ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ανεβασμένο σάκχαρο νηστείας και χαμηλή Hba1c. Πώς να το ερμηνεύσω;

(1/4) > >>

Argirios Argiriou:
Έχω μια κυρία 66 ετών που έρχεται μόνο λίγους μήνες στο Ιατρείο. Ο μπαμπάς της είχε Σ.Δ. ( τύπου 2 υποθέτω). Παίρνει μόνο T. Thyrohormone 0,1 1x1 και T. Lobivon 5 mg 1/2 x 1

Στις 10/06/2014 είχε τα παρακάτω αποτελέσματα:

fGlu 127 Kreat 0,75 Kolest 223 Trigl 242 HDL 43 sgpt 17,5 ALP 41 HCT 41,4 MCV 89,6 WBC 6,5 N 46 L 41,7 M 8,6 E 2,9 PLT 174 Urinsticka ua. T4 8,28 (5,1-14,1) TSH 0,97 (0,27 - 4,2) Ferrit 101

Προχθές κοιτάξαμε μόνο σάκχαρο νηστείας και γλυκοζυλιωμένη και είχε fGlu 117 και Hba1c 4,73 (4,8 - 6,1).  Δυσκολεύτηκα να το πιστέψω και της είπα να πάει την επόμενη σε άλλο εργαστήριο για τις ίδιες εξετάσεις.

Το άλλο εργαστήριο της έβγαλε fGlu 120 και Hba1c 5,1

Πώς να το ερμηνεύσω;

D-Michalis:
Οι τιμές είναι αποδεκτές ως αποκλίσεις, νομίζω.
Σκέψου και το ενδεχόμενο συχνών υπογλυκαιμιών, περιπτώσεις στις οποίες η γλυκοζιλιωμένη καθίσταται αναξιόπιστη.
Όπως και το ενδεχόμενο να έχει αύξηση γλυκόζης μόνο τις τελευταίες μέρες (λόγω λήψης κάποιας ουσίας ή φαρμάκου), κάτι που ακόμη δεν πρόλαβε να μεταβάλει αισθητά την γλυκοζιλιωμένη

Denominator:
Μπορούμε να ψάξουμε για παράγοντα που επηρέασε το σάκχαρό της οξέως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες (π.χ. φάρμακα που ξέχασε να αναφέρει, χρόνιες λοιμώξεις, Ca παγκρέατος). Τι μεταγευματικά σάκχαρα έχει; ´Εχει άλλα συμπτώματα;

Δ. Κουναλάκης:
H διαφορά στη γλυκοζυλιωμένη ανάμεσα στα δύο εργαστήρια εξηγείται μόνο εάν το ένα πέτυχε την κατώτερη τιμή της απόκλισης και το άλλο την ανώτερη τιμή της απόκλισης κατά τη μέτρηση και η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.
Η σχέση της με το σάκχαρο είναι επίσης λογική, και μοιάζει χρόνια κατάσταση. Επειδή έχω πρόσφατο το θέμα με τους εξειδικεύμενους στο διαβήτη, θα αφήσω να σου απαντήσουν πρωτα οι εξειδικευμένοι που μας διαβάζουν.
Νομίζω ότι ένα ανάλογο ειχα θέσει χρόνια πριν στο forum....

Denominator:
Ομολογώ ότι το θέμα που έθεσε ο Αργύρης είναι πολύ ενδιαφέρον. Ας μου επιτραπεί να κάνω μερικές σκέψεις, παρότι δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με το διαβήτη - τουλάχιστο πιο ιδιαίτερη από το μέσο όρο.
Κατ' αρχάς θα ήθελα να δω μία καμπύλη σακχάρου στην ασθενή. Αν ήταν παθολογική, θα σκεφτόμουν επίσης να ζητήσω ινσουλίνη στα 0 και 30 λεπτά - επιπρόσθετα για να υπολογίσω το δείκτη ΗΟΜΑ (δεν έχει τεκμηριωθεί η αξία του, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο στην εκτίμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη). Ινσουλινοπληθωρικότητα με ταυτόχρονη σχετικά χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να συνοδεύεται από (μεταγευματικές, κυρίως) υπογλυκαιμίες στο αρχικό στάδιο του διαβήτη. Αν πράγματι μιλάμε για διαβήτη, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη, θα ερευνούσα τα αιτία διαβήτη προσφάτου ενάρξεως. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φαινόμενο ανάλογο του dawn effect μπορεί να παρατηρηθεί σε προδιαβητικά στάδια.
Θα ήταν ευχής έργον να γίνει μία ωραία κουβέντα πάνω στο θέμα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση