Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Απριλίου 2024, 13:08:08

Αποστολέας Θέμα: Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων.  (Αναγνώστηκε 2416 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Οκτωβρίου 2014, 16:46:15
Αναγνώστηκε 2416 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/10/2014 ΕΘΝΟΣ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
nbtsitsas@pegasus.gr


ΕΚΘΕΣΗ - ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Χρυσές μπίζνες για λίγους στα κυλικεία των νοσοκομείων.

Τον φάκελο των κυλικείων στα νοσοκομεία ανοίγει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης με έγγραφο που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς.

   Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ύστερα από καταγγελίες πολιτών και στελεχών των νοσοκομείων, ο κ. Ρακιντζής διέταξε έρευνα από κλιμάκιο επιθεωρητών, η οποία συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, από στοιχεία που συνελέγησαν, ο γενικός επιθεωρητής απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία επισημαίνει ότι λίγοι «επιτήδειοι» νέμονται τα κυλικεία των νοσοκομείων της χώρας αφού τα υπενοικιάζουν από τις οικογένειες των αναπήρων πολέμου και των ΑΜΕΑ που κατέχουν τις άδειες βάσει νόμου, έναντι πινακίου φακής και βγάζουν εκατομμύρια, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να πληρώνουν καν ενοίκιο!

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ότι οι καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του αφήνουν σοβαρές αιχμές για διαπλοκή και υπόγειες διαδρομές τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνται στα κυλικεία των νοσοκομείων, τα οποία αποδεικνύονται «χρυσωρυχεία».

Τζίρος εκατομμυρίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες των κυλικείων των νοσοκομείων παραχωρούνταν μέχρι πρόσφατα από τις νομαρχίες σε ανάπηρους πολέμου και κατόπιν σε ΑΜΕΑ και θύματα πολέμου. Η συνήθης πρακτική ήταν οι ιδιοκτήτες των αδειών να υπενοικιάζουν τα καταστήματα σε επαγγελματίες του χώρου έναντι ενός μικρού τιμήματος (σύμφωνα με πληροφορίες το ενοίκιο κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 1.200-1.500 ευρώ μηνιαίως). Τα κυλικεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταβάλλουν ούτε σεντ στα νοσοκομεία.


   Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός επιθεωρητής, ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής έχει ενοικιάσει σε ιδιώτη το κυλικείο έναντι ετήσιου τιμήματος 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο έχει κίνηση μικρότερη των μεγάλων κρατικών νοσοκομείων.

Ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» έχουν τουλάχιστον διπλάσια κίνηση σε επισκέπτες, ωστόσο λόγω της γραφειοκρατίας δεν λαμβάνουν κανένα έσοδο από τη λειτουργία των κυλικείων. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εισφορές από ενοίκια εκμετάλλευσης χώρων, μοιάζουν σαν «μάννα εξ ουρανού» για τις διοικήσεις και τους γιατρούς των ιδρυμάτων.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ενός κρατικού νοσοκομείου φτάνει μέχρι και 40-45 εκατ. ευρώ, οπότε οι εισφορές από ενοίκια που μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατ. ευρώ θα ενίσχυαν σημαντικά τα έσοδα των ιδρυμάτων.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Λ. Ρακιντζής στην επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις και με τα λειτουργικά έξοδα των κυλικείων (ρεύμα, νερό και καθαριότητα).

   Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες των κυλικείων αφορούν καταστήματα 13-15 τετραγωνικών μέτρων τα οποία με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων επεκτείνονταν σε καταστήματα 200 και 300 τετραγωνικών χωρίς όμως να καταβάλλουν ενοίκιο στα νοσοκομεία παρά το γεγονός ότι με τις υποδομές που δημιουργούν αυξάνουν τον τζίρο τους.

