για όλη τη δευτεροβάθµια περίθαλψη, αλλά πουθενά δεν έχουν εφαρµοστεί.

Εν αναµονή του ΣτΕ Από την άλλη, χάος επικρατεί και µε άλλες υπηρεσίες ειδικής αγωγής, όπως είναι οι λογοθεραπείες και οι εργοθεραπείες. Ο νέος τρόπος αποζηµίωσης από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει οι επιστήµονες να αποζηµιώνονται µε ειδικά κουπόνια (voucher), τα οποία θα τους προσκοµίζουν οι ασθενείς. Ο κλάδος αντιτίθεται σε αυτόν τον τρόπο και έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Στο µεταξύ, όµως, οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ που χρειάζονται λογοθεραπείες είναι στον αέρα, αφού συνεχίζουν να καταβάλλουν το κόστος της θεραπείας, το οποίο στη συνέχεια θα διεκδικήσουν από τον Οργανισµό, αλλά είναι άγνωστο πότε και αν θα λάβουν τα χρήµατά τους. Τα περιβόητα voucher τέθηκαν σε ισχύ θεωρητικά από τις αρχές του χρόνου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2019, 09:23:16 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: κανονισμός υγείας ΕΚΠΥ νέο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
4665 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2010, 23:51:59
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
25912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Νοεμβρίου 2010, 09:27:47
από Gatekeeper
5 Απαντήσεις
5476 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2011, 09:33:38
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
19093 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2014, 11:57:02
από Argirios Argiriou
49 Απαντήσεις
32449 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Νοεμβρίου 2015, 20:53:06
από Ορθοπαιδικός