Τι καταγγέλλει η διοικήτρια του «Αγίου Παντελεήμονα»
Δεν γίνεται να κερδίζει ένας σε βάρος νοσοκομείου και ασθενών

Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή ξεκίνησε μετά από καταγγελία της διοικήτριας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Αγιος Παντελεήμων», Σ. Καρασαββίδου στις 15 Απριλίου. Η κ. Καρασαββίδου απευθύνεται στο υπουργείο Εργασίας καταγράφοντας το αλαλούμ που υπάρχει με το θεσμικό πλαίσιο.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της, από το 1983 λειτουργούσε εντός του θεραπευτηρίου κυλικείο για τις ανάγκες των ασθενών, των συγγενών τους και των εργαζομένων. Το κυλικείο είχε παραχωρηθεί σε ανάπηρο πολέμου και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στην οικογένειά του όπως προβλέπει ο νόμος. «Βέβαια, ο ίδιος και οι συγγενείς του ουδέποτε εκμεταλλεύτηκαν το κυλικείο προτιμώντας να το εκμισθώσουν σε τρίτους» αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Με τη λήξη της εκμίσθωσης στις 31 Ιουλίου 2012 το θεραπευτήριο προχώρησε σε διαγωνισμό για τη μίσθωση του κυλικείου με προφανή στόχο να αποκτήσει έσοδα αφού κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριαντάχρονης λειτουργίας του δεν είχε κανένα όφελος από τη δραστηριότητά του.

Η κ. Καρασαββίδου αναφέρει ότι με τον νόμο 3919/2011 άρθηκε κάθε περιορισμός στην άσκηση των «κλειστών» επαγγελμάτων όπως ήταν τα περίπτερα, τα κυλικεία κ.λπ. και με νεότερο νόμο (4093/2012) προκλήθηκε εκ νέου σύγχυση καθώς δίνεται παράταση για δέκα ακόμα χρόνια στην εκμετάλλευση κυλικείων από ανάπηρους πολέμου ή τους συγγενείς τους.

Με λίγα λόγια η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να ενοικιάσει το συγκεκριμένο κυλικείο για να έχει έσοδα αλλά μπορούσε μόνο να δημοπρατήσει μία νέα άδεια κυλικείου εντός του νοσοκομείου που όμως θα πλήρωνε ενοίκιο, ενώ ο επί τριάντα χρόνια νόμιμος κάτοχος της άδειας κυλικείου δεν θα πλήρωνε ούτε ευρώ.

«Ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση άμεσα ώστε να αποδεσμευτούν τα κυλικεία των δημοσίων κτιρίων ή όσα τυχόν το επιθυμούν από τις χορηγηθείσες σε αναπήρους πολέμου και τους κληρονόμους τους άδειες εκμετάλλευσης αυτών με μεταφορά αυτών σε άλλα κτίρια που δεν ενδιαφέρονται ή σε θέσεις περιπτέρων», αναφέρει την επιστολή της η κ. Καρασαββίδου.

   «Θίγεται το δημόσιο συμφέρον»
Η διοικήτρια του νοσοκομείου καταλήγει με αγανάκτηση ότι «δεν είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσει εισόδημα ένα άτομο απόγονος ή μη αναπήρου πολέμου αυτό να συμβαίνει σε βάρος 300 περιθαλπομένων».

Στην ίδια λογική κινείται και η πρόταση του Λ. Ρακιντζή προς την κυβέρνηση, στην οποία ζητά να αποδεσμευτούν τα νοσοκομεία από τις υφιστάμενες άδειες κυλικείων και οι ανάπηροι πολέμου ή οι οικογένειές τους να λάβουν ένα αξιοπρεπές επίδομα από την πολιτεία και τα νοσοκομεία να δημοπρατήσουν τις άδειες των κυλικείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπου κατά το παρελθόν οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούσαν να δημοπρατήσουν νέες άδειες κυλικείων συναντούσαν τη δικαστική αντίδραση των αναπήρων πολέμου ή των συγγενών τους που επικαλούνταν τον νόμο προκειμένου να έχουν το μονοπώλιο εντός του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον «Ευαγγελισμό» όπου η διοίκηση προσπάθησε να δημοπρατήσει δεύτερη άδεια κυλικείου και οι κάτοχοι της πρώτης άδειας με την ιδιότητα των αναπήρων πολέμου, ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
7039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Απριλίου 2010, 12:58:37
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
8124 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2013, 20:27:55
από tasath
0 Απαντήσεις
3757 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Δεκεμβρίου 2018, 12:07:24
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4638 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2020, 00:13:35
από timex
0 Απαντήσεις
3167 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Νοεμβρίου 2023, 22:58:37
από Argirios Argiriou